
به گزارش صبا، در ابتدای نشست دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی گفت: با توجه به هجمه سنگین فرهنگی دشمنان ایران ، انتظارات بالای رهبری در حوزه فرهنگ و خروجی فعالیت های شورای انقلاب فرهنگی میزان فعالیت ها بر اساس همه مولفه های کمک کننده، بازدارنده و یا چالش ها با وضع مطلوب فاصله دارد. اگر امکانات پشتیبانی بیشتر باشد نهادها تاثیرگذارتر هستند.
دکتر مخبردزفولی افزود:در حوزه های علمی و فرهنگی برنامه کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت گام های بلندی برداشته ایم. در زمینه های مختلف برنامه داریم و می توانیم چالش های فرهنگی را با برنامه ریزی به نتیجه مطلوب برسانیم. مشکل ما این است که فکر می کنیم با ذوق و سلیقه می توانیم جلوی دشمنان بایستیم، این اتفاق نمی افتد. جریان وقتی موفقیت آمیز است که ما برنامه داشته باشیم.
وی گفت:در عرصه های مختلف با کمک خبرنگاران و نخبگان بخش های مختلف، با برنامه در این عرصه ها وارد می شویم و موفق هم خواهیم بود. ما در زیر ساخت های پژوهشی گام های بزرگی برداشتیم. در برنامه های پیشرفته هم ،متولیان کار در حوزه فرهنگ اگر بیشتر به مهندسی فرهنگی روی آورند موفقیت های بیشتری کسب می کنیم. ما محدودیت اعتبار و بودجه داریم و بعضی از برنامه ها تکراری است که انرژی های ما را هدر می دهد. شورا اصلی ترین برنامه اش در زمینه های مختلف است، در مورد خانواده، زنان و اقشار دیگر اجتماعی. این حرف ها به معنی اتمام و اکمال نیست و هر کدام از این برنامه ها را به مطالبه اجتماعی بیشتر دعوت می کند.
او درباره گزارشات سند ۲۰۳۰ افزود: من گزارشی ندارم، اگر منظور بخش ،آموزشی است، لغو این سند در شورا اتفاق افتاده و چنین چیزی در صحنه اجرایی نیست. آموزش و پرورش و وزیر به جد دنبال تحول در این حوزه است و بزودی قرار است نقشه راه سند تحول را به شورا ارائه دهد. برنامه توسعه پایدار ۲۰۳۰ باید مورد کنکاش قرار گیرد.
دزفولی درباره نقطه عطف شورا خاطرنشان کرد: دانشگاهی که قبل از انقلاب تحویل گرفته شد منهدم بود و با پیروزی انقلاب ما دانشگاه وابسته را به مستقل تبدیل کردیم. ظرفیت علمی در صحنه های جهانی افتخار آفرین است.پیروزی و توانمندی علمی جز با برنامه امکان پذیر نیست و این برای نظام جمهوری اسلامی است.
دو درصد موفیقیت علمی جهانی ما برای همین انقلاب است. چندین قله فتح شده علمی و فناوری داریم که به خاطر دوراندیشی امام اتفاق افتاده است. در کنار موفقیت، ناکامی و غفلت هم وجود دارد، اما موثرترین دستیابی به قدرت علمی امنیت ساز برای کشور است. موفقیت آمیزترین موضوع دانشگاه مبحث علم و فناوری و پیشرفت است که در همه نقاط به قله های زیادی رسیده ایم.
او درباره ضمانت اجرایی شدن مصوبه های شورا توضیح داد: بسیاری از مصوبات اجرایی شده و بعضی هم با چالش روبرو بوده.ما قوانین مصوب داریم که اجرایی نشده است. به عنوان مثال قانون برنامه پنجم فقط ۲۸ درصد اجرایی شده است. همه جا این طور است. بخش تخصصی، عملیاتی شده و در بخش های دیگر هم این گرفتاری ها را داریم. مشکل اصلی ما در حوزه علم و دانشگاه کمتر وجود دارد و در حوزه های فرهنگی عمومی باید عملیاتی تر برخورد کنیم که بالای ۶۰ درصد اجرایی شده است.
وی درباره روند اجرایی شدن نظارت بر مصوبه های شورا افزود: سند مهندسی فرهنگی تصویب شده و ستاد راهبری مهندسی فرهنگی که باید با نظارت رییس جمهور صورت بگیرد، تشکیل نشده و ما پیگیر هستیم. خبرنگاران باید محترمانه بخواهند که انجام بگیرد. ابزار نظارتی مفصل نیست. باید بخش نظارت عمومی هم باشد و از باقی ذینفعان هم سئوال پرسیده شود. ما حق تخریب نداریم و همه می خواهیم کشور رو به جلو برود.
باید این روند تبدیل به فرهنگ عمومی نخبگان شود که دست اندکاران اجرا هستند و محترمانه بخواهیم که اجرایی شود. به صورت یک کل منسجم در ستاد راهبری مربوطه اگر پیگیری صورت گیرد موفق تر می شویم. وظیفه شورای انقلاب فرهنگی تدوین نگاه های راهبردی و استراتژیک است و یکی از ابزارهای ما رسانه ها هستند.
پس محققانه و عالمانه پیگیر باشید تا اجرایی شود. سند بخش جامعه علمی هم به اجرا نزدیک شده است.
دزفولی درباره نزدیک شدن نقشه جامعه علمی کشور به مرحله اجرایی شدن توضیح داد: نقشه جامعه علمی مثبت تر جلو رفته. ما در بخش های مختلف نقاط قوت و ضعف داریم ،مثلا نانو خیلی خوب جلو رفته است. سعی می کنیم در فناوری زیستی دنیا به جایگاه های بالاتری برسیم. در نانو، بیو و هوا فضا شاید خیلی روند رو به رشدی نداشته باشیم ،اما در مورد نقشه جامعه علمی حرکت رو به جلو داریم، اما راضی کننده نیست و کند است. بعضی از ستادها خیلی فعال هستند و برخی دیگر نه.
وی درباره دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: ۵۱ ماه با سرپرست اداره شده و در یکی دو هفته آینده درباره سرپرستی تصمیم گیری و نتیجه را اعلام می کنیم.
او راجع به تاسیس دانشگاه استاد فرشچیان اشاره کرد: خیلی تلاش کردیم. فرشچیان یک فرد منحصر به فرد و از مفاخر است. پیشنهاد را در صحن شورا بردیم و تصویب شده در حال حاضر خیلی امیدوار هستم. رسانه ها در مورد مطالبه این اتفاق تلاش بیشتری کنند . قدر ایشان را بدانیم. فرشچیان به من گفت تا هستم دوست دارم تعدادی شاگرد در زمینه نگارگری و مینیاتور تربیت کنم. دوستان در میراث فرهنگی تلاش بایدی انجام ندادند و من قول می دهم در دهه فجر دانشگاه فرشچیان افتتاح شود.
وی درباره ساماندهی سهمیه های کنکور توضیح داد: کمیته ساماندهی سهمیه های کنکور تشکیل شده و کارگروه مربوطه ،زیر مجموعه دارد که قوانین و آیین ها را تدوین می کنند. این موضوع به کنکور سال آینده نخواهد رسید و برای سال های بعد از ۹۷ آماده می شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره سیاستگذاری در امور زنان و بحث در حوزه فرهنگ ادامه داد: در مورد سیاست های زنان و خانواده رسانه ها باید مصوبات را نشر دهند. موضوع استحکام خانواده و حضور زنان در صحنه های اجتماعی و نقش آفرینی در پیشرفت کشور جزو مصوبات است. نقش اثر گذار مادران و همسران و دختران در قوام خانواده هم جزو مصوبات ماست. چرا ستاد ملی زن و خانواده تشکیل نمی شود؟ در حوزه های فرهنگی هم اگر ما ستاد راهبری فرهنگی را تشکیل دهیم، مشکلات قابل حل است.ما باید به یک رویه مشترک مقبول برسیم نه جریان های سلیقه ای.
دزفولی راجع به شیوه برگزاری کنکور خاطرنشان کرد: تغییر شیوه برگزاری کنکور از برنامه های ماست. کنکور الان یک معضل است. ما یک اتفاقی به نام کنکور درست کردیم که از مسیر آموزش پروش وارد آموزش عالی شویم ،اما روش مان مخرب استعداد و سرکوب شدن پیشرفت دانش آموزان است. یکی از اصلی ترین گرفتاری های ما برای سند تحول وجود کنکور است. باید شجاع مردی پیدا شود که شر کنکور را از سر آموزش و پرورش و اموزش عالی کم کند. اگر طرحی هم نداشته باشیم نمی شود کنکور را کنار گذاشت. ارزیابی دانش آموزش باید در طول روند تحصیل باشد، ولی این اتفاق ساز و کار می خواهد. الان که تب پزشکی زیاد است و نزدیک سی و هفت، هشت درصد دانش آموزان مان در رشته پزشکی تحصیل می کنند به همان میزان و ۳۴% هم طالب رشته های علمی کاربردی هستند. رسانه ها تاثیر گذارند و نباید برای رشته های لوکس تبلیغ زیادی صورت گیرد. خیلی ها گرایش به رشته های فنی حرفه ای دارند و در ریاضی هم ضعف داریم. نظام مهارتی را باید تقویت کنیم. راه حل نجات آموزش پرورش حذف کنکور است.
- 14
- 2