شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۲۳:۱۳ - ۱۴ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۳۹۳۱
مجلس

نماینده مجلس حق دخالت در انتصابات دولتی را دارد؟

مجلس شورای اسلامی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

هنوز هم روزی که علی ربیعی وزیرسابق کار در مجلس استیضاح شد در خاطر خیلی‌هاست. اظهارات او پیرامون فشارهایی که برخی نمایندگان استیضاح کننده برای کسب امتیاز از او داشتند و وی چون به آن‌ها عمل نکرده استیضاح شده است، حرف کمی نبود. در آن روز اتهامات زیادی در مجلس رد و بدل شد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها افشاگری پیرامون تنی چند از کسانی بود که نمایندگان می‌خواستند وزیر به آن‌ها پست و سمت بدهد و چون این اتفاق نیفتاده اکنون ربیعی اسیتضاح شده است. اما اگر چه روز استیضاح ربیعی، زمانی برای اظهارنظر صریح پیرامون دخالت نمایندگان در عزل و نصب‌های مدیران دولتی بود. اما این روزها هم که هر از گاهی بحث استیضاح برخی از وزرا مطرح می‌شود، اظهارنظرهای مشابهی به گوش می‌رسد اظهارنظرهایی مبنی براینکه برخی از تهدید به استیضاح‌ها از سوی نمایندگان مجلس ناشی از همان امتیازاتی است که آن‌ها از وزیر می‌خواهند و چون فلان وزیری به آن وقعی نمی‌نهد در پس تهدید او برآمده‌اند. ازاین دست اتفاقات اما بازهم درهمین چند ساله بوده است، درست مثل وقتی که محمد علی افشانی در سال ۹۴ از سوی وزیر کشور به عنوان استاندار فارس انتخاب شد و طی آن نمایندگان استان فارس در مجلس سابق در اعتراض به این انتصاب استعفای دسته‌جمعی دادند و دست آخر این فشارها باعث شد تا استانداری افشانی در فارس دیری نپاید. 

 

اما ظاهرا در همه ادوار مجلس امتیازخواهی و دخالت در عزل و نصب‌های مدیران در دستورکار نمایندگان پارلمان ایران قرار داشته است. نکته ای که باعث ایجاد این پرسش می‌شود که آیا آن‌ها می‌توانند آنچنان نفوذی داشته باشند که اشخاص را در جایگاه‌های مختلف به کار گمارند ؟ و آیا باید الزاما این اقدام آنان را مغایر با مطالبات مردمی دانست؟ 

 

تبدیل به فرهنگ شده است 

محمد کاظمی نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با صراحت به آفتاب یزد می‌گوید: «نمایندگان اصلا از لحاظ حقوقی حق مداخله دراین امور را ندارند و انتصابات و برکناری‌های مدیران با نهاد‌های ذیربط در دولت است. اما آنچه که در این زمینه معمولا رخ می‌دهد تعامل و مشورت درارتباط با مدیران است، این مطلب اما متفاوت با این موضوع است که آن‌ها قانونا بتوانند دراین امور مداخله کنند. هیچ نماینده ای هیچ اختیاری در عزل و نصب‌های مدیران ندارد.» 

 

اما در حیطه انتخاب مدیران شهرستان‌ها، ممکن است نماینده آن شهرستان حق خود بداند که به عنوان نماینده مردم آن جا، فلان مدیری را شایسته آن شهرستان نداند یا انتصاب فلان مدیری را مطالبه مردم تلقی کند، کاظمی در این باره می‌گوید: «دراین زمان‌ها بحث مشورتی و هماهنگی وجود دارد. اما اینکه توقع داشته باشیم استاندار و فرماندار و... در عزل و نصب‌ها نظر نمایندگان را اعمال کنند چنین چیزی نیست.» 

 

اما آنچه که در واقعیت در مجلس رخ می‌دهد چیست ؟ و یک نماینده تا چه میزان قدرت اعمال نظر دراین عزل و نصب‌ها را دارد و از چه ابزارهایی برای رسیدن به منافعش دراین راستا می‌تواند استفاده کند. این نماینده مجلس در این باره اظهار می‌کند: «آنچه که من درباره اختیارات قانونی یک نماینده گفتم این بود که نباید مداخله داشته باشد. اما خارج از محدوده قانون ممکن است که این اتفاق بیفتد. یا در حیطه انتخاب استاندار یا فرماندار تلاش‌های خاصی کند.» 

 

در باره اینکه نمایندگان مجلس حتی وزیر را تهدید به استیضاح می‌کند چون که افرادی که مورد نظر آن‌ها کنار گذاشته نشده و یا مدیر نشده‌اند، او می‌گوید: «بدیهی است که این کار امر پسندیده ای نیست. متاسفانه برخی شان خود و نمایندگی را رعایت نمی‌کنند. ممکن است حتی این موضوع تبدیل به فرهنگ هم در مجلس شده باشد، اما بدیهی است که امر نکوهیده ای است.»

 

دغدغه مسائل استانی 

حسین کنعانی مقدم فعال سیاسی اما در این باره اظهار می‌دارد: «چند مشکل در کشور باعث بروز این اتفاق است. بیش از هر چیز باید گفت در بحث نوع تقسیم قدرت در کشور ما، هیچ گونه پروتکل و قانونی وجود ندارد و هر کس که بتواند از فشارها و لابی‌های سیاسی و از ابزارهای زر و زور و تزویر استفاده کند، این کاررا انجام می‌دهد تا در قدرت نفوذ کند. از سویی دیگر نظام گزینشی ما برای انتخاب مدیران و کسانی که مسئولیت‌های مختلف اجرایی در قوای مختلف را دارند کارآمدی لازم را نداشته است. از همین رو شاهد هستیم افرادی که لیاقت ندارند در برخی مسندها قرار می‌گیرند، بعضی‌ها در اعمال انتصابات نفوذ می‌کنند و برخی هم در سطح مدیریتی خودشان را بالا می‌کشند و بعضا اعمال مخربی را هم در قدرت انجام می‌دهند.» 

 

وی ادامه می‌دهد:«مورد دیگری که درارتباط با این پدیده باید به آن اشاره کرد این است که نظارت عمومی بر عزل و نصب‌ها وجود ندارد. مردم به این موضوع حساس هستند که فردی در راس مدیریت اجرایی قرار بگیرد که سابقه‌اش نشان می‌دهد رفتارهای او مورد مذمت مردم بوده است. اما وی با همان معادلات قدرت خودش را در مسندهای تصمیم‌گیری قرار می‌دهد. از همین رو وقتی این خلاها وجود دارد، نمایندگان مجلس هم که دغدغه مسائل استانی خودشان را دارند سعی می‌کنند که با اعمال نظر و فشار روی مدیران اجرایی،استانداران، فرمانداران و بخشداران، در چینش مدیران در استان‌های خودشان اثرگذار باشند.»

 

کنعانی البته در باره این اعمال فشار نمایندگان برای انتصاب مدیران می‌گوید: « البته این اعمال فشار می‌تواند دوروی سکه داشته باشد. یعنی روی اول آن موضوع مطالبات مردم آن شهر یا شهرستان دراین عزل و نصب باشد و روی دوم مطالبات و معاملاتی که شخص نماینده در تقسیم قدرت به دنبال آن است.» 

 

از کنعانی مقدم سوال می‌کنیم اگر دلیل عزل یا نصب مدیری مطالبات مردم از سوی نماینده عنوان شود آیا او حق مداخله دارد ؟ اظهار می‌کند : «مثلا اگر مردم به نماینده فشار بیاورند و اعلام کنند که ما از فلان مدیر ناراضی هستیم نماینده می‌تواند در این موضوع دخالت کند اما این دخالت هم در چارچوب‌های عرفی است. اینکه مقامات دولتی مثل وزیر را تهدید به استیضاح کند یا بگوید فلان مسئولی را به مجلس می‌کشانم امر درستی نیست.» 

 

دخالت غیرقانونی 

وی ادامه می‌دهد: «نمایندگان ابزارهای مختلفی دارند. نظارت، سوال و یا حتی می‌توانند استیضاح کنند. اما درباره عزل و نصب‌ها، نمایندگان می‌توانند درباره مدیران حوزه خود با مسئولین کشور بحث کرده و پیشنهاد بدهند و خیلی اوقات از طریق مذاکره مشکل حل شود. در این رابطه نیازی هم به استفاده از ابزار زور، تزویر و تهدید نیست.» 

 

اما به راستی نمایندگان در انتخابات مدیران چه قدر موضوع مطالبات مردمی را مدنظر قرار می‌دهند و چه میزان امتیازگیری‌های شخصی در آن مطرح است، این فعال سیاسی می‌گوید: «بدیهی است که نماینده باید ملی بیندیشد، مجلس نیز تصمیم‌گیری‌هایش جمعی است. نماینده به عنوان فرد می‌تواند تصمیم‌سازی کند اما تصمیم‌گیری‌هایش جمعی است. مسلما اگر کسی بخواهد اعمال نفوذخاص در عزل و نصب‌های دولتی داشته باشد این فراتر از مسئولیت‌های قانونی است. زمانی که این نمایندگان به چنین ابزاری متوسل می‌شوند آن موقع ما شاهد این موضوع می‌شویم که بسیاری از روابط اداری کشور تحت تاثیر لابی‌های پارلمان قرار گرفته است، امری که خود ممکن است باعث تضییع حقوق مردم شود.»

 

او ادامه می‌دهد: « قوای کشور مستقل هستند و عزل و نصب‌های این چنینی دخالت غیرقانونی نمایندگان مجلس در امور اجرایی کشور است. تاکید می‌کنم اینکه آن‌ها نظری درباره مدیری داشته باشند و بخواهند آن نظر را بدهند اشکالی ندارد، اما اینکه بخواهند مستقیما دخالت کنند هم خلاف قسمی است که در مجلس خوردند و هم خلاف قانون اساسی که قوا را مستقل از یکدیگر تعریف کردند.» 

 

با شنیده شدن اخبار استیضاح یا احتمال به مجلس کشاندن برخی وزرا به بهانه‌های مختلف، زمزمه‌های افشاگری‌های تلخ از واقعیاتی که این روزها بین مجلس و دولت می‌گذرد و زمزمه‌های اختلافات شخصی میان دولت و نمایندگان برای انتصاب و عزل و نصب‌های مدیران و زمزمه‌های مشمئزکننده جنگ قدرت و طناب‌کشی سیاسی آن هم در اوضاع و احوال این روزهای جامعه به گوش می‌رسد. اینکه بازهم در پشت پرده و برخلاف ادعاهای رسانه‌ای برخی تهدید به استیضاح‌ها اهداف شخصی نمایندگان را دربردارد نه غم مردم.

 

 

aftabeyazd.ir
  • 10
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش