شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۲۰۰۲۸

زادروز زرتشت: پیام‌آور اندیشه و خرد

زادروز زرتشتزادروز زرتشت
جشن زادروز زرتشت، یکی از مهم‌ترین رویدادهای فرهنگی برای پیروان دین زرتشتی به شمار می‌رود که نمادی از احترام و بزرگداشت به این پیامبر بزرگ است. در این مقاله از سرپوش، به تاریخچه و اهمیت این روز خواهیم پرداخت.

زرتشت که بود؟

زرتشت که به عنوان پیامبر ایران نیز شناخته می شود؛ رهبر، اصلاح گر دینی، فیلسوف و شاعر بوده است که به پیروان خود درباره نیروهای خیر و شر و انسان های آزاد صحبت می کند، او بیان می کند که آزادی انسان سبب شده که وی بتواند جایگاه خود را در مبارزه مشخص کند.  آموزه‌های زرتشت، هستهٔ اصلی مزدیسنا را تشکیل می‌دهد.

زادروز زرتشت

زادروز زرتشت پیامبر ایرانی، یکی از مهم‌ترین رویدادهای تاریخ فرهنگی و دینی ایران به شمار می‌رود. تعالیم زرتشت، مبتنی بر یگانه‌پرستی، اخلاق نیک و کردار درست، تاثیر بسزایی بر جوامع مختلف از گذشته تا به امروز داشته است.

تولد و زادورو زرتشت در ۶ فروردین برگزار می شود که به هفدورو یا هودرو معروف می باشد.  این روز با نام های دیگری نیز نامیده میشود که از آن ها می توان به «روز شادباش نویسی» ، « روز امید» یا روز« نوروز بزرگ»  اشاره کرد. خاستگاه این دیدگاه محاسبات ذبیح بهروز پژوهشگر ایرانی می‌باشد که در کتابش «تقویم و تاریخ در ایران» به چند روش روز زایش و رصد منسوب به زرتشت را محاسبه کرده‌است.

به باور جدید زرتشتیان ایران اما نه زرتشتیان هندی؛ پیامبر ایرانی زرتشت به دنیا آمد البته باید اشاره کرد که این موضوع منبع تاریخی ندارد. 

زرتشت زمانی که سی ساله بود به عنوان پیامبر انتخاب شد و با همین انگیزه نیز تاریخ گذشته ایران را تاحد زیادی تغییر داد. برخی از زرتشتیان این روز را جشن گرفته و مبارک می دانند، آنها به مناسبت این روز به نیایشگاه و آدریان محل سکونتشان می روند و آش رشته، خوراکی های سنتی تهیه می کنند و به اجرای مراسم آفرینگان و جشن خوانی خورداد و فروردین ماه می پردازند. 

تصویر خیالی از زرتشت و زادروز زرتشتتصویر خیالی از زادروز زرتشت

آیین روز شادباش نویسی

از جمله آیین های مربوط به زادروز زرتشت می توان به  شادباش نویسی، اسپپند دود کردن، دف زدن و آب پاشی اشاره کرد. آب نمادی از روشنایی و پاکی است که افراد آن را روی همدیگر می پاشند و آرزوی روشنایی برای یکدیگر دارند. یکی دیگر از مهم ترین آیین های این روز نوشتن آرزوی نیک برای همدیگر است که یکی از مهمترین آیین زادروز زرتشت محسوب می شود، این آرزوها تا سال بعد باید نزد شخص نگهداری شوند. 

اقدامات انجام شده در این روز

براساس وقایع ثبت شده در تاریخ ایران، ۶ فروردین علاوه بر زادروز زرتشت وقایع دیگری را نیز به ثبت رسانده است که شامل پیدایی کیومرث و هوشنگ، اختراع خط به دست جمشید و روییدن مشی و مشیانه است. 

زادروز آشو زرتشت، بر تخت نشستن جمشید، تیراندازی آرش شیواتیر، غلبه سام بر اژدهاک، تولد کیخسرو جاودان شاه ایران و روز همپرسگی زرتشت با اهورامزدا از جمله دیگر اتفاقات مربوط به زادروز زرتشت هستند. 

ابهامات تاریخی پیرامون زادروز زرتشت

تاریخ دقیق زادروز زرتشت همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. روایات مختلفی در منابع تاریخی ذکر شده است که قدمت برخی از آن‌ها به دوران باستان باز می‌گردد. باستان‌شناسان و مورخان بر اساس یافته‌های علمی و پژوهشی، سعی در تعیین دوره زمانی دقیق زندگی زرتشت داشته‌اند.

روایات باستانی:

یکی از قدیمی‌ترین منابع اشاره کننده به زادروز زرتشت، نوشته‌های مورخ یونانی به نام «گزنفون» است. او در کتاب «سیروپدی»، زرتشت را هم عصر داریوش یکم هخامنشی می‌داند. از سوی دیگر، در منابع زرتشتی مانند «اوستا»، اشاره مستقیمی به تاریخ تولد زرتشت نشده است.

پژوهش‌های علمی:

بر اساس یافته‌های باستان‌شناسی و بررسی متون تاریخی، بسیاری از پژوهشگران زرتشت را متعلق به اواخر هزاره دوم یا اوایل هزاره اول پیش از میلاد می‌دانند. منطقه آذربایجان و شرق ایران، از جمله مناطقی است که به عنوان احتمالی محل تولد زرتشت مطرح شده است.

پیامبری زرتشت و ظهور آیین زرتشتی

بر طبق روایات، زرتشت در سن سی سالگی در مکاشفه‌ای با اهورامزدا، خداوند یگانه، روبرو می‌شود و به پیامبری برگزیده می‌شود. او با دریافت وحی، رسالت خود را تبلیغ توحید، مبارزه با بدی و ترویج نیکی قرار می‌دهد.

تعالیم زرتشتی:

محور اصلی تعالیم زرتشت، اعتقاد به اهورامزدا به عنوان تنها آفریدگار هستی است. در جهان‌بینی زرتشتی، نبرد دائمی میان خیر و شر وجود دارد و انسان با اختیار خویش می‌تواند راه درست را انتخاب کند.

اوستا و کتاب مقدس زرتشتیان:

«اوستا» مهم‌ترین کتاب مقدس دین زرتشت است که مجموعه‌ای از سروده‌ها و احکام به شمار می‌رود. اوستا در طی کتاب مقدس زرتشتیان که مورد ویرایش و تغییر قرار گرفته و بخش‌هایی از آن از بین رفته است درباره این موضوع صحبت می کند.

درباره پیامبری زادروز زرتشتابهامات مربوط به زادروز زرتشت

تاثیر زرتشت و آیین او بر فرهنگ و تمدن بشری

اندیشه‌های زرتشت و آیین او فراتر از مرزهای ایران، تاثیر گسترده‌ای بر جوامع مختلف داشته است. مفاهیمی همچون یگانه‌پرستی، مسئولیت فردی، مبارزه با اهریمن و رستاخیز در ادیان توحیدی بعدی نیز نمود پیدا کرد.

تاثیر بر ادیان توحیدی:

آئین زرتشتی با ادیانی چون یهودیت، مسیحیت و اسلام وجوه مشترک فراوانی دارد. اعتقاد به فرشته نگهبان، روز قیامت و رستاخیز، از جمله مفاهیمی هستند که در این ادیان نیز وجود دارند.

تاثیر بر فلسفه و هنر:

اندیشه‌های زرتشت بر شکل‌گیری فلسفه غرب و هنر نیز تاثیرگذار بوده است.

جشن مربوط به زادروز زرتشتدرباره اقدامات زادروز زرتشت

جشن‌های زرتشتیان و گرامیداشت زادروز زرتشت

نوروز و جشن فروردین‌گان:

جشن نوروز برای زرتشتیان علاوه بر تحویل سال نو، یادآور نزول وحی بر زرتشت و انتخاب او به پیامبری نیز هست. در ایام نوروز، زرتشتیان با برگزاری آئین‌های خاص، به نیایش و شکرگزاری می‌پردازند.

جشن تیرگان:

جشن تیرگان که همزمان با تیرماه برگزار می‌شود، یکی دیگر از اعیاد مهم زرتشتیان است. این جشن با روایت‌هایی از زندگی زرتشت پیوند دارد و یادآور ایستادگی او در برابر ستمگران است.

زرتشتیان ایران جامعه‌ای پویا و تاثیرگذار

زرتشتیان ایرانی با قدمت تاریخی طولانی، همواره در عرصه‌های مختلف فرهنگی، علمی، اجتماعی و اقتصادی نقش‌آفرین بوده‌اند. حضور موفق زرتشتیان در مناصب دولتی، فعالیت‌های علمی و هنری، نشان از تاثیرگذاری آن‌ها بر جامعه ایران دارد.

حفظ سنت‌ها و ارزش‌های زرتشتی:

زرتشتیان ایران با برگزاری مراسم‌های مذهبی، پاسداشت زبان و ادبیات اوستایی و تلاش برای معرفی آیین خود به جامعه، به حفظ سنت‌ها و ارزش‌های دینی و فرهنگی خود می‌پردازند.

همزیستی مسالمت‌آمیز با ادیان دیگر:

یکی از ویژگی‌های بارز جامعه زرتشتیان ایران، روحیه همزیستی مسالمت‌آمیز با پیروان سایر ادیان است. زرتشتیان با تاکید بر احترام متقابل و گفتگوی بین فرهنگی، همواره نقشی سازنده در وحدت ملی داشته‌اند.

تصاویری از زرتشت، زادروز زرتشتتاثیر زادروز زرتشت بر فرهنگ ایرانی و اروپایی

سخن پایانی درباره زادروز زرتشت

زادروز زرتشت پیام‌آور ایرانی، فرصتی برای بازشناسی اندیشه‌های والای او و تاثیرگذاری عمیق آیین زرتشتی بر فرهنگ و تمدن بشری است. تعالیم زرتشت مبتنی بر خرد، راستی و نیک‌اندیشی، همچنان چراغ راهی برای انسان‌ها در جستجوی سعادت و رستگاری است. پاسداشت میراث زرتشت و احترام به جامعه زرتشتیان ایران، زمینه‌ساز غنای فرهنگی و همبستگی ملی خواهد بود.

گردآوری: بخش تونل زمان سرپوش

  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش