چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۲۹ - ۲۶ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۶۷۱۹
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

چند روایت پراکنده از دزدان دریایی

دزدان دریایی,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها
خورخه لوئیس بورخس در «تاریخ جهانی شرارت» سهمی قابل قبول به دزدان دریایی می‌دهد. این مطلب کوتاه اشاره‌ای است به زندگی چند نفر از حاملان شرارت جهان که رخت دزدان دریایی را پوشیده بودند.

به گزارش ایسنا، «و در غیاب شرارت بود که جهان به آغوش مرگ رفت!»

 

این یکی از چند پیش‌گویی برجسته دئولفوی قدیس، راهب نیمه‌دیوانه رمی در قرون وسطا بود. دئولفوی معتقد بود جهان با شیب تندی به سمت خیر و نیکی مطلق در حرکت است و احتمالا به‌ زودی اثری از شرارت در جهان باقی نمی‌ماند. او نگران بود که در این دنیای فاقد شرارت نیکی و خیر ارزش خود را از دست بدهد. مرگ زودهنگام دئولفو (کسی نمی‌تواند درباره طبیعی یا غیر طبیعی بودنش قضاوت کند) باعث شد پیروانش از چند ۱۰ نفر تجاوز نکند و هنگامی که آنها تصمیم گرفتند از شرارت جهان پاسداری کنند، کلیسای رم به‌ سرعت آنها را قلع و قمع کرد.

 

به‌ هر حال دئولفو و پیروانش بیهوده نگران بودند. شرارت قرار نبود به آن زودی‌ها از دنیا رخت بربندد. بورخس در «تاریخ جهانی شرارت» سهمی قابل قبول به دزدان دریایی می‌دهد. این مطلب کوتاه اشاره‌ای است به زندگی چند نفر از حاملان شرارت جهان که رخت دزدان دریایی را پوشیده بودند. شاید وجود چنین مطلبی بیهوده به نظر بیاید اما بد نیست بخشی از تاریخ جهانی شرارت را دوباره‌خوانی کنیم:

 

چهل‌تیکه

«جک چهل‌تیکه» از اولین سفیدپوستانی بود که برده‌داری را غیر قانونی اعلام کرد. گیریم که این قانون مترقی او از حدود کشتی کوچک دزدان دریایی که او ناخدایش بود، فراتر نمی‌رفت. روی دکل اصلی کشتی او تخته‌ای آویزان بود که روی آن این عبارت را کنده ‌بودند: «آنها همه‌ ما را به یک اندازه دار می‌زنند، پس همه‌ ما به یک اندازه کار می‌کنیم.»

 

جک رکهام لقبش را به‌ خاطر لباس‌های رنگارنگ و ارزان‌قیمتی که می‌پوشید، به دست آورده ‌بود. زمانی که دربار انگلستان تصمیم گرفت تمام ملوانان کشتی‌های سلطنتی در همه‌ کشورهای تابعه باید البسه‌ متحد به تن کنند، او ترجیح داد به جای پوشیدن لباس‌های تیره و خوش‌دوخت سلطنتی کشتی بزرگ «بیوه‌ سیاه» گرگور مک‌گرگور را ترک کند اما لباس‌های چلواری رنگارنگش را عوض نکند.

 

روابط او با کشتی‌های سلطنتی انگلستان البته هم‌چنان دوستانه باقی ماند و او در ازای گرفتن سهمی از محموله‌های این کشتی‌ها آنها را به سلامت از اقیانوس اطلس عبور می‌داد. اما همان تخته‌ کوچک آویخته‌ شده به دکل کشتی در نهایت این شغل را هم از او گرفت. دربار انگلستان فقط به شرطی حاضر بود فعالیت مزدوری چهل‌تیکه را به رسمیت بشناسد که او از قوانین داخلی انگلستان و کشورهای تابعه تبعیت می‌کرد.

 

به این ترتیب، دو سال آخر زندگی ۳۷ ‌ساله‌ جک چهل‌تیکه صرف گریز مداوم از کشتی‌های شکارچی دزد دریایی و مزدوران دربار انگلستان شد. معروف است که در آخر یکی از خدمه‌ سیاه‌پوست کشتی او زمانی که در جاماییکا لنگر انداخته ‌بود تا آذوقه‌ کشتی را تامین کند، او را به نیروهای دولتی فروخت. درست یک سال بعد از اعدام چهل‌تیکه، خدمتکاران خانه‌ ناخدا مک‌گرگور جنازه‌ به دار آویخته‌ آن خدمه‌ سیاه‌پوست را که حالا به‌ عنوان سرپرست بردگان مشغول کار بود، پیدا کردند. از گردن او کاغذی آویزان بود که روی آن نوشته‌ بودند: «آنها همه‌ ما را به یک اندازه دار می‌زنند. اگر هم این کار را نکنند، خودمان از پسش برمی‌آییم.»

 

ملکه دزدان دریایی

از میان مسلمانانی که بعد از فتح آندلس به دست مسیحیان از آنجا گریختند، یکی بعدها نام باشکوهی برای خودش دست‌وپا کرد. او دختربچه‌ شش ساله‌ای بود که در اولین ازدواجش همسر یک دریانورد و تاجر بزرگ و بعدتر، در دومین ازدواجش، ملکه‌ یکی از پادشاهان مراکش شد. برای او ملکه بودن در حرمسرای یک پادشاه محلی کافی نبود. ملکه تصمیم گرفت از مسیحیانی که باعث آوارگی خود و خانواده‌اش شده ‌بودند، انتقام بگیرد. او ناخدای کشتی بازمانده از همسر اولش شد. نشان دزدان دریایی را بر فراز دکل‌های کشتی‌اش برافراشت، تبدیل به «روح دریای مدیترانه» شد و برای سال‌ها مدیترانه را به ناامن‌ترین آب‌های دنیا برای کشتی‌های مسیحی تبدیل کرد.

 

او یکی از معدود نمونه‌های دزدی دریایی ایدئولوژیک در تاریخ بود. در مواجهه با کشتی‌های مسلمان او فرمان می‌داد تا یک پرجم سفید را به جای پرچم رعب‌آور همیشگی بالا بکشند و حتی گاه فرمان می‌داد تا سهمی از اموال غارت‌ شده را به کشتی‌رانان مسلمان هدیه دهند. به‌ هر حال کسی درست نمی‌داند او چه‌ وقت و چطور کشته‌ شد یا مُرد. تاریخ او را با نام «سیده‌الحره» می‌شناسد؛ زنی که ملکه‌ مراکش بودن را دور انداخت تا ملکه‌ دزدان دریایی باشد.

 

پیش‌گو

۲۳ ماه مه اولین سال قرن هجدهم کاپیتان ویلیام کید را در یکی از محله‌های شرقی لندن به دار آونگ کردند. معروف است که او را در زنجیر پیچیده ‌بودند تا مبادا خودش یا دوستانش راهی برای گریختنش پیدا کنند. اگر بشود به راویان آن سال‌ها اطمینان کرد، حتی دهان و صورت او را هم بسته ‌بودند تا مبادا با گفتن چیزی درباره‌ محل اختفای گنج بزرگ افسانه‌ای‌اش دریاها را با موجی از آشوب آشفته کند. کید از معدود دزدان دریایی بود که واقعا گنج‌هایش را دفن می‌کرد و باعث این باور شده بود که دزدان دریایی همیشه این کار را می‌کنند.

 

می‌گویند زمانی که کاپیتان کید برای اولین بار در بندرهای تازه‌ساز آمریکا پهلو گرفت، به آنتون، معاون جوانش، گفت بهتر است به فکر یک کار تازه باشد. کید در جواب چشمان پرسش‌گر معاون جوان سری تکان داد و گفت: «گمان نمی‌کنم دیگر برای ما جایی باشد آنتون. این بندرهای جدید را برای کشتی‌های بزرگ‌تری ساخته‌اند.»

 

این یکی از معدود پیش‌گویی‌های درست تاریخ است.»

 

 

 

 

 

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش