شنبه ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۱:۲۱ - ۰۷ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۱۵۱۰
مجلس

بررسی ضرورت مکانيزه‌کردن رأی‌گيری‌ها در صحن علنی مجلس

مکانيزه‌کردن رأی‌گيری‌ها مجلس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

مکانيزه‌کردن ارائه طرح‌هاي نمايندگان و لوايح دولت در صحن، يکي از مؤثرترين روش‌ها در جهت ساماندهي و اولويت‌بندي موضوعات مطرح‌شده در صحن است. روز گذشته ۱۵ دقيقه ابتداي جلسه صحن به‌طور غيرعلني برگزار شد.

 

اين جلسه به تشريح جزئيات نحوه استفاده از سامانه قانونگذاري به نمايندگان توسط رئيس مرکز برنامه‌ريزي و فناوري اطلاعات مجلس، اختصاص داده شد. به‌کارگيري اين روش، علاوه بر اينکه به اقدامات صورت‌گرفته در صحن، نظم مي‌بخشد، موجب تسريع روند بررسي طرح‌ها و لوايح مطروحه نيز خواهد شد؛ البته در پي شائبه‌هاي ايجاد شده پيرامون موضوع رأي‌گيري در جلسه رأي اعتماد وزراي پيشنهادي دولت، لازم است از طريق راه‌اندازي سيستم‌هاي الکترونيک رأي‌گيري، از بروز ابهامات مشابه در جلسات آتي مجلس نيز که قرار است براي موضوعات سرنوشت‌ساز تصميم‌گيري شود، جلوگيري شود.

 

نمايندگان هر دو جناح فعال در عرصه تقنين کشور هم بر اين مهم اذعان داشتند که با وجود اينکه نتيجه بررسي‌ها در کميته حقيقت‌ياب نشان داد آراي حبيب‌الله بيطرف بعد از بازشماري تغييري نداشته است بااين‌حال، مکانيزه‌کردن رأي‌گيري‌ها در جلسات رأي اعتماد امري ضروري است زيرا مي‌توان اطمينان داشت بر‌اساس اين روش، شمارش آرا به‌طور دقيق‌تر صورت گرفته و از بروز کمترين اشکال هم جلوگيري مي‌کند؛ البته برخي نمايندگان هم معتقدند مکانيزه‌کردن رأي‌گيري‌ها تنها بخشي از مشکلات موجود در صحن را رفع مي‌کند و براي رفع بخش ديگري از مشکلات، لازم است آيين‌نامه داخلي مجلس در کميسيون مربوطه مورد بازنگري قرار گيرد. از‌ سوي ‌ديگر، وکلاي ملت استفاده از سيستم‌هاي کارآمد و روزآمد در صحن مجلس را نيز امري ضروري دانستند؛ ضمن اينکه معتقدند، شيوه انتخاب نمايندگان مجلس براي ايراد نطق به مدت پنج دقيقه در صحن نيز که تاکنون با روشي تبعيض‌آميز قرعه‌کشي شده و به برخي فرصت بيش از چهار بار صحبت‌کردن از تريبون صحن را داده و برخي هم که قرعه به نامشان نمي‌افتد، هيچگاه مجال اظهارنظر در اين جايگاه را نمي‌يابند، مطابق با انتظارات مردم نبوده و نياز به اعمال تغييراتي جدي دارد. 

مکانيزه‌کردن برنامه‌هاي صحن، جهشي در روند بررسي‌ها ايجاد مي‌کند.

 

قاسم ساعدي، عضو فراکسيون ولايي مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني «وقايع‌اتفاقيه» در رابطه با مکانيزه‌شدن طرح و لوايح در صحن اظهار کرد: اين روش به‌طور قطع باعث تسريع در امر تقديم، بررسي و تصويب طرح و لوايح مي‌شود و مي‌توان گفت اقدامات صورت‌گرفته در صحن، با اين شيوه حالتي جهشي به خود مي‌گيرد. 

 

وي در بيان هدفي که مجلس در پي مکانيزه‌کردن بررسي طرح و لوايح دنبال مي‌کند، يادآور شد: مجلس درصدد است از اين طريق به گونه‌اي اقدام کند که دولت نيز به پيگيري لوايحي که به مجلس تقديم کرده اما روند بررسي آن به‌دليل وجود برخي مشکلات مسکوت باقي مانده است، اعتنا کند. ضمن اينکه اين روش باعث مصونيت طرح‌هاي تقديمي دولت به مجلس و تسريع روند اجراي مصوبات مجلس توسط دستگاه‌هاي اجرايي مربوطه نيز خواهد شد. 

 

نماينده مردم دشت ‌آزادگان و هويزه در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: البته روند کند بررسي و اجراي برخي لوايح نيز باعث شده، رويکرد مجلس به سمت مکانيزه‌کردن بررسي‌ها پيش برود تا از اين طريق، طرح‌ها و لوايح طبقه‌بندي و اولويت‌بندي شوند؛ ضمن اينکه روند ارسال گزارش‌ها به صحن نيز با سرعت بيشتري صورت بگيرد. 

 

ساعدي افزود: مکانيزه‌کردن آراي نمايندگان بايد مطابق با شرايط روز و با رعايت تمام جوانب صورت بگيرد، اگر به اين روش اقدام شود، مکانيزه‌شدن بررسي‌ها نه‌تنها مشکلي ايجاد نمي‌کند بلکه موجب تسريع روند بررسي‌ها نيز خواهد شد. ضمن اينکه در اين مورد حقوق تمام نمايندگان نيز مدنظر قرار خواهد گرفت. 

 

اين نماينده اصول‌گراي فعال در نهاد قانونگذاري کشور با اشاره به اينکه مکانيزه‌شدن رأي‌گيري‌ها، به‌ويژه در جلسات رأي اعتماد، از شائبه‌هاي ايجاد شده جلوگيري مي‌کند، تأکيد کرد: البته رسانه‌ها موضوع مخدوش‌بودن آراي آقاي بيطرف را بي‌جهت بزرگ کردند و اين درحالي است که موضوع به اين‌صورت که گفته شد نبوده است؛ کمااينکه بازشماري آرا نيز صورت گرفت و در اين رابطه کميته حقيقت‌ياب هم تشکيل شد و در نهايت مشخص شد مشکلي در ميزان آراي وزير پيشنهادي نيرو وجود نداشته است. 

 

وي يادآور شد: گرچه در شرايط کنوني هم نظارت دقيقي بر روند رأي‌گيري‌ها در صحن صورت مي‌گيرد اما مکانيزه‌کردن اين مهم باعث مي‌شود که شمارش آرا به‌صورت دقيق‌تری صورت بگيرد و اگر حتي يک ذره اشکال هم وجود داشته باشد با اين شيوه برطرف خواهد شد. 

 

ضرورت مکانيزه‌کردن رأي‌گيري در جلسات رأي اعتماد

 

پروانه سلحشوري، عضو فراکسيون اميد مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني «وقايع‌اتفاقيه» با ارزيابي مثبت از مکانيزه‌کردن بررسي‌ها در صحن گفت که ما هر چه بتوانيم از سيستم‌هاي کارآمد به منظور شفاف‌سازي اقدامات صورت‌گرفته در صحن استفاده کنيم، به‌نفع خودمان خواهد بود زيرا در شرايط کنوني، مشکلات موجود در مسير بررسي طرح‌ها و لوايح، شبهات بسياري را ايجاد کرده است؛ بنابراين مکانيزه‌کردن بررسي‌ها، هم به نفع مجلس بوده و هم در جهت شفاف‌سازي در سطح عموم نقش بسزايي خواهد داشت. 

 

وي با تأکيد بر اينکه مکانيزه‌کردن رأي‌گيري‌ها براي برگزاري جلسات رأي اعتماد، امري ضروري است يادآورشد: اين موضوع که بايد رأي‌گيري در جلسات رأي اعتماد به‌صورت مکانيزه صورت بگيرد، امري اجتناب‌ناپذير است، زيرا اين روش مانع از بروز برخي ابهامات خواهد شد. 

 

نماينده مردم تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه برخي اقدامات صورت‌گرفته در صحن نياز به اصلاح آيين‌نامه داخلي توسط کميسيون مربوطه دارد افزود: هم‌اکنون نحوه برگزاري برنامه‌ها در صحن مجلس و حتي اختيارات هيأت‌رئيسه نيز نياز به اصلاح دارد و اين امر بايد به‌صورت ساختاري انجام شود. 

 

وي افزود: هم‌اکنون تنها رئيس مجلس از اختيارات تام براي ورود به موضوعات مختلف در صحن برخوردار بوده و حتي هيأت‌رئيسه هم در اين رابطه از اختيارات خاصي برخوردار نيست که نتيجه آن ايجاد ساختار تشکيلاتي در مجلس بوده که روزبه‌روز هم بزرگ‌تر مي‌شود. 

 

سلحشوري در انتقاد به روش تبعيض‌آميز مجلس براي قرعه‌کشي نمايندگان به منظور قرارگيري در جايگاه نطق بيان کرد: البته روند برگزاري قرعه‌کشي براي نطق نمايندگان مجلس نيز خالي از اشکال نيست، کمااينکه بنده بيش از يک سال است براي ايراد يک نطق پنج دقيقه‌اي ثبت‌نام مي‌کنم اما هنوز نامم درنيامده است، درحالي‌که برخي از نمايندگان بيش از چهار بار توانسته‌اند در جايگاه نطق صحن قرار بگيرند. 

 

رئيس فراکسيون زنان مجلس دهم با ارائه راهکاري براي رفع تبعيض در روند انتخاب نمايندگان براي ايراد نطق پنج دقيقه‌اي تأکيد کرد: بايد روند نطق پنج دقيقه‌اي نيز همچون نطق هفت دقيقه‌اي که سالي يک‌بار بدون هيچ تبعيضي مي‌توان از آن استفاده کرد، صورت بگيرد زيرا روش متداول براي استفاده از نطق پنج دقيقه‌اي، مطابق با انتظارات مردم نيست. 

 

وي افزود: مردم انتظار دارند ما نيز همچون نمايندگان خوش‌شانسي که بارها به منظور ايراد نطق، پشت تريبون صحن قرار مي‌گيرند، بتوانيم در اين جايگاه اظهارنظر کنيم اما متأسفانه فرصتي براي تحقق اين مهم نمي‌يابيم.

 

مرضيه جليلي

 

 

vaghayedaily.ir
  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش