پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۸:۴۴ - ۱۸ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۵۴۲۶
سیاست داخلی

نظر سالیوان درباره شهید بهشتی؛ پس از 'بهشتی' آینده ایران مبهم شد

شهید بهشتی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران
اگر بهشتی به عنوان مقتدرترین چهره سیاسی در ایران پس از [امام] خمینی و وارث قدرت دنیوی او می‌ماند، دنیا فرصت آزمودن این فرد و توانمندی‌هایش را می‌داشت. او آنطور که بسیاری اعتقاد دارند یک رهبر مذهبی منزوی فاقد درکی از دنیای مدرن نبود. برعکس، او در میان رهبران مذهبی شیعه یک استثناء بود: کسی که سال‌ها [سولیوان به اشتباه ۸ سال ذکر می‌کند، در حالی که مدت مدیریت شهید بهشتی در مرکز اسلامی هامبورگ ۵ سال بوده است] اداره مرکز اسلامی هامبورگ را به‌عهده داشت، به زبان‌های آلمانی و انگلیسی صحبت می‌کرد، با مسائل سیاسی غرب آشنا بود و درباره آن دیدگاهی پیچیده و دقیق داشت. در روزهای پرتلاطم انقلاب در ماه فوریه ۱۹۷۹ [بهمن ۱۳۵۷]، وقتی گروهی از افسران نظامی آمریکایی در پناهگاهی در یکی از مراکز فرماندهی ارتش ایران که به طور سازمان‌یافته توسط خمپاره‌انداز‌های انقلابیون نابود شده‌بود به دام افتاده بودند، بهشتی به درخواست سفارت آمریکا شخصاً دخالت کرد و آنها را به محوطه سفارت بازگرداند. او این کار را نه به‌خاطر این که طرفدار سرسخت حضور نظامیان آمریکایی در ایران باشد، بلکه به علت تشخیص پیامدهای جدی کشته شدن گروهی از نظامیان آمریکایی توسط انقلابیان برای آینده انقلاب انجام داد. در تماس‌هایی که سفارت در آن زمان با او داشت به این نتیجه رسیدیم که او فردی باهوش و عمل‌گراست که درکی روشن از منافع ملی ایران دارد و افزون بر آن، فریب حزب توده را نمی‌خورد و تحت نفوذ مسکو در نمی‌آید.

به گزارش سایت دیده بان ایران، متن زیر، یادداشت ویلیام سولیوان، سفیر ایالات متحدة آمریکا در سال‌های ۱۳۵۷ و ۱۳۵۸ در ایران است که در زمان انتشار آن، مدیریت اتاق فکر «مجلس آمریکایی» در دانشگاه کلمبیا را بر عهده داشت. 

متن این یادداشت در ذیل آمده است: 

آینده مبهم ایران پس از مرگ بهشتی

ویلیام سولیوان

نشریه آتلانتا، یکشنبه ۵ جولای ۱۹۸۱ [۱۴ تیرماه ۱۳۶۰]

انفجار ۲۸ ژوئیه [۷ تیرماه] که منجر به کشته شدن آیت‌الله بهشتی و بسیاری از رهبران حزب جمهوری اسلامی در تهران شد، می‌تواند هرگونه امید محسوس برای فروکش کردن هرج‌و‌مرج در ایران را از بین برده باشد. در بیش‌تر رسانه‌های جهان، به این حادثه صرفاً به عنوان شاهدی دیگر بر هرج‌و‌مرج بی‌هدفی که منش بیش‌تر حوادث انقلاب است نگاه می‌شود. اما گر این حادثه در پرتو عزل رئیس‌جمهور پیشین، بنی‌صدر، و ارتقاء اخیر موقعیت بهشتی دیده شود، پیامدهایی بسیار گسترده‌تر خواهد داشت.

عزل بنی‌صدر صرفاً بلعیده شدن یکی دیگر از فرزندان انقلاب توسط آن، یا سرنگونی مردی که تحصیل‌کرده غرب بود، دنیای مدرن را می‌فهمید و قربانی گروهی از متعصبان مذهبی که می‌خواستند کشورشان را به قرن چهاردهم [میلادی] بازگردانند نبود، بلکه نتیجه اجتناب‌ناپذیر طبیعت انقلابی بود که سلطنت پهلوی را سرنگون ساخت.

اگرچه بنی‌صدر با کسب ۷۵ درصد آراء به ریاست جمهوری انتخاب شد، [انتخاب او] تصادفی بود. رد صلاحیت نامزد حزب پرطرفدارتر جمهوری اسلامی در آخرین لحظات، او را به تنها نامزد شناخته‌شده مبدل کرد. اما او هیچ پایگاه قدرتی نداشت و تلاشش برای پیدا کردن یک پایگاه قدرت در نیروهای نظامی نیز بی‌نتیجه از کار در آمد. شایستگی او به‌عنوان یک رهبر سیاسی هیچ‌گاه چشمگیر نبود و نهایتاً محکوم به شکست بود.

ظهور حزب جمهوری اسلامی و رهبر آن آیت‌الله بهشتی به عنوان نیروی برتر سیاسی، بی‌تردید در انتخابات ریاست جمهوری بعدی به اثبات می‌رسید. میزان پرشمار آراء به‌وضوح به‌نفع حزب بهشتی است.

اگر بهشتی به عنوان مقتدرترین چهره سیاسی در ایران پس از [امام] خمینی و وارث قدرت دنیوی او می‌ماند، دنیا فرصت آزمودن این فرد و توانمندی‌هایش را می‌داشت.

او آنطور که بسیاری اعتقاد دارند یک رهبر مذهبی منزوی فاقد درکی از دنیای مدرن نبود. برعکس، او در میان رهبران مذهبی شیعه یک استثناء بود: کسی که سال‌ها [سولیوان به اشتباه ۸ سال ذکر می‌کند، در حالی که مدت مدیریت شهید بهشتی در مرکز اسلامی هامبورگ ۵ سال بوده است] اداره مرکز اسلامی هامبورگ را به‌عهده داشت، به زبان‌های آلمانی و انگلیسی صحبت می‌کرد، با مسائل سیاسی غرب آشنا بود و درباره آن دیدگاهی پیچیده و دقیق داشت.

در روزهای پرتلاطم انقلاب در ماه فوریه ۱۹۷۹ [بهمن ۱۳۵۷]، وقتی گروهی از افسران نظامی آمریکایی در پناهگاهی در یکی از مراکز فرماندهی ارتش ایران که به طور سازمان‌یافته توسط خمپاره‌انداز‌های انقلابیون نابود شده‌بود به دام افتاده بودند، بهشتی به درخواست سفارت آمریکا شخصاً دخالت کرد و آنها را به محوطه سفارت بازگرداند. او این کار را نه به‌خاطر این که طرفدار سرسخت حضور نظامیان آمریکایی در ایران باشد، بلکه به علت تشخیص پیامدهای جدی کشته شدن گروهی از نظامیان آمریکایی توسط انقلابیان برای آینده انقلاب انجام داد.

در تماس‌هایی که سفارت در آن زمان با او داشت به این نتیجه رسیدیم که او فردی باهوش و عمل‌گراست که درکی روشن از منافع ملی ایران دارد و افزون بر آن، فریب حزب توده را نمی‌خورد و تحت نفوذ مسکو در نمی‌آید.

با همة این احوال، باید بدانیم که که بهشتی محدودیت‌های جدی در رهبری‌اش می‌داشت. تا زمانی که [امام] خمینی زنده باشد، او می‌بایست در سایة این چهره کاریزماتیک و گاه دمدمی‌مزاج که قادر به صدور فرمان‌های‌ متکی بر استدلال‌هایی برخاسته از اصول اسلامی برای انجام کارهای خودبراندازانه برای ایران است، کار می‌کرد.

در میان چهره‌های مستعد رهبری در ایران امروز، بهشتی می‌توانست در بازگرداندن نظم به کشور یگانه باشد. حال که او رفته‌است، بسیار بعید است که کسی که بتواند ثبات را به کشور بازگرداند در صحنه وجود داشته‌باشد و شاید هرج‌و‌مرج‌های بیش‌تری در انتظار این ملت باشد.

شهید بهشتی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

  • 20
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
سوگل خلیق بیوگرافی سوگل خلیق بازیگر جوان سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱۶ آبان ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۸۷ تاکنون

تحصیلات: لیسانس کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر تهران

ادامه
شیگرو میاموتو سفری به دنیای بازی های ویدیویی با شیگرو میاموتو

تاریخ تولد: ۱۶ نوامبر ۱۹۵۲

محل تولد: سونوبه، کیوتو، ژاپن 

ملیت: ژاپنی

حرفه: طراح بازی های کامپیوتری و نینتندو 

تحصیلات: کالج هنر کانازاوا

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش