پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳
۱۰:۳۷ - ۰۷ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۱۱۶۰
اخبار کنکور و آزمون ها

نشانه‌های واقعی برای حذف کنکور دیده نمی‌شود/ابهام در آینده سهمیه‌ها

کنکور 99,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور
نیمسال دوم سال تحصیلی ۹۹- ۹۸ تا چند روز دیگر شروع می شود تا دانشگاه ها بار دیگر شاهد حضور دانشجویان روی میزهای کلاس های درس باشند. از طرف دیگر تعدادی که« پشت در» دانشگاه ها منتظر ایستاده اند تا« مجوز» حضور در کلاس های موردعلاقه خود را بگیرند، حال و هوای دیگری دارند. آن ها نزدیک به ۱۵۰ روز دیگر باید در ماراتن چهار ساعته کنکور سراسری حاضر شوند ، کنکوری که به نظر نمی رسد تا« قرن» آتی حتی با این وعده های حل بحران کنکور تکلیفش روشن شود و باید منتظر حضور پدران و مادران پشت در محل آزمون باشیم.

ترم جدید شروع شد، اما...

۱ در مورد ساماندهی کنکور طی گزارش هایی مفصل در طول ترم به کرات اشاره شده است. به عنوان مثال در گزارش روزنامه شماره ۲۸۸۰ با عنوان« اجماع برای حذف چهار ساعت مخرب» به جلسه ای اشاره شد که در آن ارگان ها و افراد درگیر کنکور در سلسله جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی از تصمیم« جدی» برای حل« ۶ ماهه» کنکور گفتند. یا در گزارش روزنامه شماره ۲۸۹۱ با عنوان« حل مشکل کنکور در قرن آینده!» به چهار معضل جدی این آزمون( تأثير سوابق تحصیلی، مشکل تراز مشترک نظام قدیم ها، سرانجام پرابهام سهمیه ها، وعده ۶ ماهه حل کنکور) اشاره شد و در همان گزارش تأکید شد:« اگرچه بیشتر کارشناسان رسیدن به نتیجه برای حذف کنکور آن هم در مدت ۶ ماه را امری محال می دانند، ولی همین موضوع می تواند چالش هایی را برای کنکور سال های آتی و احتمالا سال ۹۹ به همراه داشته باشد.» در همان بازه بررسی ساماندهی سیاست های سنجش و پذیرش مطرح شد که سهمیه های کنکور هم به آن اضافه شد و عبارت داوطلبان« سهمیه ای» پروژه جدید آموزش عالی کشور شد.

ماجرای سهمیه ها عمر زیادی داشت، اما« بی عدالتی» صورت گرفته از شهریورماه امسال با نامه اعتراضی هزار دانشجوی کارشناسی ارشد توجه مسئولان را به خود جلب کرد. البته ماجرای سهمیه ای شاید در ابتدا تداعی کننده سهمیه های ایثارگران و جانبازان بود، اما بر اساس آمار مشخص شد در برخی گروه های آزمایشی من جمله علوم تجربی بیش از ۲۰ نوع سهمیه نه بعنوان ظرفیت« مازاد» بلکه بعنوان بخشی از ظرفیت گروه ها در نظر گرفته می شد. اقرار رئیس سازمان سنجش مبنی بر آنکه حدود یک سوم قبول شدگان رشته های پزشکی پرطرفدار را داوطلبان« سهمیه ای» تشکیل می دهند ، ازجمله بیانات جنجالی آن روزها بود.

از سوی دیگر تسهیلات خاص به فرزندان اعضای هیأت علمی یکی دیگر از حواشی آن روزها بود، قانونی که سال ۹۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی در دستورالعملی تسهیلات خاصی را برای فرزندان هیأت علمی در نظر گرفت که طبق« قانون» فرزندان اعضای هیأت علمی به راحتی می توانستند از رشته ای به رشته دیگر انتقال پیدا کنند.

سازمان سنجش در آن هنگام در آماری از استفاده هفت هزار و ۱۵۴ نفر از فرزندان اعضای هیأت علمی در سال های ۹۲ تا ۹۳ خبر داد و چندی بعد وزیر علوم تعداد استفاده کنندگان از این تسهیلات را در سال ۹۸ برابر ۱۵۰۰ نفر اعلام کرد. همین عدد و رقم ها بود که حساسیت ها را نسبت به آن بیشتر کرد تا اینکه بعد از تلاش های وزارتخانه های علوم و بهداشت در اواسط آذرماه لایحه ساماندهی سهمیه ها را به هیأت دولت جهت تصویب ارائه دادند.

ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش کشور در آن زمان در مورد این لایحه گفت:« چندی پیش دولت، وزارت علوم و بهداشت را مکلف کرد لایحه ساماندهی سهمیه ها را به هیأت دولت ارائه کنند. حالا دولت تصمیم می گیرد این لایحه را به مجلس یا شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال کند. ما با دوستان حقوقی وزارت بهداشت و علوم درحال تنظیم این لایحه هستیم که هرچه سریع تر این امر انجام شود. در این لایحه آن موضوعی که دنبال می شود ساماندهی جامع سهمیه هاست. می خواهیم برخی سهمیه ها را حذف و برخی دیگر را تسهیل یا ساده سازی کنیم.»

براساس بررسی های صورت گرفته در لایحه جدید تنها به سه نوع سهمیه یعنی سهمیه آزاد، مناطق و ایثارگران اشاره شده است و به نوعی از ۱۹ مدل سهمیه موجود تنها سه نوع سهمیه در کنکور باقی خواهد ماند. رئیس سازمان سنجش در این رابطه گفت:« هدف اصلی این لایحه این است که هر آنچه ظرفیت یک آزمون است، یعنی پذیرش بصورت عادلانه و تنها ملاک آن یعنی نمره صورت گیرد و اگر قرار است امتیازی داده شود، تنها بصورت مازاد بر ظرفیت باشد تا حق افرادی که با شرایط علمی مناسب در آزمون ها شرکت می کنند، ضایع نشود.»

بروکراسی اداری در راه است؟

۲ ساماندهی کنکور به دو مسئله طی ماه های گذشته تقسیم شد؛ ۱- پروژه حذف ۶ ماهه کنکور و ۲- ساماندهی سهمیه ها. ولی در این بین اتفاقی که افتاد قابل توجه است؛ آبان ماه معاون خط مشی گذاری ستاد نقشه جامع علمی کشور درباره آخرین وضعیت ساماندهی کنکور از حل و فصل ۶ ماهه کنکور خبر داد.

او در مصاحبه ای با رسانه ها در مورد اینکه آیا امکان رسیدن به یک خط مشی و سیاست در مورد ساماندهی کنکور در عرض ۶ ماه وجود دارد ، خاطرنشان کرد:« بله، ما می توانیم در عرض ۶ ماه به یک خط مشی برسیم. خیلی از کارها انجام شده است و ظرف دو تا سه هفته آتی کارگروه تشکیل می شود و پس از کارگروه چند جلسه فشرده خواهیم داشت تا به سناریویی که می خواهیم برسیم سپس آن را برای تصویب به صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی می بریم.»

او حتی از وجود ایده هایی ازجمله برگزاری دو کنکور در سال برای کاهش استرس این آزمون گفت.از سوی دیگر عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در نشست خبری درباره ساماندهی کنکور هم می گوید:« مسیری که درباره ساماندهی کنکور دنبال می کردیم، ادامه دارد. مطالعات کارشناسی درحال اتمام است و به تدریج در دستور کار ستاد نقشه جامع علمی قرار می گیرد که با چه مکانیسمی کنکور را دنبال کنیم. کنکور هم جزء مواردی است که در سطح سیاست کلان مصوبه شورا را نیاز دارد و در عوامل جزئی تر به تصویب مجلس نیاز است. برهمین اساس با ریاست مجلس و کمیسیون آموزش هماهنگی های لازم صورت گرفت تا این موضوع به نتیجه مطلوب برسد.»

همچنین شورای عالی انقلاب فرهنگی در نظرسنجی« یک روزه » که به نظر می رسید مربوط به همین موضوع است، از کاربران« عام» خواسته بود نظرشان را درمورد مسئله سربازی و کنکور اعلام کنند، موضوعی که« فرهیختگان» در شماره ۲۹۴۵ با عنوان« نظرسنجی از سر واکنی درباره سربازی!» به نقد آن پرداخت، در آن نظرسنجی براساس ادعای مسئولان شورای عالی انقلاب فرهنگی تنها ۷۸۰ نفر شرکت کرده بودند که قطعاً این جامعه آماری نمی توانست به ساماندهی کنکور« جهت» دهد.بعد از این نظرسنجی بود که معاون خط مشی گذاری ستاد نقشه جامع علمی کشور از رونمایی سیاست های ساماندهی کنکور تا پایان امسال خبر داد و اجرای آن را به شورای سنجش و پذیرش سپرد. از الان می توان پیش بینی کرد که این ساماندهی در شورای سنجش و پذیرش قطعاً با گره های کوری همراه خواهد بود.

ابهام در آینده سهمیه ها

۳ مورد بعدی سهمیه هاست که بلافاصله پس از اعلام رسانه ای لایحه وزارتخانه های علوم و بهداشت شروع شد. شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد که این لایحه ابتدا باید در این شورا ارائه شود و بعد از کسب تاییدات لازم به صحن مجلس و« پاستور» خواهد رفت.

معاون خط مشی گذاری ستاد نقشه جامع علمی کشور در دی ماه سال جاری و در گفت وگویی با رسانه ها گفت:« وزارتخانه های علوم و بهداشت که این لایحه را برای سازمان سنجش آموزش کشور تهیه و به دولت ارسال کرده بودند، به این موضوع اشاره داشتند که بهتر است این لایحه در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی شود.

بنابراین دولت هم این لایحه را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع داد، ما قبلا روی ساماندهی کنکور کار می کردیم که درحال حاضر سهمیه های کنکور هم به آن اضافه شده و باید درباره آن« تدبیر» کنیم.» جالب است وی در ادامه گفت:« ساماندهی سهمیه ها به امسال نمی رسد. داوطلبان و دانشجویان نگران سال جاری نباشند، چیزی تغییر نمی کند. ساماندهی سهمیه و کنکور را انجام داده و ابلاغ می کنیم.»

به موازات این بیانات، منصور کبگانیان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادعای دیگری را مطرح می کند، او می گوید:« این لایحه از طرف هیأت دولت به دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ارجاع داده شد ، او نیز آن را به من ارجاع داده است. به زودی نحوه ورود و بررسی شورا درباره لایحه ساماندهی سهمیه های ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی اعلام می شود.»

موضعی که اظهارات یک عضو دیگر در این شورا را نقض می کند که همین مسئله با ابهامات زیادی همراه می شود و حتی وزیر علوم از اجرایی شدن ساماندهی سهمیه ها برای کنکور امسال خبر می دهد. منصور غلامی در جمع خبرنگاران در حاشیه بیست ویکمین جشنواره جوان خوارزمی در پاسخ به سوالی مبنی بر زمان اجرای لایحه ای که درخصوص ساماندهی سهمیه کنکور تدوین شده، گفت:« این لایحه سال جاری به دولت ارائه شده و امیدواریم به سرعت از دولت به مجلس منتقل شود.» وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه امیدواریم این موضوع برای سال ۹۹ اجرایی شود، گفت:« اگر این لایحه تا پیش از ثبت نام کنکور ۹۹ برسد، اجرایی می شود.»

البته این سردرگمی هنوز هم ادامه دارد، سعیدرضا عاملی اخیرا در یک نشست خبری گفته است که شاید طرح ساماندهی سهمیه ها تا کنکور ۱۴۰۰ هم نرسد! او در آن جلسه در پاسخ به سوالی مبنی بر لغو مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در لایحه گذشته وزارت علوم و بهداشت که درباره‌ی ساماندهی سهمیه های مختلف آموزش عالی بود، گفت:« درمتن این لایحه نوشته شده است که پیشنهاد می شود این لایحه در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شود.

ولی در حوزه رسانه ای این گونه مطرح شد که لایحه به مجلس می رود. به طور حتم اگر این لایحه به مجلس برود، به کنکور ۹۹ که نمی رسد، به کنکور ۱۴۰۰ هم نخواهد رسید. به طور متوسط لایحه هایی به مجلس داده می شود که دو فوریت بگیرد، اگر دو فوریت نگیرد، می ماند. بعضی مصوبات مربوط به شورای عالی انقلاب فرهنگی و برخی مربوط به مجلس است.»

به هر حال آنچه از مواضع مسئولان آموزش عالی کشور برداشت می شود، یک نوع سردرگمی در ارائه یک راهکار اساسی برای غول کنکور و سهمیه ها وجود دارد. باید نشست و دید تا روزهای باقی مانده سال آیا اتفاقی خاصی خواهد افتاد.

farhikhtegandaily.com
  • 44
  • 8
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۱۵
غیر قابل انتشار: ۱۶
جدیدترین
قدیمی ترین
تا وقتی که بیکاری در رشته ها زیاد باشه و فقط پزشکان درآمد خوبی دارند کنکور خواهد بود کار ریشه ای تر از این حرفاست، باید اشتغال زایی بشه تا گرایش به سمت رشته های خاص کم بشه
احتمالا آقایان خودشون فرزندانی دارند که باید امسال کنکور بدنو سهمیه هارو نیاز دارن وگرنه تا الان به این معضل بزرگ آینده نابود کن جوانان مملکت رسیدگی میکردن و سهمیه های ناعادلانه حذف می شد
عزیز من تاریخ مصاحبه رو چک کنید بعد بگید اول گبکانیان صحبت کرد هفته بعدش معاون اومد گفت نمیرسه خواهش میکنم تصحیح کنید برای چی جو رو متشنج میکنید
البته دبیر کمیسیون آموزش و تحقیقات و رئیس دانشگاه تهران و غلامی هم گفت به ۹۹ نمیرسه
البته دبیر کمیسیون آ...
نمیدونم نویسنده ی مطالب این سایت کیه ولی میدونم که ادم خود فروخته ای که همواره با بزرگ نماییه سهمیه هیئت علمی سعی بر کوچک نشان دادن سهمیه عظیم ایثارگران داره و همواره سعی داره اعتراض عموم رو از سهمیه ایثارگران که۳۰درصد ظرفیت دانشگاه ها رو اشغال کرده با ۱۰۰۰نفر فرزند هیئت علمی لاپوشونی کنه من نه طرفدار هیئت علمیم نه دشمن ایثارگران
نمیدونم نویسنده ی مط...
سهمیه ایثارگران حقه از اولم بوده شما خیلی درسخونی بخون برای ۷۰ درصد باقیمانده البته بگم کسی نفهمید که سهمیه هیئت علمی داری که. هه
البته دبیر کمیسیون آ...
میرسه نگران نباش.دست خداست
میرسه نگران نباش.دس...
همه چی دست خداست شکی نیست اما انسان از اراده و اختیار برخورداره بنابرین وقتی مسئول میگه نمیرسه یعنی اگر تصویب هم بشه برای امسال اعمال نمیشه هر چیزی باید عدالت محور باشه این لایحه عدالت محوره اما اجراش در این زمان نخیر
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش