به گزارش همشهری آنلاین، ایالات متحده تحریمهای گستردهای را علیه ایران اعمال کرده است و کشورهای متحد ایران را هم به اقدامات تلافیجویانه تهدید میکند. با این وجود، هند با نگاهی به تجارت با منطقه آسیای میانه، روز دوشنبه قراردادی را با ایران امضا کرد.
آیین امضای قرارداد مشارکت شرکت IPGL هند در تجهیز و بهرهبرداری از پایانههای کانتینری و کالای عمومی بندر شهید بهشتی چابهار، ۲۴ اردیبهشت ماه با حضور وزیر راه و شهرسازی کشورمان و وزیر بنادر، کشتیرانی و آبراهههای هند برگزار شد.
در همین رابطه «ودانت پاتل» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت هیچ معافیتی برای هند وجود ندارد و تحریمها به طور بالقوه برای همه کشورهایی که با ایران معامله میکنند، قابل اعمال است.
او در مورد تحریمهای آمریکا علیه ایران پس از توافق چابهار گفت: «ما به اجرای آنها ادامه خواهیم داد.»
پاتل در پاسخ به سوالی درباره توافقنامه چابهار که روز دوشنبه امضا شد، گفت دولت هند باید در این مورد صحبت کند، نه دولت بایدن.
ودانت پاتل گفت: «به دولت هند اجازه میدهیم در مورد اهداف سیاست خارجی خودش در قبال بندر چابهار و همچنین روابط دوجانبه خود با ایران صحبت کند. من فقط میگویم، از آنجایی که به ایالات متحده مربوط میشود، تحریمهای ایالات متحده علیه ایران همچنان پای بر جاست و ما به اجرای آنها ادامه خواهیم داد.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین گفت همه نهادهایی که قراردادهای تجاری با ایران را در نظر میگیرند «باید از خطر بالقوهای که خود را در برابر آن قرار میدهند و خطر بالقوه تحریمها آگاه باشند.»
این واکنش آمریکا در حالی مطرح شده که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه در پاسخ به سوالی در ارتباط با اینکه چقدر تضمین وجود دارد در قرارداد جدید اتخاذ شده بین ایران و هند با توجه به تحریمهای آمریکا، هندیها به مفاد این توافق پایبند باشند و در واقع تحریمهای یکجانبه آمریکا مانع اجرای این توافق از سوی هند نشود، گفت: «تجربه نشان داده است که کشورهایی مایل هستند که با نادیده گرفتن تحریمهای آمریکا علیه کشورهای مستقل در چارچوب منافع مشترک همکاری خود را با این کشورها از جمله ایران در ابعاد تجاری، اقتصادی و غیره گسترش دهند و توافق ایران و هند در توسعه بندر چابهار با درک کشور هند از ماهیت تحریمهای غیرقانونی آمریکا انجام شده است و این موضوع محدود به هند نیست.»
کنعانی ادامه داد: «گسترش همکاریهای ما با کشورهای مختلف در جهان نشان میدهد تحریمهای آمریکا بهرغم محدودیتهایی که ایجاد میکند در مسیر همکاریهای سازنده، امر بازدارندهای برای کشورهایی که با حفظ استقلال سیاسی خود مسیر همکاریها را با ایران دنبال میکنند، نیست.»
وی تصریح کرد: «هند یکی از شرکای تجاری ماست که در چارچوب منافع مشترک بدون توجه به این تحریمهای یکجانبه در مسیر گسترش همکاریها با ایران در حال تلاش و پیگیری است.»
- 12
- 4