سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۹:۲۶ - ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۷۴۰۶
بین الملل

جنگ اسرائیل و حزب‌الله در سوریه

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل,نیرو های حزب‌الله

به گزارش شرق، تعداد عملیاتی را که اسرائیل علیه حزب‌الله در سوریه انجام داده است، نمی‌توان شمرد؛ اما یکی از آخرین نمونه‌های آن حمله‌ای بود که صبح روز پنجشنبه ٢٧ آوریل در غرب فرودگاه بین‌المللی دمشق صورت گرفت. تاکنون معلوم شده است که رویکرد جنگی اسرائیل علیه حزب‌الله تنها به حملات هوایی منحصر نمی‌شود بلکه حملات موشکی و حتی تصفیه‌های فیزیکی را که در مواردی رسانه‌ها به آن اشاره می‌کنند نیز شامل می‌شود. حتی گفته می‌شود نبردهای فرسایشی متعددی به صورت پنهان در جریان است که از سوی واحدهای ویژه صورت می‌گیرد و تنها رسانه‌های اسرائیلی گاه اشاره‌ای به آنها می‌کنند.

 

جنگ‌های خاموش

چند دهه است که اسرائیل استراتژی «مقابله در بین جنگ‌ها» را در پیش گرفته است. هدف از این استراتژی بهره‌برداری از فرصت‌هایی است که در بین جنگ‌ها به وجود می‌آید و اسرائیل می‌تواند از آنها برای انجام عملیات مخفی خود استفاده کند. بدون اینکه اثری از خود بر جای بگذارد که نشان دهد مسئولیت چنان عملیاتی برعهده اسرائیل بوده است. دلیل اینها بازداشتن دشمن از هرگونه اقدام نظامی عنوان می‌شود. در این‌گونه حملات سعی می‌شود توان تسلیحاتی دشمن موردنظر از بین ‌رفته و در صورت امکان رهبران مهم‌شان ترور شوند.

 

 

جنگ‌های فرسایشی خاموشی را که اسرائیل ضد حزب‌الله در سوریه در پیش گرفته است، یک نمونه کلاسیک از همان استراتژی «مقابله در بین جنگ‌ها» است. اسرائیل اندکی پس از پایان جنگ سوم لبنان (٢٠٠٦) سلسله عملیاتی را شروع کرد که هدفش حزب‌الله بود و میدان اصلی آن سوریه تعیین شده بود. در همین راستا بود که اسرائیل فوریه ٢٠٠٨ عماد مغنیه، فرمانده شاخه نظامی حزب‌الله را در اطراف دمشق ترور کرد.  با ورود حزب‌الله به سوریه برای حمایت از نظام «بشار اسد»، اسرائیل نیز تلاش کرد دایره جنگ فرسایشی خود علیه این گروه را به خاک سوریه بکشاند تا بتواند دست‌کم سه هدف مشخص را تحقق بخشد:

 

١- اجازه ندهد حزب‌الله از حضورش در سوریه استفاده کند و سیستم‌های پیشرفته سلاح و تجهیزات نظامی را به لبنان انتقال دهد. این رویکرد استراتژیک اسرائیل را تصمیم‌سازان تل‌آویو تعیین کرده و می‌گویند زرادخانه موشکی حزب‌الله «تهدیدی استراتژیک» برای عمق اسرائیل به شمار می‌رود.

 

زیرا برخی از این موشک‌ها بردی بلند دارند که می‌توانند کل مساحت اسرائیل را تحت‌تأثیر قرار دهند و علاوه بر نشانه‌گیری دقیق از قدرت تخریبی بالایی برخوردارند. گفته می‌شود برخی از این موشک‌ها قادر به حمل کلاهک‌هایی به وزن یک تن هستند، به‌گونه‌ای که سیستم ضدموشکی «گنبد آهنین» اسرائیل قادر به مقابله با آنها نیست و نمی‌تواند مانند جنگ غزه در سال ٢٠١٤ کارایی مؤثری داشته باشد.

 

ازاین‌رو سیاست اعلام‌شده اسرائیل – که از زبان بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر و آویگدور لیبرمن وزیر دفاع بیان می‌شود - بیانگر آن است که هرگاه اطلاعاتی مبنی بر عزم حزب‌الله برای انتقال سلاح به لبنان پیدا شد، باید بلافاصله آن را ناکام گذاشت. این امر تا حدود زیادی حملات هوایی و موشکی اسرائیل به حزب‌الله در سوریه را توضیح می‌دهد.

 

 ٢- به حزب‌الله نباید اجازه داد از حضورش در سوریه برای تأسیس یک بنیان نظامی و تشکیلاتی در جنوب سوریه و کنار مرزهای اسرائیل استفاده کند. اسرائیل برای جلوگیری از تحقق همین هدف بود که به پایگاه ارتش اسد در منطقه قنیطره و جنوب سوریه حمله کرد؛ زیرا تصور می‌کرد حزب‌الله قصد دارد آن را به پایگاهی برای خود تبدیل کند.  در همان حال، اسرائیل اقدام به عملیاتی کرد که هدفش تصفیه رهبران تشکیلاتی حزب‌الله در سوریه بود؛ از جمله ترور جهاد مغنیه (فرزند عماد مغنیه) و تعدادی دیگر از فرماندهان لبنانی و غیرلبنانی در روز ١٨ ژانویه ٢٠١٥. اسرائیل در تاریخ ١٩ دسامبر همان سال نیز سمیر قنطار، یکی دیگر از رهبران حزب‌الله را در حومه دمشق ترور کرد.

 

٣- اسرائیل بر این باور است که کاستن از قدرت نظامی و انسانی حزب‌الله موفقیتی در جهت مقابله با توان هسته‌ای ایران است. براساس این فرضیه اسرائیل تصور می‌کند ایران از حزب‌الله برای واکنش‌نشان‌دادن به هرگونه حمله احتمالی اسرائیل به نیروگاه‌های اتمی ایران استفاده می‌کند.

 

نقش روسیه

دخالت نظامی روسیه در خاک سوریه به اسرائیل فرصت بیشتری داد تا حزب‌الله را هدف قرار دهد. زیرا اسرائیل از پیش از روسیه تعهد گرفته بود که به منافع امنیتی‌اش در سوریه احترام بگذارد و یکی از این موارد عدم ارسال سلاح از سوریه به لبنان است.  نکته‌ای که دایره استفاده اسرائیل از دخالت روسیه در سوریه را توسعه داد، ارتباط واقعی بین مسکو و تل‌آویو و شبکه‌ای از منافع مشترک بین آن دو بود که فراتر از سوریه تعریف می‌شود؛ زیرا اسرائیل و روسیه دارای روابط همکاری مشترک امنیتی و اطلاعاتی تنگاتنگی هستند.

 

روسیه از امکانات اسرائیل در زمینه‌های تکنولوژی پیشرفته استفاده می‌کند و از سوی دیگر انتظار دارد تل‌آویو بتواند نقش یک میانجی را بین مسکو و دولت آمریکا ایفا کند.  با وجود اینکه روسیه، ایران و حزب‌الله همگی در جهت نجات نظام سوریه تلاش می‌کنند، تل‌آویو به خوبی می‌داند که منافع روسیه، ایران و حزب‌الله در سوریه همه جا یکسان نیست. به این معنا که اسرائیل می‌داند مسکو قصد ندارد برای توقف حملات اسرائیل علیه حزب‌الله با تل‌آویو درگیر شود.

 

عجیب نبود که دیدیم «ولادیمیر پوتین» بعد از حمله آمریکا به فرودگاه الشعیرات سوریه به شدت واشنگتن را مورد انتقاد شدید قرار داد، حال آنکه در قبال چند حمله اسرائیل به تأسیسات نظامی سوریه هیچ عکس‌العملی نشان نداده است.  به منظور بهبود قدرت عمل اسرائیل در سوریه، حتی تل‌آویو و مسکو یک چارچوب همکاری نظامی را برقرار کرده‌اند که رؤسای ستاد ارتش هر دو طرف در آن حضور دارند و به صورت شبانه‌روزی با یکدیگر در ارتباط هستند. ناگفته نماند که اسرائیل تنها به حملات نظامی خود علیه حزب‌الله در سوریه اکتفا نمی‌کند بلکه به لحاظ سیاسی نیز تلاش دارد جلوی قدرت‌گرفتن این حزب در سوریه را بگیرد.

 

اسرائیل با حملات اخیر خود موفق شد مسئله حضور حزب‌الله را در دستور کار مذاکرات آستانه قرار دهد و به‌ویژه از مسکو و واشنگتن بخواهد آینده حضور این حزب در سوریه را تعیین کنند. اسرائیل تا اینجا نشان داده است که منعی برای بقای نظام اسد ندارد؛ حتی به نظر تل‌آویو بقای نظام اسد بسیار بهتر از آن است که این کشور به هرج‌ومرج سپرده شود با این حال اسرائیل اصرار دارد در هرگونه توافقی بر سر آینده سوریه، از نقش ایران و حزب‌الله در این کشور کاسته شود.

 

 

  • 13
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش