سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴
۱۸:۱۶ - ۲۳ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۶۱۵۹
سیاست خارجی

دمکرات‌ها چگونه به برجام برمی‌گردند

نامزدهای دموکرات انتخابات آمریکا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
 داغ شدن تنور انتخابات درون‌حزبی دمکرات‌ها برای انتخاب نامزد نهایی انتخابات ریاست‌جمهوری، اختلاف‌نظر بین نامزدها را افزایش داده اما همه آنها در یک مسئله هم‌نظر هستند: آمریکا باید به توافق هسته‌ای با ایران بازگردد. البته هیچ‌کدام از آنها کاملا توضیح نداده است که چطور می‌خواهد این کار را انجام دهد.

به گزارش همشهری و به نقل از فارین‌پالیسی، توافقی که دونالد ترامپ در سال۲۰۱۸ از آن کنار کشید، ترکیبی پیچیده از تعهدات ایران و آمریکاست. با این حال، رعایت این تعهدات و بازگشت به توافق، آن را مستحکم‌تر و راه را برای پیشرفت‌های بعدی باز می‌کند. دولت جدید آمریکا هم با بازگشت به توافق، می‌تواند به دیگر اولویت‌هایش در سیاست خارجی رسیدگی کند.

برخی مخالفان بازگشت معتقدند که با توجه به سیاست فشار حداکثری دونالد ترامپ و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران، رسیدن به یک توافق جدید بر بازگشت به توافق دولت باراک اوباما با ایران ارجحیت دارد. اما بازگشت به توافق سال۲۰۱۵ ممکن و بهترین گزینه است. اگر ترامپ در انتخابات سال۲۰۲۰ ببازد، دولت جدید، با رویکرد و عزم درست، ‌می‌تواند در ۶۰ روز اول فعالیت خود به توافق بازگردد.

رئیس‌جمهور جدید، باید به محض تحویل دولت در ژانویه۲۰۲۱ فرمانی اجرایی صادر کند که براساس آن آمریکا، ضمن درنظر گرفتن پایبندی ایران به توافق، تمام تحریم‌های اعمال شده از هشتم‌ماه مه۲۰۱۸ به بعد (تاریخی که دولت ترامپ از توافق کنار کشید) را برخواهد داشت.

این فرمان اجرایی، باید یک ضرب‌الاجل را مشخص کند که صورت ایده‌آل این است که بیشتر از ۲‌ ماه نباشد. در این روز، واشنگتن باید تمامی تحریم‌ها را بردارد. این ضرب‌الاجل باید به ایران زمان کافی بدهد تا موارد کاهش تعهداتش را که از جولای۲۰۱۹ شروع کرده به عقب بازگرداند. همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم باید زمان کافی داشته باشد تا پایبندی ایران را تأیید کند.

زمانی که ترامپ از توافق کنار کشید، تمام تحریم‌های هسته‌ای که در دولت قبل برداشته شده بود را بازگرداند و به آنها، تحریم‌های جدید دیگری هم اضافه کرد. جدا کردن تحریم‌های جدید دولت ترامپ از تحریم‌های هسته‌ای، زمان‌بر خواهد بود و دولت جدید باید یکباره آنها را قطع کند.

جدول ‌زمانی سفت و سخت هم می‌تواند مشکلات داخلی را حل کند. دولت ترامپ، به توصیه افرادی مانند مارک دوبوویتز از بنیاد دفاع از دمکراسی‌ها که نظراتی به‌شدت ضدایرانی دارد، تحریم‌های اضافه‌ای را به تحریم‌های پیشین اضافه کرده است تا یک دیوار ایجاد شود و دولت بعدی نتواند به‌راحتی تحریم‌ها را بردارد. این «دیوار» تشخیص تحریم‌های هسته‌ای و تحریم‌های غیرهسته‌ای را سخت کرده است. قطع یکباره تحریم‌ها بعد از هشتم ماه مه، این دیوار را هم از بین می‌برد.

در شرایط فعلی، دلایل کمی وجود دارد که دولت جدید بخواهد به‌صورت تدریجی سیاست‌های دولت ترامپ را کنار بگذارد. به‌جای آن، دولت جدید باید تمرکز خود را روی لغو یکباره تحریم‌ها بگذارد و به دیگر اولویت‌های خود رسیدگی کند.

در این میان، «سرعت» یک فاکتور بسیار مهم است. دولت جدید، برخلاف نظر افرادی که مسئله اقدامات اطمینان‌بخش از سوی دوطرف را مطرح کرده‌اند، نباید سرعت خود را کم کند. هر روز که بگذرد، ورود دوباره به توافق سخت‌تر می‌شود. انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در سال۲۰۲۱ هم می‌تواند شرایط را پیچیده‌تر کند. اینکه آمریکا در ژانویه تنها معافیت صادر کند می‌تواند این فرضیه را مطرح کند که دولت جدید آمریکا واقعا نمی‌خواهد به توافق برگردد و این می‌تواند (در ایران) سیاستمدارانی را که نسبت به دیپلماسی بدگمان هستند تقویت کند.

دولت ترامپ نشان داده است که یک دولت جدید چقدر سریع می‌تواند از میراث دولت پیشین عبور کند. در مورد توافق ایران، این کار آسان بود چون این توافق، زمانی که بر جامعه جهانی مشخص شده بود ترامپ می‌خواهد از آن عبور کند، کمتر از یک سال فعال بود. بازگشت سریع به این توافق، فرصتی دست‌کم ۴ساله فراهم می‌کند تا توافق تقویت شود. بعد از این ۴ سال، خروج از آن هم هزینه بیشتری خواهد داشت.

بازگشت سریع به توافق به رئیس‌جمهور زمان می‌دهد تا برای توافق‌های بعدی مذاکره کند. پس از ترمیم توافق، واشنگتن می‌تواند روی حمایت اروپایی‌ها برای گسترش دامنه آن حساب باز کند. آمریکا می‌تواند بند غروب آن را تمدید کند، بازرسی‌های هسته‌ای را گسترش دهد، و یا مذاکرات با تهران درباره فعالیت‌های منطقه‌ای و موشکی‌اش را آغاز کند.

کنار گذاشتن سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ به‌معنای قربانی کردن ابزارها برای پیگیری توافق‌های بعدی نیست. در واقع، کنار گذاشتن سیاست‌های دولت ترامپ به نفع دولت جدید خواهد بود. در مقابل، نگه داشتن تحریم‌ها به امید دستیابی به یک توافق بهتر می‌تواند برنامه‌های دولت جدید را به هم بریزد.

دولت آمریکا می‌تواند بدون برداشتن تحریم‌ها، از اجرای آنها صرف‌نظر کند. این بدترین کار است. پایبندی به تحریم‌ها در سراسر دنیا باعث دردسر خواهد شد و در عین حال، واشنگتن نمی‌تواند توافق هسته‌ای را در این شرایط ترمیم کند.

یک دولت جدید نمی‌تواند یک‌شبه تمام اختلاف‌نظرهای خود با تهران را حل کند. مشکلات زیادی ظهور خواهند کرد. برخی متحدان و شرکای آمریکا در مقابل تغییر سریع سیاست مقاومت خواهند کرد. کنگره اعتراض خواهد کرد.

انتخابات ایران احتمالا با جدول زمانی تداخل پیدا خواهد کرد. برداشتن برخی تحریم‌ها می‌تواند از نظر قانونی مشکل باشد. اما اقدام سریع رئیس‌جمهور درباره این مسئله بزرگ می‌تواند دست‌کم به سیاستگذاران رده‌های پایین‌تر اجازه بدهد تا کار روی تمام سؤالات ایجاد شده را شروع کنند.

اگر دولت بعدی خیلی سریع به توافق هسته‌ای بازنگردد، عملا سیاست خارجی خود را تابع سیاست خارجی ترامپ خواهد کرد. اقدام قاطع اما دولت بعدی را آزاد خواهد گذاشت تا به اولویت‌های خود برسد.

  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش