سه شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۳
۱۲:۳۳ - ۲۷ بهمن ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۱۱۶۹۶
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

این «دایرۀ سنگی پرّه‌دار» یکی از بزرگترین اسرار مصر باستان است

دایرۀ سنگی پرّه‌دار,کشفیات جدید در مصر
شگفتی‌های مصر باستان پایان‌ناپذیر هستند؛ از عجایب غول‌آسایی مثل هرم‌های جیزه و مجسمۀ ابوالهول تا اشیاء کوچکی که در گوشۀ موزه‌ها به فراموشی سپرده شده‌اند. «دیسک سابو» یکی از این اشیاء کوچک با رازهای بزرگ است.

به گزارش فرادید، همانطور که می‌دانیم، اهرام مصری تنها نمونه‌های باقی‌مانده از «عجایب هفتگانه» جهان قدیم هستند و هنوز هم رازها و پرسش‌های زیادی دربارۀ نحوۀ ساخت آن‌ها وجود دارد.

اما اهرام، تنها معماهای مصری نیستند؛ معماهای دیگری هم از مصر باستان برای ما به جا مانده‌اند که گرچه اندازۀ بسیار کوچک‌تری دارند اما شاید به مراتب سردرگم‌کننده‌تر و رازآلودتر از اهرام باشند. یکی از این معماها شیء عجیب و مرموزی موسوم به «دیسک سابو» است؛ یک شی سنگی نسبتا کوچک که وقتی به شکل و شمایل آن نگاه می‌کنیم نمی‌توانیم باور کنیم که حدود ۵ هزار سال از زمان ساخت آن می‌گذرد.

کشف «دیسک سابو»

این مصنوع عجیب دایره‌ای‌شکل که حدودا ۶۱ سانتیمتر قطر و در ضخیم‌ترین قسمت ۱۰.۵ سانتیمتر ارتفاع دارد، در سال ۱۹۳۶ توسط مصر شناس مشهور بریتانیایی، والتر برایان اِمِری، در حفاری‌های انجام شده در گورستان عظیم و سلطنتی سقاره کشف شد. قدمت مقبره‌ای که این شیء در آن کشف شد، به حدود ۳ هزار سال قبل از میلاد مسیح می‌رسید.

از حفاری در سقاره اقلام مهم و با ارزش زیادی به دست آمد، اما هیچ کدام به اندازه «دیسک سابو» عجیب نبودند. اِمِری آن را در حین حفاری مقبرۀ شاهزاده سابو، یکی از مقامات عالیرتبۀ سلسله اول پادشاهی و فرزند فرعونی به اسم آنجیب، کشف کرد.

در مورد پسر آنجیب یعنی شاهزاده سابو اطلاعات کمی وجود دارد. تاریخ جزئیات زیادی در مورد روابط خاندانی در سلسله اول ثبت نکرده است، بنابراین ممکن است هرگز از سرنوشت سابو و نقش دقیق او در دربار یا وقایع سیاسی آن زمان مطلع نشویم. امری می‌نویسد که سابو به احتمال زیاد یک مقام بلندپایه و مدیر یک استان، هم در دوران سلطنت فرعون دن (احتمالاً پدربزرگش) و هم در زمان پدرش آنجیب بوده است.

مقبرۀ شاهزاده سابو که به عنوان «مقبرۀ ۳۱۱۱» نامگذاری شده، در شمال سقاره و تقریباً در ۱.۷ کیلومتری شمال هرم پلکانی جوسر قرار داشت. این مقبره شامل هفت اتاق تدفین بود که هر کدام از آن‌ها پر از اقلام و اشیاء تدفینی بودند. بزرگترین اتاق نیز جسد شاهزاده سابو را در خود داشت و باز هم با وسایل تدفینی زیادی همراه بود.

دایرۀ سنگی پرّه‌دار,کشفیات جدید در مصر

بیشتر این اقلام چیزهای عجیبی نبودند؛ از استخوان‌های حیوانات گرفته تا ابزار سنگ چخماق، ظروف سفالی، اقلامی از جنس عاج و کاسه‌های سنگی. اما یک مورد کاملا برجسته بود: یک دیسک جالب توجه که به قطعات متعدد شکسته شده بود.

هنگامی که دیسک سابو به سختی دوباره سرهم شد، بسیاری از مصرشناسان برجسته را مجذوب خود کرد. این شیء دایره‌ای‌شکل شبیه یک کاسه ته گرد است و دارای سه پرّۀ بسیار نازک و منحنی است که در فواصل تقریباً ۱۲۰ درجه در اطراف دایره به سمت درون آن خم شده‌اند. این پره‌ها توسط سه سوراخ از لبۀ دایره جدا می‌شوند. در مرکز دیسک نیز یک برجستگی لوله‌مانند به قطر تقریبا ۱۰ سانتی متر قرار دارد.

چرا این دیسک شگفت‌انگیز است؟

اولین چیزی که در مورد دیسک سابو جلب توجه می‌کند این است که شکل و شمایلش بیشتر به یک ابزار مدرن یا بخشی از یک دستگاه امروزی شبیه است و تقریبا باورکردنی نیست که چیزی شبیه این از یک مقبرۀ ۵ هزارساله به دست آمده باشد. اما چیزی که ماجرا را عجیب‌تر می‌کند این است که این شیء از سنگ تراشیده شده و بنابراین حاصل یک عمل سنگتراشی بسیار ظریف و شگفت‌انگیز بوده است.

جنس دیسک سابو از سنگ موسوم به «شیست» است؛ سنگی متخلخل و شکننده که تراشیدن آن به خصوص با چنین جزئیات ظریفی بسیار دشوار است. شیست از دانه‌های درشت تشکیل شده و حالتی لایه‌لایه دارد که باعث می‌شود در هنگام حکاکی یا تراش امکان پوسته پوسته شدن و خرد شدن داشته باشد. بنابراین این یکی از رازهای دیسک سابو است که چگونه با چنین جزئیات دقیقی تراشیده شده است.

دایرۀ سنگی پرّه‌دار,کشفیات جدید در مصر

اما بزرگترین معما دربارۀ این شیء کارکرد واقعی آن است. از زمانی که این شیء کشف شد، نظرات متفاوتی تا به امروز دربارۀ هدف و کارکرد آن مطرح شده‌اند اما هیچ یک مورد توافق عام و جامع  قرار نگرفته‌اند و بنابراین ماهیت دقیق این شیء هنوز یکی از اسرار مصر باستان محسوب می‌شود.

اولین دیدگاهی که خود اِمِری مطرح کرد این بود که این دیسک یک شیء تزیینی یا یک جور ظرف تشریفاتی بوده که بر روی یک پایه قرار می‌گرفته است. این دیدگاه هنوز هم دور از ذهن نیست اما هیچ پایه‌ای در حفاری‌های مقبرۀ سابو به دست نیامد که تکمیل کنندۀ این شیء باشد.

دیدگاه دیگری که مطرح شده، این شیء را یک جور چراغدان روغی می‌داند که می‌تواند روغن را در سه بخش مختلف حفظ کند. این دیدگاه نیز با توجه به شکل و شمایل دیسک می‌تواند صادق باشد.

یکی از تازه‌ترین دیدگاه‌ها که در سال ۲۰۲۱ ارائه شد، این دیسک را دارای کاربرد در فرایند آبجوسازی معرفی کرده است؛ ما بر اساس شواهد دیگر می‌دانیم که این فرایند در مصر باستان سابقه‌ای طولانی داشته است. طبق این دیدگاه، از این دیسک برای هم زدن طولانی‌مدت دانه‌های جو در آب داغ استفاده می‌شده است.

طبیعی است که غیر از این دیدگاه‌های علمی، همیشه کسانی هم خارج از قلمرو علم هستند که دوست دارند به سراغ فرضیات محیرالعقول بروند؛ مثل کسانی که اشیائی مثل این را تکنولوژی‌هایی پیشرفته و رازآلود مثل «پمپ آب باستانی» یا «چرخ لنگر» به حساب آورده‌اند. اما صرف نظر از این دیدگاه‌های بدون پشتوانه، این واقعیت پابرجاست که «دیسک سابو» نمونه‌ای جالب توجه از اسرار باستانی مصر و شاهدی از توانایی فنی و مهارت‌های آن مردم در هزاره‌های دور است.

دایرۀ سنگی پرّه‌دار,کشفیات جدید در مصر

  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش