شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۲۳ - ۱۵ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۳۸۲۵
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

نگران از دست دادن سرمایه اجتماعی اصلاحات هستم 

پروانه مافی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

پس از گذشت بیش از ۱۷ ماه از شروع به کار مجلس دهم، شاید بتوان ارزیابی نسبتا دقیقی را از عملکرد جریان‌های سیاسی در آن داشت. در همین راستا و به‌منظور بررسی آینده جریانات سیاسی کشور به گفت‌و‌گو با پروانه مافی، نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر، شمیرانات و پردیس در دهمین مجلس شورای اسلامی نشستیم.

 

برخی معتقدند که اصلاح‌طلبی در ایران در سال‌های اخیر به‌نوعی تغییر ماهیت داشته است. شما چقدر با این ادعا هم‌نظرید؟

پاسخ به پرسش شما در گرو این است که چه تعریفی از اصلاح‌طلبی داشته باشیم و آن را با چه مختصات و انگاره‌هایی در ذهن خود به تثبیت رسانده باشیم. واقعیت آن است که اصلاح‌طلبی و اصلاح‌گرایی جریانی‌ست که ریشه‌ای به قدمت تاریخ زیست بشری دارد.

 

انسان همواره با بررسی و پایش مسیر خود، درصدد شناسایی شیوه‌ها و رویکردهای بهینه برای تحقق آرمان‌ها، مقاصد و اهداف خود بوده است. البته که این آرمان‌ها، اهداف و مقاصد از نقطه‌ای به نقطه دیگر دارای تفاوت‌هایی بوده، اما سرشت انسان به ماهو، خواهان مجموعه مشترکی از نیکی‌هاست، هرچند در ظرف و قالب دیگری عینیت پیدا کند. هرچند اصلاحات (به معنای سیاسی رایج آن) در ایران پس از دوم خرداد ۱۳۷۶ قوام و دوام یافت، اما برای بررسی و تحلیل جریان اصلاحات در ایران نمی‌توان واقعه مهم و تاریخ‌سازی همچون انقلاب مشروطه را نادیده گرفت.

 

همانگونه که نمی‌توان اقدامات امیرکبیر را در اصلاح رویه‌ها و ساختارهای حاکمیتی در نظر نیاورد و یا نسبت به تلاش‌های علامه شهید مطهری و دکتر علی شریعتی در زمینه اصلاح اندیشه‌ها غفلت داشت. در واقع، اصلاحات یک بسته است که در طول زمان و در قالب پروسه‌ای زمان‌بر به ثمر می‌نشیند و در این مسیر و به اقتضای شرایط، یقیناً نیازمند به استفاده از ابزار و الزامات خاص خود است.

 

با توجه به مصادیقی که از اصلاح‌طلبی در ایران معاصر به کار گرفتید، آیا قائل به اصلاحات دستوری هستید یا اینکه اصلاحات را روندی از پایین به بالا می‌دانید؟

اصلاحات روندی سیستمی است. یعنی نمی‌توان آن را صرفا از پایین به بالا یا برعکس دانست. ممکن است جریان سیاسی حاکم، مجموعه کنش‌هایی داشته باشد که جامعه را در مسیر اصلاح‌گری بیش از پیش ترغیب کند. همچنین اصلاح‌گری می‌تواند از طریق فشار افکار عمومی و پذیرش سیاست‌مداران عملیاتی شود. اما آنچه بسیار کلیدی است، توجه به نقش احزاب و دسته‌های سیاسی در فرآیند اصلاحات است.

 

نقش فعالان سیاسی و احزاب در روند اصلاحات، تسهیل‌کنندگی و تعدیل‌گری مسیر است. در نبود احزاب و جریانات سیاسی که کارکردی واسطه‌ای مابین مردم و حاکمیت دارند، امکان بروز آشوب‌های ناگهانی و خروج پروسه از مسیر عقلانیت بسیار پررنگ می‌شود و این امری‌ست بسیار اساسی که کمتر مورد توجه کنش‌گران عرصه سیاست در ایران قرار گرفته است. تجارب بشر نیز نشان می‌دهد بهترین شیوه اصلاح و افزایش کارآمدی یک سیستم اصلاحات تدریجی است، به گونه‌ای که سیستم از پایداری و ثبات خارج نشود.

 

وضعیت کنونی جریان اصلاحات را چگونه می‌دانید؟

در شرایط فعلی جریان اصلاحات وضعیت مطلوبی دارد؛ در انتخابات هفتم اسفند ۹۴، باوجود تمامی محدودیت‌ها، بخش مهمی از کرسی‌های مجلس شورای اسلامی را به دست آورد. در انتخابات ۹۶ نیز دولتی برآمده از شعارهای اصلاح‌طلبانه و تحول‌خواهانه توانست اکثریت آرای مردمی را اخذ کند و در بسیاری از شهرها و به‌خصوص کلان‌شهرها، اصلاح‌طلبان توانستند اکثریت را به دست آورند. بنابراین مجموعه شواهد و قرائن نشانگر وضعیت مطلوب اصلاح‌طلبان است. اما نگرانی من از شرایط کنونی نیست، بلکه نسبت به آینده نگرانی‌های اساسی دارم.

 

این نگرانی ناشی از چیست؟

نگرانی من بابت از دست دادن سرمایه‌های عظیم مردمی است؛ مردمی که در سال‌های اخیر با تمام توان پای جریان اصلاح‌طلبی ایستادند، اکنون انتظار دارند که توجه بیشتری به خواسته‌ها و مطالباتشان شود. من بارها در مجلس خطاب به دوستان فراکسیون امید هم اهمیت بلندنظری و دوراندیشی را یادآور شده‌ام. نباید گمان کنیم که مردم تا ابد پای یک جریان خواهند ایستاد. جامعه در صورتی که به این نتیجه برسد که جریانات سیاسی نمی‌توانند خواسته‌اش را محقق کنند، از جریانات عبور خواهد کرد.

 

انتقاد شما شامل فراکسیون امید مجلس می‌شود، یا خطاب به دولت‌مردان است؟

من این را انتقاد نمی‌دانم. بلکه یک هشدار بسیار اساسی است. فراکسیون امید بنا به دلایل متعدد در برخی موارد حساس و سرنوشت‌ساز نتوانسته انسجام کافی داشته باشد. هرچند بسیاری از اعضای فراکسیون تلاش خود را برای پیگیری مطالبات مردمی دریغ نکرده‌اند، اما واکنش‌های مردمی نشان می‌دهد که از عملکرد مجموعه فراکسیون رضایت کاملی ندارند.

 

از سوی دیگر اصلاح‌طلبان مجلس نتوانسته‌اند سازوکار مناسبی را برای ارائه گزارش عملکرد به افکار عمومی در نظر بگیرند تا نمایندگان حاصل تلاش‌ها و پیگیری‌های خود را که در بسیاری از موارد منجر به رفع گره‌های مهمی نیز شده است، به گوش مردم برسانند. البته این انتقاد صرفاً معطوف به مجلس نیست، بلکه بخشی از نگرانی‌های من نسبت به سال‌های آتی جریان اصلاحات، در ارتباط با شیوه کنونی عملکرد دولت دوازدهم است.

 

دولتی که تاکنون قدر حامیان اصلی خود را آنگونه که باید، ندانسته است. زنان، جوانان و اقلیت‌های قومی و مذهبی با تمام وجود در حمایت از رئیس دولت دوازدهم نقش داشتند. اما اکنون در ارتباطات رودررو با مردم احساس می‌کنم که بخش قابل‌توجهی از این افراد دچار سرخوردگی شده‌اند. اصلاح‌طلبان مجلس، دولت و شوراها نباید ارتباط خود را با بدنه جامعه قطع کنند.

 

با توجه به مواردی که به آن‌ها اشاره داشتید، شرایط انتخابات سال ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ را چگونه تحلیل می‌کنید؟

برای تحلیل انتخاباتی که بیش از دو سال دیگر در کشور برگزار می‌شود، هنوز زود است. اما به‌طور کلی معتقدم اگر اصلاح‌طلبان بر مواضعی که پیش از انتخابات داشته‌اند و برای مردم هم بسیار مهم است، پایداری کنند و در صورتی که در برخی موارد نتوانستند پیگیری‌هایشان را به سرانجام برسانند، دلیل و منطق خود را با صراحت به مردم منتقل کنند، می‌توانند اعتماد دوباره مردم را جلب کنند. در هر صورت بسیار مایلم که دولت و نمایندگانی که با آرم فراکسیون امید وارد مجلس شدند، مسئولیت‌پذیری بیشتری نسبت به دغدغه‌های موکلانشان داشته باشند.

 

امین مومیوند

 

 

hamdelidaily.ir
  • 14
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش