یکشنبه ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۴۶ - ۰۳ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۰۳۰۹
تحقیقات و پژوهش های پزشکی

کشف راهی جدید برای شناخت باکتری‌ها

باکتری,کشف راهی جدید برای شناخت باکتری‌ها
محققان راهی جدید برای شناخت و درک باکتری‌ها کشف کردند.

محققان دانشگاه "پرینستون" آمریکا در مطالعه اخیرشان اظهار کرده اند پس از ۳۰۰ سال مطالعه، راه جدیدی برای درک باکتری ها پیدا شده است.

به گزارش ایسنا به نقل از تی ان، در آزمایشگاه ها، کلنی های باکتریایی معمولا به صورت چندین رگه در پتری دیش رشد می کنند، ولی تا به حال هیچ کس درک نکرده است که چگونه کلنی ها خود را در محیط های سه بعدی واقعی تر مانند بافت ها و ژل ها در بدن ما یا خاک ها و رسوبات در محیط زیست، سازماندهی می کنند. دانستن این موارد میتواند برای پیشرفت تحقیقات پزشکی و زیست محیطی حیاتی باشد.

اکنون یک گروه از محققان دانشگاه" پرینستون" راهی برای مشاهده باکتری ها در محیط های سه بعدی اختراع کرده اند. آنها دریافتند که با رشد باکتری ها، کلنی های آن ها بطور مداوم شکل های جذابی شبیه سرِ شاخه ای از کلم بروکلی تشکیل می دهند که این ساختار بسیار پیچیده تر از شکل هایی است که معمولا در یک ظرف صاف دیده می شود.

"سوجیت داتا" (Sujit Datta) استادیار مهندسی شیمی و بیولوژیکی در دانشگاه پرینستون و نویسنده ارشد این مطالعه گفت: از زمان کشف باکتری ها در بیش از ۳۰۰ سال قبل، بیشتر تحقیقات آزمایشگاهی آنها را در لوله های آزمایش یا روی پتری دیش مورد مطالعه قرار داده اند که این امر نتیجه محدودیت های عملی بود و به دلیل عدم کنجکاوی نبود. اگر رشد باکتری ها را در بافت ها یا خاک ها مشاهده کنید، در می یابید که آنها مات و کدر هستند و در واقع نمی توانید ببینید که کلنی چه می کند. این واقعا چالش برانگیز است.

در این مطالعه داتا و همکارانش این رفتار را با استفاده از یک سیستم آزمایشی کشف کردند که این سیستم به آنها اجازه می دهد مشاهدات بی سابقه ای از کلونی های باکتری در حالت طبیعی و سه بعدی خود انجام دهند. بطور غیرمنتظره، محققان پس از آزمایشات دریافتند که رشد کلنی های وحشی به طور مداوم شبیه سایر پدیده های طبیعی مانند رشد کریستال ها یا گسترش یخ زدگی روی شیشه های پنجره است.

داتا گفت: این نوع اشکال خشن و شاخه دار در طبیعت در همه جا وجود دارند، اما معمولا در زمینه رشد یا تجمع سیستم های غیرزنده فعالیت دارند. آنچه ما دریافتیم این است که به رغم این واقعیت که اینها مجموعه ای از موجودات زنده هستند، رشد آنها در حالت سه بعدی، ساختار کلنی باکتریایی بسیار مشابهی دارد.

داتا و همکارانش امیدوارند که این یافته ها به مجموعه ای از تحقیقات مربوط به رشد باکتری ها از توسعه مواد ضدمیکروبی مؤثرتر گرفته تا تحقیقات دارویی، پزشکی و زیست محیطی و همچنین فرآیندهایی که باکتری ها را برای استفاده صنعتی مهار می کنند، کمک کند.

داتا گفت: در سطح بنیادی، ما هیجان زده هستیم که این کار پیوندهای شگفت انگیزی را بین توسعه شکل و عملکرد در سیستم های بیولوژیکی و مطالعات فرآیندهای رشد بی جان در علم مواد و فیزیک آماری نشان می دهد. اما همچنین، ما فکر می کنیم که این دیدگاه جدید از زمان و مکان رشد سلول ها به صورت سه بعدی برای هر کسی که علاقمند به رشد باکتری (Bacterium) است مانند کاربردهای زیست محیطی، صنعتی و زیست پزشکی جالب خواهد بود.

برای چندین سال، تیم تحقیقاتی داتا در حال توسعه سیستمی بوده است که به آن ها اجازه بدهد پدیده هایی را که معمولا در محیط های غیر شفاف پنهان میشوند (مانند مایع در حال جریان در خاک) را تجزیه و تحلیل کنند. این گروه از هیدروژل های طراحی شده ویژه، پلیمرهای جاذب آب شبیه به ژله ها و لنزهای تماسی بعنوان ماتریس هایی برای حمایت از رشد باکتری ها در حالت سه بعدی استفاده می کنند. برخلاف نسخه های رایج هیدروژل ها، مواد این گروه از محققان از توپ های بسیار ریز هیدروژل تشکیل شده اند که به راحتی توسط باکتری ها تغییر شکل می‌دهند و اجازه عبور آزادانه اکسیژن و مواد مغذی را می دهند که از رشد باکتری ها حمایت می کنند و در برابر نور شفاف هستند.

داتا افزود: این مواد مانند یک گودال توپ هستند که در آن هر توپ یک هیدروژل جداگانه است. آن ها میکروسکوپی هستند، بنابراین شما واقعا نمی توانید آنها را ببینید. تیم تحقیقاتی ما ترکیب هیدروژل را برای تقلید از ساختار خاک یا بافت کالیبره کردند. هیدروژل به اندازه کافی قوی است که بدون اینکه مقاومت کافی برای محدود کردن رشد ایجاد کند ، از کلنی باکتریایی در حال رشد حمایت کند. از آنجایی که کلنی های باکتری در ماتریس هیدروژل رشد می کنند، می توانند به راحتی توپ های اطراف خود را مرتب کنند تا به دام نیفتند.

در ادامه محققان آزمایشاتی را با چهار گونه مختلف باکتری انجام دادند تا ببینند چگونه آن ها در محیط سه بعدی رشد می کنند.

داتا گفت: ما انواع سلول، شرایط مواد مغذی و خواص هیدروژل را تغییر دادیم. محققان در هر مورد الگوهای رشد یکسانی را مشاهده کردند. ما بطور سیستماتیک همه این پارامترها را تغییر دادیم، اما به نظر می رسد این یک پدیده عمومی است.

داتا گفت که به نظر میرسد دو عامل باعث رشد همانند کلم بروکلی شکل در سطح کلنی می شود. اول، باکتری هایی که به سطوح بالایی از مواد مغذی یا اکسیژن دسترسی دارند، سریع تر از باکتری های موجود در محیط های دارای اکسیژن کمتر، رشد و تکثیر می شوند. حتی یکنواخت ترین محیط ها دارای تراکم ناهمواری از مواد مغذی هستند و این تغییرات باعث می شود لکه هایی در سطح کلنی به جلو یا عقب بروند. تکرار در سه بعدی، باعث می شود کلنی باکتری، برجستگی ها و ندول هایی را تشکیل دهد زیرا برخی از زیر گروه های باکتری سریع تر از همسایگان خود رشد می کنند. گِرِهَک یا ندول (nodule) یک ساختار غیرعادی گرد و تقریباً سفت است که در قسمت های مختلف بدن ممکن است بروز کند.

دوم، محققان مشاهده کردند که در رشد در محیط سه بعدی، تنها باکتری های نزدیک به سطح کلنی رشد کرده و تقسیم می شوند. به نظر میرسید که باکتری هایی که در مرکز کلنی جمع شده اند، در حالت غیرفعال هستند. از آنجایی که باکتری های درونی رشد نمی کردند و تقسیم نمی شدند، سطح بیرونی تحت فشاری قرار نمی گرفت که باعث انبساط یکنواخت آن شود. در عوض ، گسترش آن در درجه اول توسط رشد در امتداد لبه کلنی انجام می شود و رشد در امتداد لبه در معرض تغییرات مواد مغذی است که در نهایت منجر به رشد ناهموار می شود.

"آلخاندرو مارتینز- کالوو" (Alejandro Martinez- Calvo)، محقق مقطع فوق دکتری در دانشگاه پرینستون و نویسنده این مطالعه، گفت: اگر رشد یکنواخت بود و تفاوتی بین باکتری های داخل کلنی و باکتری های اطراف کلنی وجود نداشت، این کار مانند پر کردن یک بالن بود. فشار از داخل هرگونه آشفتگی در اطراف را پر می کند.

برای توضیح این که چرا این فشار وجود ندارد، محققان یک برچسب فلورسنت را به پروتئین هایی اضافه کردند که با رشد باکتری ها در سلول ها فعال می شوند. پروتئین (Protein) فلورسنت زمانی که باکتری ها فعال هستند روشن می شود و زمانی که فعال نیستند تاریک می ماند. با مشاهده مستعمرات، محققان مشاهده کردند که باکتری های لبه کلنی به رنگ سبز روشن هستند، در حالی که رنگ هسته این کلنی تیره باقی مانده است.

داتا گفت: این کلنی اساسا خود سازماندهی می کند و به یک هسته و پوسته تبدیل می شود که رفتارهای متفاوتی دارند. نظریه این است که باکتری های لبه های کلنی بیشتر مواد مغذی و اکسیژن را جذب می کنند و مقدار کمی برای باکتری های درونی باقی می گذارند. ما فکر می کنیم که آنها به دلیل گرسنگی در حال خوابیدن هستند. در تحقیقات آینده احتمالاً محققان بر درک بهتر مکانیسم های پشت رشد، پیامدهای ساختارهای رشد در عملکرد کلنی ها و به کارگیری این درس ها در سایر زمینه های مورد علاقه تمرکز خواهند کرد.

او گفت: در نهایت، این کار اطلاعات بیشتری را برای درک و در نهایت کنترل نحوه رشد باکتری ها در طبیعت به ما ارائه می دهد.

یافته های این مطالعه در مجله "National Academy of Sciences" منتشر شده است.

  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش