یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۲۹ - ۰۹ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۲۱۹۱
اخبار کنکور و آزمون ها

واکاوی صندلی اضافه فرزندان هیات علمی در دانشگاه/ حاصل فضل پدر برای فرزند

اصغر سلیمی,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور
یک صاحب‌نظر در موضوع کنکور در پاسخ به این استدلال که انتقالی فرزندان اعضای هیأت علمی بعد از نتایج کنکور و از ظرفیت اضافه انجام می‌شود و جای کسی را در دانشگاه‌ نمی‌گیرند، گفت: اگر این ظرفیت وجود دارد چرا قبل از کنکور اضافه نمی‌شود؟

خبرنگاران ما پیگیری سوژه انواع سهمیه ها در کنکور را در دستور کار دارند و این بار به سراغ سهمیه فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه ها در کنکور رفته‌اند.

در این باره با اصغر سلیمی عضو سخنگوی کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی درباره سهمیه فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه ها در کنکور گفت‌وگو کرده‌ایم.

*دو امتیاز فرزندان اعضای هیات علمی برای تحصیل در دانشگاه

از گذشته سهمیه‌ها و امتیازهایی در کنکور وجود داشته است که یکی از این امتیازها، امتیاز فرزندان اعضای هیأت علمی است. سهمیه فرزندان اعضای هیات علمی در کنکور چگونه است و چرا گفته می شود که این افراد از امتیاز ویژه‌ای در کنکور برخوردار هستند؟

سلیمی: طبق بخش‌نامه تسهیلات فرزندان اعضای هیات علمی و مراکز آموزش عالی کشور، فرزندان هیات علمی دانشگاه‌ها امکان انتقال به محل خدمت والدین خود را دارند که البته استفاده از این امکان، دارای شرایطی است و متقاضی برای انتقالی باید ۹۰ درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد را کسب کند و برای تغییر رشته باید ۹۲/۵ درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه آزاد را بدست آورند و در این صورت می‌توانند دانشگاه محل تحصیل یا رشته تحصیلی خود را تغییر دهند؛ این امتیاز وقتی در دانشگاه‌های معتبر و رشته‌های پرمتقاضی افزایش می‌یابد، حساسیت بیشتری ایجاد می‌کند؛ زیرا به صورت عادی امکان تغییر دانشگاه و تغییر رشته برای داوطلبان و پذیرفته‌شدگان کنکور وجود ندارد اما این بخش از داوطلبان هر دو امکان را دارند.

* یار کمکی فرزندان هیات علمی برای تحصیل در دانشگاه

چرا امتیاز فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها ناعادلانه خوانده می‌شود؟

سلیمی: مخالفان معتقدند فردی که در حال حاضر عضو هیات علمی دانشگاه است، از نظر موقیعت اجتماعی، اقتصادی، علمی و فرهنگی در جایگاه مناسبی قرار دارد و نسبت به یک کارمند ساده، کارگر، عشایر، روستایی و کشاورز موقعیت بهتری دارد، هر دوی این افراد به نوعی در حال خدمت به کشور و جامعه هستند، پس چرا باید یک عضو هیات علمی بتواند از این امکان برای فرزند خود استفاده کند اما یک فرد عادی جامعه این امتیاز را نداشته باشد؟

می‌بینیم که در حال حاضر کسانی که در بهترین دانشگاه‌های کشور تدریس می کند و از امکانات کافی برخوردار هستند، می‌توانند برای فرزندان خود بهترین امکانات را تهیه کنند، او را به مدرسه خصوصی بفرستند و به بهترین منابع علمی دسترسی داشته باشند باز هم در یک رقابت علمی به فرزند خود کمک می‌رسانند؛ اما یک کارمند و یک کارگر ساده که امکان تهیه این امکانات علمی و آموزشی را ندارد، در رقابت کنکور هم دچار ضرر می‌شود.

اصغر سلیمی,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور

*مجلس طرحی برای تغییر امتیاز فرزندان هیات علمی در کنکور ندارد

تاکنون در چندین نوبت صحبت از ضرورت ساماندهی انواع سهمیه‌ها مطرح شده است؛ آیا در حال حاضر طرحی برای تغییر امتیاز فرزندان اعضای هیات علمی‌ در دستور کار مجلس قرار دارد؟

سلیمی: در حال حاضر نظرات نسبت به موضوع امتیاز فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در آزمون کنکور به صورت طرحی کامل دیده نشده است اما به طور کلی برخی نمایندگان نسبت به این موضوع اعتراض دارند و با آن مخالف هستند.

انتظار داریم  تمام سهمیه‌ها به حداقل ممکن برسند تا آنهایی که واقعا به این نوع امتیازها و سهمیه‌ها احتیاج دارند و در جامعه دچار مشکل  و نیازمند قدری کمک هستند، بتوانند از این امتیازها و حمایت‌ها استفاده کنند.

تحقق عدالت آموزشی یعنی اینکه دولت از کسی که در روستاها و مناطق محروم زندگی می‌کند، از مرزها حمایت می‌کند، از بی سکنه شدن روستاهای کشور جلوگیری می‌کند و به بسیاری از امکانات آموزشی و علمی دسترسی ندارد، حمایت کند.

*فرزندان اعضای هیأت علمی جای کسی را در دانشگاه نمی‌گیرند

در بحث انتقال فرزندان اعضای هیأت علمی به دانشگاه محل خدمت والدین، این نکته مطرح می‌شود که از آنجا که این جابجایی بعد از اعلام نتایج کنکور انجام می‌شود و ظرفیت مربوط به صورت اضافه بر ظرفیت کنکور در نظر گرفته می‌شود، در نتیجه فرزندان اعضای هیأت علمی جای کسی را در دانشگاه‌ها نمی‌گیرند و حق کسی را ضایع نمی‌کنند؛ علاوه بر اینکه باید حد نصاب علمی ۹۰ درصد آخرین فرد قبول شده را هم برای استفاده از این امتیاز کسب کنند.

سلیمی: اینکه فرزندان اعضای هیأت علمی متقاضی انتقال و تغییر رشته باید ۹۰ درصد و ۹۲.۵ درصد نمره آخرین نفر پذیرفته شده در سهمیه را کسب کنند تا قادر به جابجایی یا تغیر رشته باشند، سطح علمی آنان را پایش می‌کند.

با این حال این سوال مطرح می‌شود که اگر برای این افراد در دانشگاه‌ها ظرفیت وجود دارد چرا از قبل از کنکور این ظرفیت به کنکور اضافه نمی‌شود؟ چرا دانشگاه قبل از کنکور این ظرفیت را برای استفاده همه داوطلبان اعلام نکرده است؟ معتقدیم تفاوتی بین قبل و بعد از کنکور نیست. 

*هیات علمی فقط در دانشگاه‌های دولتی تهران نیست؛ بیشتر مشمولان در شهرستان هستند

در پاسخ به این گلایه گفته می‌‌شود که اشاره کردن به انتقال فرزندان اعضای هیات علمی به دانشگاه‌های برتر بحث را منحرف می‌‌کند، برای مثال وزیر علوم در پاسخ به این پرسش توضیح داد که در بحث انتقال فرزندان اعضای هیات علمی همه این تصور را دارند که منظور از هیات علمی، هیات علمی دانشگاه تهران یا هیات علمی دانشگاه‌های مستقر در تهران است که از این امتیاز استفاده می‌کنند در حالی که تعداد زیادی هیات علمی دانشگاه در شهرستان‌ها داریم و اغلب جابجایی‌ها در شهرستان‌ها انجام شده است.

سلیمی: بحث سهمیه فرزندان هیأت علمی در واقع جمعیت زیادی از اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی شامل دانشگاه‌های دولتی، دانشگاه‌های پیام نور، دانشگاه‌های غیر انتفاعی و دانشگاه آزاد اسلامی را شامل می‌شود که همه این افراد می‌توانند از این مزیت استفاده کنند.

اگرچه حساسیت روی انتقال فرزندان اعضای هیات علمی به دانشگاه های برتر بیشتر است اما به طور کلی با توجه به جمعیت زیاد مشمول این امتیاز مخالف آن چه برای استفاده در دانشگاه های برتر و چه دانشگاه های سطح پایین‌تر هستیم.

با توجه به دلایل بیان شده معتقدیم مجلس باید به گونه شایسته‌ای بررسی موضوع را در دستور کار قرار دهد.

این سهمیه‌ها و امتیازات از گذشته وضع شده‌اند و کار کارشناسی روی آنها انجام نشده است. انتظار داریم این موضوعات در مجلس مطرح شود و این سهمیه‌ها حذف شوند تا در عوض کسانی که توانایی علمی بالاتری دارند در کرسی‌های دانشگاه‌ها مستقر شوند.

معتقدیم این امتیاز در کل یک بی‌عدالتی آموزشی است؛ زیرا آیا برای یک فرد عادی که علاقه داشته باشد فرزند خود را به نزدیکی محل زندگی خود جابجا کند، این امکان وجود دارد  یا به راحتی برایش امکان پذیر است؟

اصغر سلیمی,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور

*قانون برای همه یکسان شود 

استدلال امتیاز فرزندان اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها، سیاست بومی‌گزینی در آموزش عالی عنوان شده است؛ همچنان که وزارت علوم در پاسخ به گلایه از این امتیاز، اعلام کرده که در راستای بومی‌گزینی رویکرد موافقت با تغییر محل دانشگاه به محل اقامت والدین به ویژه برای دانشجویان دختر در دستور کار وزارت علوم است، آیا این پاسخ کامل است؟

سلیمی: معتقدیم که این قانون در مجموع باعث تبعیض می‌شود و باید اصلاح و حتی حذف شود.

باید قانون برای همه یکسان باشد. معتقدیم هر کس که می‌خواهد دانشگاهی قبول شود باید خودش تلاش کند و در همان دانشگاه پذیرفته شود و انتقال معنی ندارد. زیرا سطح علمی دانشجویان باید جایگاه آنان را در نظام آموزش عالی معین کند.

اگر متقاضیان در هر دانشگاهی قبول شوند بتوانند به محل دانشگاه دلخواه منتقل شوند، ارزش قبولی‌ها و تفاوت علمی کم می‌شود. 

معتقدیم بازنگری در سهمیه فرزندان هیات علمی در همه مقاطع و همه رشته ها ضروری است. افرادی که با سهمیه‌های مختلف در دانشگاه تحصیل می‌کنند مصائب مخصوص به خود را دارند؛ بسیاری از آنها در حالی که در رشته و دانشگاهی تحصیل می‌کنند که به صورت مشخص از دیگر رقبای غیرسهیمه‌ای خود، توان علمی کمتری دارند و باید بیشتر تلاش کنند.

این موضوع علاوه بر جنبه فردی، دارای تبعات آموزشی برای جامعه هم هست؛ نظام آموزشی کشور برای تربیت دانشجو برای نیاز کشور هزینه می‌‌کند و اگر نتیجه موثر نباشد اتلاف منابع است؛ اگر دانشجویی که با سهمیه پذیرفته شده یا با امتیاز در رشته ای با منابع دولتی تحصیل کرده نتواند از عهده دروس خود برآید و مشروط شود و درس را رها کند، یا به رشته پایین‌‌تری تغییر رشته دهد یا حتی اگر درس را تمام کند اما در رشته‌ای که فارغ‌التحصیل شده بازدهی لازم را برای کشور نداشته باشد، منابع را هدر داده است.

از این رو باید روی خروجی دانشجویانی که با سهمیه و امتیاز تحصیل کرده‌اند کار کارشناسی انجام شود. برای مثال رشته‌ای مهم‌تر، حساس‌تر و تاثیرگذارتر از پزشکی نداریم. نظام آموزش عالی برای دانشجویان این رشته هزینه می‌کند تا نیاز کشور را پاسخ‌گو باشند، اگر دانشجوی پزشکی به لطف سهمیه و امتیاز تحصیل کند و کارایی لازم را نداشته باشد هم کار کشور را لنگ گذاشته،‌ هم ظرفیت کشور را به هدر داده و هم حق داوطلب شایسته دیگری که می‌توانست به حق در این رشته تحصیل کند و مفید باشد را تضییع کرده است.

farsnews.com
  • 31
  • 9
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۱۳
غیر قابل انتشار: ۱۶
جدیدترین
قدیمی ترین
انتقال و جا به جایی از یک دانشگاه به دانشگاه دیگه که شامل همه دانشجوها بویژه دختر هست و طبق شرایط خاصی جا به جا یا مهمان میشن فقط برا هیئت علمی نیست که
بله قانون برای همه باید یکسان باشد سهمیه ایثارگری وجانبازی وهییت علمی چرا باید در کنکور لحاظ شود مکر کنکور رقابت علمی نیست هرکسی چه کارمند چه کارگر وچه هییت علمی ومدیران همه دارن به ملت خدمت میکنند خب حق وحقوقشان را براساس کارشان میگیرن پس جرا باید سهمیه به فرزندانشان داده شود ومنی که پدرم کارمند بیمارستان هست وسختترین شغل رادارد وهیچ سعمیه ایی ندارد ودر تیزهوشان هم درس خواندم باید پشت کنکور بمانم ایا اگرپدم دربیمارستان بخاطر شغلش دچارخادثه شود کسی به اوسهمیه میدهد ن می گویند شرایط شغلی تو این بوده پس برای سایر مشاغل هم باید این کونه باشد تبیعیض تا کی خدا از دست اندرکاران بپرسد وحق منع دانش اموز رابکیرد
بله قانون برای همه ب...
راستی به ابن موضوع توجه کنین مافیای کنکورر. یعنی الان هردوسال کتابا تغییر نکنه انتشارات و موسسات چه گلی به سرشون بزنن
بله قانون برای همه ب...
کاملا صحیح و اینکه خیلی جالبه اونایی ک این امتیازاتو دارن بعضی ها میگزرن ادمای خوبیم ولی بعضیام هستن طلب کارن و فکر میکنن حقشون بیشتر واقعا خندهداره این حرکتشون
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش