دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۴۹ - ۱۵ آبان ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۸۱۵۲۱
سیاست خارجی

خدمت به روسیه، پاسخ بدعهدی مسکو!

نقش ایران در جنگ اوکراین,تسلیحات نظامی ایران در روسیه
​وزارت نفت به‌تبع سیاست‌های دولت سیزدهم، همه تخم‌مرغ‌های خود را در سبد روسیه گذاشته است؛ قرار است ایران تبدیل به سرباز کرملین شود تا بتواند بر مشکلات تحریم‌های اروپا و آمریکا غلبه کند.

به گزارش میز نفت، دولت سیزدهم در شرایطی خود را به مهره روسیه تبدیل کرده است که تجربه تاریخی نشان می‌دهد مسکو در زمان نیاز ایران به کمک این کشور، با بهانه‌های مختلف از همکاری شانه خالی کر اما امروز، ایران تبدیل به‌واسطه صادرات نفت و گاز روسیه شده است.

به دلیل تحریم‌های غرب علیه روسیه، این کشور با مازاد نفت، گاز و فرآورده‌های نفتی مواجه شده است؛ ازآنجاکه روسیه نمی‌خواهد درآمدهای خود را از دست دهد، به دنبال بازارهای جدید است. ایران بهترین گزینه برای روس‌هاست که با تکیه‌بر آن، می‌توانند بخشی از صادرات نفت خود به هند را از طریق سوآپ انجام دهند، گاز خود را به کشورهای پاکستان و عراق رسانده و فرآورده‌های نفتی خود را به ایران صادر کند.

کرملین، نگاهش به ایران یک نگاه ابزاری است هرچند که طرفداران دولت بخواهند با استفاده از ادبیات جدید، از بازی برد – برد بگویند. اصل ماجرا اما این است که ایران در شرایطی به تسهیل‌کننده تجارت روسیه شده است که روس‌ها طی سال‌هایی که تحریم بود، به بهانه‌های مختلف از همکاری با تهران سرباز می‌زد.

نمونه بارز آن، موضوع تهاتر ۵۰۰ هزار بشکه‌ای نفت میان تهران و مسکو در دولت‌های احمدی‌نژاد و حسن روحانی بود؛ به‌عنوان نمونه، در سال ۹۱ که تحریم‌های آمریکا و غرب فشار زیادی به دولت وارد کرد، مذاکرات محرمانه‌ای برای صادرات نفت ایران توسط روسیه مطرح شد.

با توجه به شباهت نفت ایران و اورال روسیه مقامات ایرانی در دولت دهم سه بار به روسیه سفر کردند و در یک فضای اقتصادی – امنیتی، مذاکرات را پیش بردند که درنهایت به دلیل درخواست تخفیف عجیب از سوی روسیه و عقب‌نشینی بانک‌های دولتی این کشور، مذاکرات بی‌نتیجه ماند.

در دولت قبل، حسن روحانی پیشنهادی را به پوتین مطرح کرد که بر اساس آن، قراردادی ۲۰ میلیارد دلاری میان طرفین منعقد می‌شد تا روسیه روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت ایران دریافت و به نام خود صادر کند. با توجه به شرایط تحریم در ابتدای کار دولت یازدهم و تلاش دولت برای افزایش صادرات نفت در زمان تحریم، این ایده با سرعت بیشتری دنبال شد تا در ازای نفت ایران کالاهای روسی به کشور وارد شود. دراین‌بین مدیریت امور بین‌الملل شرکت ملی نفت خواستار بررسی بیشتر ابعاد این موضوع شد اما مقامات بالاتر عجله خاص خود را داشتند. امور بین‌الملل می‌گفت روسیه باید مشخص کند نفت ایران را در چه بازارهایی به فروش می‌رساند و اگر قرار است شرکت‌های روسی نفت ایران را در بازارهای سنتی ایران به فروش برسانند انعقاد این قرارداد منطقی نیست.

در مقابل اما وزیر نفت در مصاحبه‌های پی‌درپی از آغاز فروش ۵۰۰ هزار بشکه نفت به روسیه می‌گفت که روس‌ها هم بلافاصله این موضوع را تکذیب می‌کردند.

در یازدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی و تجاری ایران و روسیه با حضور وزیر نفت ایران و الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه، هر دو کشور از توافق مقدماتی به‌منظور افزایش سطح همکاری‌های تجاری از رقم ۱.۵ میلیارد دلار فعلی به بیش از ۱۵ میلیارد دلار خبر دادند. سرانجام در این جلسه، قرارداد ۷۰ میلیارد یورو پروژه اقتصادی بین ایران و روسیه به امضا رسید.

چند روز بعد، بیژن زنگنه وزیر سابق نفت در تاریخ ۱۷ مرداد ۱۳۹۴ گفته بود: «امیدواریم هفته آینده نخستین محموله واردات نفتی خود را از ایران وارد کند.»

زنگنه همچنین گفته بود: با الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در وین توافق کردند که روزانه کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز در مقابل پول نقد از ایران خریداری کنند و ایران این پول‌ها را برای خرید اقلامی نظیر فولاد، گندم و محصولات جانبی تولید نفت از روسیه استفاده خواهد کرد.

گرچه این توافق کاملاً به سود روسیه بود، اما نواک چند روز بعد رسماً اعلام کرد برنامه‌ای برای واردات یا سوآپ نفت ایران ندارد؛ درست برعکس این روزهای ایران که باافتخار اعلام می‌کند در حال همکاری با روس‌هاست.

وزیر انرژی روسیه اضافه کرده است: کشور ما برنامه‌ای برای واردات نفت از ایران ندارد و نفت ایران برای اجرای قرارداد شرکت‌های روسی در قالب عملیات سواپ نیز مورداستفاده قرار نمی‌گیرد. وی گفت: ما خودمان کشوری تولیدکننده نفت هستیم و قصد نداریم نفت ایران را بخریم.

بااین‌حال، نواک خاطرنشان کرد، بنا بر یادداشت تفاهم توسعه همکاری‌های تجاری و اقتصادی میان دو کشور، تجار روسی می‌توانند به ایران در زمینه فروش نفت خود در بازار بین‌المللی کمک کنند و ایران می‌تواند پول‌هایی را که از این راه به دست می‌آورد، صرف خرید کالاهای روسی کند.

درنهایت، اصرار ایران برای کمک روسیه بی‌نتیجه ماند و مسکو مانند همیشه، تهران را تنها گذاشت. امروز اما ماجرا طور دیگری رقم خورده و مسکو مانند یک مهره تسهیل‌کننده، روی ایران حساب باز کرده و دولت هم از این نقش خود راضی است!

  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
سلام جای بسی تاسف و حک برسر سیاستمداران ابله ،که هنوز به لجن بودن روسها پی نبرده اند و بر دیوارشکسته این روباه مکار مدام تکیه میکنند
به نظر شما محرک حمله به سفارت آمریکا در زمان انقلاب که توده ای ها بودند،و چه کشوری بیشترین نفع را برد وابسته به کدام کشور بودند در اون زمان در دانشگاه ها عمده نظر توده ای ها مطرح بود ببینید شعار نفت مجانی برق مجانی و آب مجانی برای همه. به چی نزدیکتره معلومه سوسیالیسم شوروی در ارکان نظامم ایران کا گ ب نفوذ اساسی دارد
به نظر شما محرک حمله...
گاش مقامات ما زره ای از دانش شما را داشتند احسن به دقت نظر تون
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش