
بعد از دیدار مقام معظم رهبری با معلمان و فرمایش ایشان درباره چارچوب اقدام آموزش ۲۰۳۰ یونسکو، برخی گروههای سیاسی از این فرصت استفاده کردند و به تلاش خود در جهت تخریب چهره دولت دامن زدند. سندی که صرفا یک توصیهنامه برای همه کشورها محسوب میشد اما با واکنشهای عجیب دلواپسان روبهرو شد. این شایعپراکنیها و دروغپردازیها میان مردم تا حدی ادامه پیدا کرد که برخی دانشجویان به بهانه سند ۲۰۳۰ به دولت اعتراض کردند.
رهبر معظم انقلاب بعد از حمله تروریستی داعش به مجلس شورای اسلامی با دانشجویان دیدار کرد و در آن دیدار علاوه بر تشریح مسایل جهان و پشت پرده این حمله اظهاراتی در مورد آتش به اختیار بودن دانشجویان و انقلابیون داشت. این اظهارات رهبر معظم انقلاب همانند بسیاری از دیدگاههای هوشمندانه مورد سوءاستفاده قرار گرفته و تعابیری سلیقهای شده است؛ سوءبرداشتهایی که به شدت وحدت آحاد مردم، جریانات سیاسی و مسوولان را نشانه رفته است و اگر به خوبی مدیریت نشود خود عاملی برای دوقطبی کردن مردم میشود که به شدت از سوی حضرت آیتالله خامنهای نهی شده است.
در جدیدترین خبرها دو دانشجوی ملایری در اعتراض به سند ۲۰۳۰ که برخی مخالفان دولت میگویند قرار بود دولت آن را اجرا کند دست به اقدامات و بینظمیهایی زدند که نهایتا منجر به بازداشت آنها شده است. شکی وجود ندارد که اجرای هر سندی در این نظام مردمی باید متناسب با آرمانها و قوانین مدنی و شرعی باشد. اما آیا واقعا مقصود رهبری فرزانه انقلاب از واژه آتش به اختیار این بوده است؟
اما جهت شفافسازی بیشتر درباره سند ۲۰۳۰ باید گفت که بارها دولت در بیانیههای مختلف خود بیان داشت که اصولا در بین اسناد یونسکو به جز پیمانها که جنبه الزامی دارند و باید به تایید مجالس کشورها برسند، هیچ سند دیگری مورد امضای فیزیکی واقع نمیشود. با وجود الزامآور نبودن سند «چارچوب اقدام آموزش ۲۰۳۰»، دولت جمهوری اسلامی ایران در تعامل با آن، از حق تحفظ استفاده کرده و رسما اعلام داشته که هیچ تعهدی به مفادی که با دین و فرهنگ مردم ایران متضاد باشد، ندارد. از طرفی هیچ جای این سند، آموزش همجنسبازی مطرح نشده و ثانیا در خصوص آموزشهای جنسی جمهوری اسلامی ایران هیچ تعهدی به انجام برنامههای خلاف دین و فرهنگ ایرانی ندارد و امضایی در این خصوص داده نشده. اما متاسفانه این نوع شایعپراکنی و دروغپردازیها برای علم کردن سند ۲۰۳۰ همچنان ادامهدار است.
طبق گفته رییسجمهور هرسه قوه از جزییات سند ۲۰۳۰ باخبر بودند اما چندی پیش رییس قوه قضاییه اطلاع داشتن دستگاه قضایی را از جزییات این سند دروغ محض دانست و خطاب به دولت گفت که انتظار میرود دولت محترم با خودداری از تبلیغات رسانهای و بیان حرفهای مغالطهآمیز، مسوولیت کار خود را در این زمینه بر عهده گیرد و به دنبال پیدا کردن شریک جرم نباشد. صحبتی که از زبان آملی لاریجانی کمی دور از حرفه کاری اوست و بعید است که او این اقدام را جرم خطاب میکند و درواقع رییسجمهور را مجرم میخواند. برنامه «چارچوب اقدام آموزش ۲۰۳۰» حاوی اهداف و رویکردهایی است که بسیاری از آنها قابل پذیرش برای کشورمان بوده و حتی برخی از آنها پیش از این در اسناد بالادستی جمهوری اسلامی آمده بودند و آنچه منجر به ارائه تحفظ رسمی و مکتوب کشورمان درخصوص سند مزبور شد، مسایل و موضوعاتی است که تاویل و تفسیر آنها میتواند در تعارض با باورهای دینی و مسایل فرهنگی کشور قرار گیرد.با این وجود ۱۵۱ نماینده مجلس شورای اسلامی دیروز در صحن علنی در نامهای به رییسجمهور خواستار ملغیالاثر شدن سند ۲۰۳۰ توسط وزیر آموزش و پرورش شدند. بهارستاننشینها مواردی را درباره سند ۲۰۳۰ مطرح کرده و در پایان اعلام کردند که این سند به دلیل عدم تصویب در مجلس، اعتبار ندارد. همچنین با توجه به اینکه مقام معظم رهبری صریحا بر ضرورت لغو این سند به دلیل نقض استقلال فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تاکید کردهاند، انتظار میرود در راستای اجرای جزء ۱ بند الف ماده «۶۳» در قانون برنامه ششم ملغیالاثر بودن این سند به صورت رسمی اعلام شود.نیازی به این همه مجادله بر سر سند نبود
اما علی مطهری درباره وضعیت سند ۲۰۳۰ نظر متفاوتی نسبت به همکاران خود داشت. نایب رییس مجلس در جمع خبرنگاران گفت: سند ۲۰۳۰ یک توصیهنامه است که یونسکو بهعنوان سازمانی مستقل آن را ارائه داده و این سازمان حتی از فلسطین نیز دفاع کرده است. او تاکید کرد: این سند، توصیهنامهای است که یونسکو داده و در کشورها ارزیابی میشود که تا چه حد اجرایی شود و کشور ما این را با حق تحفظ، یعنی هر کجا با ایدئولوژی و فرهنگ کشور ما همخوانی نداشته باشد، آن را اجرا نمیکنیم پذیرفته و این مساله در اسناد یونسکو نیز موجود است. نایب رییس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: سند یونسکو چیزی نیست که کشور را تهدید کرده و بخواهد برنامه تعلیم و تربیت ما را تحت تاثیر قرار دهد و بخواهیم از آن برنامه بگیریم. او با بیان اینکه موضوع سند ۲۰۳۰ قدری سیاسی شد، اعلام کرد: چندان نیازی به این همه مجادله در مورد موضوع سند ۲۰۳۰ نبود و همانطور که گفته شد این مساله چیزی نیست که تعلیم و تربیت ما را تحتتاثیر قرار دهد و بخواهیم برنامههای آموزشی خود را از آن برداریم.
البته سخنگوی دولت نیز دیروز در نشست خبری خود در خصوص تشریح سند ۲۰۳۰ به دلواپسان اطمینان خاطر داد که اگر این سند از نظر فرهنگ و دین مغایرتی با ما داشته باشد دولت هیچ یک از موارد آن را اجرا نخواهد کرد. نوبخت برای چندمین بار تکرار کرد که دولت سند ۲۰۳۰ را امضا نکرده و اینکه گفته میشود مدرکی وجود دارد که نشان میدهد وزیر دولت این سند را امضا کرده، درست نیست، به هرحال دولت مواضع خود را برای پذیرش این سند اعلام کرده و طبق فرمایش مقام معظم رهبری هیچگاه هیچ کشور و مرجعی نمیتواند سیاستهای ما را تعیین کند.
سخنگوی دولت افزود: سند ۲۰۳۰ دیروز در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح و بررسی شد، اگر دغدغهای برای مقام معظم رهبری وجود داشته باشد تا زمانی که دولت جوانب آن را آشکار نکند اقدامی صورت نمیگیرد، بنابراین همواره مطابق قانون اساسی عمل خواهیم کرد و بیانات رهبر معظم انقلاب برای ما فصلالخطاب است.
البته بعد از بیانات رهبری درباره سند ۲۰۳، شورای عالی آموزش و پرورش اجرای این سند را در نظام آموزش و پرورش برای همیشه متوقف کرده بود.به نظر میرسد این سند تنها بهانهای به دست مخالفان دولت داد تا اقدامات دولت را در بخش فرهنگی زیرسوال ببرند. این درصورتی بود که دولت از همان ابتدای کار اعلام کرده بود که اگر مفاد سند۲۰۳۰ با اصول دینی و فرهنگی کشور مغایرت داشته باشد، آن را اجرا نمیکند. این سند هم روز گذشته از سوی شورای عالی انقلاب باطل شد تا شک و شبهه در تفسیر رفتارهای دولت برای مخالفان باقی نماند.
- 19
- 6