شنبه ۰۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۰:۴۹ - ۰۷ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۰۶۵۶
طبیعت و محیط زیست

با نگاه کردن به آسمان؛

کشف روش جدید برای پیش بینی وقوع زلزله تا ۴۸ ساعت قبل از وقوع!

زلزله,پیش بینی زلزله
محققان ادعا می کنند که روش آنها میتواند یک زلزله بزرگ را تا ۴۸ ساعت قبل از وقوع با پیش بینی کند.

محققان ادعا کرده‌اند که با نگاه کردن به آسمان می توانند زلزله‌ها را از ۲ روز قبل از وقوع با دقت ۸۰ درصدی تشخیص دهند.

به گزارش صدا و سیما به نقل از آی ای، محققان دانشگاه آریل (Ariel) با استفاده از «الگوریتم ماشین بُردار پشتیبان» (SVM)، مقدار کلی الکترون موجود در یونوسفر را که بالاترین لایه جو زمین است به داده های GPS برای پیش بینی زمین لرزه ترسیم کرده اند.

ماشین بردار پشتیبان یکی از روش های یادگیری بانظارت است که از آن برای طبقه بندی و رگرسیون استفاده می کنند. این روش از جمله روش های نسبتاً جدیدی است که در سال های اخیر کارایی خوبی نسبت به روش های قدیمی تر برای طبقه بندی از خود نشان داده است. مبنای کاری دسته بندی کننده SVM، دسته بندی خطی داده هاست و در تقسیم خطی داده ها سعی می کنیم خطی را انتخاب کنیم که حاشیه اطمینان بیشتری داشته باشد.

محققان در یک مقاله تحقیقاتی منتشر شده در مجله Remote Sensing بیان کرده اند که وقتی انواع سنگ های روی سطح زمین تحت فشار قرار می گیرند، تقریبا همه آنها حفره های مثبتی را فعال می کنند که می توانند جریان های الکتریکی را حمل و تولید کنند. با تجمع این حامل های بار در سطح زمین، یون های باردار نیز در نزدیکی سنگ های تحت فشار جمع میشوند و این جریان را به بیرون هدایت می کنند که در یک دوره زمانی به یونوسفر منتقل می شود و این همان جایی است که می توان آن را شناسایی کرد.

بر اساس این مقاله، محققان ادعا می کنند که روش آنها میتواند یک زلزله بزرگ را تا ۴۸ ساعت قبل از وقوع با دقت ۸۰ درصدی تشخیص دهد و پیش بینی کند.

علاوه بر این، محققان ادعا کرده اند که همچنین میتوانند رخ ندادن زلزله را با دقت ۸۷.۵ درصد پیش بینی کنند.

سطح زمین در سیاره ما از گوشته و پوسته ساخته شده است. با این حال، این لایه ها یکنواخت نیستند، بلکه از چندین قطعه مجزا تشکیل شده اند که به آرامی در کنار هم حرکت می کنند و هر از گاهی به یکدیگر برخورد می کنند و هنگامی که این قطعات که صفحات تکتونیکی یا زمین ساخت صفحه ای نامیده میشوند، در کنار هم می لغزند یا به دیگری برخورد می کنند، ممکن است زلزله رخ دهد.

زمین ساخت صفحه ای یا تکتونیک صفحه ای (Plate tectonics) به بررسی و مطالعه حرکات وسیع مقیاس در سنگ کره یا لیتوسفر کره زمین می پردازد. این نظریه بر اساس نظریه رانش قاره ای در نخستین دهه های قرن بیستم مطرح شد و پس از اثبات مفهوم گسترش بستر دریا در سال های ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰ میلادی، بسياري از زمین شناسان آن را پذیرفتند.

بر اساس این نظریه، سنگ کره (پوسته کره زمین) از صفحاتی تشکیل می شود که در کل شامل ۷ یا ۸ صفحه اصلی است که در مواردی خود از تعدادی صفحات کوچک تشکیل می شوند. صفحات شکل دهنده پوسته زمین به طور کل از دو نوع سنگ کره های اقیانوسی و سنگ کره های قاره ایِ ضخیم تر تشکیل می شوند که هر نوع پوسته های خاص خود را دارند. این صفحات به صورت مداوم در حال حرکت هستند و بر اثر برخورد این صفحات پدیده هایی همچون زلزله، گسل، شکستگی ها، تشکیل کوه ها، تشکیل درازگودال ها و چین خوردگی و دیگر پدیده ها حاصل می شوند. میزان حرکت این صفحات از کمترین حد یعنی صفر میلی متر در سال تا بيش ترین حد به میزان ۱۰۰ میلی متر در سال، بسته به نوع، جایگاه و شرایط آنها تخمین زده می شود.

صفحات پوسته زمین به این دلیل قابلیت حرکتی دارند که سنگ کره های پوشاننده سطح زمین دارای جرمِ حجمی و نیروی بیشتری در مقایسه با لایه های زیرینِ خود به نام سست کره هستند.

مفهوم زمین ساخت همچنین برای گفت و گو درباره حرکت آهسته صفحه ها بکار میرود که به آن بیشتر زمین ساخت صفحه ای یا رانش قاره ای گفته می شود. زمین ساخت همچنین به مباحث زلزله، صفحات قاره ای و پدیده هایی از این دست می پردازد.

بسته به شدت زلزله، تأثیر آن بر زندگی انسان می تواند فاجعه آمیز باشد. در حالیکه زلزله های خفیف فقط میتوانند چند موج شوک را به سطح زمین وارد کنند، زلزله های قوی تر میتوانند ساختمان ها را در چند ثانیه به تلی از آوار تبدیل و زندگی های بسیاری را تهدید کنند. به عنوان مثال ، زمین لرزه ۵.۹ ریشتری که ماه گذشته در شرق افغانستان رخ داد، بیش از هزار کشته و تعداد زیادی زخمی برجای گذاشت؛ بنابراین دانستن زمان وقوع زمین لرزه واقعا مفید خواهد بود.

اگرچه فناوری ثبت شدت زمین لرزه و همچنین تعیین محل دقیق سایش صفحات تکتونیکی به یکدیگر که موجب زلزله می شود، دردسترس است، ولی زمین شناسان هنوز قادر به پیش بینی وقوع آن نیستند.

به گفته وب سایت سازمان زمین شناسی آمريکا (USGS)، زمین شناسان از روش های مختلفی برای پیش بینی زمین لرزه ها استفاده می کنند و همچنین میتوانند با دقت بگویند که آیا یک زمین ساخت صفحه ای در آینده شاهد زلزله خواهد بود یا خیر. با این حال، آنها نمی توانند زمان یا تاریخ دقیقی را برای پیش بینی خود تعیین کنند.

اکنون ترفند محققان دانشگاه آریل این است که به جای نگاه کردن به حسگر های زمینی، به آسمان چشم دوخته اند تا پیش بینی های خود را انجام دهند.

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش