
نوروز با توجه به تعطیلی طولانی مدت آن همواره مورد توجه فیلمسازان و تهیه کنندگان قرار داشته و جدال و تلاش بی وقفه برای اکران فیلم ها در این ایام، هر سال جدی تر از سال گذشته جریان داشته است. این روند با عنایت سینماروها به فیلم های ایرانی و افزایش نسبی قیمت بلیت در دهه ۹۰، پررنگ تر هم شد تا جای که نوروز سال ۱۳۹۰ با فروش بالای فیلم ها به عنوان پررونق ترین مقطع در مقایسه با سال های پیش از خود شناخته شد. در این مطلب مروری کوتاه داریم بر فروش فیلم ها در ایام نوروز ظرف شش سال اخیر به بهانه فرارسیدن بهار ۹۶٫
نوروز ۹۰، رکوردشکن سه میلیاردی
ماجرای اکران نوروز ۹۰ به دلیل حضور رقبای سرشناس و شانس دار برای فروش بالا جزو بحث برانگیزترین دوره ها بود. گمانه زنی برای حضور فیلم تحسین شده «جدایی نادر از سیمین»، «اخراجی ها ۳»، «جرم»، «ورود آقایان ممنوع»، «جرم»، «پیتزا مخلوط»، «شیش و بش» در نوروز ۹۰ حسابی داغ بود. در نهایت از این فهرست اولیه تنها فیلم های مسعود ده نمکی و اصغر فرهادی با یکدیگر به رقابت پرداختند و سه فیلم «سه درجه تب» (حمیدرضا صلاحمند)، «یکی از ما دو نفر» (تهمینه میلانی) و «زنها شگفت انگیزند» (مهرداد فرید) هم به آن دو پیوستند. «اخراجیها۳» در نوروز آن سال با مجموع فروش ۲۰۰/۱ در تهران و ۳۰۰/۱ در شهرستان به فروش ۵۰۰/۲ میلیاردی رسید و در پایان دوره اکران خود هم ۵ میلیارد و نهصد میلیون فروخت. فیلم فرهادی هم در پایان عید گیشه ای یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومانی را به خود دید که چهارصد میلیون از آن سهم شهرستانها بود. این فیلم در نهایت با رقم سه میلیارد و صد میلیون تومان به اکران خود خاتمه داد.
در سوی دیگر فیلم «زنها شگفت انگیزند» در نوروز ۹۰ مبلغ ۷۰ میلیون فروخت که قابل قبول نبود و در نهایت نیز با ۱۲۵ میلیون تومان از گیشه خداحافظی کرد. وضع فیلم میلانی اما بهتر بود و فقط در تهران طی ایام عید ۱۷۰ میلیون فروخت که با احتساب فروش نوروزی شهرستانها به ۱۹۵ میلیون تومان افزایش یافت. این فیلم در آخر اکران خود با ۳۸۰ میلیون تومان از عرصه رقابت کنار رفت تا سومین فیلم پرفروش نوروز ۹۰ باشد.
به اذعان اغلب کارشناسان نوروز ۹۰ بالاترین فروش را در سینماها شاهد بودیم که فیلمها طی آن ایام سه میلیارد و پانزده میلیون تومان فروختند.
نوروز ۹۱، ثبات در فروش
در ایام نوروز ۹۱، پنج فیلم «قلاده های طلا»، «گشت ارشاد»، «خصوصی»، «انتهای خیابان هشتم»، «فیتیله و ماه پیشونی» به اکران رسیدند. بد نیست بدانید در فهرست اولیه نام فیلم هایی همچون «در انتظار معجزه» (رسول صدرعاملی)، «راه بهشت» (مهدی صباغ زاده)، «تلفن همراه رییس جمهور» (علی عطشانی)، «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» (روح ا… حجازی)، «سرزمین خواب»، (علی لطفی)، «داستان سامرا» (حسین سلطانی و وحید چالاک)، «تهران ۱۵۰۰»، «فیلادلفی» (اسماعیل رحیم زاده و سیدمجتبی اسدی پور)، «محرمانه تهران» (مهدی فیوضی)، «بیتابی بیتا» (مهرداد فرید)، «قبیله من» (غلامرضا آزادی)، «عطر ولایت» (مسعود صمدی) به چشم می خورد که هیچکدام در فهرست نهایی جایی نداشتند.
فیلم ها در نوروز ۹۱ به فروش حدود سه میلیارد و ۱۴۰ میلیونی دست یافت که افزایش اندکی نسبت به نوروز ۹۰ داشت. «قلاده های طلا» عید آن سال یک میلیارد و ۴۱۷ میلیون تومان فروخت و در نهایت نیز با ۵/۳ میلیارد تومان با گیشه وداع کرد. «گشت ارشاد» که از اتفاق، نوروز ۹۶ هم نسخه دوم آن روی پرده خواهد بود، در عید آن سال یک میلیارد فروخت. فروش کلی این فیلم در سال ۹۱ به یک میلیارد و ۵۳۳ میلیون تومان رسید که البته اگر دچار حاشیه نمی شد و اکرانش تداوم می یافت، به بیش از این هم می رسید، ولی در همین وضع هم پرفروش ترین فیلم اکران نوروز شد. فیلم پرحاشیه و جنجالی «خصوصی» حسین فرحبخش هم در نوروز ۹۱ به فروش ۲۸۵ میلیون تومانی دست یافت تا در رتبه سوم قرار گیرد. در همین حال دو فیلم «انتهای خیابان هشتم» با فروش ۲۷۸ میلیونی و «فیتیله و ماه پیشونی» با ۱۲۰ میلیون در رده های پایین تر قرار گرفتند. البته فیلم امینی در ادامه سال فروش بهتری داشت و در نهایت با یک میلیارد و ۱۶۰ میلیون تومان از گیشه رخت بربست. نوروز ۹۱ هم پس از نوروز ۹۰ که «اخراجیها ۳» صدرنشین بود، این نکته ثابت شد که مردم در ایام عید به کمدی ها روی خوش نشان می دهند.
نوروز ۹۲، فروش ۳۹۷/۳ میلیاردی
در نوروز ۹۲ پنج فیلم رنگ پرده را دیدند که یکی از آنها باز هم متعلق به مسعود ده نمکی بود. کارگردانی که فیلم هایش در گیشه خوش اقبال بوده اند. در نوروز سال ۹۲ «رسوایی» یک میلیارد و ۵۱۰ میلیون فروخت و در نهایت نیز به فروش سه میلیارد و ۳۱۰ میلیونی رسید. «حوض نقاشی» ساخته مازیار میری هم فروش ۸۵۵ میلیونی داشت و در کل با دو میلیارد پرونده اش بسته شد. «قاعده تصادف» که سال پیش از آن در جشنواره ۳۱ فیلم فجر حسابی درخشیده بود، در گیشه موفق نبود و مردم در نوروز فقط ۱۰۸ میلیون به پایش ریختند که البته همزمانی اکران آن با فیلمی مثل «رسوایی» در این فروش پایین بی تأثیر نبود. این فیلم در نهایت با ۲۵۰ میلیون فروش کلی به اکران خود پایان داد. «رژیم طلایی» کمدی ضعیفی از دفتر پویا فیلم ساخته رضا سبحانی هم با وجود حضور ستارگانی مثل مهدی هاشمی، مریلا زارعی و امین حیایی، نتوانست نظر مردم را به خود جلب کند و تنها ۲۲۴ میلیون فروش کرد. این فیلم با رقم کلی ۷۷۰ میلیون تومان از گیشه کناره گرفت.
اما بشنوید از تنها انیمیشن نوروز ۹۲ که ۷۰۰ میلیون در ایام عید فروخت. «تهران ۱۵۰۰» در نهایت با ۸۰۰/۱ میلیارد تومان از گیشه کنار رفت. در مجموع نوروز ۹۲ شاهد فروش ۳ میلیارد و ۳۹۷ میلیونی بودیم که افزایش اندکی در قیاس با سال پیش از آن داشت.
نوروز ۹۳؛ پیشتازی دوباره ده نمکی
در نوروز ۹۳ هم پنج فیلم به اکران عمومی رسیدند که باز هم مسعود ده نمکی با «معراجی ها» توانست بیشترین فروش را رقم بزند و ۸۵۰/۳ میلیارد تومان بفروشد و در نهایت هم با پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون به اکران خود پایان داد. «طبقه حساس» کمال تبریزی هر چند در نوروز با ۳۰۰/۲ میلیارد، کمتر از «معراجی ها» فروخت، اما در نهایت با فروش کلی شش میلیارد و ۳۰۰ میلیونی اش در رتبه بالاتری از آن جای گرفت.
«چ» ساخته ابراهیم حاتمی کیا در رقابت با دو کمدی نامبرده، چندان موفق نبود و علیرغم تمام ارزش های سینمایی اش، در نوروز ۹۳ تنها ۷۸۰ میلیون فروخت و در نهایت هم با دو میلیارد و ۲۴۰ میلیون از پرده کنار رفت. «خط ویژه» اما وضع بهتری داشت و یک میلیارد تومان فروش کرد که در نهایت تا پایان اکران آن به ۳۰۰/۲ میلیارد هم رسید. «با دیگران» ساخته ناصر ضمیری را باید ناموفق ترین فیلم آن سال دانست که تنها ۷ میلیون تومان فروخت و با رقمی که به زحمت به پنجاه میلیون می رسید، از گیشه کنار رفت.
نوروز ۹۳ با گیشه ای در حدود ۸ میلیارد یکی از بهترین سالهای اکران در این ایام بود.
نوروز ۹۴، سال افت
در نوروز ۹۴ پنج فیلم «ایران برگر»، «رخ دیوانه»، «استراحت مطلق»، «طعم شیرین خیال» و «روباه» اکران شدند، اما گیشه نسبت به سال قبل افت شدیدی را تجربه کرد؛ تا جایی که گفته شد مجموع فروش این فیلم ها کمتر از کل فروش «معراجی ها» در نوروز سال قبل از آن بود که به عدد سه میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان رسید. «ایران برگر» مسعود جعفری جوزانی که با مشکل عدم پخش تیزرهای تلویزیونی مواجه بود در عید آن سال یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان فروخت. مجموع فروش کلی آن فیلم در ادامه سال به ۵ میلیارد و ۱۶۰ میلیون تومان رسید.
«رخ دیوانه» یک میلیاردی شد و در نهایت با حدود سه میلیارد از گیشه کنار رفت. «استراحت مطلق» با وجود آنکه رضا عطاران را در اختیار داشت، تنها حدود ۸۰۰ میلیون در عید ۹۴ فروخت و گفته می شد یکی از دلایل آن کمبود سینماهایش است. «امین» ساخته عبدالرضا کاهانی در نهایت با یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از گیشه کنار رفت. «طعم شیرین خیال» (کمال تبریزی) و «روباه» (بهروز افخمی) دو فیلم ناموفق نوروز ۹۴ بودند. تهیه کننده فیلم تبریزی چون آمار فروش نوروزی آن به شدت نازل بود از ارائه رقم خودداری می کرد، ولی این فیلم در نهایت تنها ۵۷۰ میلیون تومان فروخت. «روباه» هم که نوروز ۱۵۳ میلیون فروخته بود، با حدود چهل میلیونی که پس از ایام عید فروش داشت، با رقمی کمتر از ۲۰۰ میلیون یک اکران ناکام داشت. مجموع فروش اکران سال ۹۲ را باید چیزی در حدود سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان در نظر گرفت.
نوروز ۹۵، زمان شگفتی ها
امسال در ایام نوروز شاهد شگفتی های بی سابقه ای در فروش بودیم؛ تا جایی که فروش کلی نوروز به رقم ۱۶ میلیارد رسید که خیره کننده بود. امسال فیلم «من سالوادور نیستم» در نوروز ۸ میلیاردی شد و در نهایت هم با ۱۴ میلیارد و سیصد میلیون فروش کلی اکران رکورد شکنی را ثبت کرد. «پنجاه کیلو آلبالو» هم در عید امسال سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان فروخت و در نهایت با ۱۳ میلیارد و ششصد میلیون تومان از گیشه خداحافظی کرد.
«بادیگارد» دیگر فیلم اکران نوروز امسال بود که یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان فروخت و در نهایت هم حدود ۷ میلیارد فروش کلی داشت. «خشم و هیاهو» و «کفشهایم کو» بد شانس ترین فیلم های اکران امسال بودند که سازندگانشان از کمبود سالن های سینمای آنها گلایه های شدیدی داشتند. فیلم کیومرث پور احمد با تنها ۳۰۰ میلیون در فروش نوروزی و فیلم هومن سیدی با ۳۵۰ میلیون، کمترین میزان فروش را تجربه کرد.
نوروز ۹۶، در انتظار رونق بیشتر
در نوروز سال آینده شاهد اکران و رقابت شش فیلم خواهیم بود. «خوب، بد، جلف» که از دو سه هفته پیش استارت زده تاکنون ۵/۴ میلیارد فروخته که قطعاً این رقم در پایان نوروز بسیار بالاتر هم خواهد رفت.
«سه بیگانه» از چهارشنبه گذشته روی پرده رفته است و از هفته جاری هم چهار فیلم «ماجرای نیمروز»، «یک روز بخصوص»، «گشت ۲» و «آباجان» به این دو فیلم خواهند پیوست و در کورس رقابت قرار خواهند گرفت. باید دید نوروز ۹۶ برای گیشه کدامیک از این آثار خوش یمن و پربرکت خواهد بود.
- 19
- 5