
حقوق ها بی ضابطه از جیب مردم افزایش پیدا میکنند. این خلاصه انتقاد نمایندگان خانه ملت نسبت به وضعیت حقوقهای شهرداری تهران است. در روزهایی که مسئولان شهرداری تهران از بدهیهای سنگین شهرداری سخن می گویند، تعداد حقوق بگیران شهرداری تهران افزایش پیدا کرده است. موضوعی که نه توسط سازمان های نظارتی به آن رسیدگی می شود و نه مجلسی ها عزمی برای رسیدگی به آن دارند.
دو بار موضوع تحقیق و تفحص از شهرداری تهران در مجلس شورای اسلامی مطرح شد که هر بار به دلیلی این طرح از دستور کار کمیسیون یا صحن خارج شده است. حال اما باز چند تن از نمایندگان مجلس نگاهشان به سمت ساختمان خیابان بهشت چرخیده و از پرداخت های بی ضابطه در این سازمان عریض و طویل شهری انتقاد کردند.
موضوعی که بارها از سوی رسانهها منتشر شده اما انگار طرح این موضوع همانند میخ آهنین در سنگ نخواهد رفت.البته این تنها موضوع انتقادی نمایندگان مجلس نیست، بحث مدیریت شهری، آسیب های فروش تراکم، ساخت و سازهای بی رویه و مسائلی دیگر نیز از دید نمایندگان مجلس شورای اسلامی دور نمانده و همه این موارد می تواند سرآغاز تحقیق و تفحصی نو درشهرداری تهران باشد.
۱۲۰ هزار حقوق بگیر در شهرداری تهران
روز گذشته، یک عضو مجمع نمایندگان استان تهران، با انتقاد از عدم نظارت کافی شورای شهر بر اجرای قوانین شهری گفت: تمام بودجه شهرداری تهران صرف پرداخت حقوق کارمندان می شود. عبدالرضا هاشم زایی درگفت وگو با خانه ملت، با اشاره به اظهارات رییس شورای شهر تهران مبنی براینکه قانون شوراها به درستی اجرا نمیشود، گفت: عدم اجرای قوانین دربیشتر حوزه ها وجود داشته و متاسفانه بخشی از قوانین مصوب مجلس توسط سایر نهادها اجرایی نمیشود، به طورحتم علت بخشی از این مشکل به نظارت های غیرقابل قبول مجلس مرتبط است.
این نماینده مردم درمجلس دهم، با اشاره به اینکه شهرداری تهران بیش از ۱۲۰ هزار نفر پرسنل دارد، افزود: هزینه برای حقوق دادن به این میزان کارمند از کجا و چگونه باید تامین شود؟ به طورحتم بخش بزرگی از بودجه شهرداری باید صرف پرداخت حقوق به کارمندان شود؛ متاسفانه با ایجاد اشتغال کاذب درکشور مشکلات بسیاری در هزینهکرد بودجه ها به وجود آمده است که شهرداری نیز از آن مستثنی نیست.
ساخت و سازهای بی اثر
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس درمجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه شورای شهر نقش اصلی را درانتخاب شهردار و تصویب بودجه شهرداری و سیاستهای آن دارد، افزود: متاسفانه شوراهای شهر در چندین دوره گذشته در رابطه با ساخت و سازها درپایتخت اثرگذاری لازم را نداشتند، حتی شورای عالی شهرسازی نیز در این خصوص بدون مسئولیت نیست. وی با تاکید براینکه در تمامی کلانشهرهای دنیا ساخت و سازها ساماندهی شده است، تصریح کرد: براي مثال درهیچ شرایطی فروشگاه های بزرگ در وسط شهرهای شلوغ و پرتردد کشورهای دیگر دیده نمیشود، یعنی فروشگاهها و مراکز خرید درکلانشهرهای دنیا در نقاط مشخصی احداث می شوند؛ اما متاسفانه در خیابانهای چندین متری تهران فروشگاههای بزرگ ساخته شده که به دنبال آن ترافیکهای بسیار نیز به وجود می آید.
معضل ساخت و ساز بی رویه
هاشم زایی با بیان اینکه در ساخت و سازهای بیرویه بیشترین تقصیر بر گردن شهرداران قرار دارد، گفت: شهرداران برای تامین بودجه مورد نیاز اقدام به تراکم فروشیهای بی رویه می کنند، خوشبختانه شهردار سابق تهران(نجفی) از برخی بی قانونیها و اقدامات خلاف واقع جلوگیری کرد؛ اما در طی سالیان گذشته بارها دیده شد که تراکم ها به صورت سیار به فرد مشخصی فروخته شده که پس از آن تراکم میان افراد بساز و بفروش توزیع شده است.
شهرداری ها به مثابه دولت های کوچک
اما این موضوع تنها موضوع مورد انتقاد نمايندگان مجلس نبود. پروانه معافی نیز از افزایش حقوق کارمندان شهرداری نسبت به سایر دستگاهها انتقاد کرده است. موضوعی که البته باز هم جدید نیست اما پرداختن دوباره به این مساله جای امیدواری برای بررسی بیشتر توسط مجلس و سایر دستگاه های نظارتی دارد. با اشاره به اینکه استخدام درشهرداریها مسالهای مهم و قابل توجه است، گفت: شهرداریها بخشی از حاکمیت هستند و شاید در مجموعه مدیریت شهری این نهاد کوچک به نظر آید، اما به طورحتم شهرداریها دولتی کوچک هستند؛ بنابراین با توجه به موقعیت مهم شهرداریها بحث استخدام درآنها نیز جایگاه ویژه ای دارد.
نمایندگان به دنبال یک طرح در حوزه شهری
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس درمجلس شورای اسلامی، با تاکید برضرورت تصویب لایحه استخدام شهرداریها درمجلس، افزود: نمایندگان درمجلس به دنبال این هستند که طرح مدیریت جامع شهری به تصویب برسد. در طرح مذکور شهرداریها مجموعه کارهای حاکمیتی را نیز برعهده دارند؛ یعنی مجموعه ادارات خدماترسان به شهر مانند ادرات آب، برق، گاز و آموزش و پرورش در هرشهری ذیل اداره شهرداری قرار می گیرد.
ورود قبیله ای به شهرداری
مافی با بیان اینکه باید نگاه به شهرداریها نسبت به شرایط فعلی به طور کامل عوض شود، تصریح کرد: بحث استخدام درشهرداریها از مسائل مهمی است که هرچه سریعتر باید به آن پرداخته شود، متاسفانه درشهرداریها به ویژه شهرداری تهران ورود گروهی، هیاتی و دسته ای افراد به ویژه درگذشته وجود داشته است.متاسفانه ورود این افراد به شهرداری هیچ حساب مشخصی نداشته و براساس شایستگیها به کارگیری افراد صورت نگرفته است.
حقوق هایی ۳ برابر سایر دستگاه ها
مافی با اشاره به اینکه ورود افراد ناکارآمد و وصل آنها به شهرداری مصیبتی برای شهر است، گفت: شنیده شده که درشهرداری دوره گذشته تعداد کثیری از افراد حضور داشتند که تنها کارت ورود و خروج میزدند، این موارد ناشی از آن است که قاعده مشخص و ضابطهای برای استخدامها درنظرگرفته نشده است؛ متاسفانه اختلاف بسیار حقوق و دستمزد میان کارمندان شهرداری و سایر دستگاهها گاهی به دو تا سه برابر افزایش پیدا کرده که این موضوع نیزقابل توجه است.
عضو مجمع نمایندگان استان تهران، با بیان اینکه درلایحه استخدام شهرداریها باید به این مسائل توجه کرد، افزود: این نوع پرداختها درشهرداری موجب میشود افراد به دنبال تامین منابع مالی دست به هرکاری بزنند و درسیستمهای این چنینی به دلیل افزایش حقوق قرارگیرند. درچنین شرایطی تنها کیفیت کار کاهش پیدا می کند، بنابراین درمواردی که اختلاف حقوق مشخصی بین دو نوع کار تقریبا همتراز ایجاد می شود، افراد منفعتطلب و سودجو دراین مسیر قرارگرفته که این رویه نیز با اصل شایستهسالاری مغایرت دارد.
تحقیق و تفحص لازم است
برای بررسی این موضوع به سراغ یکی از نمایندگان مجلس رفتیم. یحیی کمالی پور، دبیر کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس و نماینده این کمیسیون در کمیسیون اصل ۹۰ درباره اظهارات مطرح شده از سوی همکارانش درباره وضعیت استخدامی و پرداخت حقوقها در شهرداری تهران به «قانون» گفت: این مساله قابل رسیدگی در مجلس است. به طور کلی هرجا و در هر موقعیت و مواضعی که احساس شود خلاف قوانین و مقررات صورت گرفته است، امكان ورود دستگاه های نظارتی به این مساله فراهم است. کمالی پور در ادامه گفت: از دید قانونی، هرمیزان از بودجه صرف مواردی شود که نیازسنجی نشده است، قابل رسیدگی است.
براي مثال اگر بر اساس نیازسنجی نیاز یک مجموعه با ۱۰ کارمند انجام شود و به جای این تعداد کارمند تعداد بیشتری در این حوزه جذب شوند، این موضوع قابل رسیدگی است.نماینده مردم جیرفت در مجلس با بیان اینکه یکی از این روشهای نظارتی و بررسی وضعیت عملکرد، تحقیق و تفحص است افزود: اگر در مورد پرداخت این مبالغ و استخدامها ابهام وجود داشته باشد، می توان از طریق تحقیق و تفحص به این مساله رسیدگی کرد.
استقبال مجلس از شفاف سازی
این نماینده مجلس افزود: پیش از این هم در بحث ابهامات در واگذاری تراکم و زمین به برخی افراد در شهرداری تهران موضوع تحقیق و تفحص از شهرداری مطرح شد که بعد از آن متاسفانه این طرح رای نیاورد.وی در پایان گفت: مجلس شورای اسلامی وظیفه نظارتی دارد و ما از هر عملی در راستای شفاف سازی استقبال ميكنيم و به همین دلیل اگر نیاز باشد که مجلس به این موضوع جدید در شهرداری ورود کند نمایندگان میتوانند از وظیفه نظارتی خود استفاده کنند.
نظارت گمشدهاي در بهارستان
به نظر می رسد در موضوعاتی از این دست که ضابطهمندی جای خود را به رابطهها داده و از سویی اگر از ضابطهمندی دور نباشد، دستکم روند شفافی در تصمیمات وجود ندارد باید از سوی دستگاههای نظارتی به ویژه مجلس شورای اسلامی بررسی شود. ورود نمایندگان به مسائلی از جمله پرداختها و موضوعات استخدامی اقدامی مبارک است که باید از سوی سایر نمايندگان نیز حمایت شود و در راستای شفافیت بیشتر از ابزارهای نظارتی برای شفافیت استفاده کرد.
- 14
- 2