
مصاحبه سهشنبهشب سیدابراهیم رییسی، مانند مصاحبههای گذشته او و مانند سایر مصاحبههایی که تلویزیون دولتی ایران با روسایجمهور انجام داده و میدهد، مصاحبهای سفارشی بود بدینترتیب که در آن پرسشهای مناقشهبرانگیز که اتفاقا افکار عمومی خواهان پیدا کردن و شنیدن جوابهایی برای آن است، پرسیده نشد و در مقابل جوابهای نادرست، چندپهلو و انحرافی رییسجمهور هیچ مقاومتی صورت نگرفت و هیچ مخالفتی ابراز نشد.
برای نمونه در این مصاحبه هیچ سوالی درباره سیاست و روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران پرسیده نشد؛ در هفتههای اخیر رویدادهای مهمی در زمینه روابط خارجی برای کشورمان پیش آمده که گاهی دیپلماتها درباره آن توضیحهایی نهچندان قانعکننده بیان کردهاند اما در سطح رییس دولت و رییسجمهور موضعگیری شفافی صورت نگرفته است. مسائلی مانند موضعگیری رییسجمهور چین درباره خلیجفارس و جزایر ایرانی، نامگذاری جعلی برای خلیجفارس از سوی رییسجمهور و سایر مقامات عراقی، موضوع برجام و توافق هستهای، روابط با روسیه و انتقادهایی که در اینباره و در مورد همکاری تهران- مسکو در جنگ اوکراین پدید آمده و… موضوعهای مهم و جذابی است که افکار عمومی خواهان شنیدن پاسخها و مواضع رییسجمهور کشورمان درباره آنهاست. اما در این مصاحبه هیچ سوالی در خصوص چالشها و موضوعهای سیاست خارجی و دیپلماسی کشورمان از سیدابراهیم رییسی پرسیده نشد.
از این گذشته در مورد سیاست داخلی هم پرسشهای مهمی وجود داشت که مجری تلویزیون اجازه طرح آنها را نداشت؛ از جمله اینکه از رییسی پرسیده نشد که دولت وی که ادعای آزادیبیان و تمکین به حقوق شهروندان و از جمله حق مطلع شدن شهروندان را بیان و تبلیغ میکند، چرا به نسبت دولت گذشته از روزنامهنگاران بیشتری شکایت کرده و در برخورد قهرآمیز از حسن روحانی و همکارانش پیشی گرفته است؟ البته اگر این سوال پرسیده میشد، شاید سیدابراهیم رییسی به دادن پاسخهای کلی و غیردقیق اکتفا کرده و مانند سایر سوالها، حرفهایی غیردقیق و نهچندان صحیح بیان میکرد.
از جمله این سکوت در برابر اظهارات سیدابراهیم رییسی هنگامی انجام شد که آقای رییسجمهور درباره رساندن قیمت دلار آزاد (حدود ۴۳ هزار تومان) به قیمت دلار نیمایی (حدود ۲۸ هزار تومان) صحبت میکرد، مجری سیمای جمهوری اسلامی ایران، نپرسید و شاید اجازه نداشت که بپرسد مکانیسم اجرایی کردن این سقوط ۳۵ درصدی دلار آزاد چیست و چه تحولی رخ میدهد که اسکناس آمریکایی اینگونه سقوط آزاد میکند؟ همچنین از رییسجمهور پرسیده نشد که هدف رساندن قیمت دلار بازار آزاد به قیمت دلار نیمایی در چه بازه زمانی رخ خواهد داد و چه ضمانت اجرایی برای حصول این وعده وجود دارد؟ فقط این موضوع نبود که رییسی درباره زمان تحقق وعده توضیح نداد، بلکه وقتی رییسجمهور از قطع ارتباط میان سفرههای مردم و دلار گفت، باز هم علیرغم اصرار مجری گفتوگو حاضر نشد درباره زمان تحقق این وعده قول مشخصی بدهد و در مقابل سوال تکراری مجری، تنها گفت: هر یک روز که این اقدام زودتر انجام شود، دولت احساس آرامش بیشتری میکند و نگرانیهایش کم میشود.
از برخی اظهارات سیدابراهیم رییسی اینطور برداشت میشود که احتمالا به او اطلاعات غلط داده میشود یا او اطلاعات را غلط دریافت میکند. از جمله این موارد هنگامی بود که رییسی از اروپاییان خواست تا در مورد سکوها یا پلتفرمهای شبکههای اجتماعی همان که برای خود میخواهند برای ایران هم بخواهند. نکته مهم در اینباره آن است که در مورد پلتفرمهای مسدود شده واتساپ و اینستاگرام، اصولا دولتها دخالتی ندارند و به جز اینکه سکوهای یادشده آمریکایی هستند و ربطی به اروپا ندارد، مالک این شبکهها یعنی گروه متا که مجموعهای کاملا خصوصی است، خود اعلام کرده که اهمیتی به درخواست ایران نمیدهد و ضرورتی نمیبیند که به درخواست مقامات ایرانی توجه کند. این به آن معنی است که یک مجموعه خصوصی راسا در این مورد تصمیم گرفته و توصیه یا درخواست از دولتها و بالاخص دولتهای اروپایی، هیچ تاثیر و وجاهتی ندارد.
برخی اظهارات ابراهیم رییسی در این مصاحبه، تعجببرانگیز بود مانند وقتی که گفت تورم ایران از ۶۰ درصد به ۴۰ درصد رسیده است. در اینباره هیچ مستندی وجود ندارد که نشان دهد پیش از به قدرت رسیدن ابراهیم رییسی، تورم در ایران ۶۰ درصد بوده است. در عین حال هماکنون تورم ۴۵ و در برخی محاسبات ۴۷ تا ۴۸ درصد است و از این بابت نه ادعای رییسجمهور در مورد میزان تورم گذشته درست است و نه در مورد تورم فعلی.
البته آقای رییسجمهور اگر میخواست درباره این ابهامها و نکات پرسشبرانگیز توضیح دقیق بدهد، حتما کنفرانس خبری برگزار میکرد و به سوالات گوناگون و غیرسفارشی خبرنگاران پاسخ میداد نه اینکه جلوی دوربین تلویزیون قرار گیرد و به سوالهای احتمالا از پیش هماهنگشده و سفارشی پاسخ دهد.
- 10
- 6