
به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز سهشنبه باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین این کشور را به «خیانت» متهم کرد و بدون ارائه مدرک، مدعی شد که اوباما تلاش کرده تا به دروغ او را به روسیه مرتبط کند و کارزار انتخاباتی ۲۰۱۶ او را تضعیف کند.
سخنگوی اوباما این ادعاهای ترامپ را محکوم کرده و گفت: «این اتهامات عجیب، مضحک و تلاشی ضعیف برای انحراف افکار عمومی است.»
در این بیانیه آمده است: «به احترام مقام ریاست جمهوری، دفتر ما معمولاً به مزخرفات و اطلاعات نادرستی که مدام از کاخ سفید منتشر میشود، وقعی نمینهد. اما این ادعاها به اندازه کافی زننده هستند که شایسته پاسخ باشند. این ادعاهای عجیب و غریب مسخره و تلاشی ضعیف برای انحراف افکار عمومی هستند.»
اگرچه ترامپ بارها مستقیماً اوباما را مورد حمله قرار داده، اما از زمان بازگشتش به قدرت در ژانویه، تا این اندازه او را به اقدامات کیفری متهم نکرده بود.
ترامپ در سخنانی در دفتر بیضی کاخ سفید، به اظهارات رئیس اطلاعات خود، تولسی گبرد، استناد کرد که جمعه گفته بود ممکن است مقامهای دولت اوباما را به دلیل ارزیابی اطلاعاتی درباره دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۱۶، برای پیگرد قانونی به وزارت دادگستری معرفی کند.
او اسنادی را از طبقهبندی خارج کرد و گفت اطلاعات منتشر شده نشاندهنده «توطئهای خائنانه» از سوی مقامهای ارشد دولت اوباما در سال ۲۰۱۶ برای تضعیف ترامپ است؛ ادعاهایی که دموکراتها آنها را نادرست و با انگیزه سیاسی خواندند.
ترامپ روز سهشنبه بدون اینکه هیچ مدرکی برای ادعای خود ارائه کند، گفت: «همهچیز مشخص است، او (اوباما) مجرم است. این خیانت بود.»
او افزود: «آنها تلاش کردند انتخابات را بدزدند، تلاش کردند آن را مخدوش کنند. آنها کارهایی کردند که حتی در دیگر کشورها کسی تصورش را نمیکند.»
به گزارش رویترز، یک ارزیابی از سوی جامعه اطلاعاتی آمریکا که در ژانویه ۲۰۱۷ منتشر شد، نتیجه گرفت که روسیه با استفاده از اطلاعات نادرست در شبکههای اجتماعی، هک و مزرعههای ربات روسی، سعی در ضربه زدن به کارزار هیلاری کلینتون و تقویت ترامپ داشته است.
این ارزیابی بیان میکرد که تأثیر واقعی این تلاشها احتمالاً محدود بوده و هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد اقدامات مسکو نتیجه انتخابات را تغییر داده است.
در همین حال، گزارش دوحزبی کمیته اطلاعات سنای آمریکا در سال ۲۰۲۰ نشان داد که روسیه از عامل سیاسی جمهوریخواه، پل منافورت، وبسایت ویکیلیکس و دیگران استفاده کرده تا انتخابات ۲۰۱۶ را به نفع ترامپ تحت تأثیر قرار دهد.
پاتریک رودنبوش، سخنگوی اوباما در بیانیهای گفت: «هیچکدام از مطالب منتشرشده در سند هفته گذشته (توسط گبرد) نتیجهگیری پذیرفتهشده، مبنی بر تلاش روسیه برای تأثیرگذاری در انتخابات ۲۰۱۶، اما بدون دستکاری موفق در آرا را نقض نمیکند.»
ترامپ زیر فشار
ترامپ که سابقه ترویج نظریههای توطئه نادرست را دارد، بارها این ارزیابیها را «فریب» خوانده است.
در روزهای اخیر، ترامپ در حساب تروث سوشال خود ویدیوی جعلیای را بازنشر داد که در آن نشان میدهد اوباما با دستبند در دفتر بیضی بازداشت میشود.
ترامپ که تحت فشار پایگاه محافظهکار خود برای افشای اطلاعات بیشتر درباره جفری اپستین قرار گرفته، تلاش دارد توجه را به مسائل دیگر منحرف کند. اپستین در سال ۲۰۱۹ پیش از محاکمه به دلیل اتهامات قاچاق جنسی، خودکشی کرد.
طرفداران نظریههای توطئه درباره اپستین، از ترامپ خواستهاند که اسناد تحقیقاتی مرتبط با این پرونده را منتشر کند. ترامپ در دهه ۱۹۹۰ و اوایل ۲۰۰۰ با اپستین معاشرت داشته است.
زمانی که در دفتر بیضی از ترامپ درباره اپستین سؤال شد، او فوراً موضوع را به حمله به اوباما و کلینتون تغییر داد.
ترامپ گفت: «شکار جادوگری که باید دربارهاش صحبت کنید، این است که آنها رئیسجمهور اوباما را کاملاً غافلگیر کردند.»
ترامپ تاکید کرد که اقدامی علیه اوباما و مقامات پیشین او صورت خواهد گرفت و تحقیقات درباره روسیه را عملی خائنانه و اوباما را مقصر «تلاش برای رهبری یک کودتا» خواند.
او گفت: «وقت آن رسیده که بعد از آنچه آنها با من کردند، فارغ از درستی یا نادرستی آن، دنبال افراد برویم. اوباما مستقیماً گیر افتاده است.»
در پی آن، جیم هایمز، نماینده دموکرات آمریکا، در ایکس (توییتر سابق) پاسخ داد: «این یک دروغ است. و اگر رئیسجمهور سردرگم است، باید از مارکو روبیو بپرسد؛ کسی که به رهبری تحقیقات دوحزبی سنا کمک کرد و این تحقیق به اتفاق آرا نتیجهگیری کرد که هیچ مدرکی مبنی بر سیاسیکاری در رفتار جامعه اطلاعاتی پیرامون انتخابات ۲۰۱۶ وجود ندارد.»
سناتور پیشین جمهوریخواه، مارکو روبیو، اکنون وزیر امور خارجه ترامپ است.
ترامپ از زمان بازگشت به قدرت، مخالفان سیاسیاش را مورد حمله قرار داده و مدعی شده آنها از دولت فدرال علیه او و متحدانش به دلیل حمله ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به ساختمان کنگره توسط هوادارانش و همچنین نگهداری اسناد طبقهبندیشده پس از ترک قدرت در همان سال، استفاده ابزاری کردهاند.
حملات به رؤسایجمهور پیشین
اوباما مدتهاست که هدف حملات ترامپ بوده است.
او در سال ۲۰۱۱ اوباما، رئیسجمهور وقت آمریکا را متهم کرد که در آمریکا متولد نشده است؛ ادعایی که باعث شد اوباما تصویر شناسنامه تولدش را منتشر کند.
در ماههای اخیر، ترامپ در حملات لفظی خود به دو رئیسجمهور دموکرات پیش از خود تقریباً هیچ محدودیتی قائل نبوده؛ به شکلی که در دوران معاصر بیسابقه است.
او بدون ارائه مدرک، جو بایدن، رئیسجمهور پیشین، و کارکنانش را به «توطئه» برای استفاده از دستگاه خودکار امضازن (اتوپن) جهت امضای اسناد حساس بهجای رئیسجمهور متهم کرد و خواستار آغاز تحقیقاتی در اینباره شد.
بایدن این ادعا را نادرست و «مضحک» توصیف کرده است.
اتهام تولسی گبرد مبنی بر اینکه اوباما با جعل اطلاعات درباره دخالت روسیه درصدد براندازی پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶ بوده، با بررسی سیا به دستور جان راتکلیف (رئیس پیشین اطلاعات ملی) که در دوم ژوئیه منتشر شد، همچنین با گزارش دوحزبی سنا در سال ۲۰۱۸ و اسناد طبقهبندیزداییشدهای که خود گبرد هفته گذشته منتشر کرد، تناقض دارد.
اسناد نشان میدهد گبرد در ادعایش مبنی بر اینکه اوباما و مشاوران امنیت ملیاش ارزیابی را تغییر دادهاند، در واقع دو یافته اطلاعاتی متفاوت آمریکا را با هم خلط کرده است که یکی درباره تلاش روسیه برای تأثیرگذاری سایبری بر انتخابات بوده است.
به گزارش رویترز، یکی از یافتهها این بود که روسیه تلاش نداشت زیرساخت انتخاباتی آمریکا را برای تغییر شمارش آرا هک کند، و دیگری اینکه احتمالاً مسکو از روشهای سایبری برای تأثیرگذاری بر فضای سیاسی آمریکا استفاده کرده، از جمله از طریق سرقت و افشای اطلاعات از سرورهای حزب دموکرات.
ارزیابی اطلاعاتی آمریکا در ژانویه ۲۰۱۷ به دستور اوباما، بر مبنای همان یافته دوم بود: اینکه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، عملیات نفوذی را برای جهتدهی به انتخابات ۲۰۱۶ به نفع ترامپ تأیید کرده است.
بررسی انجامشده به دستور راتکلیف، نواقصی را در فرآیند تهیه آن ارزیابی شناسایی کرد، اما نتیجهگیری آن را رد نکرد و «کیفیت و اعتبار» گزارش بسیار محرمانه سیا که پایه آن ارزیابی بود را تأیید کرد.
- 16
- 2