یکشنبه ۰۹ مهر ۱۴۰۲
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۲۰۰۵۲

تئوکراسی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

تئوکراسی,Theocracy,معنی تئوکراسیتئوکراسی، اقتدار دینی را چیره بر اقتدار سیاسی می‌داند
تئوکراسی به معنای حکومت الهی یا حکومت مذهبی است که در آن قدرت مطلق سیاسی در دست مرجع عالی روحانی (پاپ یا خلیفه) است. در این مطلب از سرپوش درباره تئوکراسی  و تاریخچه آن توضیح داده شده است.

تئوکراسی

تئوکراسی در قالب حکومت یک فرد یا گروهی از افراد محقق میشود. تئوکراسی (Theocracy) در لفظ یعنی "فرمانروایی خداوند". این واژه دلالت دارد بر حکومت دینی. در حکومت دینی، حاکمیت از آن دین است و این حاکمیت از طریق نمایندگان دین اعمال می‌شود.

تاریخچه تئوکراسی

واژه تئوکراسی برگرفته از یک واژه یونانی θεοκρατία است که معنای آن« حکومت خداوند» می باشد. یوسف فلاوی (تیتوس فلاویوس )برای نخستین بار ، تئوکراسی را به منظور تعيين ویژگی های حکومت یهودیان در قرن اول میلادی مطرح کرد. استدلال جوزفیوس، چنین بود که حکومت یهودیان به این دلیل ، منحصر به فرد است که در هیچ کدام از سه نوع دولت شناخته شده یونانی ها، یعنی پادشاهی، آریستوکراسی و آنارشیسم( به مثابه پارادوکس هر نوع حکومتی) جا نمی گیرد. بنابراین تئوکراسی برطبق تفسیر یوسف فلاوی (تیتوس فلاویوس)، چهارمین شکل حکومتی میباشد که خدا و قوانینش در آن قدرت مطلق هستند. تا قبل از عصر روشنگری، تعریف یوسف فلاوی قابل قبول بود اما بعد از آن چنین اصطلاحی مفاهیم جامع تری را کسب کرد و به صورت غیرقابل انکاری منفی شد، بخصوص زمانی که توسط هگل، تفسیر شد.

ویژگی های تئوکراسی

در نظر داشته باشید که یک یا چند خدا در یک تئوکراسی واقعی، برترین مقامات حاکم محسوب میشوند و به افرادی راهنمایی الهام بخش الهی میدهند که مدیریت امور روزمره حکومت را بر عهده دارند. فرضا رئیس دولت با خدا یا خدایان مذهب یا اعتقاد معنوی به نوعی در ارتباط است. اغلب تعریف تئوکراسی در تقابل با کلیسا میباشد که در آن هدایت حکومت بر عهده ی رهبران مذهبی است ولی ادعایشان این نیست که بعنوان ابزار زمینی یک خدا عمل می کنند. حکومت پاپ، بین تئوکراسی و حاکمیت کلیسا در سرزمین های تحت حکومتش، یک حد وسط قرار می گیرد، به این دلیل که ادعای پاپ، این نیست که بعنوان یک پیامبر، وحی مستقیم از خدا برای ترجمه به قانون مدنی را دریافت می کند.

Theocracy,تئوکراسی یعنی چه,معنی تئوکراسیدر یک تئوکراسی واقعی، یک یا چند خدا به عنوان برترین مقامات حاکم شناخته می‌شوند

حاکم در حکومت های دینی، بطور هم زمان به عنوان رییس حکومت و دین محسوب میشود. هیچ جدایی دین و دولت وجود ندارد و عمل علنی فقط به مذهب غالب مجاز است. مقام حاکمان در حکومت های دینی به لطف الهی می باشد و آن ها بر اساس دین حاکم، حکومتشان را انجام می دهند. کتب و متون مقدس دینی بر کلیه عملیات و تصمیمات دولتی بعنوان منبع الهام الهی، حاکم است. تمام قدرت در یک حکومت دینی، متمرکز بر یک نهاد واحد میباشد که بدون تفکیک قوا است. تصمیمات حاکمیت در تئوکراسی براساس این ویژگی، قابل تردید نیست.

فرآیندهای دموکراسی در یک تئوکراسی واقعی، جایی ندارد. برای پایبندی مردم به خواست حاکم و خداوند، کسانی که مخالف قوانین و دستورات دین هستند را سرکوب و تحت تعقیب قرار می دهند. برخی از موضوعات بر اساس نص شرعی تعریف شده است که از آن ها می توان به ازدواج، حقوق باروری، حقوق شهروندی و مجازات مجرمان اشاره کرد. معمولاً ساکنان کشور در حکومت تئوکراسی، از آزادی مذهبی برخوردار نیستند و نمیتوانند در مورد تصمیمات دولتی رأی دهند.

حکومت های سکولار یا غیرمذهبی از جایگاهی در یک حکومت دینی برخوردارند و موظف به واگذاری برخی از جنبه های قانون مدنی به جوامع مذهبی هستند. به عنوان مثال ، ازدواج در اسرائیل، صرفا توسط مقامات جامعه مذهبی انجام می گیرد که زوجین به آن تعلق دارند و هیچ یک از ازدواج های بین ادیان یا همجنس گرایی در داخل کشور بطور قانونی به رسمیت شناخته نمی شود.

حکومت های دین سالار در تاریخ

* مصر باستان:

فراعانه از مرتبه الهی در مصر باستان برخوردار بودند و برخی از اشراف برای خدمت به فرعون، همانند کاهنان عمل می کردند که به آن ها« مستخدم خداوند» می گفتند. کاهنان معابد، آیین مذهبی مهم را به نیابت از فرعون انجام می دادند؛ به این دلیل که او تنها کسی بود که با خدایان بطور مستقیم، ارتباط برقرار میکرد.

* ژاپن:

از نظر تاریخی، امپراتور بعنوان نوادگان الهه خورشید شینتو آماتراسو مورد احترام قرار می گرفت. امپراتور از طریق این تبار، یک خدای زنده بود که رهبری عالی مردم ژاپن را بر عهده داشت. این وضعیت پس از پایان جنگ جهانی دوم، صرفا با اشغال ژاپن دچار تحولاتی شد؛ یعنی زمانی که امپراتور هیروهیتو، ناچارا گفت که ژاپن برای سازمان دهی مجدد به یک کشور دموکراتیک، خدای زنده ای ندارد.

ویژگی های تئوکراسی,حکومت های دین سالار در تاریخ,تئوکراسیدر یک تئوکراسی واقعی جایی برای فرآیندهای دموکراسی وجود ندارد

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
مهران احمدی بیوگرافی مهران احمدی؛ بازیگر حرفه سینما تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۹ اسفند ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، کارگردان، مدیر تولید، برنامه ریز

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی بازیگری از دانشگاه هنر و معماری تهران

ادامه
سراج قمری زندگینامه سراج قمری، شاعر هجو گوی سده شش و هفت

شهرت: سراج قمری، قمری آملی

دوران زندگی: سده ششم و هفتم قمری

محل تولد: خوارزم یا گلستان

حرفه: شاعر پارسی گو

آثار: دیوان اشعار سراج قمری

وفات: ۶۲۵ قمری

ادامه
زندگینامه کیان ایرانی زندگینامه دلیر ایرانی؛ کیان و نقش او در قیام مختار

از فعالیت ها و سوابق کیان ایرانی قبل از قیام مختار اطلاعاتی در دسترس نیست البته بعد از اضافه شدن به لشکر مختار از جمله افراد تاثیرگذار و بسیار مهم وقایع قیام شناخته شد. 

در سال ۶۶ قمری مختار با هدف گرفتن انقام از عاملان واقعه کربلا و شکست قاتلان امام حسین در کوفه، کیان ایرانی را به عنوان حرس به عبارتی رئیس نگهبانان خود انتخاب کرد. 

اعتماد و اطمینان مختار به کیان به قدری بود که ریاست انتظامات کوفه و فرماندهی شرطه های کوفه به وی سپرده شد. اموال بسیاری از افراد حین برخورد با جنایتکاران کربلا با فرمان مختار مصادره شد. کیان این موال را بین ایرانیان مسلمانی که عملیات را به عهده داشتند، تقسیم کرد. این موضوع از جمله خدمات بسیار مهمی بود که کیان نسبت به حکومت مختار انجام داد.

کیان ایرانی در جریان دستگیری و هلاکت جنایتکاران کربلا، همچنین اشراف جائن کوفه نقش اصلی را برعهده داشت به طوریکه جنایتکاران اصلی کربلا بعد از شنیدن نام ایشان به وحشت می افتادند. 

ادامه
رسول خطیبی بیوگرافی رسول خطیبی + تصاویر

تاریخ تولد: ۳۱ شهریور ۱۳۵۷

نام مستعار: رسول پاشا

محل تولد: تبریز، ایران

حرفه: فوتبالیست سابق، مربی فوتبال

باشگاه کنونی: سرمربی باشگاه پیکان

آغاز فعالیت: ۱۳۷۱ تاکنون

ادامه
گیتی قاسمی بیوگرافی گیتی قاسمی بازیگر خوش سابقه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۶ آذر ۱۳۵۵

محل تولد: ملایر، همدان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، کارگردان تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی کارگردانی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران

ادامه
امیرحسین صدیق امیرحسین صدیق بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۸ آبان ۱۳۵۱

محل تولد: نیشابور

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

شروع فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم بازیگری از مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما

ادامه
باران خوش اندام باران خوش اندام و ماجرای جدایی تا ازدواج مجدد

نام کنونی: نها خوش اندام

تاریخ تولد: ۳۰ شهریور ۱۳۵۲

محل تولد: تهران

اصالت: کورد کورمانج خراسان

حرفه: شاعر، نویسنده، تصنیف سرا

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تا کنون

ادامه
ویلهلم رونتگن بیوگرافی ویلهلم رونتگن دانشمند تاثیرگذار صنعت پزشکی

تاریخ تولد: ۲۷ مارس ۱۸۴۵

محل تولد: رمشاید، پادشاهی پروس، کنفدراسیون آلمان

ملیت: آلمانی

حرفه: دانشمند

محل تحصیل: مؤسسه فناوری فدرال زوریخدانشگاه زوریخ

درگذشت: ۱۰ فوریه ۱۹۲۳

ادامه
ساناز سعیدی بیوگرافی ساناز سعیدی بازیگر سینما و تلویزیون و تئاتر

تاریخ تولد: ۲۴ فروردین ۱۳۶۸

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر سینما تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۵ تاکنون

تحصیلات: لیسانس معماری 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش