شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۲۰ - ۰۷ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۱۷۲۷
سیاست داخلی

پاسخ‌های سفارشی رئیس جمهور

حسن روحانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

روز سوال از روحاني نيز گذشت و هيچ رويداد خاصي در كشور رخ نداد. مردم ايران انتظار داشتند تا سه‌شنبه ۶ شهريور ۹۷ تبديل به روزي مبارك در تاريخ جمهوري اسلامي شود و رييس‌دولت، ملت را محرم بداند و از مشكلات سخن بگويد ولي خبري نشد. كلي هياهو و آشفتگي اذهان كه نتيجه واكنش‌هاي مسئولان دولتي و نمايندگان بود نتيجه‌اي جز يك جلسه خنثي و تكراري در بر نداشت. روحاني آمد، همان قصه‌هاي قديمي را تعريف كرد، نماينده‌ها بادي در غبغب انداختند كه رييس دولت را به مجلس كشاندند و زير سوال بردند، مردم نااميدتر شدند و دست‌هايي كه همچنان در تكاپوهستند تا دولت را از بدنه راي آن جدا كنند پروژه خود را پيش بردند.

 

صبح روز واقعه، حسن‌روحاني بعد از اعلام دستور کار مجلس، به همراه تعدادی از اعضای هیات دولت، اسحاق جهانگیری معاون اول ريیس جمهور، محمدباقر نوبخت رييس سازمان برنامه و بودجه و سخنگوی دولت، عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، محمد شریعتمداری وزیر صنعت وارد صحن مجلس و با استقبال مطهری روبه رو شد. بعد از اندكي كه از حضور روحاني مي‌گذشت، احمد امیر آبادی فراهانی، عضو هیات ريیسه مجلس بعد از تشریح روند رسیدگی به طرح سوال از ريیس دولت، محمد دهقان نماینده چناران و طرقبه را به عنوان نخستین سوال کننده برای ایراد نطق دعوت کرد.

 

روحاني پاگير دلار شد

محمد دهقان در طرح نخستین سوال از روحاني گفت: آقای رييس جمهور شما بارها در بیانات خود از انجام کار کارشناسی در امور کشور تأکید کرده‌ و معتقد بوده‌اید که همه کارها باید با خرد جمعی انجام شود اما من به عنوان نماینده‌ای از نمایندگان سوال کننده و به وکالت از بخش مهمی از ملت ایران که بار سنگین تورم و گرانی کمر آن‌ها را خم کرده از شما می‌پرسم کدام کارشناس تجویز کرده بود که دولت جنابعالی در یکی دو سال گذشته ده‌ها میلیارد دلار ارز کشور را بدون برنامه برای واردات کالاهای لوکس و غیرضرور اختصاص دهد.

 

نماینده مردم چناران، طرقبه و شاندیز در مجلس شورای اسلامی در ادامه سوال خود خطاب به روحاني افزود: زمانی که معاون اول رييس جمهور ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی را برای همه نیازهای مردم در دسترس اعلام کرد عمده کارشناسان در همان زمان بر اشتباه بودن این تصمیم از لحاظ قانونی تأکید داشتند؛ در این راستا مجلس نیز طرح دو فوریتی تدوین کرد اما دولت در راستای جلوگیری از این اتفاق مقاومت کرد. دهقان با تأکید بر اینکه متأسفانه بیش از سه ماه طول کشید تا دولت نظر کارشناسان و مجلس را در خصوص تصمیم اشتباه ارزی بپذیرد، تصریح کرد: همین زمان خسارت‌های بسیاری به کشور وارد کرد.

 

وی ادامه داد: همه مردم و مقامات و نمایندگان مجلس از جنابعالی و دولت خواستند که فهرست گیرندگان ارز را منتشر کنید تا کالاهای وارد شده با ارز ۴۲۰۰ تومان را در بازار با قیمت ۱۰ هزار تومان نفروشند، البته خود شما هم چند روز اخیر بر ضرورت ارائه این لیست تأکید داشتید اما این موضوع تاکنون محقق نشده است. این نماینده مردم در مجلس دهم با تأکید بر اینکه باید مشخص شود برخی دولتمردان از چه چیزی می‌ترسند، تصریح کرد: عدم انتشار لیست دریافت کنندگان ارز دولتی جای سوال دارد زیرا اگر کسی رانتی نبرده و فسادی نبوده است چرا در برابر خواست قانونی مردم مقاومت می‌شود.

 

وی در ادامه اظهاراتش خطاب به رييس‌دولت افزود: جناب آقای روحانی دولت جنابعالی در زمانی که مردم تحت تأثیر فشار سنگین گرانی و تورم قرار داشته و دارند و نگران وضعیت اقتصادی خود و فرزندان‌شان هستند متأسفانه صدها میلیون دلار ارز دولت را برای سفرهای غیرضرور خارجی اختصاص داد تا افرادی به صورت رایگان به آنتالیا و مالزی و کشورهایی از این دست برای تفریح سفر کنند. دهقان ادامه داد: متأسفانه ارائه ارز برای سفرهای غیرضرور منجر شد برخی مدیریت کشور را به تمسخر بگیرند زیرا تشخیص این مساله سخت نبود.

 

وی با بیان اینکه متأسفانه دولت شما بعد از چهار ماه که صدای همه درآمده بود نسبت به قطع ارز سفرهای غیرضرور اقدام کرد، تصریح کرد: از این تأسف‌بارتر این بود که در زمان تحریک تقاضا و دعوت دلالان برای خرید ارز دولتی با بی‌توجهی جلوی ارز و توزیع دلار و یورو گرفته شد که در بازار توزیع نشود. این نماینده مردم در مجلس دهم گفت: متأسفانه به گونه‌ای برنامه ریزی شد که ارز ناشی از صادرات در بازار توزیع نشود و اگر کسی تمایل به فروش ارز خود در بازار داشت با او به عنوان قاچاقچی برخورد کردند و همه صرافی ها با یک چوب زده و بسته شدند.

 

دهقان با تأکید بر اینکه وقتی فضا به علت سوء مدیریت امنیتی می‌شود ارز ۳۵۰۰ تومانی به بیش از ۱۰ هزار تومان می‌رسد، افزود: تحلیل این موضوع هوش و علم بالا نمی‌خواهد زیرا همه موارد شفاف است. وی با بیان اینکه ارز ناشی از صادرات کالا که توسط شرکت‌های شبه دولتی و خصولتی تحصیل می‌شود، بر اساس نظر کارشناسان، هر سه ماه حدود ۱۹ میلیارد دلار است، تصریح کرد: متأسفانه در این مدت کمتر از دو میلیارد دلار به بازار توزیع شد، این شرکت‌ها که تحت تأثیر پنج وزارتخانه اعم از صنعت، معدن و تجارت، نفت، اقتصاد، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین دفاع هستند یا به احتکار ارز پرداختند یا برخلاف قانون آن را صرف مصرف در جاهای دیگر کردند.

 

دهقان با تأکید بر اینکه پس از خسارت‌های عدیده‌ای که به کشور وارد شد اخیراً وزیر نفت را مأمور کرده‌اید که با شرکت‌های شبه دولتی و خصولتی‌ها که ارز را به بازار ثانویه نمی‌فروشند برخورد کنند، گفت: این سوال مطرح است که چرا این مأموریت را از ابتدا به وزیر نفت ندادید تا به کشور در این حد خسارت وارد نشود. این نماینده مردم در مجلس دهم خطاب به رييس جمهور افزود: آقای رييس جمهور اگر شما طلا نداشته‌اید چرا دولت شما بازار را تحریک کرده و مردم را برای خرید سکه به صف کرد و بیش از ۶۱تن سکه را به کمتر از نصف قیمت به تعداد معدودی فروخت و هزاران میلیارد تومان سرمایه مردم را به جیب تعدادی دلال و سودجو واریز کرد.

 

دهقان با بیان اینکه آقای رييس جمهور اگر ذخایر طلای شما کافی بوده است پس چرا ادامه فروش طلا را قطع کرده اید، تصریح کرد: اگر ذخایر طلا کافی بوده چرا سکه از یک و نیم میلیون تومان افزایش قیمت پیدا کرد؟ این نماینده مردم در مجلس دهم با تأکید بر اینکه آیا رييس جمهور و تیم دولت از ذخایر دولت اطلاع کافی ندارد، گفت: متأسفانه یک آدم بازاری با پنج کلاس سواد حساب انبار و مدیریت کار خود را دارد، چطور دولت با این دم و دستگاه و کارشناس این مسائل بدیهی را تشخیص نداده و با این همه مشکلات مواجه شد.

 

دهقان با بیان اینکه این ایرادات و مشکلات موجب کاهش ارزش پول ملی از یک سوم تا یک چهارم شد، تصریح کرد: متأسفانه به قیمت خالی کردن جیب مردم و کوچک شدن سفره آن‌ها ده‌ها هزار میلیارد تومان پول به کیسه تعدادی آدم سودجو و اندکی از ثروتمندان واریز شده است. عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: ماده ۵۹۸ قانون مجازات اسلامی می‌گوید هر کس با اهمال موجب تضییع حقوق دولتی و عمومی شود علاوه بر مجازات کیفری باید خسارت آن را نیز جبران کند، شما بگویید چه کسی این خسارت‌ها را به کشور وارد کرده و چگونه باید جبران کند.

 

بيانات روحاني!

روحاني كه براي پاسخ به سوالات پشت‌تريبون رفت در ابتداي سخن خود گفت كه امیدوارم توصیه‌هایی که مقام معظم رهبری نسبت به همین جلسه به من فرمودند، بتوانم نکات مورد نظر ایشان را دقیق مراعات کنم. روحانی این روز را روز مبارکی برای دموکراسی کشور و مردم سالاری دینی دانست و تصریح کرد: هیچ کس نباید فکر کند که پاسخگو بودن به عنوان یک نقطه ضعف است بلکه به عنوان بالاترین نقطه قوت مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران است که همه مسئولان در این راستا باید در چارچوب وظایف خود و در چارچوب قانون که برای مردم مقرر کرده است، پاسخگو باشند.

 

وی اضافه کرد: هیچکس از مردم عزیز ایران و از دوستان ما در جهان یا دشمنان ما فکر نکنند امروز آغاز شکافی بین دولت و مجلس است و این تصور اشتباه است. رييس‌‌دولت ادامه داد: دولت و مجلس هدف بزرگی را بر دوش دارند و این بار مسئولیت را با همکاری یکدیگر به مقصد می‌رسانند، در حالی که علی‌القاعده باید سوال نمایندگان محترم درخصوص دولت دوازدهم باشد ولی لحن سوالات مربوطه به دولت یازدهم و دوازدهم است که باید دانست هر دو دولت جایگاه حقوقی جداگانه‌ای دارند.

 

روحانی با تاکید بر اینکه همواره در دولت یازدهم و دوازدهم تلاش بر این بوده است که بین دولت و مجلس یک ارتباط نزدیک و برادرانه باشد و خوشبختانه اینچنین بوده است، افزود: بسیاری از نمایندگانی که در مقابل آن‌ها سخن گفته می‌شود در سال ۹۶ در انتخابات حضور فعال داشتند و در کابینه دولت دوازدهم در طرح ها و لوایح در کنار دولت بوده اند، با این وجود ممکن است نمایندگان محترم از دولت و دولت از نمایندگان گله‌مند باشند اما به طور قطع گله ها دوستانه و برادرانه است.

 

وی گفت: سوالات نمایندگان که در پنج محور تنظیم شده و دیگر سوالات مشابه این سوالات، سوالات ملت ایران نیز است، نه تنها یک چهارم نمایندگان امروز مجلس این سوالات را دارند بلکه بسیاری از مردم این سوال را دارند که چرا بیکاری وجود دارد؟ چرا وضعیت بانک‌ها به این صورت است؟ چرا قاچاق وجود دارد؟ چرا رکود و رونق اقتصادی شرایطی را طی می‌کنند که مورد انتظار مردم نیست؟ چرا رشد قیمت ارز در کشور وجود دارد؟ روحاني در ادامه پاسخ‌هايي داد كه بارها همه در نشست‌هاي هيات دولت و تريبون‌هايي كه در دست روحاني قرار دارد همه شنيده‌ايم.

 

رييس دولت سوييس يا ايران؟!

پس از آن، طبق اعلام هیات ريیسه مجلس شورای اسلامی، مجتبی ذوالنور برای بخش دوم صحبت های سوال کنندگان پشت تریبون قرار گرفت. عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس با اشاره به تضاد در آمار ایجاد اشتغال از سوی دولت، خطاب به رييس‌دولت گفت: آقای روحانی شما رییس جمهور سوییس هستید یا ایران؟ ذوالنوری، گفت: رییس جمهور به کاهش قاچاق از ۲۵ میلیارد دلار به ۱۲ میلیارد دلار اشاره کرده است و همچنین مکررا در آمارها نیز به کاهش واردات از حدود ۷۰میلیارد دلار به ۴۰ میلیارد دلار تاکید کرده است.

 

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بر اساس حساب دودوتا چهارتا اگر چنین آمارهایی صحت داشته باشد باید در چند جا نمود داشته باشد؛ ابتدا در این پنج الی ۶ سالی که دولت در اختیار آقای روحانی بوده بايد تقاضای ارز روند کاهشی پیدا کند؛ دوم اینکه باید خودنمایی و رقص جنس خارجی در بازار کم شده باشد؛ سوم اینکه باید تولیدات داخلی برای تامین کاهش مذکور بیشتر فعال شده باشد و حال آنکه آمارها و کارشناسان عنوان می‌کنند امروزه ظرفیت بنگاه های تولیدی حدود ۴۰ درصد است. وی در ادامه افزود: چهارم اینکه باید مصرف کم شده باشد که این مهم در صورت تغییر سبک زندگی یا بر اثر کاهش جمعیت رخ خواهد داد که این امر نیز رخ نداده است.

 

بنابراین بحث کاهش واردات یا نصف شدن قاچاق کجا باید خودش را نشان دهد. عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی خطاب به روحاني، ادامه داد: طی ۶ سال گذشته که ریاست دولت را در دست دارید تاکنون رحمانی فضلی، نماینده ویژه شما، به‌جز در ایام سوال، هنوز در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز حضور نداشته است.

 

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: آقای روحانی از ابتدای دولت یازدهم تاکنون هنوز یک جلسه ستاد را با حضور خودتان تشکیل نداده اید در حالی که این مساله نیاز به اهتمام جدی دارد. وی با اشاره به مساله تحریم‌ها خطاب به رییس جمهور اظهارکرد: ابتدا باید اذعان کرد مردم یادشان هست که عنوان کردید با روز اول اجرای شدن برجام تمامی تحریم ها رفع خواهد شد؛ دوم اینکه در تبلیغات انتخاباتی دولت دوازدهم عنوان کردید به مردم قول می‌دهم می‌توانم علاوه بر تحریم‌های هسته‌ای، همه تحریم‌های اقتصادی را برطرف کنم؛ سوم اینکه رهبر انقلاب فرمودند هدف این مذاکرات رفع تحریم ها بود و اگر نشود خسارت محض است.

 

عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی در این راستا ادامه داد: چهارم اینکه در پاسخ ها ذکر کردید بعد از برجام با ۳۰۰ بانک ارتباط برقرار کرده اید که این مهم جای سوال دارد که ارتباط با بانک های بزرگ بوده یا کوچک که قطعا با بانک های کوچک است.همچنین این سوال وجود دارد که سیستم بانکداری اروپا جزیره ای است یا یکپارچه که یکپارچه است. همچنین آیا ابزار و امکانات فنی و نرم افزاری بانک های بزرگ برای انعطاف و مانور بیشتر است یا بانک های کوچک که بي شك بانک‌های بزرگ بیشتر است. همچنین اینکه اگر مشکل نرم‌افزار است چرا با بانک های کوچک مشکل نرم‌افزاری نداریم ولی با بانک‌های بزرگ که توانمندی بیشتری دارند مشکل داریم، بنابراین باید اذعان کرد مشکل نرم افزار نیست.

 

وی در این زمینه، اظهار کرد: آقای روحانی اگر موضوع یاد شده را به FATF و کنوانسیون های مربوطه ارجاع می‌دهید که باید اذعان کرد از ۴۹ اقدام اکثرا اجرایی شده و پالرمو و پولشویی نیز از مجلس شورای اسلامی عبور کرده و در اختیار شورای نگهبان است. نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: البته کنوانسیون مقابله با منابع مالی تروریسم باقی مانده که اگر می‌خواهید همه امور را به آن ربط دهید، بیان می‌کنم که با نامه آقای طیب نیا در دو سال گذشته کشورمان کاهش ریسک از ۶ به پنج داشته و از لیست سیاه خارج شده و در لیست خاکستری قرار گرفته‌ایم؛ در دو سال گذشته مشکل FATF نداشته ایم پس چرا بانک‌های بزرگ دنیا با کشورمان ارتباط برقرار نکرده اند؟ عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی گفت: مشکل این است که نتوانستید در مذاکرات برجام تضمین بگیريد و سایه تحریم و تهدید آمریکا روی بانک های بزرگ دنیا است؛ بنابراین اگر صد مورد مانند FATF را حل کنید تحریم برداشته نمی شود بنابراين چرا مسائل دیگری به مردم گفته می‌شود.

 

برجام ماموریت رفع تحریم ها را انجام نداده و تحریم ها سر جایش قرار دارد. وی با اشاره به موضوع بیکاری، اظهار کرد: آقای روحانی من نمی‌دانم شما رییس جمهور سوییس هستید یا رییس جمهور جمهوری اسلامی ایران! وقتی پنج میلیون مسکن مهر ساخته می‌شد، کارگرانی که در این مسکن کار می‌کردند سالانه ۱۰ هزار شغل بود. در سال سوم ریاست جمهوری دوره قبلی، در افطاری رهبر انقلاب عنوان کردید دومیلیون و ۵۰۰ هزار شغل ایجاد کردید. سال آخر نیز آقای جهانگیری و خودتان عنوان کردید ۷۰۰هزار شغل ایجاد کرده اید که در مجموع سه‌میلیون و ۲۰۰ هزار شغل می‌شود اما امروزه عنوان می کنید طی پنج سال، دو میلیون شغل ایجاد کرده‌اید که تضاد در آمار است.

 

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی افزود: در نطق تبلیغاتی عنوان می‌کردید آمارها لازم نیست، کدام خانه وجود دارد که ۱ یا ۲ نفر بیکار نداشته باشد. با حلوا حلوا کردن دهان شیرین نمی‌شود و مردم نیز به هر حال نان گندم خورده اند. وی گفت: شغل‌هایی که ایجاد می شود در آمارها ذکر می شود اما از طرفی بنگاه های تولیدی که تعطیل می‌شود و سبب لشگر بیکاران می‌شود در آمارها ذکر نمی‌شود که باید این مهم لحاظ و بعد آمار اشتغال بیان شود.

 

عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مساله ارز، افزود: آقای روحانی بیان کردید که ساعت ۹ نمی دانیم ساعت ۱۱ قیمت ارز چقدر می‌شود لذا مشکل کجاست؟ مشکل سوءمدیریت است، مشکل مشورت نکردن با کارشناسان است، استفاده نکردن از ابزارهای علمی و خود شیفتگی است. اگر این دلایل در مقطعی می‌شود چرا در مقطع دیگری نمی‌شود.

 

همچنین آیا همواره باید مشکلات بر سر مردم خُرد شود؟ قمیت ارز تغییر می‌کند گناهش بر گردن مردم است؟ چه اتفاقی رخ داده که بازار به‌هم ریخته است؟ تحریم ها تهدیدش بوده و هنوز نفت تحریم نشده، صدور نفت قطع نشده، ورود دلار به کشور قطع نشده است. این فضا را چه کسی درست کرده است؟ نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: آقای رییس جمهور کاخی ساختید به نام برجام که آخرش هم منتهی شود به رابطه با آمریکا؛ وقتی با لگد ترامپ این کاخ خراب شد، دیگر گزینه بعدی نداشتید زیرا اقتصاد مقاومتی جدی گرفته نشد و تکیه بر توانمندی داخلی نشده است.

 

همچنین ارتباط با همسایگان فراموش شد تا غربی‌ها قهر نکنند. عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: آقای رییس جمهور بارها عنوان کردید اگر آمریکایی ها بیرون بروند برای ادامه راه گزینه‌های مختلف داریم در حالی که دو گزینه بیشتر نبود؛ اگر ترامپ بود که نیاز به گزینه نبود. بنابراین نتوانستیم مدیریت کنیم و منشأ ارز چیست در حالی که در دست خودتان است. مشکل در توزیع ارز بود.

 

قسم جلاله براي فرار از پاسخگويي

حسن روحانی در بخش دوم دفاعیات خود در خصوص سوال تعدادی از نمایندگان گفت: چه اتفاقی رخ داد که جو کشوری که در یک مسیر آرام حرکت می‌کرد حتی زمانی که ترامپ نیز رييس‌‌ جمهور شده بود و در منطقه خلیج فارس و عربستان حضور یافت، یکباره تغییر پیدا کرد، در حالی که زمان انتخابات مردم حماسه بزرگی خلق کرده و ضربه محکمی به ترامپ و کشورهای کوچکی که اطراف آن جمع شده بودند، زدند.

 

وی با بیان اینکه تاریخ این تغییر ۵ دی سال ۹۶ است، ادامه داد: هر شخصی آدرس دیگری دهد آدرس غلط به مردم داده است، چرا که ۵ دی ۹۶ بود که مردم ناگهان دیدند عده ای به خیابان ها آمده و شعار می‌دهند و کم کم شعارها به شعارهای هنجارشکنانه و غیرقابل قبول برای مردم تبدیل‌شد.

 

روحانی یادآور شد: مردم دچار حیرت شدند البته مردم در راهپیمایی‌های خود به این هنجارشکن ها پاسخ قاطع دادند اما این اتفاق حادثه ای کم نظیر بود که در سال های گذشته مشابه آن وجود نداشت. وی با بیان اینکه حادثه دی ترامپ را به طمع انداخت که در اواخر دی اعلام کند در برجام نمی ماند مگر اینکه اروپا و دیگران با آمریکا درباره منطقه نزدیک و در مساله موشک همراه شوند، افزود: ترامپ در همین زمان اعلام کرد که اگر این کشورها با آمریکا همراه نشوند یک جانبه از برجام خارج می شود.

 

تكرار سخنان گذشته روحاني براي همه آشنا بود. وي در بخشي از اظهاراتش گفت: اگر من و شما به فکر درمان موقت باشیم مردم نمی‌پسندد، درمان موقتی که یکبار کار کشور را درست کنیم و دوباره به وضع سابق برگردیم نمی‌خواهند، مردم درمان دائم می‌خواهند، درمان دائم چطور درست می‌شود؟ با کار دولت؟ حتما نه، با کار پنهان مجلس؟ حتما نه، اگر همه با هم و در کنار هم باشیم حتما از مشکلات عبور می‌کنیم، چرا از مشکلات عبور نمی‌کنیم، از پشت تربیون ها نگویید که دچار بحران شده ایم، وا... دچار بحران نیستیم، اول مساله است بعد به آسیب و به تهدید تبدیل می شود و بعد به بحران تبدیل می‌شود، در حال حاضر در مرحله آسیب هستیم.

 

رييس‌‌ جمهور با بیان اینکه گاهی در بعضی موارد در لبه تهدید هستیم چرا می‌گویيد بحران داریم، ادامه داد: ما مشکل داریم، همه مواردی که شما در سوالات‌ها مطرح کردید بی مشکل نیست، ما باید همه دست به دست هم دهیم، ممکن است کاری کردیم که دقیق نبوده، به ما بگویید ما معصوم نیستیم، بگویید تا اصلاح کنیم.

 

مماشات و دست‌خالي آقاي رييس

بعد از پايان سخنان روحاني، علي‌لاريجاني كه در ميان سخنان روحاني شوخي‌هايي نيز با رييس‌دولت كرده بود بعد از خروج او از مجلس اعلام راي گيري كرد كه ناگهاني يكي از اعضاي هيات‌رييسه گفت ۲۲نفر خواستار راي‌گيري مكتوب هستند.

 

لاريجاني در ابتدا با بيان اينكه لوازم راي گيري مكتوب را در حال حاضر نداريم، سعي كرد از اين امر دوري كند ولي در ادامه اعلام كرد كه نمايندگان راي دهند علاقه‌اي به راي‌گيري مكتوب دارند يا خير، كه اهالي بهارستان نيز از آنجايي كه نام‌شان در كنار برگه‌ها ثبت مي شد با اين طرح مخالفت كردند و راي‌گيري به صورت الكترونيكي برگزار شد. هرچند كه بارها راي‌گيري به دليل مشكلات سيستم‌هاي راي‌گيري با وقفه روبه رو شد ولي در نهايت راي‌هاي نمايندگان نشان داد كه مماشات با جريان‌هاي خاص در كشور هيچ نتيجه‌اي ندارد. سرانجام با مشخص‌شدن آراي نمايندگان و قانع نشدن آن‌ها از چهار پاسخ روحاني از مجموع پنچ پاسخ، پرونده را براي ادامه مراحل قانوني در بهارستان بستند.

 

تكميل سناريو

طبق روال باوجود اینکه نمایندگان از پاسخ‌های روحانی قانع نشدند،قرار بود سوالات مطرح شده به قوه‌قضاییه ارجاع شود و پس از آن نتایج بررسی قوه‌قضاییه بار دیگر به مجلس فرستاده و مجلس در این باره تصمیم‌گیری كند كه بهروزنعمتي، سخنگوي هيات رييسه مجلس گفت:« هنوز بحث قوه قضاییه مطرح نیست.

 

معاونت تقنینی و حقوقدانان و کمیسیون حقوقی مجلس شورای اسلامی باید تطابق‌های لازم با قوانین مختلف را بدهند تا مشخص شود آیا تخلف یا استنکافی صورت گرفته است. به احتمال زیاد کمیته ویژه ای در مجلس برای بررسی این موضوع تشکیل می‌شود.ارجاع سوال رییس جمهور به قوه قضاییه منوط به نظر و جمع‌بندی حقوقی مجلس شورای اسلامی و هیات رییسه است، از امروز نمایندگان سوال‌کننده و حقوقدانان باید نظرات‌شان را به هیات رییسه بدهند تا تطابق‌های لازم صورت گیرد.اگر نظر آن بود در هر یک از سوالات از قانون استنکاف شده یا قانون نقض شده باشد آنگاه سوال به قوه قضاییه می‌رود».

 

نقدهاي جدي ياران قديمي

بعد از پايان جلسه مجلس سيلي از انتقادها به سخنان تكراري و بي‌فايده روحاني به راه‌افتاد. منتقدان مي‌گفتند كه روحاني با اين اقدام مسئوليت تمام معضلات و مشكلات كشور را قبول كرده است و اين رويه سبب سرخوردگي بدنه اجتماعي حامي او مي‌شود. براي مثال مصطفي‌تاجزاده در توييتر خود نوشت كه راي‌منفي نمايندگان نشان داد كه نگفتن حقايق رقيب را جري و مردم را نااميد مي‌كند.

 

محمدعلی ابطحی نيز با نقد رويكرد رييس‌دولت اذعان كرد كه روحانی بدجور رو دست خورد و به جای توضیح جدی، یک منبر واقعی رفت. محمدعلی وکیلی، عضو فراكسيون اميد گفت كه روحانی مدت‌هاست در تله بازی باخت -باخت گرفتار شده و در حقیقت به مشاوران خود باخت و اگر تجدید نظر نکند باخت‌های بزرگ‌تری در انتظار است! زيباكلام هم در توييتر نوشت كه اقدام روز گذشته روحاني ريختن آب روي اميد مردم بود. علی شکوری، دبير كل حزب اتحاد ملت گفت كه اشتباه رييس‌‌ جمهور این بود هیچ انتقادی را به طور مشخص نپذیرفت. وی باید می‌پذیرفت که در فروش ارز به قیمت ۴۲۰۰ تومان برای همه نیازها دولت دچار اشتباه محاسباتی شده است. پاسخ های رييس‌‌‌جمهور در مورد هر سوال باید مشخص‌تر می‌بود. البته رویکرد مجلس پذیرش پاسخ‌ها نبود ولی رييس‌‌ جمهور نیز رویکرد پاسخ‌دهی مشخص به هر سوال را نداشت.

 

روحانی فقط تلاش کرد فضای همدلی ایجاد کند. در مجموع نتیجه از این نظر که حرمت شکنی و عصبانیت پیش نیامد و آرامش حفظ شد خوب بود ولی قانع نشدن نمایندگان خوب نبود. به نظر من ما باید همان خط همدلی را تقویت کنیم و نباید اجازه التهاب آفرینی داد.

 

ادعاي مشاور

ماجراي ديروز يك حاشيه‌ديگر نيز داشت و آن اعاي مشاور فرهنگي روحاني بود.حسام‌الدين آشنا با اشاره به جلسه سوال از ريیس‌دولت مدعی شده که روحانی یک‌بار دیگر هزینه حفظ آرامش و عدم ایجاد تنش را پرداخت! ادعايي كه از اساس معنا نداشت و روحاني براي تنش نيامده بود وتنها سعي داشت تا سوپاپ اطميناني براي بازشدن فشار ملت باشد. زير از روزهاي قبل تمام نمايندگاني كه در جريان محافظه‌كار مجلس فعاليت مي‌كردند اعلام كرده بودند سعي ندارند فضا را متشنج كنند و تنها به دنبال بازخواست اقتصادي هستند.

 

نگاه روحاني به پسا رياست‌جمهوري

رويه‌اي كه روحاني در پيش گرفته است مشخص مي‌كند او نگاهي به دوران پسا رياست‌جمهوري دارد و اين روزها مي‌كوشد كه آينده خود در سال‌هاي بعد از ۱۴۰۰ را خراب نكند و متاسفانه اين مردم هستند كه در اين روزهاي سخت هزينه اقدامات محافظه‌كارانه دولت روحاني را مي‌دهند و اين جزاي اعتمادي كه مردم به روحاني كردند، نبود.

 

 

ghanoondaily.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش