پنجشنبه ۰۹ فروردین ۱۴۰۳
۲۰:۵۶ - ۲۷ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۷۳۰۷
آموزش و پرورش

نگاهی به پیامدهای سیاست آزمون و خطایی آموزش و پرورش در حذف دروس پیش نیاز دبیرستانی

ما موش آزمایشگاهی نیستیم!

حذف دروس پیش نیاز دبیرستانی,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

آموزش و پرورش ما خیلی وقت است تصمیمات خاص می‌گیرد و این تصمیمات خاص خیلی وقت است كه تبعات دارد. آموزش و پرورش در این سال‌ها همه كاركرده تا به سبك خودش فشار روانی و اضطراب را از جسم و جان دانش‌آموزان بردارد و آرامش را به زعم خودش به مدارس بیاورد، مثل وقتی كه تصمیم گرفت نمره را از دوره ابتدایی حذف كند و توصیف را به جایش بنشاند، وقتی كه عزم كرد بساط پیك نوروزی را برای همیشه جمع كند، زمانی كه حسابی ایستاد تا مشق شب به شكل سنتی‌اش دیگر وجود نداشته باشد یا آن هنگام كه تصمیم گرفت آزمون ورودی مدارس تیزهوشان حذف شود و مدرسه‌ای به نام سمپاد كه مرزی بود بین دانش‌آموزان دیگر وجود نداشته باشد. آموزش و پرورش همه این كارها را كرد تا دانش‌آموزان را به آموختن واقعی معطوف كند و ذهنشان را از حواشی دور سازد، اما تا چه حد در این راه موفق بوده و به اهدافش رسیده حرف وحدیث زیاد است.

 

با این حال، وزارتخانه بر اجرای تصمیمات تازه همچنان اصرار دارد و با وجودی كه می‌داند در مدارس مقاومت‌هایی رخ خواهد داد، اما راه خودش را می‌رود. هفته قبل خبر آمد كه دروس پیش‌نیاز در دبیرستان حذف شد. منظور از دبیرستان، پایه‌های یازدهم و دوازدهم است كه طبق آیین‌نامه آموزشی دوره دوم متوسطه برخی دروس پایه یازدهم پیش‌نیاز برخی دروس در پایه بالاتر است. روزی كه عباس سلطانیان، مدیركل دفتر آموزش دوره دوم متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش از حذف دروس پیش‌نیاز خبر داد، توضیح داد كه این پیشنهاد را به شورای عالی آموزش و پرورش داده‌اند، چون در سال‌های گذشته به‌واسطه پیش‌نیاز داشتن برخی درس‌ها دانش‌آموزان همواره ناچار می‌شدند دروسی را كه در آنها مردود شده‌اند، دوباره بخوانند و به‌ناچار چند درس پایه دوازدهم‌شان بماند برای تابستان سال بعد. سلطانیان این وضعیت را مساوی می‌دانست با بروز مشكلاتی در فرآیند فارغ‌التحصیلی دانش‌آموزان كه از این به بعد با حذف دروس پیش‌نیاز دیگر تكرار نخواهد شد. 

 

این تصمیم هفته پیش به استان‌ها ابلاغ شده و قطعا برگشتی در این مسیر نخواهد بود، اما حذف دروس پیش‌نیاز از دبیرستان نمی‌تواند بی‌تبعات باشد، همچنان كه تاكنون هیچ‌یك از تصمیمات وزارتخانه بی‌پیامد نبوده است،‌ مثل حذف مشق شب و تمرینات خانگی دانش‌آموزان مقطع ابتدایی به‌ویژه سه سال اول كه خیلی از خانواده‌ها می‌گویند بچه‌هایشان را سر به‌هوا كرده یا همچون ارزشیابی توصیفی كه دیگر نشان نمی‌دهد كدام دانش‌آموز دركدام درس قوی و در كدام درس ضعیف است و معلم‌ها نیز معتقدند این شیوه ارزشیابی نشان‌دهنده همه حقایق تحصیلی دانش‌آموزان نیست. 

 

تریبون موافق 

آموزش و پرورش ما سیستمی مبتنی بر آزمون و خطا دارد، زمانی براساس برخی مقتضیات تصمیمی می‌گیرد و مدتی آن تصمیم را اجرا می‌كند و پس از مدتی كوتاه یا دراز دوباره براساس مقتضیاتی دیگر تصمیماتی دیگر می‌گیرد و راهی جدید را می‌رود. شاید دفاع كنند كه این اقتضای یك سیستم پویاست، اما وقتی این تغییر و تحولات آنچنان زیاد باشد كه محصلان احساس كنند موش آزمایشگاهی شده‌اند دیگر نشانه پویایی نیست. این لفظ موش آزمایشگاهی را -كه میان دانش‌آموزان و خانواده اتفاقا زیاد طرفدار دارد- آموزش و پرورش نه‌دیروز و نه امروز نپسندیده و در عوض همواره فارغ از این كه كدام طیف در این وزارتخانه بر سركار بوده‌اند از تصمیمات دفاع كرده‌اند. 

 

حذف دروس پیش‌نیاز نیز مشمول این وضع شده و ما چه با مسؤول سابق وزارتخانه در حوزه آموزش متوسطه و چه با مسؤول فعلی‌اش در آموزش و پرورش شهر تهران حرف زدیم همه گفته‌ها در دفاع از تصمیم جدید بود. پانته‌آ درّی، معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش تهران می‌گوید، چون هم‌اكنون نظام آموزشی جدید در كشور استقرار یافته، بنابراین نظام آموزشی از نظر ساختار، محتوا و آیین‌نامه‌ها متحول شده كه یكی از مصادیقش حذف دروس پیش‌نیاز از دبیرستان است. او توضیح می‌دهد كه در نظام قدیم آموزشی موضوع دروس پیش‌نیاز یكی از الزاماتی بود كه تجربه‌اش به ما نشان داد پنجره‌هایی را برای دانش‌آموزان باز می‌كند كه مشكل‌ساز است به طوری كه اگر كسی در دروس پیش‌نیاز حداقل نمره قبولی را كسب نمی‌كرد تا زمانی كه در این دروس موفق نمی‌شد، نمی‌توانست در پایه بالاتر دروس مرتبط با آن را بخواند. دری می‌گوید، بنابراین حذف دروس پیش‌نیاز یك فرصت موثر است تا دانش‌آموزان فارغ از این كه چه نمره‌ای در این درس‌ها كسب كنند به پایه بالاتر بروند و بی‌دغدغه دروس همان سال را بخوانند. 

 

گفته‌های قربانعلی افشانی، مدیركل سابق آموزش متوسطه دوم وزارت آموزش و پرورش نیز در همین خصوص بود وقتی كه با اوگفت‌وگو كردیم. او گفت نظام جدید آموزشی كشور را باید به شكل یك بسته ببینیم و آن گاه درباره‌اش نظر بدهیم. او گفت وقتی امتحان نهایی در نظام ۳-۳-۶ از دوره ابتدایی حذف شده، وقتی امتحانات نهایی در دوره متوسطه اول برچیده شده، وقتی ارزشیابی در دوره ابتدایی توصیفی شده و شیوه نمره‌دهی در دوره متوسطه اول به صورت۵۰-۵۰ تلفیقی از نمره و توصیف است پس تغییرات را با همین شیب باید در دوره متوسطه دوم نیز اعمال كنیم تا عدالت و توازن برقرار شود. او توضیح داد هم‌اكنون شیوه ارزشیابی در دبیرستان به صورت نمره است، دانش‌آموزان پایه‌های یازدهم و دوازدهم نیز برای كنكور آماده می‌شوند و دوازدهمی‌ها امتحان نهایی دارند بنابراین انصاف نیست كه اینها ملزم به رعایت پیش‌نیاز نیز باشند و گرفتار اضطراب و استرس ناشی از آن بشوند. افشانی می‌گوید این را اضافه كنید به موضوع نظام وظیفه برای دانش‌آموزان پسر و این كه سن معافیت تحصیلی۲۰سال است، به طوری كه اگر دانش‌آموزی نتواند به موقع دیپلم بگیرد احتمال ترك تحصیلش بالا می‌رود. 

 

این دو اظهارنظر نشان می‌دهد كه آموزش و پرورشی‌ها كاملا با تصمیم جدید موافقند و برای آن مزایایی را قائل هستند كه مهم‌ترین آن تامین امنیت روانی دانش‌آموزان است. البته پانته‌آ دری هنگامی كه اشاره‌ای كرد به این كه وجود دروس پیش‌نیاز و برگزاری امتحانات دروس عقب افتاده در تابستان برنامه‌ریزی مدیران مدارس برای جدول امتحانات را نیز دچار مشكل می‌كرد، می‌توان حدس زد كه یكی از علل تصمیم جدید وزارتخانه برای رفاه حال مدیران و آسان شدن امورات اداری بوده است.

 

تریبون مخالف 

تریبون مخالفان اما همیشه پر و پیمان است و كارشناسان منتقد، مسائل را از ورای بحث‌های روانی و حذف استرس می‌بینند. محمد الهی یكی از این كارشناسان است كه بحث را با این سؤال آغاز می‌كند كه چطور می‌شود دانش‌آموزی كه در پاس كردن درس هندسه ۱ ناموفق بوده در هندسه ۲ موفق باشد. او می‌گوید روشی نانوشته در آموزش و پرورش وجود دارد كه سعی می‌كند همه چیز را گل و بلبل نشان دهد و اوضاع درسی دانش‌آموزان را بهتر از آنچه هست بازتاب دهد برای همین در سال‌های اخیر در دوره ابتدایی تقریبا هیچ معلمی اجازه تكرار پایه برای دانش‌آموز ضعیف را ندارد، چون با واكنش تند منطقه مواجه می‌شود. در دوره دبیرستان نیز چون همین فضا حاكم است مدیران مدارس از سال‌ها قبل برای این كه دانش‌آموزی مجبور به ورود به مدارس بزرگسالان نشود یا دوره تحصیلش بیش از حد طول نكشد مثلا هندسه ۱و ۲ را توامان در یك ترم به دانش‌آموزان آموزش می‌دادند و اگر هم نمره قبولی نمی‌گرفتند به آنها نمره قبولی می‌دادند. 

 

الهی می‌گوید حالا كه دروس پیش‌نیاز از دبیرستان حدف شده مسلما شرایط برای دانش‌آموزان آسان‌تر می‌شود، اما به بهای عملكرد ضعیف آنها در امتحانات نهایی. به گفته او تا وقتی نمره‌دهی دست مدارس است معلمان و مدیران برای مطلوب نشان دادن اوضاع ـ كه خواست آموزش و پرورش است ـ نمره‌های دانش‌آموزان را ترمیم می‌كنند، ولی وقتی كار به امتحان نهایی می‌كشد نمره واقعی دانش‌آموزان معلوم می‌شود و آن‌گاه كسانی كه دروس پیش‌نیاز را با ارفاق پشت سرگذاشته‌اند مردود می‌شوند.  یكی از مدیران باسابقه مدارس تهران كه با او تماس گرفتیم ضمن تایید این گفته‌ها گفت كه اگر دانش‌آموزان از این تصمیم جدید وزارتخانه باخبر شوند دیگر انگیزه‌ای برای درس خواندن ندارند و می‌دانند حتی اگر دروس پیش‌نیاز را با موفقیت نگذرانند به‌راحتی می‌توانند وارد پایه بالاتر شوند كه این اصلا خوب نیست. با این حال پانته‌آ دری در پاسخ به این نگرانی گفت كه اگر دانش‌آموزی می‌خواهد دیپلم بگیرد باید همه دروس را فارغ ازاین كه پیش‌نیازهست یا نه پاس كند، ولی اگر دغدغه كارشناسان، معلمان و مدیران مدارس كم‌سواد بالا آمدن دانش‌آموزان به این شیوه است باید بگویم كه پشت سد دروس پیش‌نیازماندن نیز لزوما به باسواد‌شدن منجر نمی‌شود. 

 

كنار هم چیدن این اظهارات آیینه تمام‌نمای اختلاف‌نظر درحوزه آموزش و پرورش است كه یك سویش همواره كارشناسان نگران ایستاده‌اند و سوی دیگرش وزارتخانه‌ای‌های مدافع، در میانه هم مردم كه تا تجربه نكنند نمی‌دانند كدام سو درست است.

 

 

jamejamdaily.ir
  • 13
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش