سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۲۷ - ۱۱ آذر ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۹۰۰۵۲۳
بین الملل

استعفای دو مقام دولت ترامپ از سمت خود در یک روز/ سکوت پیونگ یانگ در قبال پیروزی بایدن

واکنشها به شکست ترامپ در انتخابات
دو مقام آمریکایی دولت ترامپ در کمتر از ۲۴ ساعت اقدام به کناره گیری از سمت خود کردند.

به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری رویترز، با انحلال گروه ویژه شکست داعش در وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا( پنتاگون)، کریستوفر مائر، مدیر این گروه به اجبار ناچار به استعفا شد.

در خبری دیگر، یک مقام کاخ سفید بیان کرد :دکتر اسکات اتلس، مشاور ویژه دونالد ترامپ در کارگروه مبارزه با همه گیری کرونا از سمت خود استعفا کرد.

گفتنی است، آنتونی فائوچی، مدیر موسسه ملی آلرژی و بیماری های عفونی ایالات متحده آمریکا اخیرا گفته بود اسکات اتلس، متخصص نورورادیولوژیست و مشاور مورد علاقه ترامپ در زمینه بیماری های واگیردار که طرفدار انتشار ویروس میان افراد سالم و بازگشایی کشور بدون محدودیت است، تنها مشاور پزشکی است که رئیس جمهور به طور منظم با او ملاقات می کند.

فائوچی درباره اتلس گفت:من با این مرد واقعاً مشکل دارم. او در رابطه چیز هایی صحبت می کند که من معتقدم او هیچ درک واقعی یا دانش و تجربه ای در خصوص آن ها ندارد. او دائم درباره چیز هایی صحبت می کند که وقتی آن ها را کالبدشکافی و تجزیه می کنید، منطقی نیستند.

با معلوم شدن شکست قطعی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، به مرور اعضای کابینه وی در حال استعفا از مقام های خود هستند.

سکوت پیونگ یانگ در قبال پیروزی بایدن

کره شمالی به شکل عجیبی در قبال نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا سکوت اختیار کرده است. البته از آنجایی که دونالد ترامپ رییس‌جمهور کنونی امریکا هنوز شکست را نپذیرفته، چندان عجیب نیست که پیونگ‌یانگ تا حدی در این خصوص سردرگم باشد.

واکنشها به شکست ترامپ در انتخابات

به گزارش اعتماد، البته که کره‌ای‌ها احتمالا با شکست ترامپ احساس ناامیدی می‌کنند. هر چه نباشد، برای کره شمالی، امریکا یعنی دونالد ترامپ. او با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی مثل رهبر یک کشور عادی رفتار کرد و سه بار با او دیدار داشت. این دستاورد چیزی نبود که حتی پدر یا پدربزرگ کیم به آن دست یافته باشند. شاید کیم امید دارد ادعاهای بی‌اساس ترامپ در خصوص تقلب در انتخابات، راست باشد.

علت این سکوت هر چه که باشد، احتمالا پیونگ‌یانگ پیش از اعلام نتیجه انتخابات امریکا در داخل و برداشتن قدم بعدی صبر می‌کند تا ببیند چه اتفاقی می‌افتد. اما وقتی همه ‌چیز قطعی شد، کره شمالی از نظر ماهیت و زمان‌بندی اقدام تحریک‌آمیز بعدی، گزینه‌های زیادی در اختیار خواهد داشت. دولت بایدن نه تنها باید خود را برای پاسخ به این اقدامات آماده کند، بلکه باید ببیند چگونه می‌خواهد پس از پایان ریاست‌جمهوری ترامپ به شکاف‌های موجود در اتحاد امریکا و کره جنوبی و تاثیر آن بر مساله هسته‌ای بپردازد.

اقدام تحریک‌آمیز بعدی کره شمالی

کره شمالی برای اقدام تحریک‌آمیز بعدی خود، هم از نظر نظامی و هم ژئوپلیتیکی ابزارهای لازم را در اختیار دارد. سوال اینجاست که این اقدام به چه صورت و در چه زمانی اتفاق می‌افتد. پس از آنکه پیونگ‌یانگ از ریاست‌جمهوری بایدن اطمینان یابد، دو سناریو در خصوص زمان‌بندی این اقدام مطرح می‌شود. از یک سو، کره شمالی می‌تواند در صورتی که تحت فشار قرار گیرد، با آزمایش موشک بالستیک قاره‌پیما و تجهیزات هسته‌ای پیش از ورود بایدن به کاخ سفید، «خط قرمز» ترامپ را زیر پا بگذارد و مطمئن باشد که ترامپ در هفته‌های آخر ریاست‌جمهوری خود اقدام تلافی‌جویانه‌ای را ترتیب نخواهد داد. پرتاب یک موشک بالستیک قاره‌پیما (از هر کلاسی که باشد) باعث می‌شود پیونگ‌یانگ علاوه بر تحقق هدف ژئوپلیتیکی دستیابی به یک اهرم فشار در مذاکرات آینده، بتواند دولت بایدن را نیز مورد آزمایش قرار دهد. 

از سوی دیگر، کره شمالی به ‌شدت مشغول «نبرد طاقت‌فرسای ۸۰ روزه» است، کارزار بهره‌وری ملی که در ماه اکتبر آغاز شد و در آن همه مردم کره شمالی باید تا برگزاری کنگره حزب کارگران در ماه ژانویه ۲۰۲۱، برای دستیابی به اهداف ملی و اقتصادی اضافه‌کاری کنند. هدف دیگر این «نبردها» تقویت اتحاد ملی با محوریت خاندان کیم است. رسانه‌های دولتی کره شمالی می‌گویند این بار در این نبردها اولویت با بازسازی پس از تندباد، کارزار مقابله با ویروس کرونا، کشاورزی، استخراج از معادن زغال‌سنگ و تحقیقات علمی بدون کمک خارجی از ترس ابتلا به ویروس کروناست. این بدان معناست که پیونگ‌یانگ ممکن است تا زمان برگزاری کنگره حزب خود در ماه ژانویه و تقویت همبستگی میان حکومت و مردم منتظر بماند. اگر این طور باشد، از ژانویه تا مارس همچنان ممکن است شاهد اقدام تحریک‌آمیز کره شمالی باشیم. در این بازه زمانی، هنوز بایدن دولت خود را پس از تحلیف تکمیل نکرده و امریکا و کره جنوبی مانورهای نظامی بهاره خود را آغاز نکرده‌اند. 

در گذشته پیونگ‌یانگ در همین بازه زمانی کوتاه پس از تغییر دولت در امریکا، موشک‌ها و تجهیزات هسته‌ای خود را آزمایش کرده است. البته این امکان وجود دارد که حکومت کره شمالی مدتی صبر کند و ببیند نگرش دولت بایدن در قبال این کشور چه خواهد بود. اما بعید است، به ویژه پس از آنکه بایدن شخص کیم را «اراذل و اوباش» خواند (البته پیش از آن، پیونگ یانگ بایدن را «سگ هار» و «احمقی با ضریب هوشی پایین» خوانده بود). همین مساله کافی است تا تنش میان دو طرف بالا بگیرد.

در مورد اقدام تحریک‌آمیز بعدی کره شمالی، سناریوهای مختلفی وجود دارد. از یک طرف، آزمایش موشک بالستیک قاره‌پیما به پیونگ‌یانگ توانایی فوق‌العاده‌ای می‌دهد تا «موشک قاره‌پیمای هیولا» خود را وارد مرحله عملیاتی کند؛ موشکی که در رژه ماه اکتبر رونمایی شد و می‌تواند چندین کلاهک هسته‌ای را به‌طور همزمان حمل کند. با اینکه این موشک قدم بزرگی در راه رسیدن کره شمالی به اهداف خود محسوب می‌شود، اما بهت و حیرت از رونمایی آن باعث شد کسی به اهمیت دیگر سلاح‌های خطرناک این کشور که می‌تواند آغازگر یک جنگ باشد، توجهی نکند. شاید در حال حاضر اولویت کره شمالی کامل کردن موشک‌های بالستیک متحرک و سوخت جامد کوچک‌تر و دیگر تسلیحاتی باشد که در جنگ واقعی در شبه‌جزیره کره و در حملات تلافی‌جویانه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از این نظر ممکن است پیونگ‌یانگ تصمیم بگیرد به آزمایش این موشک‌های کوتاه‌بردتر از جمله یک موشک بالستیک قابل نصب روی زیردریایی ادامه دهد؛ تلاش کند ماهواره به فضا بفرستد؛ یا زیردریایی مجهز به موشک بالستیک هسته‌ای یا حتی یک زیردریایی هسته‌ای به آب بیندازد. اهمیت این شناورها از آن جهت است که نشان می‌دهند پیونگ‌یانگ دیر یا زود موفق می‌شود از نقاط نامعلومی در دریا موشک شلیک کند و بدون اینکه شناسایی شود، مسافت‌های طولانی را بپیماید و حتی به خاک امریکا نزدیک شود. انتخاب سلاح کره شمالی به نحوه درک آن از نگرش دولت بایدن در قبال خود نیز بستگی دارد. اینکه رژیم کره تا چه حد عصبانی شود یا عزت نفس کیم تا چه حد آسیب ببیند، می‌تواند ابعاد اقدام تحریک‌آمیز بعدی را تعیین کند.

آینده مذاکرات دیپلماتیک

شخصیت و استیل بایدن و کیم برای هر دو بسیار چالش‌برانگیز خواهد بود. برخلاف ترامپ، بایدن تجربه و دانش زیادی در خصوص مساله هسته‌ای کره شمالی دارد، بنابراین به راحتی فریب حقه‌ها و نقشه‌های پیونگ‌یانگ را نمی‌خورد. بایدن گفته است رویکردش در قبال همکاری با کره شمالی مبتنی بر دیپلماسی اصولی است و تنها در صورتی با کیم دیدار می‌کند که او با کاهش ظرفیت هسته‌ای کشورش موافقت کند. به عبارت دیگر، دیگر دوران بذل و بخشش ترامپ به پایان رسیده است؛ کیم باید برای دیدار با بایدن تلاش کند، امتیازات منطقی بدهد و در مورد تعریف خلع سلاح اتمی و نحوه پایان مذاکرات با امریکا به توافق برسد. اما کیم ترجیح می‌دهد راسا با رییس‌جمهور امریکا دیدار کند و به مذاکره‌کنندگان کشورش قدرتی نمی‌دهد. این مساله می‌تواند برای بایدن چالش بزرگی باشد، چراکه او در خصوص توافق‌های بین‌المللی و برگزاری دیدارها، رویکرد متعارف پایین به بالا را ترجیح می‌دهد.

در کوتاه‌مدت، در صورت استمرار آزمایش‌های موشکی و هسته‌ای کره شمالی و طرح پیش‌شرط برای گفت‌وگوهای دیپلماتیک، آغاز دیپلماسی کار دشواری خواهد بود. کره شمالی اخیرا خواستار پایان «سیاست خصمانه» امریکا در قبال خود شد و با این کار هزینه آغاز گفت‌وگوها را بالا برد، چراکه پایان سیاست خصمانه نیازمند برداشتن تحریم‌ها، پایان مانورهای نظامی مشترک امریکا و کره جنوبی و خودداری امریکایی‌ها از به کار بردن عبارات توهین‌آمیز است. در واکنش به اقدامات تحریک‌آمیز کره شمالی، ممکن است واشنگتن مانورهای نظامی مشترک خود را به سطح عادی بازگرداند و نیروهای راهبردی خود را به شبه‌جزیره کره اعزام کند تا قدرت بازدارندگی خود را به رخ پیونگ‌یانگ کشیده و به متحدان آسیایی خود اطمینان خاطر بدهد.

چین، روسیه، کره‌جنوبی، ژاپن، اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای ذی‌نفع باید پیونگ‌یانگ را از آزمایش سلاح منع کنند و تا وقتی بایدن تیم خود را تکمیل کرده و تصویر واضح‌تری از سیاست خود ارایه دهد، اوضاع را به دقت زیر نظر بگیرند. همچنین دو طرف باید بدون پیش‌شرط و با فرستادگانی که اختیار لازم برای مذاکره را داشته باشند، وارد گفت‌وگو شوند.

با این حال، ممکن است ویروس کرونا علت اصلی عدم تمایل پیونگ‌یانگ به مذاکره مستقیم باشد، به ویژه اینکه آمار وحشتناک ابتلا در امریکا، آسیایی‌ها را ترسانده و کره شمالی نیز با توجه به نظام سلامت شکننده‌ای که دارد، رویکرد بسیار محافظه‌کارانه‌ای را در قبال این ویروس اتخاذ کرده است. در حال حاضر به نظر می‌رسد ویروس کرونا مهم‌ترین تهدید علیه بقای کره شمالی محسوب می‌شود. این یعنی دیپلماسی هسته‌ای ممکن است یک سال دیگر نیز عقب بیفتد.

چالش‌هایی که اتحاد واشنگتن و سئول را تهدید می‌کند

در کره جنوبی، بسیاری خوشحالند که دولت بعدی امریکا در حوزه سیاست خارجی نسبت به ترامپ قابل پیش‌بینی‌تر، باثبات‌تر و متعارف‌تر عمل خواهد کرد. اما این نگرانی نیز وجود دارد که دولت بایدن رویکرد «صبر استراتژیک» دولت باراک اوباما را دنبال کند. در این صورت کره‌جنوبی مجبور می‌شود همچنان چالش همسایه شمالی خود را تحمل کند. جنوبی‌ها چندین دهه است که می‌خواهند رییس‌جمهور امریکا توجه ویژه‌ای به مساله مرگ و زندگی کره، یعنی بحران کره شمالی داشته باشد و آن را در اولویت قرار دهد. بسیاری از جنوبی‌ها در طیف‌های سیاسی مختلف این کشور خواستار تداوم دیدارها میان سران امریکا و کره شمالی هستند. سئول رویکرد غیرمتعارف ترامپ و تمرکزش بر دیدار میان سران را به دلیل سیستم بالا به پایین کره شمالی می‌پسندید؛ اما از سوی دیگر، به دلیل نبود یک استراتژی واقعی و تضعیف امنیت کره جنوبی با اتخاذ تصمیمات یک‌جانبه (توقف مانورهای نظامی مشترک بدون مشورت با سئول)، باج‌گیری از کره جنوبی با وادار کردن این کشور به پرداخت هزینه هنگفت حضور نظامیان امریکایی و تهدید به کاهش حضور نظامی خود در شبه‌جزیره چندان طرفدار رویکرد ترامپ در قبال کره شمالی نبود.

 دولت مون جائه در کره جنوبی با ارسال چند هیات دولتی، عملا مذاکره با تیم انتقالی بایدن را آغاز کرده است. سئول هنوز نتوانسته دیداری را با بایدن داشته باشد، اما تلاش می‌کند دولت او را قانع کند مساله هسته‌ای پیونگ‌یانگ را در اولویت قرار دهد. مهم‌ترین کاری که سئول باید انجام دهد، این است که تا پیش از پایان دولت مون در سال ۲۰۲۲، صلح در شبه‌جزیره کره را به سرانجام برساند. دولت مون خواستار انعطاف‌پذیری بیشتر در سیاست بایدن در قبال کره شمالی خواهد بود. اگر سئول خواستار لغو تحریم‌های کره شمالی و امضای اعلامیه پایان جنگ بدون خلع سلاح اتمی این کشور شود، کار برای واشنگتن بسیار سخت می‌شود. اگر بایدن بخواهد مثلا با عادی‌سازی مانورهای نظامی مشترک، قدرت بازدارندگی در منطقه را تثبیت کند و در عین حال روی مساله حقوق بشر به اندازه خلع سلاح اتمی تمرکز کند، کار برای دولت مون بسیار دشوار خواهد شد. سئول و واشنگتن باید از روز اول در هماهنگی کامل و صادقانه با یکدیگر جلو بروند تا جلوی هر گونه غافلگیری و وقفه‌ای گرفته شود.

  • 12
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش