دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
۰۸:۳۲ - ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ کد خبر: ۱۴۰۴۰۲۰۸۹۸
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

نبرد یک گوریل با ۱۰۰ انسان/ برنده کدام است؟

گوریل,نبرد یک گوریل با ۱۰۰ انسان
پرسشی عجیب که این روزها در فضای مجازی طوفان بپا کرده، این است که اگر یک گوریل نر بالغ با ۱۰۰ مرد درگیر شود، چه کسی پیروز میدان خواهد بود؟

به گزارش خبرانلاین، برخی استدلال می‌کنند که انسان‌ها روزی ماموت‌ها را شکار می‌کردند، پس بی‌شک در نبرد با گوریل برنده خواهند بود. در سوی دیگر، عده‌ای یادآوری می‌کنند که یک گوریل نر نقره‌پشت می‌تواند نزدیک به ۱۰۰۰ کیلوگرم را بلند کند و یک مرد بالغ را مانند عروسکی پارچه‌ای به گوشه‌ای پرت کند.

ورای شوخی‌ها و میم‌ها، این بحث خنده‌دار فرصتی فراهم می‌کند برای تاملی دوباره بر فرگشت انسان. نقاط قوت واقعی گونه‌ی ما چیست؟ در طول مسیر چه چیزهایی را فدا کرده‌ایم؟ و یک گوریل، این موجود نیرومند، باشکوه و در خطر انقراض،درباره‌ی ذات و تکامل ما چه چیزهایی می‌تواند به ما بیاموزد؟

گوریل‌ها و انسان‌ها: دو شاخه از یک درخت فرگشتی

گوریل‌ها از نزدیک‌ترین بستگان زنده‌ی ما هستند. آن‌ها به همراه شامپانزه‌ها، بونوبوها و اورانگوتان‌ها در خانواده‌ی بزرگ میمون‌های انسان‌نما (هومینیده‌ها) قرار می‌گیرند. شامپانزه‌ها حدود ۹۸.۸ درصد از DNA خود را با ما مشترک دارند، و گوریل‌ها با فاصله‌ای اندک، حدود ۹۸.۴ درصد.

آخرین نیای مشترک میان انسان‌ها و گوریل‌ها حدود ۱۰ میلیون سال پیش زندگی می‌کرده، که همین نیا، نیاکان شامپانزه‌ها نیز بوده است. از زمان این انشعاب فرگشتی، انسان‌ها و گوریل‌ها مسیرهای بسیار متفاوتی را پیموده‌اند. گوریل‌ها با محیط‌های جنگلی متراکم و مناطق کوهستانی سازگار شده‌اند، در حالی که انسان‌ها برای زندگی در محیط‌های باز و متنوع تکامل یافته‌اند.

با وجود تفاوت‌های قابل توجه در زیست‌بوم‌ها، انسان‌ها و گوریل‌ها ویژگی‌های مشترک بسیاری دارند؛ مانند داشتن شست قابل‌انعطاف، حالات چهره‌ی پیچیده، رفتارهای اجتماعی پیشرفته و هوش هیجانی.

در داستان تازه‌ی «تل‌ماسه»، دوک لتو آتریدس برای پیروزی، می‌خواست «نیروی صحرا» را درک کند. خوب، گوریل‌ها استاد «نیروی جنگل» هستند. بی‌هیچ تردیدی، وقتی حرف از نیروی خام باشد، گوریل همیشه برنده است. یک گوریل نر بالغ می‌تواند بیش از ۱۶۰ کیلوگرم وزن داشته باشد و بدون نیاز به باشگاه، نزدیک به یک تُن را بلند کند. قدرت عضلانی بالاتنه‌ی آن‌ها شگفت‌انگیز است و این یک تصادف فرگشتی نیست، بلکه حاصل رقابت شدید میان نرها برای سلطه و جفت‌گیری است.

افزون بر قدرت بدنی، گوریل‌ها موجوداتی بسیار سخت‌جان و مقاوم‌اند، و در عین حال بیشتر اوقات آرام باقی می‌مانند. آن‌ها مانند بسیاری دیگر از نخستی‌ها، هوش اجتماعی بالایی دارند. از صداها، حرکات بدنی و حتی کوبیدن سینه برای ارتباط از راه دور استفاده می‌کنند.

توانایی استفاده از زبان اشاره، سوگواری برای مردگان و ابراز همدلی در گوریل‌ها به ثبت رسیده است، که همه گواه توانمندی‌های شناختی پیچیده‌ی آن‌هاست.

عضله یا مغز؟

درگیری میان ۱۰۰ مرد و یک گوریل احتمالاً به کشته‌شدن تعداد زیادی از مردان می‌انجامد، اما همه می‌دانند که انسان‌ها با خود سلاح، نقشه، پهپاد، آتش و دیگر ترفندهای زیرکانه می‌آورند. در مقایسه با بسیاری از پستانداران، انسان‌ها از نظر فیزیکی چندان قدرتمند نیستند. نقطه‌ی قوت گونه‌ی ما، توانایی سازگاری و همکاری در گروه‌های بسیار بزرگ است.

مغز انسان به‌طور متوسط سه برابر بزرگ‌تر از مغز گوریل‌هاست (نسبت به اندازه‌ی بدن). این ویژگی فرگشتی فوق‌العاده، به ما توانایی تفکر انتزاعی، زبان نمادین و از همه مهم‌تر امکان انتقال و گسترش دانش پیچیده میان نسل‌ها را داده است و این دقیقاً ابرقدرت واقعی ماست، در واقع توانایی همکاری در گروه‌هایی به‌مراتب بزرگ‌تر از واحدهای اجتماعی معمول گوریل‌ها، که اغلب شامل چند عضو خانواده تا حدود ۳۰ فرد هستند.

تاریخ فرگشت انسان‌ها ما را از نیروی فیزیکی صرف دور کرد و به‌سوی پیچیدگی‌های اجتماعی، فرهنگی و فناورانه سوق داد، ویژگی‌هایی که ما را به همه‌کاره‌ترین و خطرناک‌ترین گونه‌ی زمین بدل کرده‌اند.

پس، برنده کیست؟

در یک درگیری تن‌به‌تن، گوریل می‌تواند با یک دست از انسان پوره بسازد. در نبردی با دستان خالی و قدرت محض، هیچ رقابتی وجود ندارد. اما انسان‌ها با کلک می‌جنگند. با قضاوت بر اساس موفقیت فرگشتی، انسان‌ها ممکن است بسیاری از نبردها را ببازند، اما در نهایت پیروز میدان خواهند بود. گوریل‌های کوهستانی بدون دخالت ما در دهه‌ی ۱۹۸۰ در آستانه‌ی انقراض قرار نداشتند.

گونه‌ی ما به همه‌ی قاره‌ها، تمام زیست‌بوم‌ها و همه‌ی اقلیم‌ها گسترش یافته است. ما زیست‌بوم‌ها را دگرگون کرده‌ایم، بر ماه گام نهاده‌ایم و فناوری‌های پیشرفته خلق کرده‌ایم. اما گوریل‌ها نوع دیگری از موفقیت را تجربه کردن، موفقیتی مبتنی بر هماهنگی با محیط.

شاید پیام واقعی این نبرد فرضی، نه پیروزی یکی بر دیگری، بلکه درک این باشد که دو خویشاوند بسیار نزدیک، در دو مسیر کاملاً متفاوت فرگشتی گام نهاده‌اند و هر یک به شیوه‌ای منحصربه‌فرد، پیروزی‌هایی از سوی طبیعت‌اند.

  • 17
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش