دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۴۶ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۲۲۶۸
سیاست داخلی

بودجه شورای‌ نگهبان در دهه اخیر ۴.۵ برابر شده است+جدول

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

بودجه شورای نگهبان از ٢٣ میلیارد و ٨١٢٦ میلیون در لایحه بودجه سال ٨٧، به ١٠٥ میلیارد و ٧٩٠٠ میلیون در لایحه بودجه سال ٩٧ رسیده است. این اعداد گویای آن است که بودجه شورای نگهبان در یک دهه اخیر ۴.۵ برابر شده است. شورای نگهبان یک ردیف بودجه مشخص و ثابت در لوایح بودجه سنواتی دارد؛ ردیف ١٠١٦٠٠. 

 

بررسی یک دهه اخیر این ردیف بودجه نشان می‌دهد که تا سال ٩٠ تنها یک ردیف بودجه به شورای نگهبان تخصیص داده شده بود، اما از سال ٩١ ردیف تازه‌ای با نام «کمک به اشخاص حقیقی و حقوقی» هم به این بودجه اضافه شده است؛ رقمی که تا کنون توضیحی درباره محل مصرف آن داده نشده است.

 

نکته قابل توجه این است که تا سال ٩٠ بودجه شورای نگهبان در ردیف ١٠١٦٠٠ به طور میانگین رشدی سه تا چهار درصدی داشته است، اما از سال ٩٠ به بعد این رشد دو رقمی می‌شود و حتی سال ٩٤ بودجه این نهاد افزایش٩٩ درصدی را تجربه می‌کند که البته توجیه آن، برگزاری دو انتخابات هم‌زمان مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در آن سال بوده است. اما نکته تأمل‌برانگیز این است که سال بعد، یعنی ٩٥، در شرایطی که انتخاباتی در کار نبوده و اصولا باید بودجه شورای نگهبان نسبت به سال ٩٤ کاهش پیدا می‌کرده، باز با رشدی ٢١ درصدی مواجه می‌شود و این مسئله در سال ٩٦ و ٩٧ نیز تکرار می‌شود؛ به این معنا که بودجه سال ٩٦ شورای نگهبان که انتخابات ریاست جمهوری را در پیش رو داشت، پنج درصد رشد می‌کند و این افزایش بودجه با میزانی کمتر (٠,٥ درصد) در لایحه ٩٧ نیز تکرار می شود. در یک دهه اخیر، تنها سالی که ردیف بودجه ١٠١٦٠٠ متعلق به شورای نگهبان کاهش را تجربه کرده، سال ٩٢ بوده است؛ آن هم درست سالی که برگزاری یازدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری را در پیش داشته است. ریشه‌یابی علت کاهش ٥٣ درصدی بودجه شورای نگهبان نیازمند مرور اتفاقات اسفند سال پیش از آن، یعنی ایام بررسی لایحه بودجه ٩٢ در مجلس است.

 

سال ٩١ آخرین سال ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد و اوج اختلافات دولت و مجلس بود. در همان سال رئیس‌جمهور وقت که باید بودجه ٩٢ را ١٥ آذر ٩١ به مجلس ارائه می‌داد، آن را با ٨٤ روز تأخیر، یعنی در ٩ اسفند ٩١، راهی بهارستان کرد. از آنجایی که مجلس عملا فرصت بررسی آن را نداشت، تصمیم گرفت بودجه سه‌‌دوازدهم را به تصویب برساند. بر اساس مصوبه ٢٣ اسفند ٩١، مجلس، مبلغ ٤١هزار میلیارد تومان را به عنوان بودجه تنخواه یا بودجه سه‌دوازدهم برای دولت تصویب کرد. 

 

بر اساس مصوبه ٢٨ اسفند ٩١ مجلس نهم، بودجه‌ای ١٧٠ میلیارد تومانی برای انتخابات در نظر گرفته شد. از این مقدار مبلغ ۹۰ میلیارد تومان به وزارت کشور، مبلغ ۵۵ میلیارد تومان به شورای نگهبان و مبلغ ۲۵ میلیارد تومان بابت هزینه‌های نظارت بر انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا به مجلس شورای اسلامی تخصیص پیدا کرد. البته این تخصیص بودجه با شرط و شروطی همراه بود؛ در تبصره یک ماده واحده این مصوبه آمده بود: «در صورت اتمام انتخابات ریاست‌جمهوری در مرحله اول از سقف‌های مذکور مبلغ ۳۵ میلیارد تومان از وزارت کشور و ۲۰ میلیارد تومان از شورای نگهبان کسر می‌شود».

 

از آنجایی که انتخابات ریاست‌‌جمهوری سال ٩٢ یک‌مرحله‌ای بود، مطابق مصوبه مذکور شورای نگهبان باید ٢٠ میلیارد تومان از بودجه تخصیصی را به خزانه برمی‌گرداند. چنانچه شورای نگهبان مطابق مصوبه مجلس این مبلغ را (٢٠ میلیارد تومان) به خزانه برگردانده باشد، میزان بودجه شورای نگهبان در این سال ٥٢ میلیارد و ٦٧٥٧ میلیون بوده که نسبت به سال گذشته بیش از ٤٨ درصد رشد داشته است. (مجموع مبالغ ٢٢٦٧٥٧ در لایحه نه‌دوازدهم سال ٩٢ و ۵۵ میلیارد تومان مصوب مجلس برای انتخابات منهای ٢٠ میلیارد تومان به دلیل یک‌مرحله‌ای‌شدن انتخابات) اما چنانچه به‌هر‌دلیلی این مبلغ به خزانه بازگردانده نشده باشد، در این صورت بودجه واقعی شورای نگهبان ٧٧ میلیارد و ٦٧٥٧ میلیون تومان بوده که نسبت به مبلغ سال گذشته بیش از ٦٠ درصد افزایش داشته است.

 

عباسعلي كدخدايي در نشست خبري هفته پيش خود در واكنش به اعتراض‌ها نسبت به بودجه شوراي نگهبان گفته بود: «بودجه شورای نگهبان خیلی کمتر از پول توجیبی برخی مسئولان است». روزنامه جمهوري اسلامي هم در مطلبي با اشاره به بودجه ١٠٥٧ ميليارد ريالي شوراي نگهبان و در واكنش به كدخدايي گفته بود لطفا آن مسئولي را كه اين ميزان توجيبي مي‌گيرد، به ما معرفي كنيد!

 

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

 

khabaronline.ir
  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش