چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴
۱۰:۳۶ - ۲۷ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۶۸۱۸
فوتبال ملی

بررسی بازداشت زنان فوتبال دوست

امنیت زنان؛ورزشگاه یا زندان؟! 

حضور بانوان به ورزشگاه,اخبار فوتبال,خبرهای فوتبال,فوتبال ملی
زنان ایران ۴۰ سال است براساس یک قانون نانوشته از رفتن به ورزشگاهها برای تماشای مسابقه فوتبال محروم هستند. این محرومیت که فراز و فرود زیادی نیز داشته است هر روز وارد فاز جدیدی می‌شود.

تازه‌ترین خبر از این حیث بازداشت و زندانی کردن چند دختر و زن علاقه‌مند به فوتبال است که به «دختران آزادی» معروف هستند. جرم‌ دختران آزادی فقط تلاش برای ورود به ورزشگاه برای تماشای فوتبال از نزدیک بوده است. لازم به یادآوری است دختران آزادی نامی است که به فعالان ورود زنان به استادیوم آزادی داده شده است.

براساس گزارش‌ها‌، زهرا خوش‌نواز، لیلی ملکی، هدیه مروستی و فروغ علایی روز دوشنبه، ۲۱ مرداد، در تلاش برای ورود به ورزشگاه آزادی تهران بازداشت شده‌اند.در خبر دستگیری دختران آمده است که همگی آن‌ها به زندان قرچک ورامین منتقل شده‌اند. این دختران در اردیبهشت ماه با تغییر چهره خود و پوشیدن لباس مردانه در جشن قهرمانی پرسپولیس در ورزشگاه آزادی تهران حاضر شده بودند.

لازم به ذکر است فروغ علایی عکاس مطبوعاتی است و چندی پیش با مجموعه عکس «گریه برای آزادی» برنده‌ بخش مجموعه عکس ورزشی جایزه‌ «ورلد پرس فوتو» ۲۰۱۹ شد. عکس‌های او اخیرا در روزنامه گاردین نیز چاپ شده است.

در حالی تلاش زنان برای ورود به ورزشگاهها به زندان ختم می‌شود که بحث ورود زنان به ورزشگاههای ایران بیخ پیدا کرده و از یک مطالبه داخلی به یک مطالبه بین‌المللی تبدیل شده است. به نحوی که فدراسیون جهانی فوتبال، فیفا، هر گونه تبعیض جنسیتی را ممنوع کرده و تا نهم شهریورماه به ایران مهلت داده است که مساله ورود زنان به ورزشگاه‌ها را حل کند.

البته در ماه‌های اخیر و در پی فشارهای فیفا، فدراسیون فوتبال کشور در چند مسابقه اجازه حضور گزینشی تعدادی از زنان را در ورزشگاهها داد اما همین اقدام نیز با انتقاد تند برخی از مقام‌های مذهبی و قضایی کشور روبه‌رو شد.

در تازه‌ترین مورد محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، هفته گذشته ضمن مخالفت با حضور زنان در ورزشگاهها گفته بود«فیفا دلش برای زنان ایران نسوخته» و گفته درخواست این سازمان بین‌المللی برای حضور زنان در ورزشگاه «از مصادیق نفوذ دشمن» است.

در این میان برخی دستگیری این دختران را به فدراسیون فوتبال و شخص رئیس فدراسیون گره زدند. اما این فدراسیون خبر بازداشت این دختران را تایید یا تکذیب نکرد، بلکه سخنگوی آن گفته که این نهاد نقشی در این موضوع نداشته است.امیرمهدی علوی، سخنگوی فدراسیون فوتبال شایعات منتشره پیرامون شکایت رئیس فدراسیون از فرد یا گروهی از افراد را تکذیب کرد و گفته است این بازداشت‌ها در صورت صحت هیچ ارتباطی به فدراسیون فوتبال ندارد.

بحث حضور زنان به ورزشگاه از قولهای انتخابات ریاست جمهوری حسن روحانی به زنان بود، اما در این زمینه اقدام خاصی که منجر به باز شدن در ورزشگاهها به روی زنان باشد، انجام نشده است . البته هفته گذشته لعیا جنیدی معاونت حقوقی رئیس جمهور گفته بود که دولت موافق حضور زنان در ورزشگاه‌ها است و این مسئله هیچ منع قانونی ندارد. پیش‌تر نیز حسن روحانی به برطرف شدن موانع حضور زنان در ورزشگاه‌ها اشاره کرده بود و با ذکر این نکته که فضای ورزشگاهها نباید مانع ورود زنان شود، موافقت ضمنی خود را با حضور زنان در استادیوم‌ها اعلام کرده بود.

هرچند که بحث ورود به ورزشگاههای فوتبال امسال بیشتر از هروقت دیگری در کانون توجه بود اما سابقه تلاش و سعی پیوسته زنان فوتبال‌دوست ایرانی برای ورود به استادیوم‌های ورزشی، بحثی قدیمی‌ است که طیف موافق و مخالف آن هنوز به فهم مشترکی از آن نرسیده‌اند تا بتوانند یک بار برای همیشه پرونده آن را ببندند.

موضوع ساده حضور زنان در ورزشگاهها در کشور ما به چنان موضوع بغرنجی تیدیل شده است که دولت‌های ایران ۴ دهه است از حل آن عاجز مانده اند، به نحوی که مخالفان و موافقان این جریان همواره بر طبل مواضع مثبت و منفی خود نسبت به آن می‌کوبند تا این موضوع همچنان لاینحل‌تر از دیروز باقی بماند.

اگر چه ممانعت از ورود زنان به ورزشگاهها موضوع تازه‌ای نیست و عمری به بلندای چهار دهه دارد اما زندانی کردن دختران علاقه‌مند به فوتبال به جرم تلاش برای ورود به ورزشگاه بدعت جدیدی است که از سخت‌گیری‌های بیشتر این حوزه حکایت دارد. آن هم درست زمانی که فیفا برای فوتبال ایران خط و نشان کشیده است که اگر ایران موضوع اجازه ورود زنان به ورزشگاه‌ها را حل نکند فوتبال این کشور را تعلیق می‌کند.

زندانی کردن زنان علاقمند به تماشای فوتبال به جرم تلاش برای ورود به ورزشگاه این سوال را در ذهن ایجاد می‌کند که نهادهای مجری این عمل براساس کدام ماده قانونی و به تاسی از کدام نظام حقوقی اقدام به بازداشت و زندانی چند دخترعلاقه‌مند به فوتبال آن هم تنها به جرم تلاش برای ورود به ورزشگاه و تماشای فوتبال، کرده است؟ روزنامه همدلی برای پیگیری جایگاه قانونی چنین اقدامی با طیبه سیاووشی نماینده مجلس تماس گرفت. این نماینده با بیان این که رفتن زنان به ورزشگاه منع قانونی ندارد گفت دلیل و چرایی این اتفاق را از افراد و سازمان‌هایی که اقدام به بازداشت این دختران فوتبال دوست کرده بپرسید. 

وی در جواب این سوال که آیا نمایندگان مجلس که عنوان قانون‌گذار را یدک می‌کشند تمهیداتی برای برخورد با سازمان‌ها و نهادها یا افرادی که براساس قوانین نانوشته برای شهروندان ایجاد مشکل می‌کنند، اندیشیده‌اند یا خیر؟ گفت: وقتی قانونی برای منع رفتن ورزشگاه به زنان وجود ندارد، دیگر چه می‌توان گفت! من حرفی ندارم!

بر همگان روشن است که این عمل براساس یک قانون نانوشته انجام گرفته است و ماده قانونی که ورود زنان را در ورزشگاه غیرقانونی بداند، در هیچ یک از قوانین کشور وجود ندارد و نهادها و دستگاه‌هایی که از ورود زنان به ورزشگاه ممانعت به عمل می‌آورند عملا کاری فراقانونی انجام می‌دهند. این در حالی است که «قانون»در هر کشوری از جمله کشور ما حرف اول را می‌زند و قوای‌ سه‌گانه کشور همواره در تلاش هستند که خود را قانون مدار معرفی کنند .

وقتی پایبندی به قانون در کشور ما آن قدر ارزشمند است که دستگاه‌های کلان کشوری مانند قوه مقننه، مجریه و قضائیه از آن به عنوان شاخصی برای عملکرد خود استفاده می‌کنند، چگونه است که نهاد یا سازمانی بدون وجود حتی یک ماده قانون در زمینه جلوگیری از حضور زنان به ورزشگاهها، از حضور آنان ممانعت می‌کنند و حتی آنان را به جرمی که در قانون پیش‌بینی نشده است،زندانی می‌کنند. 

اگر برخوردهای غیرقانونی در کشور فراگیر شود، بیم آن می‌رود در آینده سنگ روی سنگ بند نشود و هر نهاد، سازمان یا فردی که دستش به جایی بند است، براساس قانونی نانوشته و به هر بهانه‌ای حقوق شهروندان را نقض کند.

صرفنظر از فراقانونی بودن رفتار دستگاه‌ها ، نهادهای ذیربط در زندانی کردن زنان علاقه‌مند به فوتبال، این سوال پیش می‌آید که آیا محیط زندان و همنشینی با مجرم‌های دیگر امن‌تر از محیط ورزشگاه برای زنان است که آنان به جرم تلاش برای رفتن به ورزشگاه باید در آن جا نگهداری شوند؟

  • 10
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • شنبه ۲۱ تیر
    والیبال قهرمانی زیر ۱۶ سال آسیا
    ایران - اندونزی
    ۰۹:۰۰
  • دوستانه
    فاینورد - سن ژیلوا
    ۱۵:۳۰
  • سوپرجام روسیه
    کراسنودار - زسکامسکو
    ۱۸:۳۰
  • دوستانه
    بیرمنگام - سویا
    ۲۲:۳۰
  • یکشنبه ۲۲ تیر
    لیگ MLS آمریکا
    اینتر میامی - نشویل
    ۰۳:۱۵
  • والیبال قهرمانی زیر ۱۶ سال آسیا
    ایران - هنگ کنگ
    ۱۱:۳۰
  • دوستانه
    پرستون - لیورپول
    ۱۷:۳۰
  • جام جهانی باشگاه‌ها
    چلسی - پاری سن ژرمن
    ۲۲:۳۰
ویژه سرپوش