جمعه ۰۷ آذر ۱۴۰۴
۱۱:۱۶ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۲۴۹۸
اخبار فلزات، طلا و ارز

آیا فضای امنیتی بازار ارز را آرام می‌کند؟

ارز,اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز

بازارها ملتهب شده و حالا نیازهای اساسی مردم در گیر و دار کاهش ارزش ریال آشفته شده است. بازار لوازم خانگی با افزایش‌های بی سابقه روبرو بوده و ارز و سکه علی‌رغم امنیتی شدن فضا همچنان با اشتیاق در تقاضا روبرو است. قیمت گوشی‌های تلفن همراه افزایش بی سابقه‌ای پیدا کرده و حال و روز سایر بازارهایی مانند خودرو نیز دست کمی از مابقی ندارد. در این شرایط آنچه که به ذهن متبادر می‌شود لزوم برخورد تعزیراتی و امنیتی با متخلفان و محتکران در بازار است.

 

هر چند یکی از ابزارهای جلوگیری در بازار برخورد با متخلفان است اما تجربه نشان می‌دهد برخوردهای امنیتی و سلبی با مقوله‌های اقتصادی در خوشبینانه‌ترین حالت اگر وضعیت را بدتر نکرده باشد به بهبود آن نیز کمکی نکرده است. چنانچه گزارش‌های میدانی از بازار ارز نشان می‌دهد که علیرغم فضای امنیتی ایجاد شده مردم عادی و حتی زنان خانه‌دار به دنبال خرید دلار از پس‌کوچه‌های بازار دلالان هستند. 

 

ناگفته پیداست آنچه به عنوان یک راهبرد اصلی باید برای رسیدن به آرامش در بازار پیشه کرد نه در برخورد امنیتی که پرداختن به مولفه‌های اصلی این تلاطم است. مجیدرضا حریری نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در این خصوص به «ابتکار» می‌گوید: « باید پذیرفت که ارزش پول ملی کاهش پیدا کرده است و این رخدادها در بازار، موضوع بعیدی نیست و قطعاً برخوردهای امنیتی در این شرایط جواب نخواهد داد.»

 

این در شرایطی است که گزارش‌ها نشان می‌دهد، نه تنها در بازار لوازم خانگی شاهد افزایش قیمت ۳۵ تا ۴۰ درصدی طی هفته گذشته هستیم بلکه واحدهای فروش معتقدند که توزیع قطره‌چکانی این کالاها از سوی تولیدکنندگان صورت می‌گیرد و چنین چالش هایی گویای بحرانی جدی در حوزه لوازم خانگی است اما حالا به نظر می‌رسد پرده دیگری از مشکلات در این بازار به چشم می‌خورد و آن اینکه همان توزیع و فروش قطره‌چکانی هم در اغلب واحدها قطع شده و کسی حاضر نیست

 

کالای خود را به مردم بفروشد، چرا که نمی‌توانند جایگزین آن را از تولیدکنندگان یا برندهای خارجی مونتاژ کننده بخرند و اساسا کسی به آن‌ها جنسی نمی‌فروشد تا بفروشند. این شرایط البته به طور قطع ناشی از التهابات ارزی است و البته تولیدکنندگان نیز قیمت تمام شده‌شان وابسته به قیمت ارز است. هر چند باید با موارد تخلف در این زمینه برخورد شود اما نمی‌توان به سبک رضاخانی بر این درهم‌ریختگی به وجود آمده در بازار فائق شد.

 

هجوم مردم عادی به بازار ارز

فعالان بازار می‌گویند آن قدر نرخ ۱۰ هزار تومانی دلار اثر روانی بر مخاطبان بازار به ویژه خانه‌دارها گذاشته که هیجان و تقاضا برای خرید را چند برابر کرده و بازار اکنون جولانگاه خانه‌دارها شده است و کمتر می‌توان تقاضای واقعی در آن پیدا کرد.

 

دلالان و صرافان می‌گویند «این روزها دیگر تقاضا برای خرید ارز بیش از گذشته کاذب و غیرمنطقی شده است؛ به طوری که خانه‌دارها عمده خرید را انجام داده و جالب اینجاست که به هر قیمتی هم راضی به خرید می‌شوند؛ به طوری که اگر قیمت امروز دلار ۱۱ هزار و ۲۰۰تومان است، ما به آنها بگوییم ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان باز هم تقاضای خرید می‌کنند؛ در حالی که پیش از این خانه‌دارها برای خرید ارز اینقدر هول نبوده‌ و در مقابل قیمت‌های غیرمنطقی ایستادگی می‌کردند.»

 

حال باید دید این هجوم مردم چه میزان در بالا رفتن قیمت ارز اثر داشته است؟ نایب رئیس اتاق ایران و چین به «ابتکار» می‌گوید: باید پرسید مگر ارزی که دارندگان خُرد در بازار می‏خرند چه میزان است و چقدر اثرگذار است؟ مردم پس اندازهای خُردشان روز به روز آب رفته است و کسانی که حرف مدیران اقتصادی کشور را باور کردند و پول‌شان در بانک‌ها نگه داشته‌اند ارزش دارایی‌هایشان طی ۴ ماه به کمتر از نصف رسیده است. در این شرایط حق دارند که به بازار هجوم ببرند.

 

وی می افزاید: اما باید گفت که بدبین‌ترین افراد به وضعیت نقدینگی کشور و با متر و معیار آن‌ها که به شدت در رسانه‌های معروف خود برای افزایش قیمت ارز سینه چاک می‌دادند، (در حالی که وابسته به رانت‌های قدرت اقتصادی بودند)، دلار باید تا ۷ هزار ۳۰۰ تومان بالا می‌رفته است. در هر فرمولی، شرایط اقتصادی را قرار دهیم به یک تورم حدود صددرصدی می‌رسیم که قیمت را تا همین حدود در دلار بالا می‌برد. بنابراین این اختلاف قیمت را نمی‌توان با معیار و متر اقتصادی اندازه گرفت. بخشی از آن به سیاست داخلی و بخشی به سیاست خارجی باز‌ می‌گردد که متخصصان حوزه سیاسی باید در مورد آن تحلیل ارائه دهند.

 

مشکلات اقتصادی راه حل اقتصادی ندارد

مجیدرضا حریری می گوید: «مشکلات امروز با هیچ راه حل اقتصادی قابل حل نیست کمااینکه دیدگاه‌های مختلف اقتصادی طی یک دهه اخیر که افراد آن‌ها همه جزو ذخایر علمی و مدیریتی کشور هستند، حضور داشتند و نتیجه آن شده دلار ۱۰۰۰ تومانی یک دهه پیش یازده هزار تومان افزایش یافته و ارزش ریال ۱۱ بار کاهش داشته است. 

وی می افزاید: اگر دلیل اقتصادی بود به طور قطع یکی از این دیدگاه‌ها و نظرگاه‌های اقتصادی می‏توانست راه‌حلی برای آن پیدا کند. در این شرایط نتیجه منطقی این است که هرچند جنس مشکلات ما اقتصادی است اما منشاء را باید در ماهیت سیاسی چه در داخل و چه در خارج پیدا کرد.»

 

ژوبین صفاری

 

 

ebtekarnews.com
  • 18
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش