سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۷:۴۰ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۲۴۲۳
صنعت و معدن

تحولات ۱۱ ساله تولید سیمان به‌عنوان پیشران توسعه منتشر شد

جو ناپایدار صنعت خاکستری

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,صنعت و معدن,تولید سیمان

به گزارش دنیای اقتصاد، صورت وضعیت صنعت سیمان از جمله صنایع استراتژیک کشور در دوره ۱۱ ساله (سال‌های ۸۵ تا ۹۵) اعلام شد. سیمان از جمله محصولاتی است که در سند راهبردی وزارت صنعت، معدن و تجارت در میان ۱۱ پیشران صنعتی قرار گرفته و با توجه به ظرفیت‌های موجود در کشور برای این محصول استراتژیک دستیابی به جایگاه سوم در جهان با ظرفیت تولید سالانه ۱۲۰ میلیون تن و رتبه اول در صادرات جهاني و ظرفیت تولید در منطقه در سال ۱۴۰۴ پیش‌بینی شده است. هدف‌گذاری صورت گرفته برای این صنعت استراتژیک در حالی است که بررسی روند ۱۱ ساله تولید این صنعت از افت روند تولید در مقابل ظرفیت ایجاد شده در کشور حکایت دارد.

 

به‌طوری که می‌توان گفت مقايسه توليد، تحويل و وضعيت انباشت محصول در مجموع بيانگر مازاد عرضه بر تقاضا در بازار داخل است که این روند موجب غیرفعال شدن برخی از ظرفیت‌های موجود در کشور شده است. رکود به وجود آمده در بازار مسکن از یکسو و چالش‌های به وجود آمده در بازارهای صادراتی از سوی دیگر از جمله دلایلی است که فعالان این صنعت کاهش تقاضا در بازار داخلی و جهانی سیمان را به آن نسبت می‌دهند و معتقدند تا زمانی که گامی برای عبور از چالش‌های مذکور برداشته نشود شاهد مازاد تولید این محصول استراتژیک در کشور خواهیم بود.

 

براساس ارزیابی‌های صورت گرفته با افزایش نرخ رشد ۹/ ۴ درصدی مصرف سیمان تا سال ۲۰۱۸ سرانه مصرف جهانی سیمان از ۵۳۹ کیلوگرم به ۶۴۰ کیلوگرم خواهد رسید و با توجه به نرخ رشد، مصرف سيمان تا سال ۲۰۱۸ به ميزان ۴/ ۹ درصد خواهد رسيد. به عبارت ديگر، سرانه مصرف جهاني از ۵۳۹ كيلوگرم به ۶۴۰ كيلوگرم افزايش خواهد يافت و با توجه به افزایش مصرف سیمان ایران نیز باید گام‌هایی را برای افزایش سهم خود در بازار جهانی بردارد. براساس آمار اعلام شده ظرفیت تولید سیمان در ایران در سال ۹۴ برابر با ۸۰ میلیون تن بوده و با توجه به ارزیابی‌های صورت گرفته سیمان تولید شده در سال جاری باید به ۹۰ میلیون تن برسد.

 

روند تولید سیمان

حال با توجه به گزارش منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌توان گفت متوسط رشد ظرفیت و تولید سیمان در فاصله سال‌های ۸۵ تا ۹۵ به ترتیب برابر با ۶/ ۴ و ۸ درصد بوده، به‌طوری که سیمان تولید شده در سال ۸۵ برابر با ۳/ ۳۵ میلیون تن بوده رقمی که با گذشت یک دهه در سال ۹۵ به ۹/ ۵۷ میلیون تن رسید.

 

بررسی ظرفیت موجود در کشور در سال‌های مذکور بیانگر آن است که در این دوره ۱۱ ساله ظرفیت تولید سیمان رشد قابل توجهی داشته اما تولید نتوانست همگام با ظرفیت پیش رود. به‌طوری که در این دوره ظرفیت ایجاد شده از ۸/ ۳۵ میلیون تن در سال ۸۵ به ۵/ ۸۳ میلیون تن در سال ۹۵ رسیده است.

 

از سوی دیگربراساس گزارش منتشر شده نسبت تولید به ظرفیت در سال ۸۵ برابر با ۶/ ۹۸ درصد بوده که با افزایش ظرفیت این نسبت کاهش یافته و در سال ۹۱ به ۷/ ۹۱ درصد و در سال ۹۵ به کمترین میزان خود یعنی ۳/ ۶۹ درصد رسیده است. علت این افت را می‌توان در رکود شدید در بخش مسکن و کاهش تقاضای صادراتی در کشورهای همسایه به دلیل جنگ‌های داخلی تحولات منطقه‌ای و سیاست‌های تعرفه‌ای آنها جست‌وجو کرد. به‌طور کلی متوسط نسبت تولید به ظرفیت یا ظرفیت بالفعل سیمان کشور در یک دهه گذشته برابر با ۸۲ درصد بوده است.

 

آمارهای منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت بیانگر آن است که بیشترین اختلاف میان ظرفیت تولید و تولید محقق شده در سال ۹۵ صورت گرفته است. در این سال ظرفیت پیش‌بینی شده برابر با ۵/ ۸۳ میلیون تن بوده این در حالی است که مجموع سیمان تولید شده در کشور برابر با ۹/ ۵۷ میلیون تن بوده است.

 

هدف‌گذاری‌های سیمانی

از سوی دیگر از سيمان همواره به‌عنوان يکي از مهم‌ترين عناصر توسعه‌اي در تامين زيرساخت‌هاي اقتصادي كشور یاد می‌شود، به‌طوري كه بين فرآيند رشد اقتصادي و سرانه مصرف سيمان در هر كشور، همبستگي بالايي وجود دارد.

 

اين همبستگی در ايران بيش از ۹۵ درصد است كه اين نسبت نشان دهنده رابطه خطي و از نوع مثبت بين ارزش افزوده سيمان و توليد ناخالص ملي است و این امر بیانگر اهمیت بالای این صنعت در کشور است. از سوی دیگر سيمان به دليل كاربردهاي فراوان و اهميت توليد در بخش زيرساخت‌هاي توسعه‌اي هر كشور، سرمايه‌بر بودن و داشتن قابليت صادرات، از مهم‌ترين كالاهاي توسعه‌اي محسوب مي‌شود. علاوه بر اين، منابع معدني قابل دسترس و توانايي ساخت حدود ۸۰ درصد از تجهيزات و ماشين‌آلات خطوط توليد سيمان در كشور نيز از مزاياي توليد اين محصول است.

 

در حال حاضر ۷۴ طرح فعال داراي پيشرفت فيزيکي با ظرفيت ۸/ ۹۱ ميليون تن در دست اجرا است که از این تعداد ۱۲ طرح با ظرفیت ۷/ ۱۰ میلیون تن از پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد برخوردارند و ۲۳ طرح نیز با ظرفیت ۸/ ۱۸ میلیون تنی پیشرفتی بین ۲۰ تا ۶۰ درصد دارند و ۳۹ طرح نیز با ظرفیت ۳/ ۶۲ میلیون تنی پیشرفت فیزیکی کمتر از ۲۰ درصدی دارند و با توجه به هدف‌گذاری صورت گرفته در سند ۱۴۰۴ به‌طور قطع نیاز به ظرفیت‌های بیشتری برای تحقق تولید ۱۲۰ میلیون تن سیمان در کشور وجود دارد و باید در این زمینه گام‌های اساسی برداشته شود.

 

با توجه به وضعیت این صنعت استراتژیک در سند راهبردی سهم اشتغال ۵/ ۱ درصد در نظر گرفته شده است و از سوی دیگر براساس ارزیابی‌های صورت گرفته حجم صادرات سیمان در افق ۱۴۰۴ باید به ۳۲ میلیون تن برسد. صادرات محقق شده برای این صنعت در سال ۹۴ برابر با ۱۵ میلیون تن بوده و براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته تا پایان سال جاری صادرات سیمان باید به ۲۱ میلیون تن برسد.

 

برای تحقق اهداف پیش‌بینی شده در برنامه راهبردی ۶ هدف کلی برای این صنعت در نظر گرفته شده که در این خصوص می‌توان به ارتقاي بهره‌وري، افزايش توان رقابت‌پذيري، بهينه‌سازي مصرف انرژي و آب، تکميل زنجيره ارزش و توسعه صنايع پايين‌دستي،‌ ارتقاي سطح كيفي و استاندارد محصولات در سطح جهاني و دستيابي به شاخص هاي استانداردهاي زيست محيطي اشاره کرد.

 

برای تحقق اهداف مذکور وزارت صنعت، معدن و تجارت پنج راهبرد نیز در نظر گرفته شده که در این خصوص می‌توان به توسعه و ایجاد زیرساخت‌ها، ایجاد نظام یکپارچه در بخش توزیع سیمان، پیاده‌سازی استانداردها و بازمهندسی سیستم‌های کیفی، مدیریت بازار در جهت مصارف سیمان در حوزه‌های راهسازی و افزایش سهم سازه‌های بتنی در ساختمان‌سازی و پیاده‌سازی استانداردهای زیست محیطی در جهت رفع آلاینده‌ها اشاره کرد.

اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,صنعت و معدن,تولید سیمان

 

 

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
رید هستینگز بیوگرافی رید هستینگز؛ امپراطور محتوا و نتفلیکس

تاریخ تولد: ۸ اکتبر ۱۹۶۰

محل تولد: بوستون، ماساچوست، ایالات متحده آمریکا

حرفه: کارآفرین، مدیر ارشد اجرایی

شناخته شده برای: بنیانگذار نتفلیکس

تحصیلات: فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد

دارایی: ۹/۴ میلیارد دلار

ادامه
ویژه سرپوش