چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۱:۴۸ - ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۱۷۱۸
مجلس

نماینده مجلس: آیا ما باید فقط خودمان را به چین و روسیه محدود کنیم؟

مهرداد لاهوتی,صحبت های مهرداد لاهوتی درباره روسیه و چین
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بررسی اولویت دار لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه موافقت کردند.

به گزارش ایلنا، نمایندگان در نشست علنی امروز (سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به تقاضای تعدادی از نمایندگان برای گزارش کمیسیون امنیت و سیاست خارجی در مورد لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، با تقاضای بررسی اولویت‌دار آن با ۲۰۰ رای موافقت، ۱۵ رای مخالف و ۶ رای ممتنع از مجموع ۲۳۴ نماینده حاضر موافقت کردند.

ابراهیم عزیزی رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در این باره گفت: دو ملت ایران و روسیه سابقه طولانی در تعاملات جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دارند. البته ناگفته نماند در برخی از مواقع روابط متقابل غالباً در شرایطی متلاطم هم بوده و همیشه تثبیت شده، یکنواخت و بر اساس یک اندیشه واحد نبوده اما عموماً دو کشور دارای یک روابط کهن، طولانی، دارای سوابق و حتی توافقات مشترک بین ایران و روسیه بودیم.

وی با بیان اینکه سیاست ضد آمریکایی دو کشور یکی از مبانی مشترک بین ایران و روسیه امروز است، ادامه داد: همکاری‌های دوجانبه و چند جانبه بین ایران و روسیه در این سال‌های اخیر قابل توجه و قابل تاکید است؛ ما امروز با ایران و روسیه متفاوت روبرو هستیم؛ ایران انقلابی در سایه اندیشه‌های سترگ و برگرفته از مبانی دینی، انقلابی و جغرافیای کهن ما و روسیه ضد امپریالیستی و ضد یک جانبه‌گرایی، این مهم هست که به این توافق با این اندیشه و چهارچوب ذهنی، فکری و سیاسی توجه کنیم.

عزیزی ضمن اشاره به تأکید هر دو کشور بر تسریع و خروج از یک جانبه گرایی و ورود به چند جانبه‌گرایی در روند تعاملات جهانی، اضافه کرد: روسیه جدید و ایران انقلابی سهم و نقش تعیین کننده‌ای در شکل دهی به صورت‌بندی روابط جدید دارند و از این منظر این لایحه باید مورد توجه و اقدام و رای همکاران قرار می‌گیرد.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه امروز نگاه به شرق به عنوان یکی از پایه‌های اساسی قدرت در ایران اسلامی برای مقابله با برخی زیاده‌خواهی‌های نظام سلطه است، گفت: سال‌هاست جمهوری اسلامی ایران، مسئولین و در سطوح ملی بر این موضوع تاکید دارند؛ نگاه به شرق، ت وسعه روابط با شرق و همکاری با کشورهایی که در دوران سخت با ملت بزرگ و عزیز ایران اسلامی همراهی کردند.

عزیزی با اشاره به اینکه باید همراهی روسیه در شورای امنیت و جلوگیری از صدور آرا بر علیه جمهوری اسلامی ایران را باید مورد توجه و تاکید قرار داد، اضافه کرد: اگر این مبانی را در کنار هم ببینیم، اهمیت، ضرورت و توجه به پذیرش این لایحه در مجلس شورای اسلامی دوچندان می‌شود، با این مبانی امروز توافقنامه ایران و روسیه را به صحن مجلس شورای اسلامی آوردیم و تقاضا داریم که همکاران به دو فوریت این لایحه رای دهند.

جبار کوچکی نژاد در مخالفت با تقاضای بررسی اولویت دار این لایحه گفت: ما همین چند روز قبل بحث دوفوریت هوش مصنوعی که بسیار مهم بوده و مورد تاکید مقام معظم

رهبری و برنامه هفتم توسعه می‌باشد را به تصویب رساندیم تا در اسرع وقت بررسی و تصویب شود همچنین قانون باشگاه داری را نیز در دستور کار داریم بنابراین اگر این اولویت رای بیاورد این دو موضوع در دستور کار قرار نمی‌گیرد.

نماینده مردم رشت و خمام در مجلس افزود: در خصوص راه آهن رشت به آستارا، روس‌ها قول دادند که این موضوع را انجام دهند. در گذر تاریخ روس‌ها قول‌های زیادی دادند ولی هیچ وقت به قول خودشان عمل نکردند. به خاطر همین اعتقاد دارم که در اولویت قرار نگرفته و بصورت عادی در دستور قرار گیرد.

روح الله عباسپور در موافقت با تقاضای اولویت لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه، با اشاره به اینکه قدرت‌های بزرگ جهانی به محوریت آمریکا، صهیونیسم بین‌الملل و اتحادیه اروپا از ابتدای انقلاب اسلامی ایران را مورد تحریم و فشار قرار داده‌اند، گفت: دشمن در جنگ اقتصادی علیه کشورمان صراحتاً اعلام کرده که حتی نمی‌گذارد یک بشکه نفت ایران صادر شود، اما در چنین شرایطی، انعقاد یک قرارداد راهبردی ۲۰ یا ۲۵ساله که با کشورهای شرقی مطرح می‌شود. این اقدامی بسیار مهم برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها خواهد بود.

وی با اشاره به سیاست‌های دولت شهید رئیسی، افزود: وی در عین‌حال که قائل به مذاکره بودند، اما به نتیجه‌بخش بودن آن در فضای بین‌المللی خوش‌بین نبودند و همواره به دنبال تعاملات بین‌المللی و انعقاد قراردادهای راهبردی برای خنثی‌سازی تحریم‌ها بودند.

نماینده بوئین‌زهرا با تأکید بر اشتراک منافع ایران و روسیه در مقابله با دشمنان مشترک، گفت: روسیه در جریان عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای نقش کلیدی داشت. در سال نخست ریاست‌جمهوری شهید رئیسی، با حمایت روسیه، عضویت دائم ایران در این سازمان محقق شد؛ سازمانی که چهار قدرت اتمی و دو عضو دائم شورای امنیت در آن حضور دارند و بازار چهار میلیارد نفری آن به روی اقتصاد ایران گشوده شده است.

عباسپور با اشاره به توصیه همیشگی رهبر معظم انقلاب درباره ضرورت نگاه به شرق، خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری بارها دولت‌ها را به این نکته توجه داده‌اند که نگاهشان صرفاً به غرب نباشد. بنابراین تعامل با شرق، به‌ویژه در شرایط فعلی، فرصتی برای ارتقای قدرت اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران است.

پس از موافقت مجلس با بررسی اولویت دار لایحه مذکور، کلیات این لایحه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

عباس مقتدایی در نشست علنی امروز (سه‌شنبه، ۳۰ اردیبهشت‌ماه) مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی کلیات لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، با اشاره به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفت: این لایحه که به عنوان ماده اصلی به کمیسیون ارجاع شده بود، در جلسه روز یکشنبه ۲۸ اردیبهشت با حضور مسئولان و کارشناسان دستگاه‌های اجرایی بررسی شد و با اکثریت آرا به تصویب رسید. اکنون طبق ماده ۱۴۳ آیین‌نامه داخلی، گزارش آن به صحن مجلس ارائه می‌شود.

نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: ما پیش‌تر نیز تجربه روابط راهبردی با کشورهایی از جمله روسیه را داشته‌ایم. اکنون با توجه به شرایط فعلی، تفاهمات گذشته، و نیاز مشترک دو کشور و حتی همسایگان به همکاری‌های عمیق‌تر، وارد فاز معاهده مشارکت جامع راهبردی با روسیه شده‌ایم.

وی با اشاره به پیوندهای تاریخی و فرهنگی میان دو ملت افزود: این معاهده می‌تواند باعث نزدیکی ارزش‌ها، فرهنگ‌ها و منافع مشترک شود، حسن هم‌جواری را تقویت کرده و ظرفیت‌های هم‌پیمانی در منطقه را افزایش دهد. همان‌طور که جناب آقای دکتر عزیزی نیز اشاره کردند، ایران با ۱۵ کشور همسایه و موقعیت ژئوپولیتیکی ممتاز، می‌تواند در شاهراه ارتباطی جهانی نقش کلیدی ایفا کند.

مقتدایی با اشاره به بررسی‌های انجام شده در کمیته روابط خارجی به ریاست دکتر گلرو، گفت: تمام دستگاه‌های ذی‌ربط، از جمله وزارت امور خارجه و سایر وزارتخانه‌ها در جلسات حضور یافتند، دیدگاه‌های خود را بیان کردند و همگی تأکید داشتند که تصویب این معاهده ضرورت دارد. در نهایت، لایحه با اتفاق آرا در کمیته تصویب شد و سپس به صحن کمیسیون آمد.

وی افزود: در جلسه صحن کمیسیون نیز با حضور معاونین وزرا، کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس و متخصصان مرتبط، این لایحه بدون حتی یک رأی مخالف تصویب شد. ما نظر ملت ایران را در این مسیر لحاظ کردیم. در طرف مقابل نیز، دومای روسیه، شورای فدراسیون و رئیس‌جمهور روسیه این معاهده را تصویب و ابلاغ کرده‌اند.

نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در پایان گفت: وزارت امور خارجه نیز بر فوریت این موضوع تأکید دارد و در روزهای گذشته و حتی امروز نیز پیگیر اجرای سریع‌تر آن بوده‌اند. رأی مثبت به این لایحه، رأی به تقویت جایگاه بین‌المللی ایران و عبور از یک‌جانبه‌گرایی برای تأمین منافع ملت است

در جریان این دستور کار، مهرداد بائوج لاهوتی در مخالفت با کلیات لایحه معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه گفت: بنده مخالف ارتباط اقتصادی و سیاسی با کشور روسیه نیستم همچنان که همراهی‌هایی هم که دولت روسیه با ایران داشتند نیز قابل انکار نیست اما نباید روابط خودمان را فقط به چین و روسیه محدود کنیم.

نماینده مردم لنگرود در مجلس ادامه داد: در قانون برنامه هفتم بر این مهم تأکید شده است که باید دامنه ایران با سایر کشورها از جمله کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین و کشورهای اسلامی به ویژه همسایگان و حتی کشورهای اروپایی گسترش یابد.

وی با بیان اینکه ما در مجلس نهم با قرارداد ۵ میلیارد دلاری برای ارائه تسهیلات جهت راهاندازی راه آهن رشت – آستارا موافقت کردیم که اجرایی نشد، افزود: رئیس کمیسیون امنیت گفتند باید روابط فرهنگی بین ایران و روسیه گسترش یابد، هم اکنون روشن کنند که ما چه رابطه فرهنگی با این کشور داریم بنابراین قطعا باید به این مهم توجه شود که روابط کشور تنها محدود به روسیه و چین نشده و نباید ارتباط اقتصاد و سیاسی کشور با سایر کشورهای دنیا را محدود کنیم.

در نهایت ادامه بررسی کلیات لایحه مذکور و نطق مخالفان و موافقان آن به جلسه بعدی موکول شد.

  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش