پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۷:۱۱ - ۱۶ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۴۰۴۸
دانشگاه

ايرانی ها تابعيت افغانستانی می‌گيرند تا پزشكی بخوانند

تابعیت افغانستانی توسط ایرانی ها,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه

ابهاماتی که در رابطه با سهمیه‌های ورود به دانشگاه و دانشجویان غیرمجاز وجود دارد، پای دیده‌بان عدالت و شفافیت را هم به این موضوع باز کرده است. هامون سبطی به‌عنوان دبیر کارگروه آموزش دیده‌بان عدالت و شفافیت در گفت‌وگو با همشهری از آخرین تحقیقات این کارگروه در رابطه با انواع سهمیه‌ها و تخلفات صورت‌گرفته در این خصوص می‌گوید.

موضوع سهمیه‌ها در کنکور و عدم‌عدالت آموزشی چقدر جدی است؟

گزارش‌های بسیاری در رابطه با سهمیه‌ها و رانت‌های آموزشی در اختیار ما قرار گرفته و مصمم هستیم با همکاری نهادهای دولتی، سمن‌ها و رسانه‌ها این مهر بی‌عدالتی‌ها را از پیشانی آموزش عالی کشور پاک کنیم. بحث سهمیه‌ها تنها ویژه رشته پزشکی نیست. طبق این گزارش‌ها برای مثال امسال در رشته کامپیوتر دانشگاه صنعتی‌شریف طبق دفترچه کنکور باید حدود ۶۰نفر پذیرش می‌شد اما الان تعداد دانشجویان بیش از دوبرابر این مقدار است. فرض می‌کنیم این ظرفیت دوبرابری از راه‌های قانونی وارد این دانشگاه شده‌اند، پرسش اصلی این است: اگر این دانشگاه برای رشته کامپیوتر حدود ۱۲۰نفر ظرفیت داشته چرا از ابتدا آن را در اختیار عموم داوطلبان قرار نداده است؟ در واقع می‌توان گفت نیمی از ظرفیت این رشته در اختیار عموم داوطلبان قرار گرفته و نیم دیگر از مسیرهای به ظاهر قانونی به کسانی رسیده که حق‌شان نبوده است.

سهمیه و بی‌عدالتی‌های آموزشی در رشته پزشکی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ باتوجه به اینکه قائم‌مقام وزیر بهداشت اعلام کرده است ۶۰درصد دانشجویان پزشکی به‌صورت سهمیه‌ای جذب می‌شوند.

ورود دانشجو از طریق سهمیه و روش‌های شبه‌قانونی در رشته‌های پزشکی فراگیر، دامنگیر و عمیق‌تر از دیگر رشته‌هاست. در این چندساله روش‌های غیرمتعارفی را برای ورود به رشته‌های پزشکی شاهد بوده‌ایم و برخی از این روش‌ها به شیوه «شبه‌قانونی» اعمال می‌شود. به‌عنوان مثال در سال۹۷ میزان پذیرش در رشته دامپزشکی دانشگاه آزاد چندین‌برابر سال۹۶ و ۹۸ بوده است. متأسفانه میزان پذیرش پزشکی در دانشگاه آزاد طبق ضوابط و قوانین وزارت بهداشت نیست. در مدرک رشته دامپزشکی هم عنوان دکترای حرفه‌ای مشاهده می‌شود! این موضوع زمینه‌ساز رفتارهای غیرقانونی شده که رویه و ظاهر قانونی هم متأسفانه برای آن وجود دارد. آیین‌نامه‌ای در دانشگاه آزاد در این رابطه تصویب شد که دانشجویان در مقاطع یکسان می‌توانند برای محلی که پدر یا مادر آنها در حال تدریس هستند انتقالی بگیرند و یا تغییر اخذ کنند.

ما دانشجویی داشتیم که با رتبه ۲۶هزار در رشته دامپزشکی پذیرش شد، اما با سهمیه هیأت علمی توانست در محل تدریس والدین خود در رشته پزشکی ادامه تحصیل دهد! این موضوع دورزدن واضح قانون است. پس سؤال اصلی دوباره پابرجاست؛ اگر دانشگاه آزاد و دانشگاه‌های دولتی ظرفیتی دارند پس چرا آن را در اختیار نخبگان کشور قرار نمی‌دهند؟ چرا بخش مهمی از ظرفیت‌ها برای خواص محفوظ می‌ماند؟

آیا ورود غیرقانونی در رشته پزشکی وجود دارد؟

بله، مواردی گزارش شده که نشان می‌دهد راه‌های غیرقانونی در پذیرش رشته پزشکی صورت گرفته است. خوشبختانه مسئولان دانشگاه آزاد در این زمینه تمایل بسیاری برای همکاری در جهت ریشه‌کنی این بی‌عدالتی‌ها نشان می‌دهند. بهترین روش برای حذف این روند غلط و این بی‌عدالتی آموزشی از نظر ما متوقف کردن و بازگرداندن دانشجویان به رشته اصلی‌شان (آن رشته‌ای که در کنکور سراسری مجاز و پذیرش شده‌اند) است و اگر دانشجویی اصرار دارد که در رشته پزشکی یا دندانپزشکی ادامه تحصیل بدهد (فرزندان هیأت علمی دانشگاه‌ها) بهتر است از دانشگاه انصراف دهد و در رقابت عادلانه کنکور دوباره شرکت کند.

لطفا مسئله دانشجویان بین‌الملل را تشریح کنید؛ آیا در این‌باره هم تخلفاتی صورت گرفته است؟

قانونی داریم که می‌گوید‌ اتباع همسایه خارجی به‌ویژه اتباع افغانستان با پرداخت پول می‌توانند در هر یک دانشگاه‌های کشور در رشته پزشکی درس بخوانند! شخصا وقتی این قانون را مشاهده و مطالعه کردم، برایم باورنکردنی بود. الان هم با جست‌وجو در اینترنت هر کسی می‌تواند این قانون را رویت و مطالعه کند. گزارش‌هایی به‌دست رسیده که برخی به واسطه این قانون تغییر تابعیت داده و یا به‌دنبال تغییر تابعیت خود هستند؛ یعنی دانش‌آموز ایرانی حاضر می‌شود تابعیت ایرانی خود را زیر پا بگذارد تا با این قانون بتواند اتیکت پزشکی را برای خود خریداری کند. حتی موارد بسیاری گزارش شده که به جعل تابعیت خود دست زده‌اند. مسلما یک دانش‌آموز به‌تنهایی نمی‌تواند دست به این کار بزند. کسانی پشت پرده هستند و باید این موضوع با جدیت تمام دنبال شود.

وضعیت پذیرش رشته پزشکی در دانشگاه‌های دیگر چطور است؟

اینکه ما تمرکز کنیم روی دانشگاه‌های دولتی و از اتفاقاتی که در پردیس‌های خودگردان و دانشگاه‌های آزاد اسلامی در رابطه با رشته پزشکی غافل شویم، صحیح و منصفانه نیست؛ چراکه این دانشگاه‌ها نیز فارغ‌التحصیل پزشکی دارند و رقابت در آنها به‌خصوص در پردیس‌های خودگردان به‌‌شدت جدی است. نخبگان بسیاری در پردیس‌های خودگردان برای رشته پزشکی رقابت می‌کنند. گاهی با رتبه ۲هزار هم نمی‌توانند در رشته پزشکی ادامه تحصیل بدهند، اما از آن‌سو متأسفانه ما شاهدیم که برخی با رتبه ۱۰۰هزار با استفاده از سهمیه و روش‌های شبه‌قانونی وارد این دانشگاه‌ها می‌شوند.

گاهی مسئولان برای اقناع وجدان جامعه در رابطه با سهمیه‌ها و روش‌های ورود شبه‌قانونی به دانشگاه‌ها از واژه «سهمیه مازاد» استفاده می‌کنند. آیا این پاسخ منطقی است؟

 این عذر بدتر از گناه است؛ چراکه ما سهمیه مازاد به‌خصوص در رشته پر‌طرفداری مثل پزشکی نداریم.

سهمیه هیأت علمی برای جامعه چه تبعاتی دارد؟

باید کرسی‌های دانشگاه به سزاوارترین داوطلبان برسد و این حق اخلاقی، قانونی و ملی آنهاست. هر قانون و شبه‌قانونی که بخواهد حق ورود افراد نخبه به دانشگاه و رشته مورد علاقه‌اش را سلب کند و فرد دیگری را به جای او بنشاند، مطمئنا تبعات آن در دراز‌مدت گریبانگیر جامعه و ملت خواهد شد. سلامت و بهداشت جامعه در گرو فارغ‌التحصیلان رشته پزشکی است و باید این کرسی‌ها در اختیار نخبگان جامعه باشد. ما نمی‌توانیم با جان و سلامت مردم بازی کنیم برای اینکه عده‌ای که به لحاظ علمی کم‌توان هستند، در رؤیای پزشک‌شدن به‌سرمی‌برند و برای نیل به آن از هر روزنه‌ای وارد می‌شوند.

آیا «صندلی‌فروشی» در دانشگاه‌ها وجود دارد؟

صندلی‌فروشی در دانشگاه وجود دارد و عواملی در دانشگاه‌ها در این کار دست دارند. اما اینکه برای پذیرش دانشجویان غیرمجاز می‌توانند علاوه بر دانشگاه در سازمان سنجش هم پرونده‌سازی‌ کنند، مسئله‌ای است که در حال بررسی آن هستیم و هم‌اکنون هیچ مدرکی دال بر پرونده‌سازی‌ در سازمان سنجش برای دانشجویانی که صندلی دانشگاه به آنها فروخته شده، وجود ندارد.

برای جلوگیری از ورود‌های غیرمجاز به دانشگاه‌ها چه پیشنهادی دارید؟

اخیرا با سازمان سنجش نشستی داشتیم که قرار شده همه دانشجویانی که فارغ‌التحصیل می‌شوند، قبل از صدور مدرک از سازمان سنجش مدارک آنها استعلام شود. در این‌باره در حال رایزنی هستیم و سازمان سنجش هم نظر مساعدی دارد. برخی‌ دانشگاه‌ها برای اجرا‌شدن این پروسه همراهی کرده‌اند اما جالب است که دانشگاه‌های بزرگ ما هنوز هیچ واکنشی نشان نداده‌اند!

صادق خسروی‌علیا 

  • 75
  • 9
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۲۷
غیر قابل انتشار: ۲۵
جدیدترین
قدیمی ترین
خداوند لعنتون کنه بااین بی عدالتی
اگرعدالتی باشه واگرجان مردم واستون مهم باشه کنکورروبه عادلانه ترین وجه ممکن برگزارمیکنیدبدون هیچ سهمیه هیچگونه.وفقط رقابت درست وسالم ولی اونقدرظلم میکنیدکه بچه های مادچارافسردگی وسرخوردگی میشن بااینهمه درس خوندن ونتیجه نگرفتن
هنوز هیچ کس عمق جنایتی که تحت عنوان سهمیه فرزندان هیئت علمی درح ملت ایران رواداشته می شود را درک نمی کند. این مسئله فقط ه پذیرش این بچه های نازپرورده در رشته های تاپ داشگاهی ختم نمی شود. اینها درطول دوره تحصیل زیرچتر حمایت با نمرات ارفاقی همکاران والدینشان جزو شاگرد اولها طبقه بندی می شوند بعدا در امتحان دستیاری و ارشد هم به همین منوال و نهایتا در پذیرش اعضای جدید هیئت علمی اینها دراولویت قرار می گیرند . این قصه نهادینه شدن نظام طبقاتی دراموزش کشوراست.
هنوز هیچ کس عمق جنای...
خدا لعنت کنه بی عدالتی ...اسمش کشور اسلامی هس ..دین رو از مردم دزدید بااین بی عدالتیهاشون ...الهی خیر نبینن ..یه دانش اموز زرنگ بدون پارتی امید درس خواندن ندارد ...خداااااالعنتشون کنه بحق پنج تن
خداااااااا لعنتتتون کنه با روح وروان خانواده ها ونوجوان وجوان بازی میکنید...انشالاه خدااااااا تقاص مارا ازتون بگیره با این سهمیه بندیها ورانت خواریهاااا
دوستان تازمانیکه علم ودانش در کشور از اهمیت برخوردار نباشد همینه وگر نه چرا بنزین وچرا هزینه های انرژی وچرا یارانه و.... به این خوبی کنترل میشه؟ جایگاه علم و دانش ضعیفه.
خدا لعنت کنه هرچه سهمیه و ببنیان گذار این سهمیه ها اگه غیر از این بود کشور ما اینهمه مفلوک نبود
وقتی تخبگان شاهد جنایت دردانشگاهها هستندبا عنوان سهمیه به کشورهای همسایه پناهنده میشوندودر دانشگاههای انها ادامه تحصیل میدهندویکفرد عقده ای و ضد میهن تربیت میشوند.ودیگر برنمی گردند.بیسوادها هم در ایران تنها به پول فکر میکنندوهر جنایتی را بامریض وسالم انجام میدهند.
وقتی تخبگان شاهد جنا...
فک میکنین اگه سهمیه هابرداشته شن همه چی گل وبابل میشه؟نه خیرهمچین خبری نیست الانم به سهمیه هاچیزی نمیرسه ایناسهمیه هاروگذاشتن جلومیگن سهمیه هاقبول میشن ایناصندلی هارومیفروشن حتی سهمیه هاهم قبول نمیشن من خودم سهمیه ۵درصدم ورتبم۱۵۰۰بودنه ازسراسری نه ازآزادهیچ جا(پزشکی ودندان وداروش)قبول نشدم همه ی ایرانم زده بودم توانتخاب رشتم خلاصه کلام افرادفاسدکلاه برداربی وجدان صندلی هارومیفروشن
فک میکنین اگه سهمیه ...
سالهاست بدذاتها سهمیه ایثارگران وفرزندان شاهد را چماق کرده اند وبر سر این عزیزان می کوبند وهیچ وقت هم ان را بیش از پنج درصد عمل نکرده اند اما به صورت چراغ خاموش وبی سر وصدا فرزندان هیئت علمی وخوداشون را دردانشگاههای کشور ثبت نام می کنند. حتی بدون کنکور !!!! لعنت بردروغگویان
فک میکنین اگه سهمیه ...
۱۵۰۰ در سهمیه هستید. ترازتون چند هست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
وقتی تخبگان شاهد جنا...
کدام جنایت عزیزمن؟جنایت فروش صندلی هست نه سهمیه...من دانشجوی ارشدمامایی هستم توکلاسمون۲۰نفریم ۱۹نفرمون خودشون اومدن فقط یک نفریاسهمیه اومده کم کاری خودتونوگردن سهمیه هانندازین
کدام جنایت عزیزمن؟جن...
بله خانم چون خودت ازسهمیه استفاده کردی ناراحت میشی حرف حق رابشنوی چون فوق العاده تلخه همه تنبلن شماهاکه سهمیه داریدزرنگید.همه مردم ازسهمیه هاصداشون دراومده اونوقت خانم ناراحتم میشه
بله خانم چون خودت از...
سخن حق تلخه....بی عدالتی توکشورما بیداد میکنه ..حالا دیگه اومدتو تحصیل ک اگه سهمیه و پول و پارتی نداشته باشی باید قید درسخوندن روبزنی ...امیدجوونا رو گرفتن ...درس میخونن ولی بعدش مشتی تنبل پولدار میرن بالا ...ی ظلمه
من به عنوان یک دبیر که در مدارس خاص تدریس میکنم شاهد از بین رفتن انگیزه دانش آموزان نخبه و پر تلاش را میبینم آنچنان تلاش شبانه روزی میکنند ولی وقتی اعلام نتیجه میشه با دیدن رتبه های عالی برای سهمیه ها و اینکه خودشون بعلت نداشتن سهمیه رتبه لب مرزی میارن امیدشون رو از دست میدن وعلی رغم میلشون یا به کشورهای دیگه میرن یا به رشته هایی میرن که باب میلشون نیست چقدر بی عدالتی؟مگر پزشکی شوخیه که سهمیه میدیم؟پس توان علمی چی ؟چندین ساله بی عدالتی آموزش و سنجش با سهمیه ها و صندلی های فروشی داد میزنه.آیا میدانید نتیجه چی میشه.برید تحقیق کنید دانشجویان پزشکی که عادت به مطالعه زیاد نداشتن به همدیگر قرص های روان گردانو نیرو بخشی تعارف میکنن تا شبهای امتحان ترم بتونن بیداری رو تحمل کنن و نتیجه خانمان برانداز میشود داریم پزشکان معتادی رو پرورش میدیم که استقامت شب زنده داری و مطالعه و پژوهش رو ندارند حق کشی شایستگان از یک طرف و پرورشپزشکان از طرف دیگر .اگر قبول نمی کنید تحقیق کنید.
واقعا اکر برگردونید بچه های هیعت علمی دانشگاه رو به رشته خودشون عالی میشه سال
واقعا اکر برگردونید ...
امسال كه خيلي راحت با رتبه ٧٠٠٠ و غيره از دامپزشكي به پزشكي تبديل كردن و رفتن سر كلاس كي ميخوان اعمال كنن بعد از هفت سال كه گذشت فقط مردمو حرص ميدن
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
عین القضات همدانی زندگینامه عین القضات همدانی عارف و شاعر قرن ششم هجری

تاریخ تولد: سال ۴۹۲ هجری قمری

محل تولد: همدان، ایران

حرفه: حکیم، نویسنده، شاعر، مفسر قرآن، محدث و فقیه

مدت عمر: ۳۳ سال

درگذشت: در ششم جمادی‌الثانی سال ۵۲۵ هجری قمری

ادامه
اسماعیل محرابی بیوگرافی اسماعیل محرابی؛ بازیگر قدیمی سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۵ فروردین ۱۳۲۳

محل تولد: تنکابن، مازندران

حرفه: بازیگر سینما و تلویزیون

شروع فعالیت: ۱۳۴۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس تئاتر

ادامه
ویژه سرپوش