شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۲۰۰۵۳

آشنایی با روز بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردی

روز بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردی,زندگینامه روز بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردیشیخ شهاب‌الدین سهروردی کسی است که مکتب فلسفی اشراق را بوجود آورد
یکی از فیلسوفان مشهور ایرانی، شیخ شهاب الدین سهروردی نام داشت که بعنوان نویسنده داستان عقل سرخ شناخته میشد و به شرح مسائل عرفانی و فلسفی از زبان پرندگان در این کتاب پرداخته است. در این مطلب از سرپوش با روز بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردی و زندگینامه این فیلسوف آشنا خواهید شد.

روز بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردی

شهاب الدین یحیی ابن حبش بن امیرک ابوالفتوح سهروردی که به القابی ازجمله شهاب الدین، شیخ اشراق، شیخ مقتول و شیخ شهید، شهرت داشت؛ فیلسوف نامدار ایرانی اهل قیدار از استان زنجان ایران است.

شهاب الدین سهروردی، زاده ی سال ۵۴۹ هجری قمری در دهکده سهرورد از توابع شهرستان خدابنده می باشد. طبق تائید مرکز تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، روز بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردی مصادف با ۸ مرداد ماه است که همایش ها، بزرگداشت ها و یادبودهایی را در این روز به مناسبت ایشان برگزار می کنند.

فعالیت های شیخ شهاب الدین سهروردی

سهروردی در شهر مراغه در نزد مجدالدین جیلی استادِ فخر رازی به یادگیری تحصیلات مقدماتی( حکمت، منطق و اصول فقه) پرداخت و تبحر خاصی در علوم حکمی و فلسفی کسب کرد و در بسیاری از علوم بقوت ذکا، وحدت ذهن و نیک اندیشی اطلاع یافت. سپس وی با سفر به اصفهان، تحصیلات صوری خود را در محضر ظهیرالدین قاری تکمیل کرد.

طبق برخی از گزارشات ، یکی از هم درسان وی که فخرالدین رازی نام داشت و از بزرگ ترین مخالفان فلسفه بود پس از مرگ سهروردی، نسخه ای از کتاب تلویحات وی را گرفت و پس از بوسیدنش، به یادِ همدرس قدیمش در مراغه اشک ریخت.

مجسمه شیخ شهاب‌الدین سهروردی,مذهب شیخ شهاب الدین سهروردیشهاب الدین سهروردی به علوم غریبه و سحر و جادو نیز مسلط بود

شهاب الدین سهروردی پس از پایان تحصیلات رسمی اش به داخل ایران سفر کرد و بسیاری از مشایخ تصوف را دید و در همین دوره شیفته ی راه تصوف گشت و به اعتکاف و عبادت و تفکر در طولانی مدت مشغول شد. همچنین سهروردی به آناتولی و شامات سفر کرد و به مناظر شام در سوریه کنونی جذب شد. در سفری که وی از دمشق به حلب رفت پسر صلاح الدین ایوبی( سردار معروف مسلمانان در جنگ های صلیبی) به نام ملک ظاهر را دید.

ملک ظاهر به صوفیان و دانشمندان علاقه بسیاری داشت و به همین خاطر به این حکیم جوان جذب شد و درخواستش از او چنین بود که در دربار وی در حلب بماند. شیخ شهاب الدین سهروردی که به مناظر آن دیار، علاقه وافری داشت این پیشنهاد ملک ظاهر را با خوشحالی پذیرفت و در دربار او ماندگار شد. وی در شهر حلب، به حکمةالاشراق پرداخت.

عواملی که باعث شد تا سهروردی، دشمنان فراوانی را از میان علمای قشری پیدا کند؛ سخن گفتن های بی پرده و بی احتیاط بودنش در بیان معتقدات باطنی دربرابر همگان، زیرکی و هوشمندی فراوان وی و نیز استادی وی در فلسفه و تصوف بود.

فلسفه اشراق شهاب الدین سهروردی

شیخ شهاب الدین سهروردی، بنیانگذار مکتب فلسفی اشراق بود که پس از مرگش وسعت یافت. سهروردی در اواخر قرن ششم و اوایل قرن هفتم به ارائه نظریه خود پرداخت که از او بعنوان رهبر افلاطونیان جهان اسلام یاد میشود. او نام حکمت اشراق را برای فلسفه اش تمنختب کرد که به معنای درخشندگی و برآمدن آفتاب است و اقوام لاتین به آن aurora consurgens میگویند.

ولی جالب است بدانید که این تفکر فلسفه خاص افلاطونی نیست بلکه ترکیبی از آرای افلاطون و ارسطو و نوافلاطونیان و زرتشت و هرمس و اسطوره تحوت و همچنین آرای نخستین صوفیان مسلمان است. درواقع مکتب سهروردی، هم فلسفه هست و هم نیست؛ بدین جهت فلسفه است که معتقد به عقل است اما تنها مرجع شناخت از نظر او، عقل نیست بلکه عرفان است؛ به این دلیل که شریف ترین و بلندمرتبه ترین مرحله شناخت، کشف و شهود و اشراق می باشد.

از مهم ترین اثر فلسفی سهروردی میتوان به کتاب حکمه الاشراق اشاره کرد و نظریهٔ ابن سینا را برای تأسیس حکمت مشرقی اجرا کرد. او باعث احیای عرفان آریایی و پدیدآورنده حکمت خسروانی شد.

آثار شیخ  شهاب الدین سهروردی 

سهروردی، حدود ۵۰ کتاب را با وجود عمرکوتاهش به فارسی و عربی نوشت که بیشترش دردسترس است. وی چند نوع اثر دارد که به ۵ دسته به شرح زیر تقسیم میشود:

>> کتاب های فلسفی سهروردی شامل تلویحات، مقامات، المشارح و المطارحات و حکمه الاشراق به زبان عربی نوشته شده است. او مسائل فلسفی را در کتاب اولش از دیدگاه مشائیان مطرح کرده و در موارد متعدد بر علیه آن ها به سبک خود شان انتقاد کرده است و در کتاب چهارم به نام حکمه الاشراق، صرفا فلسفه اشراقی را بیان کرده است. این کتاب به عنوان مهم ترین اثر فلسفی او و شاهکار عظیم او محسوب میشود.

>> رساله های کوتاه تری به فارسی و عربی به صورت خلا صه توضیح داده شده که مواد ۴ کتاب از آن ها نظیر هیاکل النور، الواح العمادیه میباشد که زبان نوشتاری آن ها به عربی و فارسی است. از دیگر آثار او می توان به پرتونامه، فی اعتقادالحکما، اللمحات، یزدان شناخت و بستان القلوب اشاره کرد.

>> سهروردی در حکایت های رمزی یا داستان هایی به زبان فارسی به شرح سفر نفس، مراتب وجود و رسیدن به رستگاری و اشراق پرداخت ولی ترجمه ی برخی از آن ها نظیر عقل سرخ، آواز پر جبرئیل، قصه الغربه الغربیه، رساله فی حاله الطفولیه، لغت موران، روزی با جماعت صوفیان، رساله فی المعراج و صفیر سیمرغ می باشد.

شیخ شهاب‌الدین سهروردی چه کسی بودشهاب الدین سهروردی همیشه در بیان احکام و مسائل مربوط به دین صریح بود

>> کتاب های فلسفی پیشینیان و قرآن کریم و حدیث نوشته هایی مانند ترجمه فارسی رساله الطیر ابن سینا، شرحی بر اشارات او، تاليف رساله فی حقیقه العشق و تفسیرهای چند سوره از قرآن و بعضی از احادیث دارای تحریرها و ترجمه ها، شرح ها و تفسیرهایی می باشد.

>> شیخ شهروردی به رسالا ت حاوی ادعیه، اوراد و اذکار،< الواردات و التقدیسات> می گوید و درواقع این نوشته ها ، فرشته شناسی سهروردی، ارتباط افلا ک با موجودات لطیفه و تطابق آن ها با امشاسپندان زرتشتی را بیان میکند. مثلا خورشید یا هورخش در دو نیایش بسیار معروف، مورد خطاب قرار می گیرد.

مذهب شیخ  شهاب الدین سهروردی 

طبق عقیده ی برخی از محققان، شیخ شهاب الدین سهروردی به ولایت، معتقد بود و نشانه هایی از شیعه بودن وی، شامل توجه علمای شیعه به نظریات سهروردی و محتوای نظریات او می باشد.

مرگ شهاب الدین سهروردی

شیخ سهروردی همیشه با صراحت تمام، احکام و مسائل مربوط به دین را بیان میکرد و سرانجام برخی از فقها به خاطر همین صراحت بیانش برعلیه او حکم ارتداد دادند و میگفتند که سخنانش بر خلاف اصول دین است.

شدت این کینه و دشمنی بحدی بود که مشوق ملک ظاهر، برای قتل شیخ سهروردی شدند ولی ملک ظاهر قبول نمیکرد و هیچ توجهی به درخواستشان نمی کرد.

یکی از فرمانروایان مسلمان حاضر در جنگ های صلیبی، صلاح الدین بود که سوریه را از صلیبیان گرفته بود و به تائید علمای دین برای حفظ اعتبارش نیاز داشت و ناچار دربرابر درخواستشان تسلیم شد. از این رو ، سهروردی بخاطر تحت فشار قرار گرفتن ملک ظاهر در ۵ رجب ۵۸۷ هجری قمری به زندان رفت و در سن ۳۷ سالگی در زندان کشته شد. شیخ سهروردی را در مسجد امام سهروردی شهر حلب به خاک سپردند.

شیخ شهاب‌الدین سهروردی کیست,مجسمه شیخ شهاب‌الدین سهروردیروز بزرگداشت شیخ شهاب الدین سهروردی در تاریخ هشتم مرداد در تقویم ایرانیان ثبت شده است

گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش

  • 10
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش