سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲
۰۸:۲۲ - ۲۸ تير ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۰۴۲۳۲۷
مجلس

خطرات طرح مجلس برای اینترنت؛ فیلترینگ در راه است!

مجلس,اینترنت
طراحان طرح جنجالی برای اینترنت کشور تغییراتی در آن اعمال کرده اند اما هنوز نگرانی های عمومی درباره بستن و فیلترینگ گسترده پلتفرم های بین المللی وجود دارد.

به گزارش همشهری آنلاین، بخش هایی از طرح« حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» که نگرانی فراوانی از مردم و کارشناسان را طی هفته های گذشته بهمراه داشته، به تازگی تصحیح شده است. هر چند حامیان این طرح تلاش نموده اند با تغییرات ایجاد شده فشار انتقادهای موجود در مورد آنرا تقلیل دهند ولی ماده های اصلی و اساسی که سبب نگرانی عمومی شده بود به قوت خود باقی است. این نگرانی به حدی جدی است که کمیسیون فرهنگی مجلس ، جلسه روز گذشته و امروز خود را به صورت کامل برای« تبیین پیش نویس طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی با حضور مسئولان و کارشناسان مرکز پژوهش ها » اختصاص داده است.

تغییر یک مسئولیت

یکی از ماده هایی که نگرانی عمومی را بهمراه داشت، ماده۱۱ این طرح بود که تقریباً بدون هیچ تغییری در محتوا، شماره آن به ۱۲ تغییر یافته است. این ماده تصریح می کند که عرضه و فعالیت خدمات پایه کاربردی در فضای مجازی منوط به رعایت قوانین کشور، ثبت در درگاه خدمات پایه کاربردی و اخذ مجوز فعالیت خدمات اثرگذار پایه کاربردی داخلی و خارجی است. ولی تبصره یک آن همچنان به قوت خود باقی است که عنوان می کند« عرضه و فعالیت خدمات پایه کاربردی خارجی اثرگذار مستلزم معرفی نماینده قانونی و پذیرش تعهدات ابلاغی کمیسیون است». بنابراین، مسئله چگونگی تأسیس نمایندگی از سوی شرکت های فناوری دنیا باوجود تحریم و نپیوستن به FATF هنوز به قوت خود باقی است. این در حالیست که در تبصره ۲ این ماده، مسئولیتی که به عهده« سازمان فناوری اطلاعات» گذاشته شده بود، اکنون در حیطه مسئولیت های« سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» تعریف شده است.

فیلترینگ با تأخیر

در طرح گذشته، در صورتیکه خدمات پایه کاربردی خارجی( پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی، موتورهای جست وجو و مرورگرها، سرویس های ایمیل، نقشه ها و مسیریاب ها، سرویس های ابری و...) شرایط اعلام شده را رعایت نمی کردند، طبق ماده۲۷ طرح قبلی فیلتر می شدند. این در حالیست که اکنون طبق تبصره۲ ماده۲۸ این اصلاحیه، خدمات پایه کاربردی خارجی که قبل از تصویب این قانون با تشخیص کمیسیون از مصادیق خدمات پایه کاربردی تاثیرگذار بوده اند، موظفند ظرف ۴ ماه بعد از لازم الاجرا شدن این قانون، نسبت به انجام تعهدات مندرج در ماده ۱۲ اقدام کنند. در غیراین صورت، اعمال بند« ج» این ماده( فیلترینگ) برای آنها تا زمان تأمین جایگزین مناسب داخلی یا خارجی( با تشخیص کمیسیون) یا یک سال بعد از لازم الاجرا شدن این قانون لازم نیست. درصورت عدم انجام تعهدات توسط خدمات پایه کاربردی مزبور در زمان معین شده، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است ظرف مدت ۸ ماه نسبت به ایجاد خدمات پایه کاربردی جایگزین برای آنها اقدام کند.

ولی نکته ای که در این بخش وجود دارد این است که هرچند به نظر میرسد تا زمان عرضه پلتفرم های جایگزین طبق مدت زمان تعیین شده در این تبصره، خدمات پایه کاربردی خارجی مانند اینستاگرام فیلتر نمی شوند، ولی همین الان، حامیان طرح عنوان می کنند که« ما ۵ جایگزین داریم که یکی از آنها روبینو با ۳۲ میلیون کاربر فعال روزانه» است. بدین ترتیب به نظر می رسد زمان درنظر گرفته شده در تغییرات جدید فرمالیته بوده و با معرفی هر نوع جایگزینی برای اینستاگرام، واتساپ یا حتی جست وجوگر گوگل، این سرویس ها میتوانند سریعا بعد از گذشت ۴ ماه از تصویب این طرح به صورت کامل فیلتر شوند. ضمن اینکه محدودیت یکساله عنوان شده در این تبصره، فیلتر شدن پلتفرم های خارجی پس از یک سال از تصویب این طرح را محرز کرده است.

در این تبصره به این موضوع اشاره نشده که درصورت ارائه جایگزین ها و فیلترینگ به عنوان مثال اینستاگرام، کسب وکارها چگونه میتوانند مشتریان خارجی خود را قانع کنند که از پلتفرم های ایرانی استفاده کنند و چه کسی مسئول ضرر و زیان آنها با اجرای فیلترینگ گسترده است.

حذف عنوان کالای قاچاق

در طرح قبلی ماده ای دیده می شد( ماده ۲۳) که طبق آن، واردات تجهیزات الکترونیک و هوشمند که خدمات پایه کاربردی خارجی فاقد مجوز را به صورت پیش فرض نصب نموده اند یا امکان نصب پیش فرض خدمات پایه کاربردی اثرگذار داخلی دارای مجوز را نداشته باشند، ممنوع بود و مشمول مقررات قاچاق کالاهای مجاز مشروط موضوع ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز می شد.

این در حالیست که طبق ماده ۲۴ این اصلاحیه،« کمیسیون میتواند عوارض ورودی تجهیزات الکترونیکی هوشمندی که خدمات پایه کاربردی خارجی فاقد مجوز را به صورت پیش فرض نصب نموده اند ، تا ۳۵ درصد افزایش دهد. همچنین میتواند عوارض مزبور را برای تجهیزات الکترونیک هوشمندی که خدمات پایه کاربردی مجاز را به صورت پیش فرض نصب نموده اند ، تا همان سقف کاهش دهد».

این ماده در واقع ، به معنای افزایش قیمت گوشی، تبلت و لپ تاپ هایی است که به عنوان مثال ، گوگل( درصورت رعایت نکردن شرایط ماده ۱۲) به طور پیش فرض روی آنها نصب شده است.

  • 16
  • 7
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۸
غیر قابل انتشار: ۱۵
جدیدترین
قدیمی ترین
تا امروز که سطح فکری مسیولین کشور ما بالا بوده و ما احساس کمبود نداشتیم . و البته نتیجه کارهایمان را میبینیم
سطح علمی و کلاس کاری که با ان خودمان را به دنیا معرفی میکنیم بیانگر طرز برخورد جامعه جهانی در مناسبتهای گوناگون مانند برجام و ...با ما خواهدبود
از قدیم گفته اند دنیا دار مکافات است کارها و قوانین خروجی از مجلس بیانگر و نشاندهنده سطح علمی و کلاس کاری دولتیانو حاکمان است
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
بیژن بنفشه خواه بیوگرافی بیژن بنفشه خواه بازیگر خوش سابقه سینمای ایران

تاریخ تولد: ۱ فروردین ۱۳۵۲

محل تولد: دروازه شمیران، تهران، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۳

تحصیلات: فارغ‌التحصیل رشته نمایش از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد

ادامه
یان کوم بیوگرافی یان کوم؛ بنیانگذار برنامه واتس اپ

تاریخ تولد: ۲۴ فوریه ۱۹۷۶

محل تولد: اوکراین، کی یوف

ملیت: آمریکایی

حرفه: تاجر، برنامه نویس، کارآفرین

دلیل شهرت: راه اندازی واتساپ

ثروت: ۱۵/۱ میلیارد دلار

ادامه
جلال الدین مارشاریپوف بیوگرافی جلال الدین مارشاریپوف بازیکن قوی ازبکی

تاریخ تولد: ۱ سپتامر ۱۹۹۳

محل تولد: گرگانج، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: استقلال تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
بیوگرافی و اشعار عثمان بختیاری زندگینامه عثمان بختیاری شاعر سده پنجم و ششم

تاریخ تولد: بین سال های ۴۵۷ تا ۴۶۹ هجری قمری

ملیت: ایرانی

زمینه فعالیت: شاعر و حماسه سرا

آثار: شهریار نامه - هنرنامه یمینی

وفات: بین سال‌ های ۵۱۲ تا ۵۴۸

ادامه
ابو حتوف بن حارث انصاری زندگینامه ابوحتوف بن حارث انصاری از دشمنی با امام علی تا شهادت در کربلا

محل زندگی: کوفه

دوران زندگی: همزمان با دوران زندگی امام حسین (ع)

از یاران: امام حسین (ع)

شهادت: روز دهم محرم

ابو حتوف بن حارث انصاری در سپاه عمر سعدزندگینامه ابو حتوف بن حارث انصاری

ادامه
محمد نادری بیوگرافی محمد نادری بازیگر سینما و تلویزیون

تاریخ تولد: ۱۰ تیر ۱۳۵۷

محل تولد: اردبیل

حرفه: بازیگر، فیلمنامه نویس، صدا پیشه، مجری

تحصیلات: کارشناسی ارشد کارگردانی تئاتر از دانشگاه تربیت مدرس

آغاز فعالیت: ۱۳۸۸ تاکنون

ادامه
محمد بن راشد آل مکتوم بیوگرافی محمد بن راشد آل مكتوم حاکم موفق دبی

تاریخ تولد: ۱۵ ژوئیه ۱۹۴۵

محل تولد: دبی

ملیت: امارات متحده عربی

لقب: والاحضرت شیخ محمد

حرفه: حاکم دبی

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش