
در همین راستا نیز، دیروز ۵۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه تهران در انتقاد و اعتراض به احکام صادر شده برای فعالان دانشجویی، تجمع اعتراضی برگزار و از شرکت در امتحانات خودداری کردند. همچنین آنها در نامهای سرگشاده از وزیر علوم تحقیقات و فناوری خواستار رسیدگی شدند. این دانشجویان حتی از «منصور غلامی» خواستهاند چون این پرونده به نام وی ثبت نشود، استعفا کند. «همدلی» سعی داشت این موضوع را در گفتوگو با اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری بررسی کند، که طبق معمول یا در دسترس نبودند، یا پاسخ نمیدادند یا اگر هم پاسخ میدادند در این باره اظهار نظر نمیکردند.
در نامه سرگشاده به وزیر علوم که به امضا۵۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه تهران نیز رسیده، آمده است: «امروز بهخاطر مداخلهی آشکارِ انواع و اقسام نهادهای امنیتی و شبهنظامی در داخل دانشگاه، جهت سرکوب این صدا، عملاً مفهومی تحت عنوان «استقلال نهاد دانشگاه» به شوخی تلخی بدل شده؛ شاید مهمتر از این نمونهی آشکار و سرکوب برای نابودی «استقلال دانشگاه» این نکته باشد که «انتقاد از انتصاب جنابعالی بهعنوان وزیر علوم» بهعنوان مصداق اتهام در احکام دانشجویان درج شده است که بیتردید از باتوم خوردن در دانشگاه هم دردناکتر است.»
پرهیز عضو کمیسیون آموزش از اظهار نظر
یک نماینده مجلس و عضو کمسیون آموزش، تحقیقات و فناوری، در گفتوگو با «همدلی»، از اظهار نظر درباره زندانی شدن و احکام صادر شده برای برخی از فعالان دانشجویی، خود داری کرد و گفت: «من در این باره اظهار نظر نمیکنم.»
خبرنگار سرویس سیاسی در ادامه از او خواست تا از جایگاه حقوقی خود در این باره صحبت کند، اما این نماینده مجلس بدون آشنایی با اصول جایگاه حقوقی یک نماینده مجلس، در پاسخ به سوال «همدلی»، گفت: «آیا باید در این باره اظهار نظر بکنم؟ و این اجازه را ندارم که در مورد این موضوع هیچ سخنی نگویم؟»، خبرنگار همدلی در پاسخ به این نماینده، گفت اگر یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات و فناوری در این باره اظهار نظر نکند، پس چه کسی میتواند اظهار نظر کند؟
نامه دانشجویان خطاب به وزیر علوم است اما با توجه به اینکه تاکنون وزارت علوم و از همه مهمتر وزیر این وزراتخانه نتوانسته اقدامی در راستای «تامین امنیت» و «استیفای حقوق دانشجویان» انجام دهند، بدون شک باید منتظر زندانی شدن باقی دانشجویان معترض ماند؛ این به این معناست که «این دانشجویان عملا از حق تحصیل محروم شدهاند.» وزیر علوم «مسئولیت حقوقی» نهادی را بر عهده دارد که وظیفهاش باید «دفاع از استقلال دانشگاه»، «حق تحصیل رایگان» و «جلوگیری از تعدی نیروهای امنیتی و شبهنظامی» به محیط دانشگاه و دانشجویان باشد، اما جنین انتظاری با احکامی که برای این ۱۳ دانشجو صادر شده، تاکنون محقق نشده است.
شرکت نکردن در امتحانات به نشان اعتراض
به گزارش ایرنا در همین حال «محمد کاظم پرهیزکار»، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت که دانشجویان معترض اعلام کردهاند تا مقامات وزارت علوم و دیگر نهادها به اعتراضشان پاسخ ندهند در امتحانات شرکت نخواهند کرد. به گفته «پرهیزکار»، مهدی اعتمادی رئیس دانشکده علوم اجتماعی همراه با چند تن از اساتید این دانشکده در جمع دانشجویان حضور پیدا کرده و از آنان خواستند که در امتحانات شرکت کنند.بر اساس این گزارش، آقای اعتمادی در جمع دانشجویان همچنین گزارشی از پیگیریهای خود برای لغو حکم زندان دانشجویان ارائه کرده است.
قوه قضائیهای مانع صدور احکام سنگین نشد
اعتراضها و اعتصابهای «عدالتخواهانه» دانشجویان به این رویه در حالی است که سیدمصطفی تاجزاده معاون سیاسی وزارت کشور در دولت اصلاحات، در حساب توئیتری خود، نوشت: «تغییر رئیس قوه قضائیه در بازداشت غیر قانونی فعالان محیطزیست و محکومیت فعالان صنفی و سیاسی بهویژه معلمان و کارگران تاثیر ندارد و مانع صدور احکام سنگین علیه دانشجویان و روزنامهنگاران نشد.» این فعال سیاسی اصلاحطلب در ادامه توئیت خود، آورده است : «بدون آزادی منتقدان و تامین آزادی اطلاع رسانی، مبارزه با فساد شعاری بیش نیست»
این در حالی است که رئیس جدید قوهقضائیه در نخستین سخنرانی خود بعداز انتصابش بر کرسی ریاست، وعده داده بود که «اجرای عدالت فرع بر امنیت است.» او همچنین «تحقق بخشیدن به عدالت» را اصلیترین مسئولیت قوه قضائیه دانسته است.
مشکل در هنگام تحصیل
پرونده دانشجویان در حدی بحث برانگیز بود که رئیس نهاد رهبری نیز به این مسئله ورود پیدا کرد. البته رئیس نهاد نمایندگی رهبر انقلاب در دانشگاهها، قول داده بود تا حداکثر تلاش خود را بکند تا برای دانشجویان در هنگام تحصیل مشکلی ایجاد نشود، اما این ۱۳ نفر، در مجموع محکوم به ۷۰ سال زندان شدند.
مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام رهبری در دانشگاهها شهریورماه ۹۷ پس از ورود این نهاد به مسئله دانشجویان بازداشتی قول داد تا بخش قابل توجهی از پروندههای دانشجویی را با حسن نظر مدیران ارشد و میانی دستگاه قضایی به شکل مناسبی بررسی و حل شود.
رستمی، گفته بود خود او با رئیس قوه قضاییه گفتوگو کرده و رئیس قوه قضائیه وقت نیز نسبت به درخواستها و پیشنهادهایش با استقبال و روی گشادهای برخورد کرده است. اما نتیجه همانی شد که اکنون در نامه سرگشاده دانشجویان دانشگاه تهران به وزیر علوم آمده است.
هنوز یادمان نرفته است که «حسن روحانی» آنروزهایی که وارد رقابتهای انتخاباتی شده بود، در سال ۹۲، وعده بازگرداندن دانشجویان محروم از تحصیل به دانشگاه و همچنین از بین بردن «فضای امنیتی» در دانشگاهها را مطرح کرده بود. اما صدور این حکم در زمان او، به معنای این است که دولت تدبیر و امید در تحقق شعارهای خود موفق نبوده است.به همین دلیل نیز گروههای مختلف دانشجویی در سالهای اخیر بارها نسبت به «امنیتی شدن و امنیتی ماندن» فضای دانشگاهها و «ستارهدار شدن» دانشجویان و اساتید دانشگاه اعتراض کرده و دولتمردان را مورد انتقاد قرار دادهاند. دانشجویان همچنان زندانی می شوند و احکام سنگین می گیرند .آخرین نمونه از چنین مساله ای احکام سنگین ۷۰ سال زندان برای ۱۳ دانشجو به شرح زیر است :
۱. پدرام پذیره (دانشجوی کارشناسی ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه دانشگاه تهران) محکوم به ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق
۲. سینا درویش عمران (دانشآموختهی مطالعات کشورهای آلمانی زبان دانشگاه تهران) محکوم به ۸ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعالخروجی و محرومیت از فعالیت سیاسی، حضور در احزاب و دستهجات سیاسی و فضای مجازی
۳. سها مرتضایی (دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه تهران) محکوم به ۶ سال حبس تعزیری، ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروهها و دستهجات سیاسی
۴. پریسا رفیعی (دانشجوی کارشناسی عکاسی دانشگاه تهران) محکوم به ۷ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق تعزیری ، ۲ سال ممنوعالخروجی، ۲ سال محرومیت از عضویت در احزاب و گروههای سیاسی و اجتماعی
۵. علی مظفری (دانشجوی کارشناسی انسانشناسی دانشگاه تهران) محکوم به ۸ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعالخروجی و محرومیت از فعالیت سیاسی، حضور در احزاب و دستهجات سیاسی، فضای مجازی، رسانهها و مطبوعات
۶. سینا ربیعی (دانشجوی کارشناسی ارشد علوم اجتماعی دانشگاه تهران) محکوم به ۱ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعالخروجی
۷. محسن حقشناس (دانشجوی کارشناسی طراحی صحنه دانشگاه تهران) محکوم به ۲ سال حبس تعزیری
۸. محمدقاسم اللهیاری (دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک انرژی دانشگاه تهران) محکوم به ۲ سال حبس تعزیری
۹. مرضیه امیری (دانشجوی کارشناسی ارشد علوم اجتماعی دانشگاه تهران)، (در زندان و منتظر صدور حکم)
۱۰. لیلا حسینزاده (دانشجوی کارشناسی ارشد انسانشناسی دانشگاه تهران) محکوم به ۶ سال حبس تعزیری، ۲ سال ممنوعالخروجی (در زندان)
۱۱. روحالله مردانی (معلم و دانشجوی کارشناسی ادبیات دانشگاه تهران) محکوم به ۶ سال حبس تعزیری، ۲ سال محرومیت از برخی حقوق اجتماعی و ممنوعالخروجی (در زندان)
۱۲. کسری نوری (دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بشر دانشگاه تهران) محکوم به ۱۲ سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال تبعید به ثلاث باباجانی، ۲ سال ممنوعالخروجی، ۲ سال محرومیت از عضویت در گروهها و احزاب و دستهجات سیاسی و اجتماعی و فعالیت رسانهای (در زندان)
۱۳. شیما انتصاری (دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه تهران) محکوم به ۵ سال حبس تعزیری (در زندان)
همچنین خشایار دهقان (دانشجوی دکتری برق دانشگاه تهران)، پس از گذراندن دوران محکومیت خود، تحت فشار نهادهای امنیتی جهت اخراج وی از دانشگاه در وضعیت تحصیلی نامشخصی قرار گرفته است.
- 13
- 1