سه شنبه ۱۰ تیر ۱۴۰۴
۱۴:۳۶ - ۱۹ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۴۲۱۵
آموزش و پرورش

ترک تحصیل در مناطق دوزبانه و حمایت از زبان چینی!

مدارس,نهاد های آموزشی,اخبار آموزش و پرورش,خبرهای آموزش و پرورش
در روزهایی که آمار ترک تحصیل و عدم درک مطالب فارسی در بسیاری از مناطق کشور که دارای زبان بومی و محلی هستند و به آنها اصطلاحا مناطق دوزبانه می‌گویند، با چالش روبه‌رو است، وزیر آموزش و پرورش از آموزش زبان چینی در مدارس کشور حمایت کرد. این در حالی است که زبان چینی یکی از سخت‌ترین زبان‌های دنیاست و در جمعیت یک‌میلیارد و چهارصد‌میلیون نفری این کشور تنها چند نفر به کل دستورات نگارشی این زبان آشنایی دارند.

روز گذشته حجت‌الاسلام علي ذوعلم، معاون وزير آموزش و پرورش گفت: «پيشنهاد داده‌ايم که زبان چيني و زبان عربي در کنار زبان‌هاي ديگر نه به شکلي که هم اکنون در مدارس آموزش داده مي‌شود، به فهرست آموزش‌هاي ما افزوده شود. مطالبه مجلس شوراي اسلامي در حوزه زبان خارجي و اينکه بايد کيفيت را بالا ببريم و انحصار زبان انگليسي شکسته شود، درست است. وزير هم ضمن حمايت موضوع از آموزش اين دو زبان، دستور بررسي و ارجاع به شوراي عالي آموزش و پرورش داده‌اند.» اين گفته‌ها در حالي مطرح مي‌شود که حدود يک ماه پيش طرحي با عنوان رفع انحصار از زبان انگليسي در مجلس مطرح شد، اما کليات آن در کميسيون آموزش و تحقيقات مجلس رد شد و مرکز پژوهش‌هاي مجلس خواهان رد اين طرح به دلايل کارشناسي شده بود اما همزمان پيشنهاد آموزش زبان چيني در مدارس ايران در کنار پنج زبان غيرانگليسي را مطرح کرده بود.

اين اتفاقات در حالي در کشور ما رخ مي‌دهد که چالش يادگيري زبان فارسي در بسياري از مناطق دو يا چند زبانه کشور از جمله ايلام، کردستان، سيستان و بلوچستان، خوزستان و ... وجود دارد و وزارت آموزش و پرورش به جاي رسيدگي به مشکلات اين کودکان که به‌دليل عدم تفهيم زبان فارسي گاهي مجبور به ترک تحصيل مي‌شوند، حالا به‌دنبال بستري براي يادگيري زبان چيني هستند که هنوز دليلي براي استفاده از آن در کشور ما بيان نشده است و کسي نمي‌داند کاربرد يادگيري اين زبان چيست؟‌

ترک تحصيل در مناطق دوزبانه

دو زبانگي يکي از عوامل بازماندگي از تحصيل دانش‌آموزان است. رضوان حکيم‌زاده، معاون آموزش ابتدايي وزارت آموزش و پرورش نيز اين واقعيت را تاييد مي‌کند و مي‌گويد: در برخي مناطق دانش‌آموزاني را داريم که علي‌رغم حضور در مدرسه از مهارت‌هاي زباني لازم برخوردار نيستند تا زبان فارسي را خوب متوجه بشوند. اينها در معرض آسيب‌هاي جدي براي ترک تحصيل قرار دارند. وي در پاسخ به اينکه چرا دانش آموزاني را در مناطق دوزبانه داريم که تا پايه‌هاي چهارم و پنجم ابتدايي درس مي‌خوانند اما هنوز به زبان فارسي مسلط نيستند؟ گفت: متاسفانه زماني که دانش‌آموزان نتوانند به زبان برنامه درسي که زبان ملي است تسلط پيدا کنند، امکان فراگيري و موفقيت تحصيلي را از دست مي‌دهند.

تجربه خوشاينده وانه‌ي کوردي

در فروردين‌ماه سال ۹۴ بود که تدريس کتاب درسي به نام «وانه‌ي کوردي» (درس کُردي) که به‌عنوان ضميمه کتاب فارسي دوره اول متوسطه تدوين شده، در مدارس شهرستان سقز در استان کردستان آغاز شد. بيش از پنج‌هزار جلد از اين کتاب ۶۷ صفحه‌اي منتشر شد و از طريق مدارس در اختيار دانش‌آموزان قرار گرفت و در يادگيري دانش آموزان بسيار موثر بود. اما بسياري از معلمان در اين رابطه با مشکل مواجه هستند. مهدي کيايي، کارشناس آموزشي و معلم مقطع راهنمايي در رابطه با مشکلات يادگيري زبان پارسي در مناطق دوزبانه مي‌گويد: اين يک واقعيت است که در برخي از مناطق کشور همچون کردستان، استان سيستان و بلوچستان، خوزستان، خراسان شمالي و ... بچه‌ها به زبان محلي‌شان صحبت مي‌کنند و چون در خانواده آنها فارسي کمتر صحبت مي‌شود، درک درسي از مفاهيم آن ندارند. برخي از مناطق اين استان‌ها چندين طايفه دارند که هر کدام از اين طايفه‌ها با لهجه هاي متفاوتي حرف مي زنند که حتي معلمان بومي هم نمي‌توانند گويش تمام آنها را بفهمند. فهم زبان و درک احساسات دانش آموزان بخش بزرگي از مشکلاتي است که معلمان غيربومي با آن دست و پنجه نرم مي‌کنند. معلمان غيربومي نه تنها از انتقال مفاهيم آموزشي و بيان تکاليف دانش آموزان عاجز هستند بلکه در درک احساسات دانش آموزان نيز ناتوانند.

تهران نيز مشکل زبان دارد

از سوي ديگر طرح «بسندگي فارسي» يکي از مباحثي است که از سوي رضوان حکيم‌زاده معاون آموزش ابتدايي وزارت آموزش و پرورش، مطرح شد و واکنش‌هاي زيادي در استان‌هاي دوزبانه مثل آذربايجان‌ غربي، آذربايجان ‌شرقي، کردستان و کرمانشاه به وجود آورد. اين طرح در مهارت‌هاي زبان فارسي به سنجش نوآموزان بدو ورود به دبستان مي‌پردازد. او در دفاع از پيشنهاد خود مبني بر اجراي طرح بسندگي زبان فارسي در طرح سنجش سلامت گفته است که اجراي اين طرح براي مقابله با زبان مادري نيست. وزارت آموزش و پرورش نه تنها مخالفتي با زبان مادري ندارد بلکه از برنامه‌هاي جدي اين وزارتخانه حفظ زبان مادري است.

ساعد مظفري، کارشناس آموزش درباره اين موضوع نيز گفت: مشکلات کودکان دو زبانه به مناطق کمتر توسعه يافته مربوط نيست بلکه در تهران هم اين مشکل ديده مي‌شود. اين کلان‌شهر يکي از مهم‌ترين مناطق مهاجرپذير کشور محسوب مي‌شود. اولين مشکل اين گروه ناآشنايي با زبان مبدا است که اين مشکل در کلاس‌هاي درس و تعامل با ديگر دانش‌آموزان و معلم به‌صورت چشمگيري ديده مي‌شود. زماني که دانش‌آموز نتواند به راحتي با محيط آموزشي ارتباط برقرار کنند و گويش و لهجه وي براي همکلاسي‌ها ناآشنا باشد احساس سرخوردگي و گوشه‌گيري در وي ايجاد خواهد شد. چنين احساسي در ادامه به مشکلاتي مانند افت تحصيلي و افسردگي دانش‌آموز ختم مي‌شود. او با اشاره به کاستي‌هاي نظام آموزشي کشور گفت: در گذشته تدابير ويژه‌اي براي دانش‌آموزان دو زبانه انديشيده شد اما در شرايط کنوني هيچ ‌برنامه‌اي براي آموزش اين قشر وجود ندارد.

سيستم يکپارچه آموزشي هم بدون توجه به زبان و فرهنگ خاص دانش‌آموز در جريان است مشکلات آموزشي تنها به مسائل زباني و ارتباطي محدود نمي‌شود بلکه ناآشنايي دانش‌آموزان با برخي شيوه‌هاي آموزش و محتواي کتاب‌هاي درسي هم يادگيري آنان را دچار مشکل مي‌کند. از طرفي در تدوين کتاب‌هاي درسي به فرهنگ و زبان هر منطقه توجه نشده است زيرا اين کتاب‌ها به‌صورت يکسان براي دانش‌آموزان شهري، روستايي و عشايري منتشر مي‌شود و اين موضوع نيز با توجه به ناهمگوني‌ها فرهنگي و زباني موجود در کشور، فرآيند آموزش دانش‌آموزان را کُند و با اختلالاتي مواجه مي‌سازد. مظفري بيان کرد: در نظام آموزشي ما براي اتباع خارجي و کودکان استثنايي مدارس ويژه داريم اما در اين سيستم کودکان دو زبانه به فراموشي سپرده شده‌اند و اين مي‌تواند يک آسيب جدي محسوب شود.البته اگر با نگاه کلان به اين موضوع نگاه کنيم، بايد فراتر از مدرسه و کتاب درسي به موضوع بنگريم.

armanmeli.ir
  • 17
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش