جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۱۷ - ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۹۰۸۳
کتاب، شعر و ادب

از همه‌گیر شدن کامپیوتر تا خلق ربات‌ها

آنچه آیزاک اسیموف ۳۵ سال قبل برای سال ۲۰۱۹ پیش‌بینی کرده بود

آیزاک آسیموف,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات
در حالی که چیزی به صدمین سال تولد آیزاک آسیموف نویسنده مشهور نمانده، مروری بر آنچه او ۳۵ سال پیش برای امسال پیش‌بینی کرده بود، نشان‌دهنده قدرت تخیل و شناخت وی از واقعیت است.

به گزارش مهر به نقل از مترنیتی‌ویک، تقریباً ۱۰۰ سال از زمان تولد آیزاک آسیموف در دوم ژانویه سال ۱۹۲۰ می‌گذرد و این نویسنده و استاد دانشگاه آمریکایی هنوز به عنوان یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان داستان‌های علمی‌تخیلی جهان شناخته می‌شود. او چند دهه پیش در ابتکاری برای پیش‌بینی آینده شرکت کرد و دقت او مثال‌زدنی است.

 

در پایان سال ۱۹۸۳، نویسندگان روزنامه تورنتو استار ایده‌ای خاص را به مناسبت تاریخی مهم در دنیای علمی‌تخیلی مطرح کرد. تقریباً ۳۵ سال قبل از آن تاریخ جورج اورول رمان معروف خود یعنی «۱۹۸۴» را منتشر کرده بود و در آن تصویری ترسناک از یک دنیای غیرمنصفانه و دیکتاتوری را در آینده ترسیم کرده بود.

 

دبیرهای این روزنامه تصمیم گرفتند پیش‌بینی‌های خودشان از آینده را به عنوان ادامه‌ای بر برآوردهای اورول از آینده منتشر کنند. آن‌ها تیمی کوچک جمع کردند و یکی از افرادی که دعوت کردند آسیموف بود. آن موقع این نویسنده به تازگی بعد از ۳۰ سال به مجموعه کتاب‌های «بنیاد» خود بازگشته بود و بنابراین به نظر زمانی عالی می‌رسید که او بتواند دنیای ۳۵ سال بعد یعنی سال ۲۰۱۹ را پیش‌بینی کند.

 

جان یوارت دبیر تورنتو استار در سال ۱۹۸۳ گفت: «آسیموف آن موقع خیلی محبوب بود. به خانه او در نیویورک زنگ زدم. او ایده پیش بینی بر مبنای مجموعه ۱۹۸۴ را خیلی دوست داشت و خوشحال بود که می‌تواند نویسنده اصلی باشد. مرد خیلی مهربانی بود و یک دلار به ازای هر کلمه گرفت.»

 

در آغاز نوشته‌اش آسیموف به شبح جنگ اتمی اشاره کرد و در عین حال اقرار کرد که اگر جنگ بشود تمام پیش‌بینی‌هایش اشتباه خواهد بود. او نوشت: «اگر ایالات متحده و اتحاد شوروی در هر زمانی بین حالا و ۲۰۱۹ با هم جنگ کنند به هیچ وجه بحث کردن درباره زندگی در آن سال فایده‌ای نخواهد داشت.»

 

بعد از اشاره به گستره احتمالی چنین فاجعه‌ای، آسیموف پیش‌بینی‌های خود را به دو دسته تقسیم کرد: کامپیوتری‌شدن و استفاده از فضای خارج از جو زمین. نکته جالب این است که بسیاری از پیش‌بینی‌های او در این زمینه‌ها درست از آب درآمد.

 

در سال ۱۹۸۳ دنیای کامپیوترها در دوران نوزادی خود به سر می‌برد و در حقیقت درست در همان سال بود که اپل سیستم لیسا را راه‌اندازی کرد که نخستین دستگاه بازرگانی بود که از یک رابط کاربر گرافیک استفاده می‌کرد.

 

اینترنت هم یک ابتکار کمتر شناخته‌شده بود که فقط در بعضی حلقه‌های خاص درباره‌اش صحبت می‌شد.

 

با این حال آسیموف توانست به خوبی آینده کامپیوترها را پیش‌بینی کند. او نوشت که این دستگاه‌ها روی تک تک جوانب زندگی تأثیر خواهند گذاشت و افرادی که نتوانند خود را با توسعه کامپیوترها جلو ببرند ضرر خواهند کرد.

 

او نوشت: «پیچیدگی رو به رشد جامعه باعث می‌شود زندگی بدون کامپیوترها غیرممکن باشد، مگر اینکه هرج‌ومرجی شکل بگیرد. تمام بخش‌های دنیا که در این زمینه عقب بیفتند به وضوح رنج خواهند کشید چون مدتی بعد بدنه‌های حکمرانی‌شان همانطور که حالا دنبال سلاح هستند آن موقع دنبال کامپیوتر خواهند بود.»

 

او همچنین تأثیر کامپیوترها بر بازار کار را درست حدس زد و گفت این تکنولوژی باعث خلق شغل‌های جدید و دیده‌نشده و حذف بعضی شغل‌های دستی و اجرایی خواهد شد. او همچنین گفت این تغییرات نیازمند نوآوری‌های بسیاری در سیستم آموزشی خواهند بود که باید بتواند افراد را برای عملکرد در یک جامعه جدید و با تکنولوژی بالا آماده کند.

 

این نویسنده گفت ربات‌ها تا سال ۲۰۱۹ بسیار عادی‌تر خواهند شد. او نوشت: «ربات یا شیء کامپیوتری‌شده متحرک از همین حالا دارد وارد صنایع می‌شود و در طی نسل آینده وارد خانه‌ها هم خواهد شد.»

 

او پیش‌بینی کرد که آلودگی یکی از مشکلات اصلی شهرها خواهد بود، اما پیشنهاد او متأسفانه هنوز عملی نشده است. او گفته بود تکنولوژی تا سال ۲۰۱۹ به جایی خواهد رسید که انسان‌ها می‌توانند شروع به التیام بخشیدن و ترمیم طبیعت کنند. او حتی گفته بود این تجربه می‌تواند کشورهایی که قبلاً درگیری داشته‌اند را به صلح برساند.

 

تعدادی از پیش‌بینی‌های آسیموف درباره فضا هم در عصر مدرن بسیار خوش‌بینانه به نظر می‌رسند. به طور مثال، او پیش‌بینی کرده بود که تا سال ۲۰۱۹ ساختارهایی دور زمین در مدار حرکت می‌کنند و به زمین برق‌رسانی می‌کنند. او نوشته بود: «این انرژی برای همه ضروری خواهد بود و در نتیجه تنها در صورتی می‌توان آن را تأمین کرد که کشورها در صلح باشند و با هم کار کنند.»

 

او همچنین پیش‌بینی کرده بود که کولونیزه کردن فضا تا سال ۲۰۱۹ آغاز شده باشد. او باور داشت تا این تاریخ نخستین حکومت‌های خارج از زمین ممکن است شروع به شکل گرفتن کرده باشند. اما با وجود اینکه انسان هنوز نتوانسته در تعداد بالا به خارج از زمین برود، راه‌اندازی ایستگاه فضایی بین‌المللی در سال ۱۹۹۸ به معنی به حقیقت پیوستن یکی دیگر از پیش‌بینی‌های او بود.

 

این نویسنده آثار علمی و تخیلی آمریکایی روسی‌تبار سال ۱۹۹۲ درگذشت. وی، بیش از ۵۰۰ عنوان کتاب در تمام دسته‌های اصلی رده‌بندی دوی (به جز فلسفه) دارد و سیارک آسیموف ۵۰۲۰ به افتخار وی، نامگذاری شده‌است.

 

 

  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش