سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۲۳:۱۲ - ۰۹ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۲۱۲۵
رادیو و تلویزیون

فاکتورهای موثر در دیده شدن مجموعه های نمایشی تلویزیون

 شهاب حسینی,اخبار صدا وسیما,خبرهای صدا وسیما,رادیو و تلویزیون

فاکتورهای موثر و مهم در موفقیت یک سریال تلویزیونی همیشه برای مدیران و تهیه کنندگان تلویزیون یک سوال بزرگ بوده است با وجود اینکه جواب سوال را در آستین دارند، اما تاکتیک استفاده از آن گاهی دستخوش اتفاقاتی می شود که حاصل آن نتیجه ای را که باید نمی دهد. در سال های اخیر شاید چندین سریال به دلایل مختلف توانستند سر و صدای بسیاری به پا کنند اما سریال های زیادی هم بودند که به رغم داشتن متریال لازم و گران به ساحل آرامش نرسیده و نتوانستند مخاطب را درگیر خود کنند. اینکه مجموعه های تلویزیونی با چه ویژگی هایی می توانند توجه مخاطب را به خود جلب کنند سوال سختی نیست اما مدیریت این متریال بخش عمده ای از جواب این سوال را به خود اختصاص می دهد چرا که در تمام این سال ها چه بسیار داشته ایم سریال های گرانی که پر ستاره بوده اند و نتوانسته اند توجه مخاطب را به خود جلب کنند. چرا؟!

 

 بازیگران و چهره های سرشناس

به هر حال ویترین هر سریال تلویزیونی را بازیگران آن سریال تشکیل می دهند. در حقیقت بازیگران هستند که کمک می کنند یک سریال در قدم اول توجه مخاطب را به خود جلب کند. بازیگران و تیتراژ پر و پیمان سریال تلویزیونی فوکوس لازم را برای دیده شدن آن ایجاد می کند اما این فوکوس تا چه زمانی ادامه دارد.

 

یک سریال تلویزیونی که در حد معمول می تواند ۳۰ قسمت ۴۰ دقیقه ای و حدوداً ۱۲۰۰ دقیقه باشد، آیا می تواند به محبوبیت بازیگرانش تا پایان اکتفا کند؟ به نظر شما بازیگران چهره و شهیر تلویزیون و حتی سینمای ایران تا چه اندازه می توانند مخاطب را با خود همراه کنند.

 

قطعاً محبوب ترین بازیگران سینما در جلب مخاطب تلویزیون یک مدت زمان مشخص ماندگاری دارند و پس از آن مخاطب تشنه قصه مجموعه می شود که اگر پتانسیل لازم را نداشته باشد تماشاگر را پس خواهد زد.

 

 فیلمنامه و قصه

قطع به یقین یکی از فاکتورهای اساسی در جذب تماشاگر تلویزیون به مدت مدید گیرایی قصه است. توانایی و پتانسیل قصه حرف اول را در نگه داشتن مخاطب پای رسانه می زند. اگر به کارنامه تلویزیون در تولید آثار ماندگاری چون «کیف انگلیسی»، «شب دهم»، «میوه ممنوعه»، «مدار صفر درجه»، «تا ثریا» و… دقت کنید متوجه می شوید که قصه و سبک و سیاق روایت داستان فاکتور مهمی در جذابیت این مجموعه هاست، اما این اتفاق مهم کمتر مدنظر قرار می گیرد.

 

نویسندگانی که توانایی بسط قصه را ندارند، ولی در طراحی یک قصه جذاب دو خطی بسیار باهوش و بکر عمل می کنند. در این شرایط هستند، قصه های ناب و جذاب آنها خیلی زود افت می کند و در این شرایط بازیگران نام آشنا و حتی استار هم نمی توانند ناجی اثر باشند. از سوی دیگر داریم قصه هایی که دو خطی جذابی دارند و اتفاقاً بسط خوبی هم پیدا کرده اند اما این قصه ها در شخصیت پردازی ضعیف عمل کرده و نمی توان بازیگران را در دل قصه پیدا کرد. در واقع قصه بیشتر برای تعریف کردن است تا برای به تصویر کشیدن، کاراکترهای داستان قوت لازم را با خود ندارند و در این اوضاع سریال تا حدی می تواند به لطف چهره های معروفش مخاطب را همراه به خود ببیند. اما ماجرا وقتی توی ذوق می زند که یک تیم قوی با بازیگران درخشان قرار است یک قصه ضعیف و تکراری را به تصویر بکشند در این شرایط لطمه اول را اتفاقاً بازیگری می خورد که با شنیدن خلاصه قصه دو خطی جذب داستان شده و در انتظار اتفاقی است که هرگز رخ نمی دهد. در واقع می توان به این نتیجه رسید که فیلمنامه پایه و اساس یک اثر ماندگار است، اما بوده اند قصه هایی قوی که در اجرا بسیار متوسط از آب درآمده اند، در این شرایط به جایگاه کارگردان می رسیم که آیا توانسته از تمام متریالی که در اختیارش بوده نهایت استفاده را ببرد یا خیر؟!

 

 کارگردانی برای تلویزیون

اصولاً کارگردانی در تلویزیون بخصوص برای یک سریال تلویزیون تبحری جدا از آنچه یک فیلمساز در سینما نیاز دارد طلب می کند. به همین دلیل است که داشته ایم کارگردانانی که موفقیت سینما را در مدیوم تلویزیون تکرار نکرده و نتوانسته اند مخاطب تلویزیون را دنبال خود بکشانند. شاید آنچه در تلویزیون بیش از سینما باید مدنظر باشد روایت مناسب قصه متناسب با حجم وسیع مخاطب سیماست. مخاطب تلویزیون قصه پسند است. پس بیش از هر چیز روایت داستان با رعایت قواعد و قوانین، تعلیق و کشش در هر قسمت حرف اول را در کارگردانی سریال می زند. بازی گرفتن از بازیگر، فاصله گرفتن از هرگونه خودنمایی در حرکات دوربین و دادن اطلاعات به مخاطب به اندازه لازم از ویژگی های یک کارگردانی مناسب برای تلویزیون است. چه بسیار دیده می شود آثاری که بویی از کارگردانی در آن حس نمی شود و عملاً فیلمنامه به تصویر تبدیل شده است و هیچ اتفاق جذابی در دنیای کارگردانی این مجموعه نمی توان متصور بود. بازیگر ساز خودش را می زند، عوامل براساس خواسته خودشان کار کرده اند و عملاً هیچ چیز سر جای خودش نیست.

 

 زمان پخش مناسب

در گزارش پیشین به شکل مفصل موضوع چیدمان کنداکتور را مورد بررسی قرار دادیم و نقش حیاتی و اساسی آن را در برخورد مخاطب با اثر تلویزیونی در گفت و گو با کارشناسان رسانه به چالش گذاشتیم.

 

در گفت و گو با اهالی رسانه، فاکتورهای موثر در دیده شدن یک سریال تلویزیونی را در گفت و گو با کارشناسان تلویزیونی بررسی می کنیم.

 

 

بیژن بیرنگ:مخاطب و جامعه شناسی در دیده شدن سریال موثرند

بیژن بیرنگ کارگردان مجموعه هایی چون «سرزمین سبز»، «همسران»، «خانه سبز»، «مادر»، «چاق و لاغر» و… در گفت و گو با بانی فیلم، در خصوص بحث عوامل موثر بر دیده شدن یک سریال تلویزیونی به بانی فیلم گفت: همه موارد از فیلمنامه گرفته تا کارگردانی و بازیگران به این بستگی دارد که ما می خواهیم چه سریال هایی را تولید کنیم، گاهی سریال ها داستان های پیچیده و پر اتفاقی مثل سریالهای ترک دارند و گاهی شیوه ساخت آنها متفاوت است به همین دلیل باید متناسب با هر کاری فضای آن را در نظر گرفت. من در مورد سریالهایی که سبک کارهای خودم بود. واقعاً نمی دانم، درباره این دست کارها مقداری به جامعه شناسی، مخاطب شناسی و شناخت نسل امروز است، البته به نظرم شناختن نسل امروز به تنهایی کافی نیست، چون ممکن است که آنها را بشناسیم اما اینکه آنها را چطور پای تلویزیون بنشانیم، کمی معادله پیچیده ای است.

 

وی ادامه داد: اینکه اگر بخواهیم الان یک سریال مثل «خانه سبز» دیروز را برای امروز بسازیم، مسئله ای است که جای تأمل دارد و جزو دلمشغولی های خود من هم هست و فکر می کنم به آزمون و خطا و شرایطی نیاز دارد که آن زمان بوده است، مثل زمانی که دانه دانه کارها را از تلویزیون پخش می کردیم و بازخورد می گرفتیم. منتهی باز هم شرایط تغییر کرده است و مردم دیگر عادت ندارند یک سریال را هفتگی ببینند، بلکه دوست دارند آن را هر روز ببینند، به همین دلیل این اتفاق تجربه سازی را هم سخت می کند و به همین دلیل در این حوزه راه حل خاصی ندارم و دیده شدن هر کاری به نوع آن اثر بستگی دارد.

 

بیرنگ یادآور شد: مواردی چون فیلمنامه، کارگردانی، بازیگران و… همه و همه در دیده شدن یک کار موثراند اما کافی نیستند. یعنی همه ما با وجود استفاده از این موارد باز هم ممکن است یک کار ناموفق بسازیم و صادقانه بگویم این موضوع دغدغه من نیز هست. همین دلیل همانطور که گفتم، شناخت نسل امروز و بررسی این که چه عواملی می تواند مخاطب را پای تلویزیون بنشاند، از جمله موارد مهمی است که می تواند به دیده شدن هر کاری کمک کند و بازهم می گویم که خود من هم درگیر این موضوع هستم.

 

 

سیروس الوند:قصه باید کشش داشته باشد

سیروس الوند کارگردان فیلم ها و سریال هایی چون «خسته دلان»، «زن دوم»، «مزاحم»، «برگ برنده»، «تله» و… که این روزها مشغول بعد از «خسته دلان» مشغول نگارش سریال جدیدش شده است، در گفت و گو با بانی فیلم، پیرامون عوامل موثر بر دیده شدن یک سریال عنوان کرد: کل کار از داستان گرفته تا بازیگران، عوامل و… عاملی است که ایجاد جذابیت می کند و موجب می شود تا مخاطب آن را ببیند. اما در این میان مهمترین مسئله از نظر من قصه است، بخصوص قصه ای که برای تلویزیون نوشته می شود، باید آنقدر قدرت داشته باشد که در قسمت های مختلف، مخاطب را با خودش همراه کند.

 

وی ادامه داد: این قصه است که در هر قسمت موجب همراهی مخاطب با اثر و دیده شدن کارمی شود، به همین دلیل نباید از این موضوع غافل شد.

 

الوند با اشاره به دقت نظر مخاطب اضافه کرد: در ادامه این روند، امروز تماشاچی با همه شاخه ها و مواردی که در یک سریال وجود دارد، ارتباط برقرار می کند، در واقع مخاطب امروز آگاه است، او فیلمبرداری ضعیف را تشخیص می دهد، متوجه چهره پردازی ها و گریم می شود و موارد دیگری که در یک کار وجود دارد را در میابد، به همین دلیل کسی که کاری را می سازد باید همه جوانب امر را در نظر بگیرد تا بتواند در نهایت اثری را ارائه دهد که مورد استقبال قرار بگیرد و دیده شود.

 

او افزود: به عنوان مثال از بین کارهای موجود، دلیل موفقیت «شهرزاد» نیز همین است که بخش های مختلف آن از دیالوگ ها گرفته تا صحنه و لباس به شکل حرفه ای کار شده اند و المان های لازم برای جلب نظر مخاب تا حد امکان در این کار وجود دارد؛ من هم به همین دلیل است که می گویم مجموعه ای از این موارد کار را جذاب می کند و مخاطب را درگیر.

 

الوند یادآور شد: باید این مضوع را در نظر داشت که امروز دیگر تنها تکیه به یک سوژه یا یک هنرپیشه، به واسطه چهره بودنش برای جذب مخاطب کافی نیست و باید همه موارد موجود در یک کار، در نظر گرفته شود تا در نهایت اثر قابل توجهی ارائه شود و کار به چشم بیاید.

 

 

محمود پاک نیت:داستان گیرا، مخاطب را جذب می کند

محمود پاک نیت که فیلم ها و سریال های چون «پشت کوهای بلند»، «خاطرات مرد ناتمام»، «هفت سنگ»، «روزی روزگاری»، «پس از باران»، «شب دهم»، «ساختمان ۵۸»، «پریا» و… را در کارنامه کاری خود دارد و این روزها مشغول سریال «آشوب» شده است، در گفت و گو با بانی فیلم درباره عوامل موثر بر دیده شدن یک سریال تلویزیونی عنوان کرد: مهمترین عاملی که برای هر اثری اهمیت دارد، ابتدا متن آن است، یعنی اگر کاری یک نوشته اصولی و گیرا داشته باشد، تماشاگر را به خود جذب می کند، یعنی این مسئله جزو مواردی است که اگر به خوبی اتفاق بیفتد، می تواند تاثیر بسزایی در دیده شدن کار و موفقیت آن داشته باشد.

 

او اضافه کرد: فیلمنامه و قصه ای که هر سریال دارد، جزو مواردی است که بیننده در درجه اول در بین بازی ها با آن روبه رو می شود و در آن به دنبال ماجرایی می گردد که آن را دنبال کند، از همین رو اگر قصه جذاب باشد، مخاطب در هر قسمت با کار همراه شده و آن اثر دیده می شود.

 

وی ادامه داد: در مرحله بعد کارگردان و عواملی که انتخاب می شوند، مطرح هستند. اینکه کارگردان چه کسانی را انتخاب می کند و بازیگران چطور بازی می کنند هم مسئله دیگری است که وجود دارد، چرا که ایفای نقش هایی که برای هر کسی در نظر گرفته شده جزو موارد مهمی است که جای بررسی دارد. در ادامه گروه پشت صحنه خوب، از فیلمبردار گرفته تا طراحان لباس، گریم و… نیز در خوب از آب درآمدن کار و دیده شدن آن موثر هستند، چرا که تولید هر مجموعه ای مستلزم یک کار گروهی هماهنگ است که به آن فرم می دهد.

 

پاک نیت یادآور شد: برای شکل گیری یک کار به نحو احسن و بعد هم دیده شدن آن به طور کلی همه این عوامل باید دست به دست هم دهند تا در نهایت آن سریال مورد توجه قرار بگیرد.

 

رضا جودی:چهره بودن مهم نیست، بازیگر باید بازی بلد باشد!

رضا جودی تهیه کننده فیلم ها و سریال هایی چون «صاحبدلان»، «دوران سرکشی»، «پشت کوههای بلند»، «اغما»، «حیرانی»، «دیوانه در شهر» و… در خصوص عوامل موثر بر دیده شدن یک سریال تلویزیونی به بانی فیلم گفت: یک کار برای آن که دیده شود باید قصه خوب داشته باشد و افرادی که در آن هستند. بازی صحیحی را از خود ارائه دهند، من روی بازیگران تأکید نمی کنم، بلکه با انتخاب مناسب بازیگران و کسانی که بلد هستند، اتفاق خوبی در این حوزه می افتد و در کنار همه اینها وجود کارگردان خوب و بعد هم پخش آن در زمان مناسب می تواند موجب شکل گیری و دیده شدن یک کار خوب شود.

 

وی ادامه داد: با همه اینها ابتدا باید یک متن و فیلمنامه خوب باشد و بعد هم کارگردان کاربلدی انتخاب شود، در ادامه آن کارگردان باید بازیگران خوبی را وارد کار کند و درست کارگردانی کند. بعد از اینها هم به زمان پخش آن اثر می رسیم که جزو موارد قابل توجه است و باید درست اتفاق بیفتد وگرنه به خوبی دیده نمی شود.

 

جودی با اشاره به اوضاع و احوال کلی تلویزیون در این حوزه بیان کرد: مدتی است که در تلویزیون تولیدات گسترش پیدا کرده اند و خیلی از همکاران ما سرکار رفته اند، این اتفاق نوید وجود تولیداتی را می دهد که موجب سرکار رفتن عده ای از همکاران ما شده است و در بین آنها با در نظرگیری مواردی که به آن اشاره شد، این کارها می توانند به خوبی دیده شوند.

 

هر فیلم یا سریالی که تولید می شود، برای آن که هر چه بیشتر به چشم بیاید و در واقع دیده شود، لازم است تا المان ها و عواملی که برای این اتفاق لازم است، در آن رعایت و توسط گروه در نظر گرفته شود. این عوامل از فیلمنامه گرفته تا کارگردانی، بازیگران، حتی زمان پخش و … جزو اصولی اند که درباره هر کاری وجود دارد، اما این که کدام یک بر دیگری اولویت دارندو از ارکان اصلی یک سریال محسوب می شود، موضوعی است که جای بحث دارد. در همین راستا در بخش اول این گزارش تعدادی از چهره های فعال در این حوزه صحبت هایی را پیرامون عوامل موثر بر دیده شدن یک کار ارائه دادند. بیژن بیرنگ از جمله چهره هایی بود که در این باره عنوان کرد: همه موارد از فیلمنامه گرفته تا کارگردانی و بازیگران به این بستگی دارد که ما می خواهیم چه سریال هایی را تولید کنیم، گاهی سریال ها داستان های پیچیده و پر اتفاقی مثل سریالهای ترک دارند و گاهی شیوه ساخت آنها متفاوت است به همین دلیل باید متناسب با هر کاری فضای آن را در نظر گرفت. من در مورد سریالهایی که سبک کارهای خودم بود. واقعاً نمی دانم، درباره این دست کارها مقداری به جامعه شناسی، مخاطب شناسی و شناخت نسل امروز است، البته به نظرم شناختن نسل امروز به تنهایی کافی نیست، چون ممکن است که آنها را بشناسیم اما اینکه آنها را چطور پای تلویزیون بنشانیم، کمی معادله پیچیده ای است.

 

در ادامه سیروس الوند نیز گفت: در این باره عوامل گوناگونی هستند که باهم ایجاد جذابیت می کنند و موجب می شود تا مخاطب آن را ببیند. اما در این میان مهمترین مسئله از نظر من قصه است، بخصوص قصه ای که برای تلویزیون نوشته می شود، باید آنقدر قدرت داشته باشد که در قسمت های مختلف، مخاطب را با خودش همراه کند.

محمد پاک نیت هم با اشاره به اهمیت فیلم نامه عنوان کرد: مهمترین عاملی که برای هر اثری اهمیت دارد، ابتدا متن آن است، یعنی اگر کاری یک نوشته اصولی و گیرا داشته باشد، تماشاگر را به خود جذب می کند، یعنی این مسئله جزو مواردی است که اگر به خوبی اتفاق بیفتد، می تواند تاثیر بسزایی در دیده شدن کار و موفقیت آن داشته باشد.

 

همچنین در بخش دیگری از این گزارش، رضا جودی با تأکید بر آشنایی بازیگران به بازی واقعی گفت: : یک کار برای آن که دیده شود باید قصه خوب داشته باشد و افرادی که در آن هستند. بازی صحیحی را از خود ارائه دهند، من روی بازیگران تأکید نمی کنم، بلکه با انتخاب مناسب بازیگران و کسانی که بلد هستند، اتفاق خوبی در این حوزه می افتد و در کنار همه اینها وجود کارگردان خوب و بعد هم پخش آن در زمان مناسب می تواند موجب شکل گیری و دیده شدن یک کار خوب شود.

 

محسن شایانفر:مخاطب وقتش را صرف مسائل تکراری نمی کند!

محسن شایانفر تهیه کننده مجموعه هایی چون «ملکوت»، «خسته دلان»، «بالاتر از خطر» و… در خصوص عوامل موثر بر دیده شدن یک سریال به بانی فیلم گفت: نکته اصلی که باعث دیده شدن یک کار نمایشی می شود، بدون شک ابتدا موضوع و قصه است، وقتی موضوعی برگرفته از جامعه، مشکلات آن و یا نقاط ضعف و قوت های یک جامعه است باید شکل آدم های آن فضا را بیشتر در خود داشته باشد، آن وقت آن کار قطعاً جاذبه خواهد داشت. مثل سینما که مؤلفه هایی را برای جذب مخاطب دارد.

 

وی ادامه داد: اما اگر در این فضا ما به مناسبت روز درختکاری در برنامه ای در فضایی درخت بکاریم و شعار دهیم، مخاطب آن را نمی پسندند و وقتش را تلف نمی کند، اما اگر در یک کار نمایشی با یک داستان ببینیم چند نفر درخت می کارند، آن وقت است که این فرهنگ در بیننده رسوخ می کند. مردم جامعه ما، مردم باهوشی هستند که امروز وقت خودش را صرف ماجراهای تکراری و یکنواخت نمی کند.

 

شایانفر افزود: متاسفانه برخی برنامه سازان ما به علت مواردی چون مسائل مالی، دقت هایی دارند که باعث می شود به سمت تولید آثاری بروند که نه تنها جذاب نیستند و دیده نمی شوند، بلکه باعث ریزش مخاطب می شوند، این اتفاق در حالی است که اگر ریتم، قصه و عوامل خوب در یک کار حرفه ای موجود باشد آنگاه هم دیده می شود و هم مخاطب را جذب می کند. مثل سریال «ملکوت» که در آن حضور داشتم و کار شاخص آن زمان شد. با این وجود من بعد از ۶ سال تازه دارم یک کار جدید می سازم. در اینجا لازم است تا مدیران از غفلت در بیایند، زیرا این سوال مطرح می شود که چرا در این سال ها خیلی از افرادی که کار می ساختند، بیکاراند. برخی از ما جزو افرادی هستیم که پشت در هیچ اتاقی خودمان را معطل نمی کنیم و اگر ما مخاطب را با هزینه شخصیمان از سینما شناختیم و آن را جلب کرده ایم باید اجازه دهند که بیشتر فعالیت کنیم. چرا که از بین خیلی از افرادی که عنوان تهیه کنندگی را یدک می کشند شاید تنها ۵ نفر واقعاً در این حوزه هستند، که بدون هیچ حرف و حدیث و پارتی بازی کار می کنند.

 

او افزود: از ابتدا تکلیف ما در این حوزه مشخص بود، ما به عنوان بخش خصوصی سینما با اندک پولمان بقا پیدا کردیم و توانستیم داستانها و آثاری را ارائه دهیم که مخاطب را جلب کند، به همین دلیل باید از چنین افرادی دعوت کنند، چرا که ما مخاطب را می شناسیم، برنامه سازان خوبی را داریم اما در این بین سلاطین تهیه کنندگان تلویزیونی مدتی است که آزرده اند و همان طور که گفتم حاضر نیستند جلوی در اتاق این و آن معطل شوند.

 

شایانفر خاطرنشان کرد: به هر حال از جمله موارد مهم برای دیده شدن هر سریالی ورود و حضور افراد کاربلدی در آن است که ذائقه و سلیقه مردم را بشناسند و در راستای آن کارهایی را تولید کنند که از جذابیت لازم برای جلب نظر مخاطب برخوردار باشند.

 

جواد افشار:توجه به نیاز مخاطب در سریال اهمیت دارد

جواد افشار کارگردان مجموعه «برادر»، «کیمیا»، «مادرانه»، «سی امین روز»، «پول کثیف» و… در گفت و گو با بانی فیلم در خصوص عوامل موثر بر دیده شدن یک سریال عنوان کرد: مهمترین ها در اینباره همان عوامل و عناصر اصلی است که شامل قصه، فیلمنامه، کارگردانی درست و چیدمان صحیح شخصیت ها است، بعد از اینها نیز بحث کنداکتور و زمانی است که در اختیار آن قرار داده می شود.

 

وی ادامه داد: در کنار اینها نکته بسیار مهمی وجود دارد و آن این است که جامعه ما یکسری نیازها و خواسته هایی دارد که اگر به آنها بیشتر توجه شود، شما موفق تر خواهید بود. مخاطب شناسی عنصر مهمی است که نمی توان آن را نادیده گرفت و اگر به آن پرداخته شود، بطور قطع در موفقیت یک اثر تأثیر می گذارد. اینکه شما در برخورد با مخاطب صادقانه برخورد کنید، بی توجهی و توهین به آن نشود و با توجه به سرعت علوم و فنون امروزی ریتم مناسبی را ارائه دهید که آن کار بتواند سریع با جریانات حاکم در قصه جلو برود. در واقع قصه اصطلاحاً از تعریف های سنتی فاصله بگیرد و مقداری امروزی تر به شکل مینی مال پیش برود. در همین راستا اگر به این موارد توجه شود، آنگاه مخاطب هم آن را می پسندند.

 

افشار ادامه داد: در کنار موارد اولیه همان طور که گفتم عوامل دیگری چون زمان پخش، شبکه پخش، شرایط و تب جامعه و… نیز روی دیده شدن کار اثر دارد، اما اگر به فیلمنامه و عوامل اصلی توجه شود در نهایت کار می تواند مخاطب خودش را پیدا کند و دیده شود.

 

این کارگردان یادآور شد: امروز میزان تولیدات ما خیلی بیشتر و حتی بهتر از برخی آثاری است که در گذشته تولید می شود، اما چون تعداد آنها زیاد شده و انتظارات مخاطبان نیز از سوی دیگر افزایش پیدا کرده، بعضی کارها در این میان نادیده گرفته می شوند، وگرنه جز آثار انگشت شماری چون «میرزا کوچک خان»، «هزاردستان» یا چندین اثر دیگر که در دهه ۷۰-۸۰ تولید شده اند، ما پیشرفت قابل توجهی در این حوزه در اجرا، کیفیت بازی ها، داستان و… داشتیم. اما همان طور که گفتم چون تعداد این تولیدات افزایش یافته و رقابت رسانه ای هم فشرده و بیشتر شده است، مقداری به کارها کم توجهی می شود و گاهی مواردی که باید در آنها رعایت نمی شود وگرنه رشد کمی و کیفی تا حدی اتفاق افتاده است.

 

علی خودسیانی:تلویزیون باید اعتماد مخاطب را جلب کند

علی خودسیانی نویسنده فیلم ها و سریال هایی چون «دنیای شیرین دریا»، «نیمکت»، «خواستگاران»، «قهرمان» و… درباره تأثیرگذاری عواملی که باعث دیده شدن یک سریال تلویزیونی می شوند به بانی فیلم گفت: زمینه چینی که هر شبکه ای برای کاری که قرار است در آن شبکه دیده شود از جمله عوامل مهمی است که در دیده شدن هر کاری مؤثر است، یعنی از تبلیغاتی که تماشاگر را در جریان چنین کاری قرار می دهد گرفته تا ساعت پخش و با کسی که در اختیار آن قرار می دهند. در واقع می توان گفت که باکس های مشخص مثل زمان بعد از افطار در ماه رمضان و مناسبت هایی وجود دارد که ۵۰ درصد از بحث دیده شدن به آن برمی گردد و ۵۰ درصد باقی مانده نیز به موارد دیگری چون فیلمنامه، کارگردان و بازیگران بر می گرد.

 

وی ادامه داد: درباره این عوامل می توانم بگویم که میزان تأثیرگذاری مانند دیگر عناصر و عوامل است، یعنی فیلمنامه همانقدر نقش دارد که بقیه موارد چون بازیگران و کارگردان نقش دارند.

 

وی ادامه داد: درباره فیلمنامه مسئله ای که وجود دارد، این است که در سمتی از یک کار فیلمنامه قرار دارد و بقیه عوامل آن زحمت که یک نفر برای نگارش کشیده است را به شکل تقسیم شده دارند.

 

خودسیانی یادآور شد: ما نیز مدتی در تلویزیون با ریزش مخاطب مواجه شده بودیم، چون اگر تلویزیون در این سالها ۷۰ درصد مخاطب داشته است، با ریزشی که اتفاق افتاد برگرداندن این تعداد کار ساده ای نیست و باید اعتمادسازی برای این بازگشت اتفاق بیفتد و دلایلی که باعث ریزش مخاطبان شده است از بین برود. همچنین رعایت عواملی که پیشتر به آن اشاره شد نیز جزو مسئله دیگری است که باید به آن توجه شود.

 

 

فخرالدین صدیق شریف:قصه، کارگردانی و بازیگران عوامل اصلی دیده شدن یک سریال اند

فخرالدین صدیق شریف که فیلم ها و سریال هایی چون «زیر آسمان شهر»، «معمای شاه»، «کیمیا»، «کلاه پهلوی»، «ملکوت»، «در چشم باد»، «اخراجی ها» و… را در کارنامه کاری خود دارد، در گفت و گو با بانی فیلم درباره عوامل موثر بر دیده شدن یک سریال عنوان کرد: ترکیبی از تمام مواردی چون فیلمنامه، تیم بازیگران، گروه و… از جمله موارد موثر در این امر هستند. بازیگران در هر کاری باید نمایش را بشناسند و بدانند که چطور بازی کنند تا تاثیرگذار باشد. علاوه بر اینها قصه هم شرایط خاص خودش را دارد و باید دارای فراز و نشیب، تعلیق و ویژگی هایی باشد که جذابیت ایجاد می کند، این اتفاق در حالی است که من گاهی می بینم که برخی کارها آن عنصر نمایش را ندارند و بازیگران هم آن بده و بستانی که باید داشته باشند را با هم ندارند. علت این اتفاق این است که خیلی وقت ها از نابازیگران استفاده می کنند، گاهی حتی آن شتابزدگی موجود در تصویربرداری موجب می شود تا آن صحنه ای که باید در نیاید، یعنی همه اینها زاییده کم کاری است، کم کاری که در هر حوزه ای از یک کار می تواند وجود داشته باشد، از حضور بازیگران ناوارد گرفته تا عواملی که به کارشان وارد نیستند، در کل همه این موارد موجب شده کارها ماندگار نشوند و اکثر کسانی که مخاطب این تولیدات اند از کارها خاطره ای در ذهنشان نباشد. یعنی امروز برخی فیلم ها و سریال هایی چون «بوعلی سینا»، «سربداران» و… برای مردم ماندگارتر است.

 

این بازیگر در ادامه با اشاره به عوامل موثر در شکل گیری یک کار گفت: همه عواملی که از آنها، نام بردم مثل یک مثلث به هم پیوسته است، یعنی ما اگر قصه خوب را دست یک کارگردان بد بدهیم، اثر تاثیرگذار نمی شود و از سوی دیگر اگر قصه بد را به کارگردان حرفه ای بدهیم او در نهایت اثر متوسطی را ارائه می دهد، در همه این موارد بحث بازیگران و شیوه کار آنها نیز تاثیر مستقیم روی کار دارد و به همین جهت این عوامل مثل یک مثلث اند و اضلاع این مثلث باید درست انتخاب شود تا در نهایت یک کار خوب شکل بگیرد، یعنی وجود یک داستان مطلوب در کنار کارگردان خوب و بازیگرانی که کاربلد باشند جزو مواردی اند که باید با هم در نظر گرفته شوند.

 

صدیق شریف یادآور شد: با وجود این موارد برای دیده شدن یک مجموعه به بهترین شکل، زمانی که کاری در حال شکل گیری است، باید تمام این موارد نظر گرفته شود تا بعد از تولید و پخش آن کار مورد استقبال مخاطب قرار بگیرد و به خوبی به چشم بیاید.

 

 

 

 

banifilm.ir
  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی

دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی شهاب حسینی یکی از بهترین بازیگران سینمای ایران است که تا به حال در آثار فاخری مانند محیا، دلشکسته، شهرزاد و... به نقش آفرینی پرداخته است. این هنرمند در هر یک از هنرنمایی های خود دیالوگ های ماندگاری دارد که در ادامه این مقاله از سرپوش قصد داریم به بخشی از آنها اشاره کنیم. بیوگرافی کوتاه از شهاب حسینی سید شهاب الدین حسینی تنکابنی در ۱۴ بهمن ۱۳۵۲ در تهران به دنیا آمد. وی اصالتا تن کابنی است و تحصیلات عالیه خود را در رشته روانشناسی از دانشگاه تهران برای مهاجرت به کانادا ناتمام گذاشت. وی در سال ۱۳۷۳ با پریچهر قنبری ازدواج کرد و حاصل این پیوند دو فرزند پسر به نام های محمد امین و امیرعلی است. فعالیت هنری شهاب حسینی با تئاتر دانشجویی و سپس، گویندگی در رادیو شروع شد. از جمله جوایز این هنرمند می توان به موارد زیر اشاره کرد: - او برای بازی در شمعی در باد (۱۳۸۲) و رستگاری در هشت و بیست دقیقه (۱۳۸۳) نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد جشنواره فیلم فجر شد.  - حسینی در سال ۱۳۸۷ با بازی در فیلم سوپر استار جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد. -  او خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد جشنواره بین‌المللی فیلم برلین ۲۰۱۱ را به‌همراه گروه بازیگران فیلم جدایی نادر از سیمین کسب کرد. - او در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۶ نیز با ایفای نقش در فیلم فروشنده توانست جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن را به خود اختصاص بدهد. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی؛ درباره شهاب حسینی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی فیلم سینمایی دلشکسته در نقش امیرعلی: - هر کی ریــش گـذاشت مسلمـــون نیـست، هـــرکی پیـشونیش رو داغ کـــرد، مــرد خــدا نیست. - تو همه ی اعتقادا اشتباه میشه. همیشه ام یه عده گرگن تو لباس میش! -  من بنده آن دمم که ساقی گوید یک جام دگر بگیر و من نتوانم - ما فردا میایم خواستگاری، دیگه نمی خوام خواهرم باشی می خوام نفسم باشی دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در فیلم دلشکسته سریال شهرزاد در نقش قباد: -شهرزاد نمی دونی بدون، من با تو چیزایی پیدا کردم که هیچوقت تو زندگیم نداشتم و نمی خوام از دستش بدم. - ما همه مهره های سوخته ایم که زیر دست بزرگ آقاییم. -  آره خب عمو جان حقیقت تلخه عموجان، شنیدنش همچین یه جاهایی از وجدان آدمو جز میده. -  میرم صاف وامیستم جلوی بزرگ آقا بش میگم بزرگ آقا من، زن من، خب؟! پا به ماهه! عین ۱۰-۱۲ ماهو میخوام بمونم ور دلش چی میگی شما؟ - قباد : فقط یه سوال، خیلی دلم می خواد جوابشو بدونم، تو هنوزم دلت باهاشه؟ شهرزاد : فراموشی زمان می بره، فقط فکر می کنم اگه من به هر دری زدم، و اونی نشد که می خواستم بشه، لابد قسمت خرافه نیست، هست واقعا - موقتیه این روزا شهرزاد، می گذره. این وسط تنها چیزی که مهمه اینه که من هنوز با همه ی وجودم دوست دارم. عاشقتم - قباد : سخته واسم دوری تو اینو بفهم، چطوری اینو بهت ثابت کنم؟ شهرزاد : دیر شده، برای ثابت کردنش خیلی خیلی دیر شده … حتی ملک جوانبخت هزار و یک شبم نبودی وگرنه من کم قصه و داستان به گوش تو نخوندم. عاشق بزدل عشقو هم زایل می کنه آقای قباد دیوانسالار -قباد : این کارو باهام نکن شهرزاد. اینطوری خردم نکن. من هنوز دوستت دارم، خیلی بیشتر از قبل. همه چیو خراب نکن شهرزاد : برو قباد، پشت سرتم دیگه نگاه نکن -  من چی کار به کسی داشتم، داشتم زندگیمو می کردم. با بدبختی خودم سر و کله می زدم. اصلا روحمم خبر داشت همچین کسی تو این دنیا زندگی می کنه؟ کی نشونم داد؟ شما. بعدشم که فرستادینم تو بهشت تازه می خواستم بفهمم زندگی یعنی چی؟ تازه طعمش داشت زیر دهنم مزه مزه می کرد که یقه مو گرفتین ترپ انداختینم وسط جهنم. دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال شهرزاد سریال مدار صفر درجه در نقش حبیب پارسا: -تو را به جای همه دوست میدارم-تو را به خاطر عطر نان گرم برفی که اب میشود -برای بخشش اولین گناه-تو را برای دوست داشتن دوست میدارم-تو را به خاطر تمام کسانی که دوست نمیدارم دوست میدارم ...  - همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛همين  - مظفر:منوببخش ...یافراموش کن! حبیب:میبخشم...ولی فراموش نمیکنم!!!  -حبيب: فقط چرا فكر مي كنيد كه سفر اعزام ممكنه منتفي بشه؟ دكتر: اين مملكت پسرجان،سرزمين گسل و زلزله و پس لرزه است!آدم از فردا روزش - این و خداوند باید جواب بده ، باید جواب این سوال رو بده ! اگه تو این دنیا هیچ جایی برای آرامش وجود نداره ؛ و اگه تمام رویاهای ما از عشق ، عدالت و آزادی فقط ی خیال بیهودس! پس چرا ما رو آفرید ؟!... -ميدوني چيه تقي جان؟من بر خلاف مرحوم پدرم،ازسياست چيز زيادي نميدونم! همين قدر حاليمه كه هيچ دست مساعدتي از طرف قدرتهاي استعماري داخل اين كشور دراز نشده!!الي به اينكه مقاصد سياسي و اغراض اقتصادي خاصي رو دنبال مي كردن.وام كه بهم فرصت بدن كه خودم براي زندگيم تصميم بگيرم؛خودم انتخاب كنم؛ همين دیالوگ های ماندگار شهاب حسینی در سریال مدار صفر درجه سایر فیلم ها: -یه پایان تلخ بهتر از یه تلخی پایان ناپذیره ... (درباره الی) - میدونی برتر از عشق بی فرجام چیه؟فرجام بدون عشق... (برف روی شیروانی داغ) - من زندگی مو باختم حاج اقا منو از زندون می ترسونی؟برو از خدا بترس ... (جدای نادر از سیمین) - جنگ احساس مسولیته نه شلیکه گلوله ... (شوق پرواز) - هر چه تو اوج میگیری دنیا از دید تو بزرگتر می شود و تو از دید دنیا کوچکتر می شوی ... (شوق پرواز) - تو کویر ادم به خدا نزدیک تره چون اسمون به زمین نزدیک تره ... (پلیس جوان) - میدونی چیت حرص ادمو درمیاره؟اینکه حالت از من بده ولی حس واقعیتو بهم نمیگی خب چیه هر چی هست بیا به خودم بگو فکر میکنی چیزیمه؟فکر میکنی چون چیزیمه عرضه ندارم پس چون عرضه ندارم دیگه.....این منصفانه نیست چون من دارم سعی خودمو میکنم غلطی تا حالا نتونستم بکنم چون نمیتونم تمرکز کنم رو کاری ک باید بکنم نمیتونم تمرکز کنم چون همه ی وقتمو اون چرت وپرتا ی مزخرف و دغدغه های احمقانه پر کرده دانشکده ی مزخرف و شاگردای خنگ و... (پرسه در مه) گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش