سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۴:۳۳ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۳۲۴۰
فیلم و سینمای ایران

گفت‌و‌گو با مونا زندی کارگردان فیلم سینمایی «بنفشه آفریقایی»؛

«شوکو» مصداق واقعی دارد

بنفشه آفریقایی,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران

مونا زندی از جمله فیلمسازان مستعد زن سینمای ایران است که بواسطه حضور مؤثرش در سینمای مستند، در فیلم‌های سینمایی اش رگه‌هایی از ساختار مستند در کنار پرداختی رئالیستی دیده می‌شود. مونا زندی در فیلم دومش بخوبی از پس معرفی و شخصیت‌پردازی کاراکترهای فیلم برآمده است.

 

فیلم سینمایی بنفشه آفریقایی دومین ساخته سینمایی مونا زندی حقیقی مثل فیلم اول این فیلمساز دارای فضای زنانه است و قهرمان فیلم شوکو زنی است که از میانسالی عبور کرده و در زندگی اش دچار چالشی می‌شود. فیلم بنفشه آفریقایی فیلمی است که مبتنی بر روابط بین سه شخصیت اصلی فیلم است و فیلمبرداری آن آبان ماه سال قبل در شهر آمل انجام شد. بنفشه آفریقایی یک درام عاشقانه جاندار بین یک زن کاراکتردار، مصمم و چند وجهی با مرد کمی منفعل، مردد و متزلزل است. فیلمی زیبا و  اومانیستی که بشدت لحظات عاطفی جذابی برای مخاطب خلق می‌کند.

 

بعد از پیروزی انقلاب در هر دهه بتدریج فیلمسازان زنی وارد چرخه سینمای حرفه‌ای شده‌اند که حرف‌های زیادی برای گفتن داشته‌اند. در ابتدای دهه هشتاد مونا زندی بعد از سال‌ها تجربه اندوزی درکنار کارگردان‌های بزرگی مثل رخشان بنی اعتماد و کیانوش عیاری در سال ۱۳۸۴ اولین فیلم بلند سینمایی اش عصر جمعه را ساخت؛ فیلمی اجتماعی درباره چالش‌های یک زن – مادر جوان که برای بقا در جامعه دچار چالش‌های اساسی با جامعه و پسر نوجوانش می‌شود و زندی بابت سوژه حساس فیلمش در اکران دچار مشکلاتی شد و شاید به‌همین دلیل بین ساخت عصر جمعه و بنفشه آفریقایی یک وقفه یک دهه‌ای به‌وجود آمد و طی این سال‌ها در حوزه آثار مستند کارهای شاخصی ارائه کرد. لحظه‌های دلتنگی، کاغذهای رنگی، زنان کارآفرین را ساخت و کتاب – مجموعه عکس خانه من را روانه بازار نشر کرد. با مونا زندی درباره ساخت فیلمش گفت‌و‌گویی انجام داده‌ایم.

 

 

فیلم بنفشه آفریقایی خیلی دهه هشتادی و مدل فیلم‌های رخشان بنی اعتماد به نظر می‌رسد.

 

 هنوز هم شما و برخی از منتقدان با دیدن نام و فیلم‌های من به یاد خانم بنی اعتماد می‌افتید.

 

 نقش اصلی فیلم شما را فاطمه معتمد آریا بازی می‌کند؛ بازیگری که در دهه هفتاد و اوایل هشتاد در اغلب فیلم‌های مهم اجتماعی نقش آفرینی می‌کرد.

 

در دهه هفتاد فیلم‌های مهمی در حوزه سینمای اجتماعی ساخته شده است.

 

 آیا فیلم بنفشه آفریقایی یک تصویرشناسی از موقعیت زن ایرانی در دهه نود است؟

در فیلم بنفشه آفریقای سوای جنسیت یک موضوع انسانی را مطرح کرده‌ام و البته محوریت درام کاراکتر یک زن است و ربطی به زن دهه نودی دارد و در هر مقطع زمان چنین جنس از زنان در جامعه ایران وجود دارد.

 اینکه زنی شوهر سابقش را برای نگهداری به خانه شوهر دومش بیاورد موضوع جذاب و دراماتیکی است.

بله، شوکو متوجه می‌شود که همسر اولش فریدون توسط فرزندانش به خانه سالمندان منتقل شده است. او به همراه  همسر دومش رضا تصمیم می‌گیرند تا فریدون را به خانه خودشان بیاورند. با آمدن فریدون در خانه رابطه هر سه تغییراتی پیدا می‌کند و اتفاقات تازه‌ای در زندگی هر سه نفر به وجود می‌آید و خب این موقعیت دراماتیک است.

 

قهرمان فیلم اولتان یک زن جوان بود و در بنفشه آفریقایی شخصیت اصلی یک فیلم زنی است که از سن میانسالی عبور کرده و دارای هویت، اکت و شناسنامه است. بر اساس چه شرایطی این نوع تقسیم ‌بندی‌های سنی را انجام می‌دهید؟

اصولاً شخصیت‌هایی که در اغلب فیلم‌های سینمایی عرضه می‌شود مابه ازا ندارند و از شخصیت‌های واقعی دور هستند. در دور و اطراف همه ماها آدم‌های زیادی هستند که شخصیت جذاب و قابل توجهی دارند و می‌توانند مورد استفاده قرار بگیرند. در مورد ملموس و واقعی بودن شخصیت‌های فیلم باید عنوان کنم که فیلمنامه بر اساس قصه واقعی نوشته شده است و تخیل در آن جایی ندارد.

 

آیا شما از نزدیک شخصیت این زن را می‌شناختید؟

بله، زنی که به لحاظ کاراکتری بسیار قوی، چند وجهی و جذاب بود و متأسفانه دو سال قبل ازدنیا رفت. البته در خلق و رفتارش هیچ پیچیدگی آنچنانی دیده نمی‌شد و ساده بودن شخصیتش باعث جذابیتش شده بود.

 

 شوکو سوای اینکه در زندگی شخصی اش موفق است، در زمینه کار بیرون از خانه تأثیر‌گذار عمل می‌کند؟

بله، کارآفرینی برای تعداد زیادی از مردم می‌کند و حواسش به آدم‌های دور و اطرافش است. زنی که در یک ساختار ملودرام می‌شد قربانی ترسیمش کرد.اما به سمت چنین فضایی نرفتم.

 

 شوکو اهل مبارزه است؟

بله، در هر صورت برای بهتر شدن شرایطش تلاش می‌کند و در فیلم قبلی ام (عصر جمعه) هم شخصیت زن بسیار اکتیو و کنشمند بود و به رغم شرایط سختی که داشت اصلاً ناامید نبود و تلاش ستودنی و قابل توجهی از خودش ارائه کرد.

 

شوکو برخلاف شخصیت احساسی زن فیلم عصر جمعه (سوگند) خیلی پخته رفتار می‌کند؟

خب شرایط زیست و اجتماعی شوکو بسیار متفاوت است. این زن در سن کم تشکیل خانواده داده و دارای فرزند هم از شوهر قبلی اش است. اما سوگند فیلم عصرجمعه در جوانی مورد تعرض جنسی قرار گرفته  و به همین دلیل از خانه فرار کرده است.

 

مسیر زندگی این دو نفر خیلی با هم متفاوت است. هر دو این زنها همانطوری که اشاره کردم زنان قربانی نیستند و بر اساس بضاعتشان زندگیشان را ساخته‌اند. برای من وجود این نکات در شخصیت این دو زن بسیار جذاب است و در اغلب فیلم‌های سینمای ایران زنها در موقعیتی که در آن درگیر می‌شوند منفعل  و تبدیل به قربانی می‌شوند. از آن طرف هم در برخی از فیلم های سینمای ایران زنان در چنین موقعیت هایی پلید و بد می‌شوند و حد وسط کم نشان داده می‌شوند. در زندگی عادی هم خوشبختانه زنان برای تغییر شرایطشان سعی و تلاش زیادی انجام می‌دهند.

 

داستان فیلم بنفشه آفریقایی توانایی تبدیل شدن به یک ملودرام پر سوز و گداز را داشت. اما شما آگاهانه از این مسأله چشم پوشی کردید؟

بله، با فیلم‌هایی که به عمد بخواهند با استفاده از عناصر ملودرام اشک تماشاگر را در بیاورند مشکل دارم.

 دو مرد زندگی شوکو، مردان نه چندان قوی و بعضاً منفعل و گوشه گیر هم به نظر می‌رسند.

 

این تعریف درباره دو مرد مصداق ندارد. رضا مرد منفعلی نیست و ماحصل شرایط موجود در اطرافش است. رضا نجار توانمند و زبردستی است که در کارش بواسطه جایگزین شدن اجناس قلابی به جای اصل و دست ساز خانه نشین شده است و در گذشته مغازه و کار و کاسبی براه و فعالی داشته است و اصلاً حاضر نبوده با نئوپان و سایر فرآورده‌های مصنوعی کار کند. بنابراین شرایط جامعه باعث خانه نشینی او شده و هنر دست تقریباً به فراموشی سپرده شده است.

معتقدم رضا نماد خیلی از آدم‌هایی است که اصیل، هنرمند و متفکر هستند و دلشان نمی‌خواهند فریفته چیزهای مصنوعی و بی‌هویت شوند. البته در این شرایط بازهم رضا دچار انفعال صرف نیست و در حوزه دیگری کار می‌کند.

 

یکدنده بودن شخصیت شوهر اول شوکو به او آسیب‌های زیادی وارد کرده است؟

بله، او هم شرایط خاص خودش را دارد.

 

یکی از ویژگی‌های خاص و ویژه فیلم، استفاده از لوکیشن خانه قدیمی است که متعلق به شمال کشور است.

دوربین را از تهران دور کردیم و به شمال کشور رفتیم. خانه‌ای که در فیلم می‌بینیم خانه قدیمی و فرسوده‌ای بود که در اصل مخروبه بود و صاحبان آن با شهرداری برای تبدیل ملک به پارکینگ به توافق رسیده بودند و کلی بازسازی در مدت دو ماه و نیم انجام دادیم تا خانه به فضای مورد نظرم تغییر پیدا کند. در اصل این ویژگی (نو کردن چیزهای کهنه) که در بیس داستانی فیلم وجود دارد، در واقعیت و در بازسازی خانه صورت گرفت.

 

 فیلم بنفشه آفریقایی در حقیقت شخصیت محور است و بیشتر روی شخصیت شوکو متمرکز است. آیا اگر بنا به هر دلیلی فاطمه معتمد آریا در فیلم بازی نمی‌کرد، فیلم را می‌ساختید؟

فاطمه معتمد آریا بعد از خواندن فیلمنامه خیلی سریع موافقتش را با بازی در فیلم اعلام کرد. اما به هر حال اگر ایشان بازی نمی‌کرد به گزینه‌های دیگری فکر می‌کردیم و برای من حضور فاطمه معتمد آریا در فیلم خیلی مهم بود.

 

 بعد از غیبت یک دهه‌ای از فیلمسازی در سینمای حرفه ای و داستانی ، رقابت در جشنواره فیلم فجر برایتان چه ویژگی‌هایی داشت؟

خیلی درگیر این نوع داستان‌ها نیستم. اما به هر حال شرایط در سینما نسبت به زمانی که عصر جمعه را می‌ساختم خیلی تغییر پیدا کرده و گسترش فضای مجازی شرایط متفاوتی را رقم زده است و ضمن امتیازات فضای مجازی چالش‌های جدی در این عرصه وجود دارد و پدیده هوچی گری را هم ایجاد کرده و برخی‌ها در این فضا برجسته می‌شوند و برخی دیگر به حاشیه رانده می‌شوند.

 

iran-newspaper.com
  • 12
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی

دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی شهاب حسینی یکی از بهترین بازیگران سینمای ایران است که تا به حال در آثار فاخری مانند محیا، دلشکسته، شهرزاد و... به نقش آفرینی پرداخته است. این هنرمند در هر یک از هنرنمایی های خود دیالوگ های ماندگاری دارد که در ادامه این مقاله از سرپوش قصد داریم به بخشی از آنها اشاره کنیم. بیوگرافی کوتاه از شهاب حسینی سید شهاب الدین حسینی تنکابنی در ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ در تهران به دنیا آمد. وی اصالتا تن کابنی است و تحصیلات عالیه خود را در رشته روانشناسی از دانشگاه تهران برای مهاجرت به کانادا ناتمام گذاشت. وی در سال ۱۳۷۳ با پریچهر قنبری ازدواج کرد و حاصل این پیوند دو فرزند پسر به نام های محمد امین و امیرعلی است. فعالیت هنری شهاب حسینی با تئاتر دانشجویی و سپس، گویندگی در رادیو شروع شد. از جمله جوایز این هنرمند می توان به موارد زیر اشاره کرد: - او برای بازی در شمعی در باد (۱۳۸۲) و رستگاری در هشت و بیست دقیقه (۱۳۸۳) نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شد.  - حسینی در سال ۱۳۸۷ با بازی در فیلم سوپر استار جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد. -  او خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد جشنواره بین‌المللی فیلم برلین ۲۰۱۱ را به‌همراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد. - او در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ نیز با ایفای نقش در فیلم فروشنده توانست جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی؛ درباره شهاب حسینی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی فیلم سینمایی دلشکسته در نقش امیرعلی: - هر کی ریــش گـذاشت مسلمـــون نیـست، هـــرکی پیـشونیش رو داغ کـــرد، مــرد خــدا نیست. - تو همه ی اعتقادا اشتباه میشه. همیشه ام یه عده گرگن تو لباس میش! -  من بنده آن دمم که ساقی گوید یک جام دگر بگیر و من نتوانم - ما فردا میایم خواستگاری، دیگه نمی خوام خواهرم باشی می خوام نفسم باشی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در فیلم دلشکسته سریال شهرزاد در نقش قباد: -شهرزاد نمی دونی بدون، من با تو چیزایی پیدا کردم که هیچوقت تو زندگیم نداشتم و نمی خوام از دستش بدم. - ما همه مهره های سوخته ایم که زیر دست بزرگ آقاییم. -  آره خب عمو جان حقیقت تلخه عموجان، شنیدنش همچین یه جاهایی از وجدان آدمو جز میده. -  میرم صاف وامیستم جلوی بزرگ آقا بش میگم بزرگ آقا من، زن من، خب؟! پا به ماهه! عین ۱۰-۱۲ ماهو میخوام بمونم ور دلش چی میگی شما؟ - قباد : فقط یه سوال، خیلی دلم می خواد جوابشو بدونم، تو هنوزم دلت باهاشه؟ شهرزاد : فراموشی زمان می بره، فقط فکر می کنم اگه من به هر دری زدم، و اونی نشد که می خواستم بشه، لابد قسمت خرافه نیست، هست واقعا - موقتیه این روزا شهرزاد، می گذره. این وسط تنها چیزی که مهمه اینه که من هنوز با همه ی وجودم دوست دارم. عاشقتم - قباد : سخته واسم دوری تو اینو بفهم، چطوری اینو بهت ثابت کنم؟ شهرزاد : دیر شده، برای ثابت کردنش خیلی خیلی دیر شده … حتی ملک جوانبخت هزار و یک شبم نبودی وگرنه من کم قصه و داستان به گوش تو نخوندم. عاشق بزدل عشقو هم زایل می کنه آقای قباد دیوانسالار -قباد : این کارو باهام نکن شهرزاد. اینطوری خردم نکن. من هنوز دوستت دارم، خیلی بیشتر از قبل. همه چیو خراب نکن شهرزاد : برو قباد، پشت سرتم دیگه نگاه نکن -  من چی کار به کسی داشتم، داشتم زندگیمو می کردم. با بدبختی خودم سر و کله می زدم. اصلا روحمم خبر داشت همچین کسی تو این دنیا زندگی می کنه؟ کی نشونم داد؟ شما. بعدشم که فرستادینم تو بهشت تازه می خواستم بفهمم زندگی یعنی چی؟ تازه طعمش داشت زیر دهنم مزه مزه می کرد که یقه مو گرفتین ترپ انداختینم وسط جهنم. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال شهرزاد سریال مدار صفر درجه در نقش حبیب پارسا: -تو را به جای همه دوست میدارم-تو را به خاطر عطر نان گرم برفی که اب میشود -برای بخشش اولین گناه-تو را برای دوست داشتن دوست میدارم-تو را به خاطر تمام کسانی که دوست نمیدارم دوست میدارم ...  - همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛همين  - مظفر:منوببخش ...یافراموش کن! حبیب:میبخشم...ولی فراموش نمیکنم!!!  -حبيب: فقط چرا فكر مي كنيد كه سفر اعزام ممكنه منتفي بشه؟ دكتر: اين مملكت پسرجان،سرزمين گسل و زلزله و پس لرزه است!آدم از فردا روزش - این و خداوند باید جواب بده ، باید جواب این سوال رو بده ! اگه تو این دنیا هیچ جایی برای آرامش وجود نداره ؛ و اگه تمام رویاهای ما از عشق ، عدالت و آزادی فقط ی خیال بیهودس! پس چرا ما رو آفرید ؟!... -ميدوني چيه تقي جان؟من بر خلاف مرحوم پدرم،ازسياست چيز زيادي نميدونم! همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛ همين دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال مدار صفر درجه سایر فیلم ها: -یه پایان تلخ بهتر از یه تلخی پایان ناپذیره ... (درباره الی) - میدونی برتر از عشق بی فرجام چیه؟فرجام بدون عشق... (برف روی شیروانی داغ) - من زندگی مو باختم حاج اقا منو از زندون می ترسونی؟برو از خدا بترس ... (جدای نادر از سیمین) - جنگ احساس مسولیته نه شلیکه گلوله ... (شوق پرواز) - هر چه تو اوج میگیری دنیا از دید تو بزرگتر می شود و تو از دید دنیا کوچکتر می شوی ... (شوق پرواز) - تو کویر ادم به خدا نزدیک تره چون اسمون به زمین نزدیک تره ... (پلیس جوان) - میدونی چیت حرص ادمو درمیاره؟اینکه حالت از من بده ولی حس واقعیتو بهم نمیگی خب چیه هر چی هست بیا به خودم بگو فکر میکنی چیزیمه؟فکر میکنی چون چیزیمه عرضه ندارم پس چون عرضه ندارم دیگه.....این منصفانه نیست چون من دارم سعی خودمو میکنم غلطی تا حالا نتونستم بکنم چون نمیتونم تمرکز کنم رو کاری ک باید بکنم نمیتونم تمرکز کنم چون همه ی وقتمو اون چرت وپرتا ی مزخرف و دغدغه های احمقانه پر کرده دانشکده ی مزخرف و شاگردای خنگ و... (پرسه در مه) گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش