جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۳۰ - ۲۴ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۱۷۴۰
سیاست خارجی

چالش جدید ایران با طالبان در موضوع دیوارکشی مرزی

مرزکشی طالبان,چالش جدید ایران با طالبان در موضوع دیوارکشی مرزی
نکته غیرقابل انکار این است که طالبان آمده تا علیه ایران باشد. حالا ما برای جلوگیری از قاچاق در مرز دیوارکشی کرده‌ایم و بخشی از زمین‌های کشاورزان زابلی را در خاک افغانستان جا گذاشته‌ایم تا به این نتیجه برسیم که قرار نیست کشور از شر هزینه‌سازی‌های داخلی خلاص شود.

در روزهای گذشته عکسی از مرزبندی میان سیستان و کشور همسایه یعنی افغانستان همراه با این خبر منتشر شد که ایران در مرزبندی جدیدی که انجام داده، بخشی از زمین‌ها را به طالبان داده است. این تصویر همراه با نقل‌قولی از نماینده زابل فراگیرتر شد که سال ۹۹ گفته بود:«هزاران هکتار از اراضی منطقه سیستان در پشت دیوار مرزی قرار گرفته و عملا دسترسی کشاورزان به این مزارع قطع شده است» البته سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری دیروز (دوشنبه) درباره دیوار مرزی سیستان توضیح داد که « زمینی را به کسی ندادیم که دریافت کنیم. جمهوری اسلامی ایران حاکمیت کامل خود را بر مرزهای بین‌المللی تعریف شده خود اعمال کرده و می‌کند؛ در این زمینه کسی تردید نکند.»

با این حال امر مسلم این است که طالبان که دقیقاً ۲ سال پیش بعد از ۲۰ سال با حمایت‌های آمریکا به قدرت بازگشت؛ از همان ابتدا هرچند به‌طوررسمی از سوی دستگاه دیپلماسی به رسمیت شناخته نشد، اما طیف خط فکری کیهان و صداوسیما شروع به حمایت از این حکومت خودخوانده کردند و در ادامه نیز شاهد تحویل کنسولگری افغانستان به این جریان، دعوت از دیپلمات‌های طالبان برای شرکت در نمایشگاه کتاب تهران و ...  بودیم که به‌رسمیت شناختن تلویحی آنها تلقی می‌شد؛ اقداماتی که تبعات ‌آسیب‌زای آن در حقابه هیرمند و درنمونه‌ای دست به نقدتر در دیوار مرزی زابل  به‌روشنی عیان شده است.

امتیازدهی با امید  واهی به انعطاف طالبان

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با توسعه ایرانی در این رابطه گفت: بر اثر اشتباهی که به‌راحتی قابل جلوگیری بود، زمین‌های کشاورزان ایرانی آن سوی دیواری است که برای تعیین مرز توسط ایران کشیده شده است و نماینده طالبان هم از این فرصت سوءاستفاده کرده و درصدد تصرف زمین‌ها است. این اتفاق بخشی از ناکارآمدی ملموس مدیریتی است که به دلیل فقدان تجربه و تخصص برای کشور هزینه‌سازی می‌کند.

سید جلال ساداتیان در ادامه با اشاره به دو سالگی حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان گفت: آمریکا در سال ۲۰۲۱ گروه رادیکال و جنجالی طالبان را در افغانستان مستقر کرد تا از یک طرف موی دماغ چین شود و از طرف دیگر ایران را به زحمت بیندازد. اما به دلیل اینکه از سوی جامعه به رسمیت شناخته نشده‌اند، به قول معروف دست به عصا راه می‌روند.

او درباره رابطه ایران و افغانستانِ طالبان گفت: ایران با استقبال از استقلال طالبان بنا را بر همکاری گذاشت به طوری‌که به این کشور سفیر اعزام کرد و در مراسم رسمی، از سران آنها به عنوان میهمان ویژه دعوت به عمل آورد. اما با گذر زمان مشخص شد که قرار نیست تعاملی برقرار شود. در واقع مطلوب ایران این بود که طالبان در داخل کشور با همه اقوام همکاری کند که البته گوش آنها به این حرف‌ها بدهکار نیست و توجهی به مطالبه ایران نشان ندادند. انگار نه انگار که ایران با معرفی سفیر یکی از معدود کشورهایی است که حاکمیت طالبان را به رسمیت شناخته است.

وی توضیح داد: در واقع جمهوری اسلامی سعی داشت، طالبان را راضی به انعطاف در برخی از دیدگاه‌ها کند که امیدی واهی و بدون نتیجه بود. همچنین ایران نسبت به رفتار طالبان با شیعیان و زنان اعتراض جدی دارد که درباره این ۲ مورد هم نباید در انتظار تجدیدنظر طالبان باشیم.

این تحلیلگر بین‌الملل افزود: طالبان همچنین درباره «حقابه هیرمند» بنا را بر نادیده گرفتن حق ایران گذاشت که البته اخیراً آقای کاظمی که نماینده ویژه رئیس‌جمهوری در افغانستان است، مطرح کرده که قرار است هیأت‌هایی بروند و از وضعیت آب آن منطقه بررسی های لازم را به عمل بیاورند. البته این اقدام ها خیلی مهم نیست. در واقع دو طرف باید بتوانند با یکدیگر بنشینند و مشکلات را حل و فصل کنند. اما با این حال به نظر می‌آید، به تدبیر و درایت ایران هم مربوط می‌شود که با طالبان چگونه تعامل و مسائل را مدیریت می‌کند. با این توضیح که حرف ما از طرف طالبان پذیرش لازم را ندارد.

او خاطرنشان کرد: ایران این را قطعاً و حتماً در رفتارش لحاظ کند که به احتمال قریب به یقین طالبان بر اساس توافقی که با آمریکا داشته است، بنا را بر این گذاشته که به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی با ایران تعامل نکند و به همسویی نرسد. اگر این فرضیه درست باشد که به احتمال زیاد درست است، معنی ندارد ایران در مواجهه با طالبان این همه کوتاه بیاید و تعامل کند. البته شاید دولت می‌خواهد بخشی از ارز داخل افغانستان را به اقتصاد کشور تزریق و از این رهگذر با ایجاد اشتغال مشکل عده‌ای را به لحاظ معیشتی حل کند.

مدیریت روابط با طالبان در اختیار «میدان» است

وی در پاسخ به این سئوال که «اگر طالبان در دولت روحانی به قدرت می‌رسید، چه شرایطی بین ایران و افغانستان به وجود می‌آمد» توضیح داد: به نظر من رویکرد طالبان به قدری رادیکال است که تفاوت چندانی مشاهده نمی‌شد. در واقع مدیریت روابط با طالبان و افغانستان در اختیار «میدان» است و دولت به عنوان قوه مجریه کاره‌ای نیست. یعنی وزارت امور خارجه در این رابطه تصمیم‌گیر نیست.

او افزود: بنای طالبان تکیه بر تفکر تند و افراطی است که این عملکرد باعث شده است، حدود ۸ میلیون افغان در ایران ساکن شوند. با این توضیح که حضورشان ساماندهی شده است. حالا سئوال این است، در شرایطی که این تعداد شهروند افغانی در ایران هستند، ما برای امنیت‌مان چه کرده‌ایم؟ اگر دری به تخته بخورد و تنشی به وجود آید، این گروه از مهاجران میان ایران و افغانستان چگونه قرار می‌گیرند؟

ساداتیان در پایان گفت: نکته معلوم و غیرقابل انکار چیزی جز این نیست که طالبان آمده تا علیه ایران باشد و برای ایرانی‌ها زحمت ایجاد کند. حالا ما برای جلوگیری از قاچاق در مرز دیوارکشی کرده‌ایم و بخشی از زمین‌های کشاورزان زابلی را در خاک افغانستان جا گذاشته‌ایم. تا به این نتیجه برسیم که قرار نیست کشور از شر هزینه‌سازی‌های داخلی خلاص شود.

  • 10
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
سلام به نظر بنده ایران باید هرچه زودتر مذاکرات مستیم و بی واسطه خود با آمریکا را آغاز کرده و میدان را بر این طالبان وحوش و جنگ افروز ببندد
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش