جمعه ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۴۷ - ۰۴ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۰۹۷۳
آموزش و پرورش

گزارشی از خروج ۳۲۰ هزار معلم از آموزش و پرورش تا سال آینده

کمبود معلم در مدارس وارد وضعیت قرمز شد

مدارس,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش
کلاس‌های شلوغ و کمبود معلم انگار تمامی ندارد؛ هر سال مهرماه که از راه می‌رسد موضوع کمبود معلم هم از سوی مسئولان آموزش و پرورش و هم از سوی خانواده‌ها مطرح می‌شود.

از یک سو خانواده‌ها از کلاس‌های شلوغ و پر سروصدا گلایه دارند و از سوی دیگر مسئولان آموزش و پرورش اعلام می‌کنند که به خاطر کمبود نیرو چاره‌ای جز تشکیل کلاس‌های پر جمعیت ندارند این کمبود نیرو البته به گفته آنها به علت بالا رفتن آمار بازنشستگی معلمان در مقابل کاهش استخدام نیرو شکل گرفته است. آمارهای وزارت آموزش و پرورش می‌گوید برای سال تحصیلی جدید (۹۸_۹۹) ۱۰۸ هزار معلم کمبود داشتند که این کمبود را البته با گرفتن معلم خرید خدمات، به‌کارگیری معلمان بازنشسته و حق التدریس آزاد جبران کرده‌اند. با این حال موضوع کمبود معلم، به چالش جدی وزارت آموزش و پرورش تبدیل شده است.

آمارها نشان می‌دهد که از مجموع ۹۳۰ هزار معلم رسمی آموزش و پرورش تا سال ۹۹ نزدیک به ۳۲۰ هزار معلم و تا سال ۱۴۰۴ نزدیک به ۳۳۰ هزار معلم بازنشسته خواهند شد. علاوه بر این به گفته مسئولان آموزشی کمبود معلم در استان‌های خوزستان، خراسان رضوی، اصفهان، سیستان و بلوچستان، مرکزی، تهران و شهرستان‌های استان تهران جدی‌تر است. برای همین حالا آنها تصمیم گرفته‌اند که آزمون استخدامی برگزار کنند و ظرفیت پذیرش دانشجو معلم را در دانشگاه فرهنگیان افزایش دهند. آنها بر این باورند که اگر سالانه بتوانند ۴۰ هزار معلم تربیت کنند شاید بتوانند تا سال ۱۴۰۱ بخشی از این کمبودها را جبران کنند.

یارمحمد حسین بر مدیرکل اموراداری و تشکیلات وزارت آموزش و پرورش درباره جبران کمبود معلم به خبرنگار «ایران» می‌گوید: کمبود معلم برای سال تحصیلی جدید حدود ۱۰۸ هزار نفر بوده است که ما از طریق ورودی دانشگاه فرهنگیان، استخدام حق التدریس شاغلین، استفاده از حق التدریس آزاد، به کارگیری بازنشسته‌ها و استفاده از ۱۶ هزار و ۴۰۰ معلم خرید خدمت آن را جبران کرده‌ایم. وی با اشاره به اینکه سازمان اداری و استخدامی در زمینه جذب معلم با وزارت آموزش و پرورش همکاری می‌کند، می گوید : با توجه به فعالیتی که دانشگاه فرهنگیان دارد و آزمون‌های استخدامی که سالانه برگزار می‌کنیم می‌توانیم این مشکل را تا سه سال آینده برطرف کنیم.

جذب ۱۸ هزار معلم با آزمون

سؤال مهم کارشناسان آموزشی این است چرا مسئولان در سال‌های گذشته فکری به حال نیروی انسانی برای کلاس‌های درس نداشتند که حالا با کمبود ۳۲۰ هزار نیرو مواجه شده‌اند. در این باره حسین خنیفر رئیس دانشگاه فرهنگیان به خبرنگار «ایران»، توضیح می‌دهد: بحث کمبود معلم یک پیشینه دیرینه دارد، متأسفانه این موضوع از دهه‌های قبل مطرح بوده است. معلم‌ها زمانی که استخدام می‌شوند فرمی به‌نام ۵۰۲ دارد و مسئولان نیروی انسانی می‌دانند که مثلاً معلمی با ۱۵ یا ۲۰ سال سابقه کار چه روزی بازنشسته می‌شود.

اما ممکن است برخی معلمان در دوره تحصیلات تکمیلی ادامه تحصیل دهند این معلمان می‌توانند با ۳۵ سال کار بازنشسته شوند. با این حال در سال‌های قبل ما ۴۰۰ مرکز تربیت معلم داشتیم که صدهزار دانشجو را تربیت می‌کرد و همه کسانی که می‌خواستند معلم شوند در این دانشگاه درس می‌خواندند. اما بر اساس تصمیماتی این مراکز تعطیل شدند و سال ۹۰ دانشگاه فرهنگیان با ۹۸ مرکز و پردیس ایجاد شد. در آن سال مسئولان گفتند که بین ۲۰ تا ۳۰ هزار معلم دانشجو در این مراکز تربیت می‌کنند و پیش‌بینی هم کرده بودند که در این زمینه کمبودی نخواهند داشت. اما یک اتفاق عجیبی افتاد و آن هم این بود که سال ۹۰، ۲۱ هزار دانشجو، سال ۹۱ حدود ۱۷ هزار دانشجو معلم، سال ۹۲ حدود ۱۱ هزار دانشجو، سال ۹۳ حدود ۹ هزار دانشجو، سال ۹۴ حدود ۷ هزار دانشجو و در سال ۹۵ هم ۳ هزار دانشجو پذیرش کردند. این تعداد پذیرش موجب شد تا حالا ما با سونامی کمبود نیروی معلم در کشور مواجه شویم.

او تأکید می‌کند: وزارت آموزش و پرورش همیشه از طریق فرستادن نیروهای بازنشسته سرکلاس درس، گرفتن سرباز معلم‌ها، معلم‌های نهضت سواد آموزی و خرید خدمت این کمبود را جبران می‌کرد. این روش‌ها از نظر ما علمی نیست برای همین از سال ۹۵ روش‌های دیگری را جایگزین کردیم. ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان می‌گوید درصورتی‌ که دانشگاه فرهنگیان نتواند معلم تربیت کند به طور موقت می‌تواند از طریق فارع‌التحصیلان دیگر دانشگاه‌ها با آزمونی که برگزار می‌کند دانشجو معلم پذیرش کند.

ما این آزمون را برگزار می‌کنیم و داوطلبان یکسال در دوره پودمانی دروس معلمی را می‌گذرانند. برای سال ۹۷ ما ۲۳ هزار دانشجو از طریق کنکور و ۲۳ هزار نفر هم از طریق آزمون پذیرش کردیم و برای سال ۹۸ هم ۲۵ هزار دانشجو از طریق کنکور و حدود ۱۸ هزار نفر هم از طریق آزمون جذب می‌کنیم.اگر این اتفاق تا سال ۱۴۰۱ ادامه داشته باشد به کف نیاز کمبود معلم که ۲۰۰ هزار نفر است، خواهیم رسید.

دانش‌آموزان نیاز به معلم خلاق دارند

به‌کار‌گیری نیروی خرید خدمات هم مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان آموزشی است آنها می‌گویند، این نوع معلمان کارآیی لازم را در کلاس درس ندارند و در نتیجه ضررش را تنها دانش‌آموزان می‌بینند. مهدی بهلولی معلم آموزش و پرورش در این باره اظهار می‌کند: بر اساس قانون بازنشستگان آموزش و پرورش می‌توانند ۸ ساعت در هفته تدریس کنند اما خیلی از این معلم‌ها سه یا چهار روز در هفته تدریس می‌کنند برخی از این معلمان ۲۰ سال از بازنشستگی‌شان گذشته است و دیگر توان لازم را برای تدریس ندارند.معلمی که ۷۰ سال سن دارد باید استراحت کند حوصله دانش‌آموز را ندارد.

وی همچنین به‌طرح خرید خدمات اشاره می‌کند و می‌گوید: همین الان بحث خرید خدمات مطرح می‌شود. پیمانکار در استان‌های مختلف فردی را انتخاب می‌کند که فقط مدرک تحصیلی دارد این فرد وقتی سر کلاس درس می‌آید اصلاً نمی‌تواند با دانش‌آموز ارتباط برقرار کند چرا که او فقط می‌خواهد حقوق ۴۰۰ یا ۵۰۰ هزار تومانی آخر ماه را بگیرد. این طرح در مناطق محروم در حال اجرا است و دانش‌آموزان این مناطق نیاز به معلم خلاق و باانگیزه دارند که متأسفانه افرادی که وارد طرح می‌شوند فقط نیاز مالی دارند و اگر سال بعد شغلی با حقوق بهتر به آنها معرفی شود آنها معلمی را کنار می‌گذارند و به شغل جدیدشان روی می‌آورند.

به‌گفته بهلولی، موضوع کمبود معلم یک دهه است در آموزش و پرورش مطرح شده و حالا مسئولان می‌گویند نیاز به ۳۰۰ هزار معلم دارند چرا در بحث مهندسی منابع انسانی دست روی دست گذاشته‌‌اند؟

نیم نگاه

وزیر آموزش و پرورش: برای جبران نیرو برنامه داریم

محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش دیروز در حاشیه جلسه هیات دولت درباره اینکه مرکز برنامه‌ریزی و منابع انسانی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده تا پایان سال ۹۹ بیش از ۳۰۰ هزار معلم بازنشسته خواهند شد، گفت: در گزارشی که روز یکشنبه به هیأت وزیران تقدیم کردم بحث ساماندهی نیروی انسانی آموزش و پرورش و روند بازنشستگی و نیاز به جایگزینی آن مطرح شد و یک کارگروه مشترکی بین سازمان‌های اداری و استخدامی و برنامه و بودجه و وزارت آموزش و پرورش تشکیل شد که وضعیت موجود را بررسی کنند و درباره استانداردها به توافق برسند تا نیاز آینده را تعیین کنند و همچنین برنامه‌ریزی برای تأمین نیرو داشته باشند.

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
یه۱۵۰هزارتادیگه اضافه تربازنشسته میشدن اموزش پرورش عین مارپوست مینداخت
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش