سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۱:۰۶ - ۰۷ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۱۶۷۷
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

چالش اصول‌گرایان برای رسیدن به بهارستان

اصول‌گرایان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

کمتر از شش ماه تا برگزاری انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی در دوم اسفندماه باقی‌ مانده است. اما تاکنون موتور سیاسیون گرم نشده و نه تنها خبری از سازوکار واحد و منسجم دو جبهه اصول‌گرایی و اصلاح‌طلبی برای حضور در این انتخابات منتشر نشده، بلکه اظهارنظرهای فردی چهره‌های هر دو جریان، خبر از اختلاف‌‌نظر درونی می‌دهد.

اما حسین کنعانی‌مقدم، دبیرکل حزب سبز در گفت‌وگو با همدلی درباره اختلافات اصول‌گرایان می‌گوید:‌ «کسانی در طیف اصول‌گرایی هستند که اختلاف سلیقه دارند و آن هم طبیعی است. با توجه به وسعت طیف اصول‌گرایی چیزی که مشخص است این است که آنها به سمت یک لیست مشترک و واحد و انسجام در تصمیمات خواهند رفت.»

حدود چهار سال قبل در چنین روزهایی، اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان زیر پرچم شورای عالی سیاستگذاری در حال صف‌کشی برای انتخابات بودند و اصول‌گرایان در گیرودار تشکیل ائتلاف بزرگی بودند تا کرسی‌های خود در مجلس را حفظ کنند. حالا نوبت به انتخابات یازدهم رسیده است. البته برخی چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلب و اصول‌گرا اظهارنظرهایی درباره انتخابات پیش رو کرده‌اند، اما کمتر کسی رسماً از فعالیت‌های انتخاباتی خود خبر داده است.

در این میان صحبت‌های روز گذشته محمدرضا باهنر، دبیر کل جامعه اسلامی مهندسین از اختلافات اصول‌گرایان پرده برداشت. باهنر درباره واقعی بودن اختلافات میان اصول‌گرایان، چنددستگی مهندسی شده میان آنها و این گفته غلامرضا مصباحی‌مقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبنی بر اینکه «در انتخابات مجلس نهم اصول‌گرایان به دلیل آنکه رقیبی نداشتند برای بالا بردن شور انتخاباتی حرکت‌های جداگانه‌ای را آغاز کردند»، گفت:«انتخابات چیزی جز رقابت نیست، قاعدتا اگر در هر انتخابات، رقابتی وجود نداشته باشد، شور و نشاط سیاسی هم وجود نخواهد داشت.» او با بیان اینکه اختلافات میان اصول‌گرایان مهندسی شده نیست، ادامه داد: «این موضوع را از مصباحی مقدم باید بپرسید اما اگر این ادعا درست باشد فقط در یک مجلس (نهم) وجود داشته است، مجلس هشتم یا دهم چی؟ اگر اختلافات مهندسی شده بود که می‌توانستیم با یک «سوت» همه اصول‌گرایان را دور هم جمع کنیم و وحدتی را به وجود بیاوریم.»

بعد از تشکیل جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی (جمنا) در نیمه دوم سال ۹۵ از سوی اصول‌گرایان، برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶، اصول‌گرایان انتظار داشتند این جبهه به شکل فعال و فراگیر، این طیف سیاسی را در انتخابات آتی نیز رهبری کند تا ناکامی اصول‌گرایان در انتخابات مجلس دهم جبران و اختلافات اصول‌گرایان رفع شود. حالا دو سال و چند ماه از انتخاباتی که جمنا در آن میدان‌داری می‌کرد، می‌گذرد و به نظر می‌رسد این ایده نیز عقیم شده است.

سال گذشته برخی چهره‌های اصول‌گرا از تشکیل شورای وحدت به‌عنوان محفلی برای گفت‌وگوی اصول‌گرایان و از حضور چهره‌هایی چون حجت‌الاسلام ابراهیم رئیسی، غلامعلی حدادعادل، علیرضا زاکانی، سیدمحمدرضا میرتاج‎الدینی، محسن رضایی و سعید جلیلی در جلسات آن خبر دادند.

اتفاقی که خود، گواهی است بر پایان فعالیت جمنا به‌عنوان سازوکار انتخاباتی اصول‌گرایان. البته اظهارنظر دیگر چهره‌های اصول‌گرا همچون حمیدرضا ترقی، رئیس شورای مرکزی حزب موتلفه مبنی بر اینکه «جمنا دیگر محور کار اصول‌گرایان نیست» و تاکید محمد ناظمی اردکانی مبنی بر اینکه «جامعه روحانیت نقش محوری در ائتلاف‌های حداکثری اصول‌گرایان دارد و جمنا به‌عنوان زیرمجموعه شورای وحدت در انتخابات ۹۸ فعالیت خواهد کرد» مهر تاییدی بر این فرضیه بود.

حتی در میان نمایندگان اصول‌گرای مجلس نیز انسجام چندانی برای حضور در انتخابات پیش رو، دیده نمی‌شود. حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده شاهین‌شهر و عضو فراکسیون ولایی مجلس اخیر گفته است: «شخصاً الزامی برای حضور لیستی در انتخابات ندارم، اینکه ما وظیفه ببینیم و تشخیص دهیم باید درصحنه حضور پیدا کنیم، عملکرد ما موثر خواهد بود؛ لذا مردم باید عملکرد ما را ببینند و بر اساس آن به ما رای دهند.» به‌این‌ترتیب، به نظر می‌رسد در اردوگاه اصول‌گرایی خبرهای خوشی برای طرفدارانشان وجود ندارد.

حسین کنعانی‌مقدم در گفت‌وگو با «همدلی»:

اصول‌گرایان رهبری سازمانی ندارند

حسین کنعانی‌مقدم، دبیرکل حزب سبز در گفت‌وگو با همدلی به تشریح اختلافات اصول‌گرایان و فعالیت‌های انتخاباتی جریان اصول‌گرایی پرداخت. کنعانی‌مقدم معتقد است هدف اصلی شورای‌ وحدت‌ اصول‌گرایان این است تا مقدمات هم‌نشینی سلیقه‌های مختلف را فراهم کند. البته اراده اصلی این است که بتوانیم اتحادی سیاسی را محقق کنیم چراکه معتقدیم ائتلاف‌های انتخاباتی ناپایدارند و در واقع فاقد دستاورد مهم و موثری هستند. همچنین لازم می‌دانم اشاره کنم که فعالیت‌های شورای‌ وحدت بر مبنا و پایه سازمانی است و به‌ همین دلیل فرماندهی فرد یا افراد منتفی است.

‌ روز گذشته آقای محمدرضا باهنر از اختلافات اصول‌گرایان صحبت کرد. هر چند این موضوع تازه‌ای به نظر نمی‌رسد اما تحلیل شما از انتخابات پیش رو چگونه است؟ آیا اصول‌گراها می‌توانند حداقل در تهران ۳۰ کرسی به دست بیاورند؟»

البته من نمی‌دانم آقای باهنر منظورشان از اختلافات چیست. چون کسانی در طیف اصول‌گرایی هستند، اختلاف سلیقه دارند و آن هم طبیعی است. با توجه به وسعت طیف اصول‌گرایی چیزی که مشخص است این است که آنها به سمت یک لیست مشترک و واحد و انسجام در تصمیمات خواهد رفت. ما مخالف رقابت درون تشکیلاتی و درون جریانی هستیم، اما موافق رقابت‌های سالم و سازنده هم هستیم. انتخابات آینده پنج تا رکن دارد. یکی اینکه مشارکت حداکثری در آن وجود داشته باشد. قانون‌مند باشد. پاک باشد.

از نظر امینت فضا، غبارآلود و سیاسی نشود و نکته بعد هم اینکه به جای برنامه‌محور بودن، شخص‌محور باشد. آنچه که مسلم است این است که همه به این موارد اعتقاد داریم و در این موضوع اختلافی نداریم. ما می‌گفتیم که باید اصل «مقبول» را مورد توجه قرار بدهیم. ممکن است گزینه‌ای اصلح باشد اما رای مردم را نداشته باشد. بنابراین نمی‌تواند در انتخابات ظهور و بروز داشته باشد و رای مردم را کسب کند. فکر می‌کنم اختلافات به دلیل این مبانی کلیدی باشد.

گفته می‌شود مشکل اصلی اصول‌گرایان اختلاف و نرسیدن به ائتلاف است. به نظر شما علت اصلی این اختلاف در چیست؟

اصول‌گرایان درحال حاضر ائتلاف کرده‌اند و ائتلاف وحدت اصول‌گرایان شکل گرفته است و آقای حداد عادل مسئول آن است. اکثر گروه‌ها و احزاب و تشکل‌های مختلف سیاسی اظهار تمایل کرده‌اند که در این ائتلاف مشارکت کنند، منتها در حال حاضر بحث اصلی ساختار، مدیریت و گفتمان آن است.

یعنی رهبری و مدیریتش بر عهده آقای حداد عادل است؟

رهبری نه به آن صورت که مد نظر است. ما رهبری سازمانی نداریم، اما معتقد هستیم که مجموعه جریان‌های اصول‌گرایی را باید به همدیگر متصل کنیم و کار مشترک انجام دهیم. در واقع آقایان حداد و باهنر می‌توانند امور مربوط به هماهنگی و لابی‌گری‌های لازم را انجام دهند.

مسائل اصلی اصول‌گراها را برای رسیدن به لیست واحد چه مواردی می‌دانید؟

به نظر می‌رسد ما در شهرهای بزرگ اگر بتوانیم لیست مشترک بدهیم می‌توانیم موفق‌تر عمل کنیم. حالا درشهرستان‌های کوچک این لیست می‌تواند متفاوت باشد، اما در نهایت گفتمان مشترک ما اصول‌گراها از همه چیز مهم‌تر است نسبت به اینکه منتخب ما رای بیاورد یا نیاورد.

با توجه به اتفاقات پیش آمده در مجلس، به نظر شما اصول‌گراها می‌توانند با لاریجانی و نیروهایش به تفاهم برسند؟ اگر آری، چگونه؟

باید اول از آقای لاریجانی این سوال را بپرسیم که آیا می‌خواهند در جبهه اصول‌گرایی وارد انتخابات شود یا نه می‌خواهد به صورت مستقل وارد شود. آن وقت می‌شود تصمیم درستی گرفت. باید صبر کنیم و ببینیم که لیست‌ها چطور درمی‌آید. ممکن است در لیست به تفاهم نرسند، اما در شیوه و عملکرد به تفاهم برسند. اگر اصول‌گرایان بتوانند در درون جریان اصول‌گرایی انسجام و همنشینی همه سلیقه‌ها را به هدفی محقق تبدیل کنند و در گام بعد برنامه‌های کارشناسی‌شده‌ای را برای کاهش مشکلات و از میان برداشتن مانع‌ها ترتیب دهند، در انتخابات هشتم اسفند حتماً مورد اقبال آحاد مردم قرار خواهند گرفت و در نتیجه فرصت تاثیرگذاری در امور کشور را به‌ دست خواهند آورد. این ذهنیت را که اصول‌گرایان در مشارکت حداقلی شانس توفیق دارند اصلاً و ابداً قبول نداریم و بنا بر توصیه مقام‌ معظم‌ رهبری در هر حالتی و تحت‌ هر شرایطی خواستار مشارکت حداکثری هستیم.

  • 14
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش