چهارشنبه ۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۳:۴۹ - ۲۳ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۵۴۳۵
بورس و سهام

بورس، نفت را پس زد 

بازار بورس و نفت,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,بورس و سهام
حدود سه ماه و دو هفته‌ از باز شدن پای نفت به تالار شیشه‌ای بورس می‌گذرد، اما به‌نظر می‌رسد بورس همچنان طلای سیاه را پس می‌زند. از ششم آبان ماه تاکنون که نفت خام طی چهار مرحله در بورس عرضه شده است، هر بار اخبار حکایت از این داشته که نتیجه این عرضه ناموفق بوده و عرضه طلای سیاه در تالار شیشه‌ای بدون مشتری مانده است.

نفت که همیشه زیر سایه سیاست‌های دولتی به فروش رفته است، از چند ماه پیش بود که با چاره‌اندیشی سکانداران نفتی، به دست بخش خصوصی سپرده شد تا شاید برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی راه میانبری، رفته باشد. هر چند آن‌روزها بسیاری از تحلیل‌گران اقتصادی در تحلیل این ماجرا گفته بودند که دور زدن تحریم‌ها هیچ ارتباطی به عرضه نفت در بورس ندارد و باید به دنبال راهکارهای دیگری در این زمینه بود. 

 

چند وقت پیش بود که حمیدرضا میرمعینی، کارشناس ارشد بازار سرمایه، در این‌باره به «همدلی»، گفته بود: «نباید دور زدن تحریم‌ها را به عرضه نفت در بورس گره زد، در هیچ جای دنیا ماموریت بورس این نیست که برای دور زدن تحریم‌ها به داد اقتصاد برسد، بنابراین این باور درستی نیست که بگوییم با وارد کردن نفت در بورس می‌توانیم در مقابل تحریم‌ها ایستادگی کنیم.»

 

به گفته این تحلیل‌گر بازار سرمایه : « عرضه نفت در بورس انرژی، مزایای زیادی برای اقتصاد کشور دارد، اما نباید تصور کرد که می‌تواند همه جانبه در مقابل تحریم‌ها ایستادگی کند. با عرضه نفت در بورس قرار است تا یک عده افراد حرفه‌ای و توانمند در حوزه خرید و فروش نفت در کنار دولت باشند و از توانایی‌های خود اقتصاد وابسته به نفت ایران را بهره‌مند سازند.»

 

به گفته میرمعینی: «از طریق مشارکت بخش خصوصی در عرضه نفت، می‌توان بهترین قیمت را برای طلای سیاه تعریف کرد و این باعث می‌شود تا نفت با قیمت بالا یا پایین به‌فروش نرسد.»

 

این اظهارنظرها در حالی بود که به گفته برخی دیگر از تحلیل‌گران اقتصادی، بازار سرمایه در اقتصاد ایران سازوکار مناسبی برای مهیا کردن نفت مردمی ندارد، تنها به این دلیل که دولت همچنان بزرگترین فروشنده طلای سیاه است و در این زمینه بخش خصوصی با محدودیت مواجه است. 

 

آن‌طورکه بسیاری از تحلیل‌گران حوزه انرژی تا قبل از عرضه نفت در بورس این ماجرا را تحلیل می‌کردند، مشارکت مردم در فروش نفت، تنها در واقعی کردن قیمت‌ها و شاید افزایش مشتری‌های نقتی ایران موثر باشد. این در حالی است که حالا بر اساس اخبار رسیده، چهارمین مرحله از عرضه نفت در بورس انرژی نیز به نتیجه نرسیده است و نفت همچنان بدون مشتری به تالار شیشه‌ای می‌رود. به باور بسیاری از آگاهان حوزه انرژی، به دلیل اینکه زیرساخت‌های لازم برای مردمی شدن طلای سیاه وجود ندارد، این عرضه تاکنون ناموفق مانده است. 

 

در این راستا، رضا پدیدار، تحلیل‌گر ارشد حوزه انرژی، بر این باور است که دلیل فروش نرفتن نفت خام در بورس برخی محدودیت‌هاست. در حالی که بورس انرژی می‌تواند پتانسیلی برای استفاده از توانمندی‌های بخش خصوصی باشد. به گزارش خبرآنلاین، پدیدار با بررسی ساز و کار بورس در دنیا، افزود: «معمولاً در دنیا دولتی‌ها وارد بورس نمی‌شوند. همیشه اشخاص حقیقی و حقوقی بخش خصوصی وارد بورس می‌شوند. من فکر می‌کنم هنوز به بخش خصوصی ایران این فرصت داده نشده است که بتواند از توانمندی‌های خودش استفاده کند. در واقع هنوز اعتماد بین فعالان بخش خصوصی و اداره کنندگان بورس و عرضه کننده یک طرفه ایجاد نشده و به همین دلیل این بخش‌ها نتوانسته‌اند از ظرفیت‌های یکدیگر استفاده کنند.»

 

عرضه نفت در بورس همچنان ادامه دارد و با وجود اینکه هنوز خروجی این اتفاق برای اقتصاد ایران جذاب نیست، اما همچنان ناظران داخلی بر این باور هستند که برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی می‌توان از مشارکت بخش خصوصی در عرضه نفت استفاده کرد. هر چند تحلیلگران خارجی بر این باور هستند که آینده بازار نفت روشن نیست زیرا فاکتورهای بر هم زننده ثبات در  این بازاربسیار زیاد است.

 

به باور بسیاری از تحلیل‌گران خارجی، کشورهای خاورمیانه باید سیاست‌های بودجه ای خود را تغییر دهند تا در صورت ایجاد شوکی دیگر در اقتصاد کمترین آسیب را ببینند. حالا آن‌طور که از اظهارات تحلیل‌گران برمی‌آید بهترین راهکار برای دور زدن تحریم‌ها تنها کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و استفاده از ظرفیت بخش‌های دیگر اقتصادی در زمینه صادرات کالا به کشورهای دیگر است. هر چند حال و روز تولید هم چندان خوب نیست و باید برای گرم کردن موتور تولید، راهی طولانی و سخت را پیمود.

 

  • 12
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش