شنبه ۰۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۰۹ - ۲۲ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۵۱۵۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

١٣ اگوست؛ روز جهاني چپ‌دستان، روزی برای رفع تبعيض

روز جهاني چپ‌دستان,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

امروز ٢٢ مرداد يا ١٣ اگوست روز جهاني چپ‌دستان است. شايد براي اكثر مردمي كه راست‌دست هستند و حتي براي بسياري از چپ‌دستان ايران اين روز اهميت زيادي نداشته باشد. به همين دليل نيز تاكنون در تقويم ايران اين روز به رسميت شناخته نشده است. در نتيجه انجمن چپ‌دستان در اين زمينه اقدام و درخواست كرده است تا اين روز به تقويم ايران اضافه شود؛ ولي چرا اين روز براي همه و نه ‌تنها چپ‌دستان باید مهم تلقی شود.

 

نخستين دليل براي مهم‌دانستن اين روز، كوشش براي رفع تبعيض و برابري حقوقي (بويژه حقوق اجتماعي) براي همه مردم است. براي نمونه جامعه و شهرهاي ايران براي افراد سالم طراحي شده است. معلولان جايگاهي در اين شهرها ندارند. پياده‌روها، ورودي ساختمان‌ها، خودروهاي عمومي، دستشويي‌ها و... همه جا براي افراد سالم است. در چنين شهري فرد معلول احساس مي‌كند كه موجودي اضافه است؛ ولي در يك جامعه شهروندمدار قاعده بر اين است كه فضاي شهری براي شهروندان به‌گونه‌اي آماده شود كه افراد معلول نيز بتوانند بدون كمك ديگران از شهر استفاده كنند. ايجاد اين حس خيلي اهمیت دارد؛ نه‌تنها براي معلولان، بلكه براي همه شهروندان مهم است.

 

چپ‌دستي نيز در مواردي نيازمند امكانات ويژه است. براي نمونه صندلي‌هاي مدارس و كنكور به ‌طور عادي براي راست‌دستان تنظيم و ساخته شده است در حالي كه تا حدود ١٠‌درصد مردم چپ‌دست هستند و بايد براي آنان صندلي‌هاي متناسب آماده كرد. اين مسأله حتي اگر فقط يك‌درصد بر كارايي آنان در امتحان کنکور اثرگذار باشد، تعداد زيادي را در موفقيت كنكور جابه‌جا مي‌كند.

 

اين فرضيه قابل‌ تحقيق نيز هست. نمرات كنكور چپ‌دستان و راست‌دستان را پس از حذف اثرات نمرات ديپلم و جنسيت و منطقه با يكديگر مقايسه كنيم، اگر نمرات آنان كمتر بود، به منزله تأثيرگذاري ويژگي صندلي بر نتايج كنكور است. در هر حال نبايد اجازه داد كه چپ‌دست بودن تعداد زيادي از مردم موجب اين شود تا آنان حس كنند قاعده زندگي و امكانات از سوي راست‌دستان نوشته و اجرا مي‌شود و آنان حقي ندارند.

 

ولي شايد دليل دوم براي مهم‌دانستن اين روز اهميت بيشتري داشته باشد. آنان كه در دهه‌هاي چهل و بيشتر زندگي خود هستند، مي‌دانند كه چپ‌دستي نوعي بيماري و نقص تلقي مي‌شد و خانواده‌ها به هر ضرب و زوري بود، مي‌كوشيدند كه فرزندان چپ‌دست خود را راست‌دست كنند. براي چپ‌دستان ويژگي‌هاي منفي زيادي را برمي‌شمردند. اين مسأله در غرب و در قرون گذشته شديدتر هم بوده است و بسياري از امور بد را به چپ‌دست‌ها انتساب مي‌دادند؛ بدون اينكه هيچ‌كدام ذره‌اي از واقعيت را در خود داشته باشند.

 

علت اين انتساب‌ها نيز فرهنگ خرافي و نادرست گذشته بود كه تا چند دهه پيش نيز در ايران وجود داشت و در دهه‌هاي اخير بشدت تضعيف شده است. در حقيقت بازنگري نسبت به اعتقادات گذشته نه‌تنها درباره چپ‌دست بودن، بلكه در بسياري از امور ديگر، دليل اهميت اين روز است. تغيير نگاه نسبت به ديگران و طبيعي‌دانستن تفاوت‌ها يك ضرورت مهم است. بايد ذهنيت خود را از رسوبات گذشته پاك كنيم كه هر چيزي غير از خود يا گروه خود را با انگ و برچسب مواجه مي‌كرد تا از اين طريق جايگاه خود را مشروعيت و ديگرانِ متفاوت از خود را نامشروع كند.

 

گمان نكنيم كه اين رسوبات فرهنگي از ميان رفته است. در گذشته نيز مردم به اين اعتقادات نادرست چنان ايمان داشتند كه گويي آن را مثل وجود خورشيد در ظهر تابستان بديهي و قطعي مي‌دانستند؛ ولي اكنون روشن شده است كه همه آن عقايد خرافه‌اي بيش نبوده است. چه بسا عقايدي كه براي دفاع از آن عقاید، درگيري‌ها و جنگ‌هاي ظالمانه زيادي نيز رخ داده است. حوادثي كه ناشي از جهل انسان نسبت به ديگران و ناتواني در فهم و طبيعي‌دانستن تفاوت بوده است.

 

شايد تعجب كنيم كه در گذشته معلوليت افراد را نيز ناشي از مسائل خرافي يا حتي غضب الهي مي‌دانستند و برخي از معلولان را مي‌كشتند و يا استهزا و با القاب ناپسند آنان را صدا مي‌كردند. يكي از معيارهاي خوب براي سنجش ميزان اخلاقي‌بودن جوامع امروزي، کیفیت جايگاه برابر، براي انسان‌هايی است كه به عللي متفاوت از اكثريت جامعه هستند. اينكه آنان تا چه حد مورد احترام هستند و تا چه حد از امكانات بهره‌مند هستند و تا چه حد احساس برابري مي‌كنند، معيار مناسبي براي سنجش ميزان اخلاقي‌بودن يك جامعه است.

 

به ‌طور قطع جامعه ايران از حيث ديدگاه و ارزشگذاري‌ها درباره تفاوت‌هاي ناشي از طبيعت، مثل معلوليت‌ها، زال‌بودن (سفيدمويي از كودكي)، چپ‌دستي و مسائلي از اين قبيل به‌نسبت اخلاقي و برابري‌طلب است، ولي در مقام عمل و ايجادِ امكاناتِ برابر جهتِ احساسِ يگانگي با ديگران و حس‌نكردن تبعيض، هنوز فاصله داريم. بنابراين يادآوري اين روز مي‌تواند ما را به نكات مهمتري در فلسفه اجتماعي رهنمون كند.

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 22
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه
ویژه سرپوش