جمعه ۱۳ مهر ۱۴۰۳
۱۱:۲۱ - ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۶۸۳۰
سیاست داخلی

کودتای۲۸مرداد در جامعه دوقطبی شکل گرفت

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران,کودتای 28 مرداد
انتشار کتاب اسناد محرمانه و سری مربوط به کودتای آمریکائی – انگلیسی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ که توسط وزارت خارجه آمریکا صورت گرفته، بخش‌های دیگری از مسائل پشت پرده این کودتای ننگین را بازگو می‌کند.

این کتاب شامل ۳۷۵ قطعه سند مربوط به سال‌های ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۳ یعنی سال‌های قبل و بعد از کودتا می‌شود که برخی زوایای پنهان دخالت‌های مستقیم و غیرمستقیم آمریکا در امور داخلی ایران در سطح براندازی دولت دکتر محمد مصدق را آشکار می‌سازد.

 

انتشار این اسناد ۶۴ سال پس از کودتای ۲۸ مرداد، بسیار ابهام برانگیز است زیرا مطابق قوانین آمریکا اسناد و مدارک محرمانه پس از ۳۰ سال قابل انتشارند ولی در این مورد خاص، بخش‌هایی بی‌ارزش و یا کم ارزش که حاوی نکته چندان مهمی نبوده اند، آن هم با تاخیر نیم قرنه به صورت محدودی منتشر شده و بارها در معرض سانسور، بازبینی و حذف کامل قرار گرفته که حتی مورد اعتراض مقامات وقت آمریکا از جمله در کنگره واقع شده است. از این دیدگاه کاملاً بعید به نظر می‌رسد حتی آنچه در کتاب کودتای آمریکائی ۲۸ مرداد گنجانده شده، تمامی واقعیت و تمامی آنچه باشد که باید درباره نقش آمریکا در این کودتای ننگین گفته شود.

 

کودتای ۲۸ مرداد برطبق یک طرح سازمان جاسوسی سیا موسوم به «عملیات آژاکس» به اجرا درآمد. اگرچه فرماندهی کودتا برعهده سرلشکر زاهدی بوده است ولی حافظه تاریخی کسانی که مستقیماً در جریان پرشتاب آن روزها قرار داشته اند، نشان می‌دهد که شاخصه اصلی و نقطه شروع شکل گیری آن کودتای ننگین، ایجاد تفرقه و گسترش دودستگی میان آحاد ملت بوده که عملاً باعث فاصله گرفتن مذهبیون از سایر طرفداران مصدق شد.

 

در واقع رمز اصلی شکست قیام ملت در آن دوره، نقش آفرینی برخی عناصر ناآگاه و ایجاد تفرقه و دودستگی در صفوف بهم فشرده ملت بود که زمینه‌های ناکامی ملت و پیروزی عناصر وابسته به بیگانه را فراهم ساخت. این همان هشدار جدی و تاثیرگذار رهبر معظم انقلاب است که این روزها آحاد ملت، مسئولین و تمامی دلسوزان نظام را مرتباً درخصوص دو قطبی شدن فضای سیاسی – اجتماعی کشور و پیامدهای بدفرجام هشدار می‌دهند و از همه نیروها در زیر خیمه انقلاب می‌خواهند که از هر اقدام، تصمیم یا دیدگاهی که زمینه ساز دو قطبی شدن و ایجاد تفرقه و دودستگی در جامعه شود، جداً بپرهیزند، زیرا دو قطبی کردن جامعه اساس استراتژی دشمن است.

 

آمریکا هنوز هم در فکر ایجاد تفرقه، دودستگی و دو قطبی کردن ایران است و سعی دارد که با تکرار همان تجربه‌های شوم گذشته با دو قطبی شدن در کشور، مطامع و اهداف پلید خود را دنبال کند.

 

بهترین دلیل برای اثبات این مطلب، اظهارات مداخله جویانه و گستاخانه «رکس تیلرسون» وزیر خارجه کنونی آمریکاست که در برابر کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان تصریح نمود که از عناصر داخلی در ایران که بتوانند به ما در انتقال کامل قدرت به صورت مسالمت آمیز کمک نمایند، پشتیبانی خواهیم کرد.

 

بیان این جملات مداخله گرانه توسط وزیر خارجه آمریکا این تلقی و تفاوت ماهوی را به مخاطبین القا می‌کند که اگر دستگاه دیپلماسی آمریکا پس از۶۴ سال تردید و پرده پوشی نسبت به دخالت در امور داخلی ایران، آنهم به صورت غیرمستقیم اعتراف می‌کند، اکنون رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا به وضوح از برنامه‌های آینده و هدفگذاری برای براندازی نظام جمهوری اسلامی وقیحانه سخن می‌گوید و امیدوار است با ایجاد تفرقه و بدبینی در جامعه و دامن زدن به فضای تقابل میان طیف‌ها و گروه‌های مختلف سیاسی، اوضاع را برای تحقق اهداف پلید خود مهیا کند.

 

خوشبختانه تیلرسون با این سخنان ناشیانه، دست خود را رو کرد و نشان داد که در آرزوی ایجاد یک فضای دو قطبی در ایران است. بیان این مطلب که واشنگتن در فکر تغییر نظام با توسل به کسانی داخل کشور است، به ویژه به فاصله کوتاهی پس از انتخاب مجدد رئیس‌جمهور نشان می‌دهد که روند انتخابات ایران و نتایج آن، به کلی برای آمریکا و برنامه‌هایش مایوس‌کننده بوده و مشخصاً دارودسته ترامپ از یکپارچگی آحاد ملت و حضور حماسی ۴۲ میلیونی آنها در پای صندوق‌های رای به کلی ناامید شده و در فکر دیگری است.

 

نتیجه این می‌شود که افراد مورد نظر تیلرسون و ترامپ، قطعاً در خارج از خیمه انقلاب و نظام هستند که دشمن به آنها امید بسته و آرزو دارد به کمک آنها کاری از پیش ببرد. آشکار است که ترامپ و دارودسته‌اش این آرزو را همانند اسلافش به گور می‌برد ولی این بار با رسوائی افزونتری در مقیاس جهانی، دچار انزوا شده و هیچ کشور مستقلی حاضر نیست همدست سیاست‌های رسوا و عربده جوئی‌های آمریکای ترامپ شود.

 

جنجال روزافزون در منطقه و فرامنطقه پس از تشکیل اجلاس نمایشی ریاض، به خوبی گواه آنست که نزدیکترین متحدین آمریکا و آل سعود هم حاضر به پذیرش این ننگ بزرگ و همدستی شرارت آمیز با ریاض نیستند و از جنایات ائتلاف‌های خونبار در منطقه اعلام برائت می‌کنند.

 

کاملاً روشن نیست که ترامپ با آن همه رسوائی و فریبکاری حتی در صحنه داخلی، آیا هنوز هم می‌تواند بر مسند قدرت باقی بماند؟ اما سرنوشت وی هرچه باشد، در یک نکته تردیدی نیست و آن اینکه سیاست‌های ابلهانه واشنگتن در قبال ایران، کمترین شانس موفقیتی ندارد و مقامات آمریکا قبل از هر تصمیم و اقدامی لازم است تاریخ را به درستی مطالعه کنند و از سرنوشت اسلاف خود عبرت بگیرند.

 

روزنامه جمهوری اسلامی

 

jomhourieslami.com
  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش