جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
۱۰:۱۵ - ۱۴ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۲۹۲۰
آموزش و پرورش

روز دانش‌آموز و تناقض عدالت آموزشی!

دانش آموزان,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش

وقتی تقویم کشورمان را ورق می‌زنیم اغراق نیست که اکثر روزهای سال خورشیدی به یک مناسبتی اختصاص دارند. اساسا نامگذاری هر روز باید به این دلیل باشد که اگر نام گروه یا قشر خاصی است، به آن قشر و گروه بیشتر پرداخته شود،‌ مثل روز کارگر یا روز کارمند یا روز زن یا روز مرد تا روز معلم و روز دانش‌آموز. اما اگر برای فرد خاصی نامگذاری شد، باید در جهت شناخت و تبیین آثار او فعالیت‌هایی در کشور و در حوزه‌های خاص صورت بگیرد.

اما به نظر می‌رسد برخی از روزها بیش از آنکه واقعا بخواهند ادای دینی به فرد یا گروه یا قشری کرده باشند،‌ انگار فقط انجام وظیفه‌ای است و دیگر هیچ. شاید اغراق نباشد که روز دانش‌آموز یکی از آن روزهایی است که گاه فقط به برگزاری یک راهپیمایی خلاصه می‌شود، بی‌آنکه واقعا وزارتخانه متولی که معمولا هم آموزش و پرورش است، کار خاصی برای دانش‌آموزان انجام داده باشد.

آیا واقعا در این روز این وزارتخانه یا حتی نهادهای فرهنگی که می‌توانند در توجه و رفع مشکلات دانش‌‎آموزان گام کوچکی هم بردارند، فعالیتی را انجام دادند. معمولا برای برخی از روزها به عنوان مثال روز معلم حداقل معلم‌ها در مدرسه گردهم می‌آیند یا برخی از افراد و چهره‌ها در این روز سخنانی ایراد می‌کنند و در گوشه‌وکنار کشور هم معلمان از دغدغه‌های خود می‌گویند، اما در این روز- یعنی روز دانش‌آموز- کدام نهاد یا وزارتخانه برای دانش‌آموزان از دانش‌آموزان سخن گفت؟

در کدام روز وزارت متبوع –آموزش و پرورش-حداقل برای احترام به این روز، در پی حل مشکلات دانش‌آموزان در مناطق محروم برآمد. وقتی که روزی برای دانش‌آموز در نظر گرفته می‌شود، حتما مسئولان امر یادشان هست از بین بیش از ۱۴میلیون دانش‌آموزی که در سال جاری پشت میزهای درس قرار گرفتند، بسیاری از آنها در نقاط محروم و شهرستان‌های کم برخوردار زندگی می‌کنند و گاه از ابتدایی‌ترین امکانات آموزشی محروم هستند.

آیا روز دانش‌آموز برای آنان هم تعریف شده است یا خیر؟ اگر تعریف شده است،‌ کدام مدیر، وزیر و وکیلی در این روز به مناطق محروم رفت و حداقل از نزدیک امکانات نامناسب آموزشی آنها را دید؟

شاید هنگامی که از مشکلات آموزشی کشور سخن گفته می‌شود، بسیاری از مردم و حتی ما روزنامه‌نگارها بیشتر به فکر معیشت و مشکلات معلمان بیفتیم،‌ ولی کمترین توجهی به دانش‌آموزانی که به سختی در مناطق محروم مشغول تحصیل هستند، نداریم؛ دانش‌آموزانی که سرانه فضای آموزشی آنها به هیچ وجه با استانداردهای جهانی و حتی ملی همخوانی ندارد، به صورتی که به ادعای مسئولان ذیربط سرانه آموزشی در برخی از استان‌ها کمتر از سه متر مربع است.

آیا دانش‌آموز یا دانش‌آموزان واقعا می‌توانند در چنین فضایی در کسب دانش موفق باشند. وقتی به قانون اساسی نگاه می‌کنیم،‌ اصل ۳۰آن دولت را موظف کرده است:«وسائل آموزش وپرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد و وسائل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد.» آیا واقعا دولت به وظیفه خود در این زمینه عمل می‌کند. با نگاهی گذرا به مدارس مختلف دولتی در سراسر کشور می‌توان به راحتی نسبت مدارس رایگان و غیر رایگان یا عدالت آموزشی را مشاهده کرد.

متاسفانه مدارسی که دولتی هستند، خصوصا در شهرستان‌ها و روستاها از کمترین امکانات آموزشی برخوردارند و نشانه‌ای از عدالت آموزشی در آنها دیده نمی‌شود و حتی گاه در یک مدرسه یک معلم برای چند مقطع تحصیلی تدریس می‌کند تا از کیسه کوچک آموزش و پرورش پول کمتری پرداخت شود.

در کنکور امسال اغلب دانش‌آموزانی که رتبه‌های اول یا شاخص را به دست آورده‌اند از استان‌های برخورداری مثل تهران بودند، ‌در حالی که برخی از استان‌ها حتی در رتبه‌های پایین هم بین اسامی قبول شدگان نماینده‌ای نداشتند. این موضوع، بی‌تردید به نبود عدالت آموزشی در کشور برمی‌گردد.

از سوی دیگر وقتی از روز دانش‌آموز حرف می‌زنیم حتی به یادمان نیست که در سال تحصیلی جدید چه تعداد از دانش‌آموزان و به چه دلیل از تحصیل بازمانده‌اند.

براساس آمارهای اعلام شد بخش اعظم بازماندگان از تحصیل در شهرستان‌ها یا روستاها دیده می‌شوند. دختران یا پسرانی که طعم تحصیل رایگان طبق اصل ۳۰ قانون اساسی را نچشیدند و مجبور شدند،‌ عطای تحصیل را به لقای بی‌پولی و نداشتن امکانات آموزشی ببخشند.

روز دانش‌آموز حتما یک شعار صرف و یک روز تشریفاتی نیست. بهتر است مسئولان آموزشی کشور حداقل از این به بعد به رسالتی که این روز بر دوش آنها گذاشته است و می‌گذارد، بیشتر توجه کنند و مشکلات عدیده و فراوان آموزشی دانش‌آموزان کشور،‌ خصوصا دانش‌آموزان شهرستان‌ها و روستاها را ببینند.

hamdelidaily.ir
  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی نصیریان بیوگرافی علی نصیریان؛ پیشکسوت صنعت بازیگری ایران

تاریخ تولد: ۱۵ بهمن ۱۳۱۳

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر، نویسنده و کارگردان

آغاز فعالیت: ۱۳۲۹ تاکنون

تحصیلات: دانش آموخته مدرسه تئاتر در رشته هنرپیشگی

ادامه
پاوان افسر بیوگرافی پاوان افسر بازیگر تازه کار سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ تیر ۱۳۶۳ 

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر 

آغاز فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

تحصیلات: لیسانس رشته ی مدیریت بازرگانی

ادامه
امین پیل علی بیوگرافی امین پیل علی بازیکن تازه نفس فوتبال ایران

تاریخ تولد: ۱۷ دی ۱۳۸۱

محل تولد: گیلان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک

تیم: تیم ملی فوتبال ایران

شماره پیراهن: ۱۵

ادامه
ابوطالب بن عبدالمطلب زندگینامه ابوطالب بن عبدالمطلب پدر امام علی (ع)

تاریخ تولد: ۳۵ پیش از عام‌الفیل

محل تولد: مکه

دیگر نام ها: عبدالمطلب، عبدالمناف، عمران

دلیل شهرت: رئیس قبیله بنی هاشم، پدر امام علی (ع)، عمو و حامی حضرت محمد (ص)

درگذشت: سال دهم بعثت

آرامگاه: مکه در گورستان ابوطالب

ادامه
رودریگو هرناندز بیوگرافی «رودریگو هرناندز»؛ ستاره ای فراتر از یک فوتبالیست | هوش و تفکر رمز موفقیت رودری

تاریخ تولد: ۲۲ ژوئن ۱۹۹۶

محل تولد: مادرید، اسپانیا

حرفه: فوتبالیست 

پست: هافبک دفاعی

باشگاه: منچسترسیتی

قد: ۱ متر ۹۱ سانتی متر

ادامه
موسی التماری بیوگرافی موسی التماری بازیکن فوتبال اردنی

تاریخ تولد: ۱۰ ژوئن ۱۹۹۷

محل تولد: امان، اردن

حرفه: فوتبالیست

باشگاه کنونی: باشگاه فوتبال مون‌پلیه فرانسه

پست: مهاجم

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
اوسمار ویرا بیوگرافی اوسمار ویرا سرمربی تیم پرسپولیس

تاریخ تولد: ۳ ژوئیه ۱۹۷۵

محل تولد: ریو گرانده دو سول ، برزیل

حرفه: سرمربی تیم فوتبال

باشگاه کنونی: پرسپولیس

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴

ادامه
اوستون ارونوف بیوگرافی اوستون ارونوف بازیکن فوتبال ازبکی در تیم های ایرانی

چکیده بیوگرافی اوستون ارونوف

نام کامل: اوستون رستم اوگلی اورونوف

تاریخ تولد: ۱۹ دسامبر ۲۰۰۰

محل تولد: نوایی، ازبکستان

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک تهاجمی

باشگاه کنونی: پرسپولیس

ادامه
اکرم عفیف بیوگرافی اکرم عفیف بازیکن برتر تیم ملی قطر

تاریخ تولد: ۱۸ نوامبر ۱۹۹۶

محل تولد: دوحه، قطر

حرفه: فوتبالیست

پست: وینگر

باشگاه کنونی: السد قطر

قد: ۱ متر ۷۶ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش