یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳
۱۳:۰۶ - ۱۸ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۱۳۶۴
میراث فرهنگی و صنایع دستی

خیابان‌کشی در قلب تاریخ اصفهان

خیابان‌کشی در قلب تاریخ اصفهان,بافت تاریخی اصفهان
تعریض معبر و عبورِ گذر در محدوده‌های تاریخی شهرهای ایران ممنوع است، اما به صدا درآمدنِ زنگِ عبورِ ۲ خیابان، با نام‌های "علاقه مندان" و "علی قلی بیگ" از بافت تاریخی اصفهان، فعالان میراث فرهنگی را نگران کرده اما پرسش این است که آیا مصوبه "محدوده تاریخی ۱۶۸شهر" می‌تواند مانع عبور این خیابان‌ها از بافت تاریخی شود یا چراغ برای آنها سبز است.

روزنامه جهان صنعت نوشت: اصفهان جزو ۱۶۸ شهری است که به موجب مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری احداث هرگونه پروژه بزرگ‌مقیاس در آنها ممنوع است. با وجود این آن‌طور که فعالان میراث فرهنگی می‌گویند شهرداری اصفهان قصد دارد دو خیابان «علاقه‌مندان» و «علی‌قلی‌بیگ» را از قلب بافت تاریخی اصفهان عبور دهد.

مشکل حقوقی که در این میان چالش‌برانگیز شده آن است که این دو خیابان در طرح بازنگری شهر اصفهان -‌مصوب سال ۱۳۹۴- وجود داشته‌اند و طرح آنها به تصویب شورای‌عالی شهرسازی و معماری رسیده است. از دیگر سو این شورا مصوبه «محدوده تاریخی ۱۶۸ شهر» را دو سال بعد ابلاغ کرده و به موجب آن خیابان‌های یادشده در مغایرت اساسی با مصوبه اخیر شورای‌عالی هستند.

همین وضعیت پیچیده باعث شده تصمیم‌گیری نهایی درخصوص این خیابان‌کشی در بافت تاریخی اصفهان منوط به تصمیم شورای‌عالی شهرسازی و معماری باشد. در واقع در شرایط فعلی چشم امید دوستداران میراث فرهنگی به شورای‌عالی شهرسازی و معماری برای جلوگیری از اجرای این خیابان‌کشی توسط شهرداری است.

مغایرت با مصوبه شورای‌عالی

محمدمهدی کلانتری -‌دبیر پویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران- درخصوص دو خیابان «علاقه‌مندان» و «علی‌قلی‌بیگ» که قرار است در اصفهان احداث شوند و از میان بافت تاریخی اصفهان عبور می‌کنند به «جهان‌صنعت» گفت: این دو خیابان دقیقا در محدوده مصوب بافت تاریخی اصفهان هستند. توجه داشته باشید که محدوده ۱۶۸ شهر در سال ۱۳۹۴ در شورای‌عالی شهرسازی و معماری مصوب شده است. به موجب این مصوبه گفته شده هرگونه پروژه بزرگ‌مقیاس، تعریف معبر و ایجاد معبر جدید در محدوه مشخص این شهرها مغایرت اساسی با مصوبه شورای‌عالی شهرسازی و معماری دارد و ممنوع است. تنها نهادی نیز که می‌تواند در این خصوص تصمیم‌گیری کند شورای‌عالی معماری و شهرسازی است.

وی ادامه داد: اینها (مسوولان شهرداری) دو خیابان را در نظر گرفته‌اند که یکی از این خیابان‌ها خیابان علی‌قلی‌بیگ بوده که به موازات خیابان طالقانی است. خیابان دیگر نیز خیابان علاقه‌مندان بوده که به موازات خیابان آیت‌الله زاهد است و در حد فاصل خیابان فروغی تا مسجد سید را شامل می‌شود. هر دو خیابان از محدوده بافت تاریخی اصفهان عبور می‌کنند و بناهای تاریخی در مسیر آنها وجود دارد که با خیابان‌کشی تخریب خواهند شد.

کلانتری خاطرنشان کرد: البته در این سال‌ها آزادسازی بخش‌هایی به صورت بسیار محدود انجام شده است. خیابان علی‌قلی‌بیگ از آنجا که مشمول تعریض معبر می‌شود به صورت یک‌باره قرار نبوده احداث شود. هر کسی که مجوز ساخت بگیرد به او عقب‌نشینی می‌دهند تا ملکش عقب نشسته و آن مسیر باز شود. درخصوص خیابان علاقه‌مندان وضعیت به این صورت است که می‌خواهند آزادسازی انجام دهند، یعنی هزینه و تملک کنند. علت نیز آن است که مسیری وجود ندارد که بخواهند آن را تعریض کنند و در واقع قصد ایجاد یک مسیر جدید را دارند. در مسیر علاقه‌مندان که آن را بررسی کردم چند پلاک بود که در سه چهار سال اخیر خریداری کرده بودند و تخریب شده بود.

دبیر پویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران درخصوص خیابان علی‌قلی‌بیگ نیز گفت: در این خیابان نیز چند سال پیش دو پلاک در جوار مسجد رحیم‌خان تخریب و به جای آنها ساختمانی بتنی ایجاد شد. در آن زمان کسی متوجه نشد ساختمان‌های جدید در مسیر همین خیابان علی‌قلی‌بیگ تخریب شدند و در واقع دارند پس از عقب‌نشینی به جای آنها ساختمان‌های جدید می‌سازند. الان باتوجه به نقشه‌ای که هست متوجه شده‌ایم آن تخریب هم در راستای همین ایجاد معبر بوده است.

خیابان‌کشی در قلب تاریخ اصفهان,بافت تاریخی اصفهان

توجیه شهرداری برای خیابان‌کشی در بافت تاریخی

کلانتری در پاسخ به این پرسش که توجیه قانونی شهرداری برای این خیابان‌کشی‌ها در بافت تاریخی اصفهان مشخصا چیست، ابراز کرد: شهرداری اصفهان معتقد است هم خیابان علی‌قلی‌بیگ و هم خیابان علاقه‌مندان مصوبه ماده ۵ داشته و به نوعی چون در طرح تفصیلی اصفهان و طرح بازنگری هم آمده‌اند و این طرح نیز توسط شورای‌عالی تایید شده است، این حق را دارند که خیابان‌کشی کنند. این استدلال اشتباه است، چراکه طرح تفصیلی این دو خیابان، قبل از شکل‌گیری مصوبه ۱۶۸ شهر مصوب شده است‌. زمانی هم که مصوبه جدید برای ۱۶۸ شهر تاریخی برقرار شده، هرگونه طرح قبلی که مغایر این مصوبه باشد عملا باید کنار گذاشته شود. اینطور نیست که بگوییم چون قبلا مصوب شده خیابان‌کشی بلامانع است و صرفا از این به بعد نباید خیابان جدید بکشند.

دبیر پویش ملی نجات بافت‌های تاریخی ایران در پاسخ به این پرسش که در شرایط کنونی برای جلوگیری از این خیابان‌کشی‌ها و نجات بافت تاریخی اصفهان چه اقداماتی می‌تواند انجام شود، گفت: شخصا با شورای‌عالی شهرسازی و معماری و (وزارت) میراث فرهنگی نامه‌نگاری کرده‌ام. البته خیلی امیدی به (وزارت) میراث فرهنگی نیست و امیدواریم که شورای‌عالی در این خصوص اقدامی کند. باتوجه به جابه‌جایی مدیریتی در شورای‌عالی نمی‌دانیم که آیا مدیر جدید شورای‌عالی در راستای مدیران قبلی عمل خواهد کرد یا رویه‌ای مخالف روند (مساعد) قبلی خواهد داشت. اگر مدیریت جدید در راستای روند قبلی عمل کند شورای‌عالی باید مثل مورد گذر آقانجفی جلوی خیابان‌کشی را بگیرد.

وی ادامه داد: گذر آقانجفی نیز اتفاقا در طرح تفصیلی آمده بود و شهرداری همین توجیه کنونی را درخصوص گذر آقانجفی نیز داشت و می‌گفت در طرح تفصیلی آمده است، اما شورای‌عالی با استناد به مصوبه ۱۶۸ شهر جلوی آن را گرفت. بنابراین دو خیابان جدیدی که قصد ساخت آنها را دارند مشابه وضعیت گذر آقانجفی هستند و منطقا باید جلوی احداث آنها گرفته شود. کلانتری در خاتمه گفت: در نهایت باید بگویم شورای‌عالی اگر همچنان بر مواضع قبلی خودش باشد باید جلوی این خیابان‌کشی در بافت تاریخی اصفهان را بگیرد. نامه‌نگاری‌های لازم با شورای‌عالی در این خصوص انجام شده و منتظر هستیم که ببینیم تصمیم شورای‌عالی شهرسازی و معماری در این خصوص به چه شکل است.

  • 10
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

حکایت های اسرار التوحید اسرار التوحید یکی از آثار برجسته ادبیات فارسی است که سرشار از پند و موعضه و داستان های زیبا است. این کتاب به نیمه ی دوم قرن ششم هجری  مربوط می باشد و از لحاظ نثر فارسی و عرفانی بسیار حائز اهمیت است. در این مطلب از سرپوش تعدادی از حکایت های اسرار التوحید آورده شده است.

...[ادامه]
ویژه سرپوش