سه شنبه ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۱۰ - ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۶۱۶۶
دانشگاه

بازگشت مغزها

اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه,بازگشت مغزها
معاونت علمی ریاست جمهوری گزارش داد ٦٧٣ نخبه به کشور بازگشته‌اند سال گذشته از سوی ۶۷۳ نخبه بازگشته به ایران، ۴۰ شرکت دانش بنیان ایجاد شده است

به گزارش ایلنا، ،  همین پنج روز پیش بود که وزیر علوم از بازگشت بورسیه‌های خارج از کشور خبر داد و گفت که «جلوی فرار مغزها را گرفتیم.» محمد فرهادی، حرف‌هایش را مستند به آمار هم کرده بود: « ١٠ تا ١٥‌درصد بورسیه‌هایی که به خارج از کشور رفته بودند، به ایران بازگشته‌اند.» او همه اینها را اقدامات مثبت دولت یازدهم در جذب نخبگان عنوان کرده بود. این اما تنها موضوعی نیست که وزیر علوم به آن اشاره کرده باشد. معاونت امور بین‌الملل و تبادل فناوری معاونت علمی ریاست‌جمهوری هم در تأیید بازگشت نخبه‌ها، توضیحاتی می‌دهد.

 

علی مرتضی بیرنگ، می‌گوید: «طرح همکاری با متخصصان و دانشمندان ایرانی غیرمقیم، از دو‌سال پیش با همکاری بنیاد نخبگان آغاز شد. در این مدل، نخبگان با کمک بنیاد نخبگان و معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهوری خدمات و امکاناتی را دریافت می‌کنند که بتوانند مشابه مدل فعالیتی را که در خارج از کشور داشته‌اند، در داخل کشور نیز راه‌اندازی کنند.» او ادامه می‌دهد: «همچنین برای استاد یا محققی که با هدف دیدار با خانواده به ایران می‌آید، شرایطی فراهم شده که بتواند چند ساعتی در دانشگاه‌ها حضور پیدا کرده و سخنرانی و یا کنفرانسی هم برگزار کند. از طرفی این امکان ایجاد شده است که کار تحقیقاتی مشارکتی انجام داده و حتی شرکت دانش بنیان ایجاد کند. بنابراین انواع مدل‌ها در این طرح پیش‌بینی شده است.»

 

بیرنگ، اشاره‌ای هم به موانع همکاری این نخبگان و متخصصان با نهادهای کشور می‌کند: «مثلا یکی از موانع و ابهاماتی که بر سر راه بازگشت این افراد وجود دارد، سربازی آنهاست که خوشبختانه توانستیم طرح نظام وظیفه تخصصی که قبلا در بنیاد ملی نخبگان برای نخبگان داخل داشتیم، به نخبگان ایرانی خارج از کشور نیز تسری دهیم. یعنی این افراد به جای گذراندن سربازی، فقط ٤٥ روز دوره آموزشی می‌گذرانند و بعد از آن نیز پروژه مرتبط با حوزه تخصصی‌شان تعریف می‌شود و حدود ١٤-١٣ ماه مشغول این طرح خواهند بود.» پیش از این وزیر علوم در رد افزایش فرار مغزها در کشور، گفته بود که بازگشت اشخاصی که بورسیه تحصیلی شده‌اند، «قطعا با تأخیر روبه‌رو می‌شود.» حالا بیرنگ هم در تأیید همین موضوع، توضیح‌هایی می‌دهد. او با اشاره به پروسه طولانی فرایند جذب این افراد در دانشگاه‌ها، هیأت علمی شدن و تأیید مدرک‌شان، می‌گوید: «یک شخص از یک محیط به لحاظ تحقیقاتی در سطح بالا با امکانات خوب بازگشته، اما می‌بیند که یک‌سال در انتظار فرایند جذبش است که این روند موجب توقف کارهای تحقیقاتی او می‌شود، به علاوه این‌که فرد در آن زمان هیچ درآمدی ندارد و با مشکل بیمه هم مواجه است.» او در ادامه، یکی از نقاط قوت طرح مشترک با بنیاد نخبگان را تحت پوشش بیمه قرار دادن افراد پس از بازگشت در‌سال اول عنوان می‌کند:  «افرادی که به کشور بازمی‌گردند را تا یک‌سال از نظر بیمه و حقوق پوشش خواهیم داد، به گونه‌ای که در همان بدو ورود، برای آنها دوره پسا دکتری در یکی از دانشگاه‌ها یا پژوهشگاه‌های برتر کشور تعریف می‌شود و در این زمان فرصت دارند که کارهای تأیید مدرک و جذب را انجام داده و توانمندی‌هایشان را اثبات کند، بنابراین در طول این یک‌سال حقوقشان را بنیاد ملی نخبگان و گرنت پژوهشی (وام بلاعوض) و بیمه را نیز ما تقبل کردیم، از سوی دیگر برای ایجاد شرکت دانش‌بنیان، یکی از پارک‌های فناوری برتر کشور در زمان کوتاهی فضایی برای کسب و کار آنها ایجاد می‌کند.

 

در این‌جا هم یک سال تحت حمایت معاونت علمی و فناوری هستند تا بتوانند شرکت دانش بنیان خود را ایجاد کنند.» معاون امور بین‌الملل و تبادل فناوری معاونت علمی ریاست‌جمهوری همچنین در ادامه به آمار بازگشت نخبگان به کشور در دو‌سال اخیر اشاره می‌کند:  «۱۲۶ نفر در‌سال اول اجرای طرح، به کشور بازگشتند، البته این آمار غیراز آنهایی است که به کشور می‌آیند و سمینار و یا کنفرانس برگزار می‌کنند و باز می‌گردند، چرا که تعداد اینها بسیار زیاد است. همچنین در‌سال دوم طرح، ۴۵۰ نفر بازگشتند و در مجموع طی ۲‌سال و ۳ ماه، ۶۷۳ نفر به ایران بازگشتند و مشغول به کار هستند.‌ سال گذشته توسط همین تعداد، ۴۰ شرکت دانش بنیان ایجاد شده است.» این مقام مسئول همچنین از ایجاد محدودیت برای جذب افرادی که درخواست بازگشت به کشور را دارند، خبر می‌دهد و می‌گوید:  «با توجه به محدودیت‌های منابع و از سوی دیگر با توجه به استقبال خوب تحصیلکرده‌های مقیم خارج از کشور از این طرح، از ابتدای امسال سختگیری را برای ورودی این سیستم خیلی زیاد کردیم و تمرکزمان را در جذب نخبگان ایرانی ۱۰۰ دانشگاه اول دنیا گذاشته‌ایم.»

 

او از بکار بردن واژه «فرار مغزها» برای مهاجرت افراد تحصیلکرده به کشورهای دیگر انتقاد می‌کند:  «این سوال مطرح می‌شود که آیا کسی  که به خارج از کشور می‌رود تا درس بخواند، فرار کرده و یا مهاجرت کرده است؟ گزارش‌سال ۹۵ پژوهشگاه مطالعات فناوری که بر پایه رفرنس‌ها و منابع معتبر خارجی منتشر شده، نشان می‌دهد؛ آمار خروج از کشور برای ادامه تحصیل، زیر متوسط جهانی است.»

 

  • 18
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرامرز اصلانی بیوگرافی فرامرز اصلانی از تحصیلات تا شروع کار هنری

تاریخ تولد: ۲۲ تیر ۱۳۳۳

تاریخ وفات : ۱ فروردین ۱۴۰۳ (۷۸ سال)

محل تولد: تهران 

حرفه: خواننده، آهنگساز، ترانه‌سرا، نوازندهٔ گیتار 

ژانر: موسیقی پاپ ایرانی

سازها: گیتار

ادامه
عقیل بن ابی طالب زندگینامه عقیل بن ابی طالب؛ از صحابه پیامبر و امام علی (ع)

تاریخ تولد: ده سال بعد از عام الفیل

محل تولد: مکه

محل زندگی: مکه، مدینه

دلیل شهرت: صحابه و پسرعموی محمد

درکذشت: دوران حکومت معاویه، مدینه

مدفن: بقیع

ادامه
علیرضا مهمدی بیوگرافی علیرضا مهمدی؛ پدیده کشتی فرنگی ایران

تاریخ تولد: سال ۱۳۸۱ 

محل تولد: ایذه، خوزستان، ایران

حرفه: کشتی گیر فرندگی کار

وزن: ۸۲ کیلوگرم

شروع فعالیت: ۱۳۹۲ تاکنون

ادامه
حسن معجونی بیوگرافی حسن معجونی بازیگر کمدی سینمای و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حسن معجونی

نام کامل: محمد حسن معجونی

تاریخ تولد: ۲۸ دی ۱۳۴۷

محل تولد: زنجان، ایران

حرفه: بازیگر، کارگردان، طراح، مدرس دانشگاه

تحصیلات: رشتهٔ ادبیات نمایشی از دانشکده سینما تئاتر دانشگاه هنر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۵ تاکنون

ادامه
ابراهیم بن جعفر ابی طالب زندگینامه ابراهیم بن جعفر ابی طالب

نام پدر: جعفر بن ابی طالب

سن تقریبی: بیشتر از ۵۰ سال

نسبت های مشهور: برادر محمد بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر ابی طالبزندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

زندگینامه ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب

ابراهیم بن جعفر بن ابی طالب فرزند جعفر بن ابی طالب بوده است، برخی از افراد ایشان را همراه با محمد از نوه های جعفر می دانند که عمال بن زیاد وی را به شهادت رساند. برخی از منابع می گویند که ابراهیم و محمد هر دو از لشکر ابن زیاد فرار کرده بودند که بانویی در کوفه آنها را پناه می دهد، اما درنهایت سرشان توسط همسر این بانو که از یاران ابن زیاد بود از جدا شد و به شهادت رسیدند. 

ادامه
مریم طوسی بیوگرافی مریم طوسی؛ سریع ترین دختر ایران

تاریخ تولد: ۱۴ آذر ۱۳۶۷

محل تولد: تهران

حرفه: ورزشکار، دونده دوهای سرعت

تحصیلات: کارشناسی تربیت بدنی از دانشگاه تهران

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر

ادامه
زهرا گونش بیوگرافی زهرا گونش؛ والیبالیست میلیونر ترکی

چکیده بیوگرافی زهرا گونش

نام کامل: زهرا گونش

تاریخ تولد: ۷ جولای ۱۹۹۹

محل تولد: استانبول، ترکیه

حرفه: والیبالیست

پست: پاسور و دفاع میانی

قد: ۱ متر و ۹۷ سانتی متر

ادامه
ویژه سرپوش