جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۲:۴۶ - ۲۹ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۶۸۹۰
کتاب، شعر و ادب

به بهانه انتشار چند کتاب از خورخه لوئیس بورخس/ بورخس، بورخس بزرگ...

خورخه لوئیس بورخس,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

فرناندو سورنتینو، نویسنده و روزنامه‌نگار آرژانتینی، هفت بار با خورخه لوئیس بورخس گفت‌و‌گو کرده(مجموعه این گفت‌و‌گوها با ترجمه حسین یعقوبی در ایران منتشر شده) و به نوعی رکورددار گفت‌و‌گو با بورخس است. وقتی از او می‌پرسند، این نشست و برخاست‌ها و صحبت‌ها را اگر بخواهی در یک جمله خلاصه کنی، آن یک جمله چیست؟ جواب بسیار جالبی می‌دهد؛ جوابی که به ابن سینا، حکیم پرآوازه، منسوب است و بعد از دیدار و خلوت چند روزه‌اش با ابوسعید ابوالخیر، عارف خراسانی، آن را در توصیف این عارف به زبان آورده بود:«هرچه را که من می‌دانم، او می‌بیند!»؛ بعید می‌دانم سورنتینو، ابن سینا و ابو‌الخیر را بشناسد و این جمله آشنای ادبیات عرفانی ما را شنیده یا خوانده باشد؛ اما پاسخ هوشمندانه‌اش می‌تواند بورخس را برای کسانی که شناختی از او ندارند، بشناساند.

 

وگرنه آنها که بورخس را خوانده‌اند(بورخس‌خوان‌ها!) در این که او در متن ادبیات قرن بیستم چه تکخالی بوده، تردیدی ندارند. عمده کارهای بورخس به فارسی برگردانده شده‌اند از «هزارتوهای بورخس» تا «کتابخانه بابل و ۲۳ داستان دیگر» و از «این هنر شعر» تا «ویرانه‌های مدور» و... اخیراً بازنشر برخی آثار او در یک بازه زمانی کوتاه بهانه‌ای به دستم داد تا نگاهی به او و دنیای بی‌نظیری که در جهان داستانی‌اش «بازخلق» کرده است، بیندازم.

 

اعجاب در نوشتن

خورخه لوئیس بورخس، شاعر و نویسنده آرژانتینی، چند ماه پیش از آن که جهان وارد قرن بیستم شود، به دنیا آمد. هنوز چهارده سالش نشده بود که خانواده به قلب اروپا مهاجرت کرد و همین مهاجرت فرصتی برایش پیش آورد تا در سوئیس زبان‌های فرانسوی و آلمانی را هم بیاموزد.

 

پیش‌تر از این‌ها در خانه و از طریق معلمی سرخانه زبان‌ انگلیسی را نیز آموخته بود. عطش سیری‌ناپذیرش برای خواندن را بگذارید در کنار زبان‌دانی و زبان‌های متفاوتی که می‌دانست! بی‌گمان این دو، کلیدواژه‌های جادویی دانش بی‌مثال بورخس و حجم عجیب و باورنکردنی مطالعه‌اش باید باشند. ۲۲ سال دارد که به ‌بوئنوس آیرس بازمی‌گردد؛ حالا دیگر راهش را پیدا کرده و تصمیمش را گرفته است:«نوشتن»؛ گرچه طبع شعرش او را وامی دارد تا اولین دفتر شعرش را بعد از بازگشت از اروپا و در ذوق و شوق آمدن به خانه پدری‌اش با عنوان «شور بوئنوس آیرس» بسراید.

 

باقی عمر را در آرژانتین ماند؛ سال‌ها استاد ادبیات انگلیسی دانشگاه بوئنوس آیرس بود و چند سالی نیز رئیس کتابخانه ملی آرژانتین. البته همچون پدر، به مرور بینایی‌اش را از دست داد و وقتی عهده‌دار ریاست کتابخانه ملی آرژانتین شد، تقریباً نابینا بود. با این‌حال دست از کار نکشید و سرانجام در هشتادوهفت‌سالگی در سوئیس درگذشت. او هرگز علاقه‌ای به ژانر«رمان» از خود نشان نداد و همه شاهکارهایش را در قالب داستان و داستان کوتاه آفرید. داستان‌هایی که در فرم، داستان کوتاه کلاسیک را منقلب کرد و کار را به جایی رساند که تازه سال‌ها بعد از مرگش منتقدین به صرافت افتادند که بورخس نویسنده‌ای پست مدرن بوده! چیزی که خودش در خواب هم نمی‌دید.

 

شاید این جمله او درباره نحوه آفرینش ادبی‌اش کمک‌مان کند که تصویری دقیق‌تر از او ترسیم کنیم: «من به جنبش‌ها و مکتب‌های ادبی هیچ علاقه‌ای ندارم. من به فردیت ادبی معتقدم. هیچ وقت خودم را آزار نمی‌دهم که اعضای یک مکتب را بشناسم یا به قرنی وابسته باشم. اگر کمدی الهی را بخوانم به قرون وسطی و همچنین به قرون ۱۳ یا ۱۴ فکر نمی‌کنم؛ بلکه به ویرژیل، دانته، برونو، پائولو، فرانسکا، اولیس و… فکر می‌کنم.» و با همین نگاه به تاریخ و رؤیاهای تاریخی‌ است که چنین جهان داستانی زیبا و رازآلودی خلق می‌کند: «من تاریخ را رؤیایی بلند می‌بینم؛ اما این رؤیایی است که رؤیا پرور ندارد و خودش را در سر می‌پروراند، بدون آن که مقصدی داشته باشد…» به همین خاطر بورخس آدم ناشناخته‌ای نزد کتابخوان‌های ایرانی نیست و این خودش جای بسی خوشحالی دارد.

 

حسین مسلم

 

 

  • 9
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه

انواع ضرب المثل درباره شتر در این مقاله از سرپوش به بررسی انواع ضرب المثل درباره شتر می‌پردازیم. ضرب المثل‌های مرتبط با شتر در فرهنگها به عنوان نمادهایی از صبر، قوت، و استقامت معنا یافته‌اند. این مقاله به تفسیر معانی و کاربردهای مختلف ضرب المثل‌هایی که درباره شتر به کار می‌روند، می‌پردازد.

...[ادامه]
ویژه سرپوش