دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۱۳ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۵۴۳۷
بانک و بیمه

چرا پیگیری چک برگشتی با روش اجرای ثبت کمتر به نتیجه می رسد؟

چک برگشتی,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بانک و بیمه

به گزارش فارس، برمبنای قانون صدور چک، یکی از راه ‏های پیش ‏بینی‎شده برای رسیدگی به چک‎های برگشتی، مراجعه به واحد اجرای احکام سازمان ثبت اسناد است. این روش به همراه پیگیری در دادگاه‎های حقوقی و کیفری، سه روشی هستند که قانون صدور چک برای رسیدگی به چک‏ های برگشتی پیش ‏بینی کرده است. در روش پیگیری ثبتی، طلبکار با در دست داشتن گواهی عدم پرداخت صادرشده از طرف بانک به اداره‏ ی اجرای احکام مراجعه کرده و درخواست توقیف اموال غیرمنقول و حساب‏ های بانکی بدهکار را می ‏نماید.

 

اداره مزبور نیز از سازمان ثبت اسناد، بانک مرکزی و پلیس راهنمایی و رانندگی اموال غیرمنقول، وسایل نقلیه و حساب‎های بانکی بدهکار را استعلام کرده و درصورت وجود،آن‏ها را توقیف خواهد کرد. برمبنای مطالعات میدانی، درصورتی که مشکل خاصی در این روند بوجود نیاید، فرد طلبکار در مدت سه ماه می‏تواند طلب خود را از راه توقیف و حراج اموال فرد بدهکار، وصول کند.

 

این روند مختص کشور ما نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا توقیف و مصادره ‏ی اموال فرد بدهکار از شیوه‏ های معمول پیگیری دعاوی مالی از جمله چک است. با این حال کارایی این روش در کشور ما بالا نیست و بسیاری از طلبکاران تمایلی به انتخاب این روش ندارند. علت این امر چیست؟

 

 

یکی از موانع کارایی روش پیگیری ثبتی در کشور ما، عدم وجود شفافیت مالکیت است؛ بدین معنی که حاکمیت از همه ‏ی اموال مردم آگاه نبوده و قادر به شناسایی کامل آن‏ها نمی‏ باشد. از همین رو هیچ تضمینی نیست که با استعلامات سه ‏گانه ‏ی فوق، تمام اموال فرد بدهکار شناسایی گردد.

 

مالکیت‏ هایی در شکل اسناد عادی و سرقفلی، مهمترین ریشه‎ی این امر هستند؛ زیرا قابل شناسایی نبوده و توقیف آن‏ها توسط حکومت بی‏ معنی است. با توجه به این خلاء ، بسیاری از افراد در معرض چک برگشتی (کلاهبردار، افراد پرریسک و...) سعی می‏ کنند بخش قابل توجهی از اموال خود را بدین شکل نگهداری کرده تا از معرض توقیف اموال مصون بمانند. وجود مالکیت غیرشفاف در کشور، باعث شده کارایی روش ثبتی و توقیف اموال بدهکار کاهش یابد و قانون به اهداف از پیش تعیین شده نرسد.

 

از دیگر موانعی که کارایی روش ثبتی را در کشور ما کاهش داده، مسئله ‏ی مستثنیات دین است؛ بدین معنی که ضروریات زندگی هر فرد بدهکار قابل مصادره نخواهد بود. بر مبنای "ماده ۶۱ آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء" مواردی همچون مسکن و وسیله ‏ی نقلیه قابل حراج نیست. در نتیجه هر طلبکار عملا باید برای استیفای حقوق خود دو منزل یا وسیله‏ ی نقلیه از بدهکار شناسایی کند.

 

علاوه ‏بر این، ابهام قانون در این زمینه باعث شده که مبحث مستثنیات دین به ابزار سوء استفاده تبدیل شود. به عنوان مثال ممکن است فرد بدهکار منزلی به قیمت چندده برابر بدهی خود داشته باشد و از مابه ‏التفاوت قیمت منزل و بدهی نیز می‏تواند منزلی تهیه کند؛ اما قانون چنین امری را پیش‏ بینی نکرده و بسیاری از افراد با استفاده از همین خلاء ، بازپرداخت بدهی خود را به تعویق می ‏اندازند.

 

یکی دیگر از مواردی که تا چندسال پیش از موانع کارایی شیوه ‏ی پیگیری ثبتی بود؛ نحوه ‏ی شناسایی اموال بدهکار بود؛ زیرا تا چندسال پیش امکان استعلام اموال غیرمنقول از سازمان ثبت اسناد وجود نداشت. دلیل این امر کاغذی بودن بخش اعظم اسناد ثبت‏شده کشور و عدم قابلیت جست ‏وجو الکترونیکی بود. با این حال سازمان ثبت اسناد در چند سال اخیر از سامانه ‏ای رونمایی کرده که طبق ادعای سازمان ثبت، امکان جست ‏وجوی اموال غیرمنقول بر مبنای شماره ملی را فراهم می‏ کند.

 

البته پوشش جغرافیایی و زمانی این سامانه بصورت دقیق اعلام نشده و وجود تمام اسناد ثبت شده یک قرن اخیر در تمام حوزه ‏ی سرزمینی ایران در این سامانه، در هاله ‏ای از ابهام قرار دارد. بااین حال حرکت سازمان ثبت در جهت تبدیل اسناد کاغذی به داده ‏های الکترونیک اقدام قابل تقدیری است که یکی از مهمترین موانع پیگیری ثبتی را از میان برداشت.

 

در نتیجه ‏ی خلاهای فوق ‏الذکر، بسیاری از چک ‏هایی که به اجرای احکام سازمان ثبت می‏ روند، وصول نمی‏گردند و مراجعه ‏کنندگان نیز اطمینانی از استیفای حقوق خود نخواهند داشت. از همین رو فقط افرادی به اجرای احکام سازمان ثبت مراجعه می ‏کنند که مطمئن باشند از دو مانع فوق الذکر(عدم شفافیت مالکیت و مستثنیات دین) عبور می ‏کنند.

 

در نتیجه وجود زیرساخت‏ های اجرای قانون از وجود متن مصوب قانون مهم‏تر است؛ زیرا تحقق اهداف پیش‏ بینی‏ شده برای قانون منوط به وجود زیرساخت‏ هایی است که قانون در بستر آن اجرا گردد. وجود قوانینی که توقیف و حراج اموال افراد بدهکار را پیگیری کند؛ در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران وجود دارد؛ اما این قانون در کشور ما از کارایی لازم برخوردار نیست که این امر به فقدان زیرساخت ‏های اجرای قانون مربوط است.

 

وجود شفافیت در مالکیت و قاعده ‏مندی مسئله ‏ی مستثنیات دین از زیرساخت‏ هایی هستند که برای کارایی در اجرای قانون آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء لازم‏ند و بدون آن‎ها قانون تبدیل به نوشته‏ای برکاغذ خواهد شد و تاثیرگذاری لازم در جامعه را نخواهد داشت.

 

حمید رضا عظیمی نیا

 

 

  • 17
  • 8
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
احسان قربان زاده بیوگرافی احسان قربان زاده؛ خواننده تازه کار موسیقی پاپ ایران

محل زندگی: تهران 

ملیت: ایرانی

حرفه: خواننده

سبک: پاپ و سنتی ایرانی

ساز: تنبک، باغلاما و گیتار

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش